NORME din 19 decembrie 2008 privind stabilirea calitatii de veteran de razboi de catre Ministerul Apararii
CAPITOLUL I: Dispozitii generale
Art. 1
Prezentele norme reglementeaza modul de stabilire a calitatii de veteran de razboi pentru cetatenii care îndeplinesc conditiile prevazute la art. 1 si 2 din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumiti în continuare solicitanti.
Art. 2
Structurile din compunerea Ministerului Apararii care au competente si atributii privind stabilirea calitatii de veteran de razboi, potrivit prevederilor prezentelor norme, sunt urmatoarele:
a)Serviciul reconversie profesionala, asistenta veterani si postcariera personal militar din Directia management resurse umane, cu indicativul de unitate militara 02585 Bucuresti, denumit în continuare U.M. 02585 Bucuresti;
b)Directia personal si mobilizare din Statul Major General, cu indicativul de unitate militara 02515/B Bucuresti, denumita în continuare U.M. 02515/B Bucuresti;
c)Serviciul istoric al armatei, cu indicativul de unitate militara 02600 Bucuresti, denumit în continuare U.M. 02600 Bucuresti;
d)Centrul de studii si pastrare a arhivelor militare istorice, cu indicativul de unitate militara 02405 Pitesti, denumit în continuare U.M. 02405 Pitesti;
e)centrele militare zonale, judetene si ale sectoarelor municipiului Bucuresti, denumite în continuare centre militare.
Art. 3
Calitatea de veteran de razboi se stabileste de catre centrele militare si, dupa caz, de U.M. 02515/B Bucuresti.
CAPITOLUL II: Procedura de stabilire a calitatii de veteran de razboi
Art. 4
(1)Stabilirea calitatii de veteran de razboi se realizeaza pe baza de cerere, adresata comandantului centrului militar sau presedintelui filialei unei asociatii de veterani de razboi legal constituite, pe a carei raza de responsabilitate domiciliaza solicitantul.
(2)Solicitantii care domiciliaza în strainatate adreseaza cererea privind stabilirea calitatii de veteran de razboi institutiilor prevazute la alin. (1) pe a caror raza de responsabilitate au avut ultimul domiciliu în tara.
(3)În cerere, solicitantii trebuie sa-si exprime optiunea de a ramâne neafiliati sau de a fi afiliati la una dintre asociatiile de veterani de razboi constituite legal, cu precizarea explicita a acesteia.
Art. 5
(1)La cererea privind stabilirea calitatii de veteran de razboi se anexeaza, în original si în copie, urmatoarele documente:
a)livretul militar;
b)certificatul eliberat de U.M. 02600 Bucuresti sau de U.M. 02405 Pitesti, conform modelelor prevazute în anexa nr. 2, ori de Arhivele Nationale, potrivit modelelor proprii;
c)adeverinta eliberata de U.M. 02600 Bucuresti, U.M. 02405 Pitesti sau de alte institutii detinatoare de arhiva, numai în cazul solicitantilor care au activat în unitatile/formatiunile prevazute în Nomenclatorul Marelui Stat Major, conform anexei nr. 3.
(2)În cazul solicitantilor care domiciliaza în strainatate, certificatul prevazut la alin. (1) lit. b) se avizeaza de catre directorul general al Directiei generale de informatii a apararii si nu trebuie sa contina informatii referitoare la indicativul de unitate si dislocarea acesteia.
(3)În cazul solicitantilor care îndeplinesc conditiile prevazute la art. 2 din Legea nr. 44/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, certificatul prevazut la alin. (1) lit. b) se elibereaza pe baza documentelor oficiale eliberate de arhivele militare ori civile ale statelor respective, obtinute în mod direct sau prin U.M. 02600 Bucuresti, traduse si autentificate notarial.
(4)Adeverintele prevazute la alin. (1) lit. c), eliberate de alte institutii detinatoare de arhiva, se avizeaza de U.M. 02585 Bucuresti, la cererea solicitantului.
Art. 6
(1)Documentele prevazute la art. 4 si 5 se înainteaza centrului militar de catre solicitant, personal sau prin mandatar, ori prin intermediul unei asociatii de veterani de razboi legal constituite, prin prezentarea la sediul acestuia sau prin corespondenta.
(2)Personalului încadrat în structurile prevazute la art. 2 îi este interzisa îndeplinirea calitatii de mandatar al unui solicitant.
