CIRCULARA nr. 25 din 6 iulie 2015 privind lansarea în circuitul numismatic a unui set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat) şi a unei monede din argint dedicate împlinirii a 150 de ani de la naşterea regelui Ferdinand I
Art. 1
În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 15 iulie 2015, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat) şi o monedă din argint dedicate împlinirii a 150 de ani de la naşterea regelui Ferdinand I.
Art. 2
Caracteristicile tehnice ale monedelor din set (din aur, din argint şi din tombac cuprat) sunt următoarele:

Valoare nominală

100 lei

10 lei

1 leu

Metal

aur

argint

tombac cuprat

Titlu

9000/00

9990/00

-

Formă

rotundă

rotundă

rotundă

Diametru

21 mm

37 mm

37 mm

Greutate

6,452 g

31,103 g

23,5 g

Calitate

proof

proof

proof

Cant

zimţat

zimţat

zimţat

Aversul monedei din aur redă imaginea ansamblului Catedralei încoronării de la Alba Iulia, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "100 LEI", stema României şi anul de emisiune "2015"
Aversul monedei din argint redă imaginea ansamblului Catedralei încoronării de la Alba Iulia, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "10 LEI", stema României şi anul de emisiune "2015".
Aversul monedei din tombac redă imaginea ansamblului Catedralei încoronării de la Alba Iulia, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "1 LEU", stema României şi anul de emisiune "2015".
Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint şi din tombac cuprat), prezintă portretul regelui Ferdinand I, anii între care a trăit "1865", "1927" şi inscripţiile în arc de cerc "FERDINAND I" şi "REGE AL ROMANIEI"
Art. 3
Caracteristicile tehnice şi descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intră în componenţa setului de trei monede.
Art. 4
Monedele vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de monede şi monedele din argint vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Art. 5
Monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat dedicate împlinirii a 150 de ani de la naşterea regelui Ferdinand I au putere circulatorie pe teritoriul României,
Art. 6
Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de monede şi a monedelor din argint din emisiunea dedicată împlinirii a 150 de ani de la naşterea regelui Ferdinand I se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
-****-

Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,

Mugur Constantin Isărescu

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 544 din data de 22 iulie 2015