Art. 7
(1)Documentele prevazute la art. 4 si 5 se analizeaza de catre un ofiter desemnat în acest sens de comandantul centrului militar si nominalizat în ordinul de zi pe unitate, denumit în continuare responsabil.
(2)Pe timpul analizei, responsabilul verifica:
a)existenta tuturor documentelor necesare, prevazute în prezentele norme, corespunzatoare situatiei specifice solicitantului în cauza;
b)corectitudinea completarii livretului militar: fara stersaturi sau adaugari, cu toate mutatiile consemnate, semnat si stampilat de catre autoritatile competente;
c)conformitatea copiei de pe livretul militar cu originalul;
d)autenticitatea documentelor;
e)orice alt aspect considerat relevant pentru solutionarea cererii.
Art. 8
(1)În urma desfasurarii analizei prevazute la art. 7, responsabilul întocmeste un proces-verbal, în doua exemplare, conform modelului prevazut în anexa nr. 4, pe care îl înainteaza comandantului centrului militar spre aprobare.
(2)Prin procesul-verbal, responsabilul poate propune:
a)acordarea calitatii de veteran de razboi;
b)amânarea luarii unei decizii, cu recomandarea prezentarii solicitantului în fata comisiei de reconstituire cu martori;
c)neacordarea calitatii de veteran de razboi.
(3)Dupa aprobarea procesului-verbal de catre comandant, centrul militar transmite solicitantului sau asociatiei de veterani de razboi, dupa caz, exemplarul nr. 1, împreuna cu toate documentele prevazute la art. 5, în original, retinând exemplarul nr. 2 al procesului-verbal si copiile celorlalte documente.
CAPITOLUL III: Procedura de reconstituire cu martori a calitatii de veteran de razboi
Art. 9
(1)Procedura reconstituirii cu martori se aplica în cazul solicitantilor care se încadreaza în prevederile art. 5 alin. (4) din Legea nr. 44/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2)Confirmarea scrisa a inexistentei sau distrugerii arhivelor se face de U.M. 02600 Bucuresti sau U.M. 02405 Pitesti, prin eliberarea unei adeverinte, conform modelului prevazut în anexa nr. 5.
(3)Procedura de reconstituire se face de catre o comisie, denumita comisie de reconstituire, desemnata în acest scop.
(4)Comisia de reconstituire se numeste prin Ordinul de zi pe unitate nr. 1, iar componenta acesteia se actualizeaza ori de câte ori este nevoie.
(5)Comisia de reconstituire prevazuta la alin. (3) se compune din:
a)seful de stat major al centrului militar/seful de birou desemnat pentru a îndeplini aceasta functie ca presedinte al comisiei de reconstituire;
b)consilierul juridic al centrului militar zonal ca membru al comisiei de reconstituire, inclusiv pentru centrele militare din subordine;
c)seful structurii de personal, ca membru si secretar al comisiei de reconstituire.
Art. 10
(1)Procedura de reconstituire se face, la cerere, pe baza probei cu 2 martori, la centrul militar pe a carui raza de responsabilitate domiciliaza solicitantul sau la centrul militar pe raza caruia s-au desfasurat actiunile militare pentru care se solicita reconstituirea.
(2)În vederea reconstituirii, solicitantul trebuie sa prezinte comisiei de reconstituire urmatoarele documente:
a)cererea de reconstituire, formulata în scris, conform anexei nr. 6;
b)actul de identitate, în original si în copie;
c)livretul militar, în original si în copie;
d)adeverinta prevazuta la art. 9 alin. (2).
(3)Pentru cei 2 martori, solicitantul trebuie sa prezinte urmatoarele documente:
a)declaratia individuala autentificata notarial, în original, din care sa rezulte ca acesta a facut parte din aceeasi unitate si perioada de operativitate cu solicitantul, conform anexei nr. 7;
b)actul de identitate, în copie;
c)legitimatia de veteran de razboi, în copie;
d)certificatul prevazut la art. 5 alin. (1) lit. b), din care sa rezulte participarea pe front a martorului în aceeasi unitate si perioada de operativitate cu persoana care solicita reconstituirea, în copie.
(4)Nu sunt admisi ca martori veteranii de razboi care au obtinut aceasta calitate prin procedura de reconstituire.
Art. 11
Comisia de reconstituire, în termen de 30 de zile calendaristice de la depunerea documentelor, desfasoara urmatoarele activitati:
a)inventariaza si examineaza documentele prezentate;
b)stabileste data audierii martorilor si o comunica, în scris, solicitantului;
c)la data stabilita pentru audierea individuala a martorilor, atât solicitantul, cât si martorii sunt obligati sa prezinte documentele depuse la dosar în original, iar acestea vor fi certificate sub semnatura comandantului centrului militar si stampila unitatii;
d)audiaza individual martorii, prezentându-le consecintele prevazute la art. 260 din Codul penal privind marturia mincinoasa;
e)întocmeste procesul-verbal de admitere sau respingere a cererii, conform modelelor prevazute în anexa nr. 8 sau 9, dupa caz;
f)în situatia admiterii cererii, constituie dosarul de reconstituire a calitatii de veteran de razboi, compus din copiile certificate ale documentelor solicitantului si martorilor, precum si din 3 exemplare ale procesului-verbal al comisiei de reconstituire, pe care îl înainteaza spre avizare U.M. 02585 Bucuresti;
g)când hotarârea comisiei de reconstituire este nefavorabila, procesul-verbal se întocmeste în doua exemplare, din care exemplarul nr. 1 se transmite solicitantului, iar exemplarul nr. 2 se retine la centrul militar.
Art. 12
(1)Solicitantul poate depune contestatie împotriva hotarârii comisiei de reconstituire sau a neavizarii dosarului de reconstituire de catre U.M. 02585 Bucuresti.
(2)Contestatia va fi adresata comisiei de reconstituire care a emis procesul-verbal, în termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii acestuia.
(3)Hotarârea comisiei de reconstituire necontestata în termenul prevazut la alin. (2) ramâne definitiva.
Art. 13
(1)Contestatiile se solutioneaza de Comisia superioara de reconstituire a Statului Major General, care functioneaza în cadrul Directiei personal si mobilizare, denumita în continuare Comisia superioara de reconstituire.
(2)Comisia superioara de reconstituire prevazuta la alin. (1) se compune din:
a)loctiitorul U.M. 02515/B Bucuresti - presedintele comisiei;
b)seful U.M. 02585 Bucuresti - membru;
c)seful U.M. 02600 Bucuresti - membru;
d)2 reprezentanti ai U.M. 02515/B Bucuresti - membri;
e)reprezentantul Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi - membru;
f)un reprezentant al U.M. 02600 Bucuresti - membru si secretar al comisiei.
(3)Comisia de reconstituire are obligatia sa înainteze contestatia, împreuna cu procesul-verbal prevazut la art. 11 lit. e) si documentele depuse la dosar, Comisiei superioare de reconstituire, în termen de 15 zile lucratoare de la data depunerii acesteia.
(4)Hotarârea Comisiei superioare de reconstituire este definitiva si va fi adusa la cunostinta, în scris, în termen de 30 de zile calendaristice de la solutionare, comisiei de reconstituire de pe lânga centrul militar si solicitantului, precum si U.M. 02585 Bucuresti, în cazul în care s-a contestat neavizarea dosarului de reconstituire de catre aceasta unitate.
Art. 14
Reconstituirea cu martori a situatiei militare ca premilitar nu se poate face pentru persoanele care, la data pentru care se solicita reconstituirea, nu aveau împlinita vârsta de 17 ani.
Art. 15
Nu se poate face reconstituirea cu martori a situatiei militare pentru copiii de trupa. Acestia pot obtine calitatea de veteran de razboi numai pe baza documentelor prevazute la art. 5.
Art. 16
Comandantii centrelor militare sunt responsabili pentru asigurarea tuturor conditiilor legale de functionare a comisiilor de reconstituire.
Art. 17
U.M. 02515/B Bucuresti verifica modul de respectare a prevederilor legale de catre comisiile de reconstituire, în cadrul controalelor desfasurate la centrele militare.
Art. 18
Pentru solutionarea problemelor care depasesc competentele comisiei de reconstituire, presedintele acesteia se adreseaza direct U.M. 02585 Bucuresti.
CAPITOLUL IV: Evidenta, controlul mânuirii si eliberarea legitimatiilor de veteran de razboi
Art. 19
(1)Documentul care atesta calitatea de veteran de razboi este legitimatia de veteran de razboi.
(2)Pentru veteranii de razboi care nu opteaza pentru a deveni membri ai unei structuri asociative a veteranilor de razboi, legitimatia se elibereaza de centrul militar pe a carui raza de responsabilitate domiciliaza solicitantul, conform modelului prevazut în anexa nr. 10.
(3)În situatia în care legitimatia de veteran de razboi a fost eliberata de structurile asociative ale veteranilor de razboi legal constituite, conform modelului propriu, pentru membrii afiliati, aceasta este valabila numai cu semnatura si stampila comandantului centrului militar.
(4)Comandantii centrelor militare contrasemneaza legitimatia de veteran de razboi prevazuta la alin. (2) numai în situatia în care calitatea de veteran de razboi a fost stabilita în conformitate cu prezentele norme si a fost întocmit un proces-verbal prin care s-a propus acordarea acesteia.
Art. 20
(1)Legitimatiile de veteran de razboi prevazute la art. 19 alin. (2) se confectioneaza de Centrul tehnic editorial al armatei, cu indicativul de unitate militara 02560 Bucuresti, denumit în continuare U.M. 02560 Bucuresti, pe baza comenzii lansate de U.M. 02585 Bucuresti. Resursele financiare necesare vor fi prevazute în bugetul aferent programului major prin care se finanteaza U.M. 02560 Bucuresti.
(2)U.M. 02585 Bucuresti distribuie legitimatiile de veteran de razboi centrelor militare zonale, pe baza situatiilor centralizatoare privind necesarul de legitimatii de veteran de razboi pentru anul urmator.
(3)Centrele militare zonale distribuie legitimatiile de veteran de razboi centrelor militare judetene/ale sectoarelor municipiului Bucuresti, pe baza situatiilor privind necesarul de legitimatii de veteran de razboi pentru anul urmator.
Art. 21
(1)Centrele militare au obligatia de a tine evidenta unitara a legitimatiilor de veteran de razboi pe care Ie-a eliberat si a celor eliberate de asociatiile veteranilor de razboi legal constituite.
(2)Pentru evidenta, pastrarea si controlul mânuirii legitimatiilor de veteran de razboi se aplica normele în vigoare pentru evidenta, pastrarea si controlul mânuirii livretelor militare, cu urmatoarele precizari:
a)la nivelul centrelor militare, responsabilul cu evidenta stocului de livrete militare este responsabil si cu evidenta legitimatiilor de veteran de razboi;
b)evidenta legitimatiilor de veteran de razboi se tine numeric si pe serii, în Registrul de evidenta a stocului de livrete militare, în partida separata, cu respectarea regulilor si procedurilor valabile pentru livretele militare;
c)ofiterul prevazut la art. 7 alin. (1) este responsabil si cu eliberarea legitimatiilor de veteran de razboi;
d)pentru eliberarea legitimatiilor de veteran de razboi, se înfiinteaza un registru separat, dupa modelul Registrului de evidenta a eliberarii livretelor militare;
e)situatiile centralizatoare privind necesarul de legitimatii de veteran de razboi pentru anul urmator, precum si cele privind rezultatele inventarierii anuale a stocului de legitimatii de veteran de razboi se înainteaza de centrele militare zonale direct la U.M. 02585 Bucuresti.
Art. 22
Centrele militare elibereaza legitimatiile de veteran de razboi solicitantilor care si-au exprimat optiunea de a ramâne neafiliati, odata cu înmânarea exemplarului nr. 1 al procesului-verbal prevazut la art. 8, pe baza de semnatura în Registrul de evidenta a eliberarii legitimatiilor de veteran de razboi.
Art. 23
(1)Asociatiile de veterani de razboi elibereaza legitimatiile de veteran de razboi prevazute la art. 19 alin. (3), fiecare pentru membrii sai, pe baza procesului-verbal prevazut la art. 8 si a semnaturii în fila din Registrul de evidenta a eliberarii legitimatiilor de veteran de razboi.
(2)În baza cererilor asociatiilor de veterani de razboi, centrele militare le asigura un numar suficient de file din Registrul de evidenta a eliberarii legitimatiilor de veteran de razboi, pentru evidenta legitimatiilor de veteran de razboi prevazute la art. 19 alin. (3).
CAPITOLUL V: Dispozitii finale
Art. 24
Contestatiile privind modul de stabilire a calitatii de veteran de razboi se solutioneaza potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 25
Documentele de transport gratuite la care au dreptul veteranii de razboi în baza art. 16 lit. a) din Legea nr. 44/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veteranii de razboi neafiliati, vor fi puse la dispozitia centrelor militare, la cererea comandantilor acestora, de catre Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi, prin filialele sale din teritoriu.
Art. 26
Anexele nr. 1-10 fac parte integranta din prezentele norme.
-****-
ANEXA Nr. 1: GLOSAR
TERMENI SI DEFINITII
Mandatarul este persoana care se obliga sa încheie unul sau mai multe acte juridice pe seama unei alte persoane, numita mandant, care îi da aceasta împuternicire si pe care îl reprezinta. Sub aspectul formei, mandatul este consacrat printr-un înscris numit procura sau împuternicire.
Perioada de operativitate constituie perioada în care structura militara din care a facut parte solicitantul, respectiv martorii, a participat efectiv la razboi, conform datelor înscrise în dreptul fiecarei structuri, în Nomenclatorul Marelui Stat Major.
Premilitarul, potrivit Legii nr. 752/1942 privind educatia si instructia extrascolara si pregatirea premilitara, este persoana de sex masculin care, dupa împlinirea vârstei de 17 ani, avea obligatia de a urma instructia premilitara în conditiile legii pentru pregatirea preliminara si sub rezerva dispozitiilor din legea pentru organizarea "Muncii Tineretului Român".
ANEXA Nr. 2:
- Modele -
ROMÂNIA
MINISTERUL APARARII
Unitatea Militara .............................. (localitatea)
CERTIFICAT*
* Pentru solicitantii cu domiciliul în România.
Nr. ............ din ...................
Certificam ca domnul/doamna ......................., nascut/a în anul ..........., luna ........., fiul/fiica lui .............. si al/a .............., domiciliat/a în .............., a fost identificat/a cu urmatoarea situatie militara: ...................... .
Datele au fost extrase din arhiva Ministerului Apararii, drept care s-a eliberat prezentul certificat.
Seful Unitatii Militare ........................ (localitatea)
Sef sectie,
....................
ROMÂNIA
MINISTERUL APARARII
CERTIFICAT**
** Pentru solicitantii cu domiciliul în strainatate.
Nr. .............. din ...................
Certificam ca domnul/doamna ..............., nascut/a în anul ........, a fost identificat/a în Arhivele Ministerului Apararii cu urmatoarea situatie: ................. .
Drept care s-a eliberat prezentul certificat.
Seful Arhivelor,
.....................
Sef sectie,
....................
ANEXA Nr. 3: UNITATILE/FORMATIUNILE prevazute în Nomenclatorul Marelui Stat Major - operative în perioada prevazuta în dreptul fiecarei categorii
1.Batalioanele 1, 2, 3, 4, 5, 7 si 8 Reparatii auto, prevazute în Nomenclatorul Marelui Stat Major la "Instructie si reparatie auto", inclusiv scolile profesionale de ucenici de pe lânga aceste unitati -23.08.1944-9.05.1945
2.Personalul din stabilimentele militare apartinând Ministerului de Razboi - Subsecretariatului de Stat al înzestrarii Armatei si Productiei de Razboi - 23.08.1944-9.05.1945:
a)Institutul Geografic Militar;
b)Arsenalul Armatei Târgoviste;
c)Arsenalul Armatei Sibiu;
d)Pirotehnia Armatei Valea Sadului;
e)Fabrica de pulberi Bucuresti;
f)Fabrica de explozivi Ucea;
g)Uzinele Mârsa;
h)Uzinele Margineanca;
i)Fabrica de material de protectie Bucuresti;
j)Laboratorul de studii si experiente Bucuresti;
k)Poligonul Suditi;
l)Arsenalul geniului Bucuresti;
m)Arsenalul trupelor motomecanizate Laculete.
3.A.S.A.M. - Administratia comerciala a stabilimentelor aerului si marinei - 23.08.1944-31.08.1944
4.Arsenalul marinei militare, dislocat la Izlaz - 23.08.1944 - 31.08.1944.
ANEXA Nr. 4:
- Model -
ROMÂNIA
MINISTERUL APARARII
Centrul Militar ....................
Aprob
Comandantul Centrului Militar
PROCES-VERBAL
Nr. .......... din ..................
Examinând cererea domnului/doamnei .................., domiciliat/a în localitatea ................, str. ............ nr. ......, bl. ......, sc. ....., et. ...., judetul .........., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria ........ nr. ..........., eliberat/a de .......... la data de ..........., prin care solicita stabilirea calitatii de veteran de razboi, s-au constatat urmatoarele: .................................. .
Având în vedere ca din adeverinta nr. ........ din ............, eliberata de U.M. 02405 Pitesti/U.M. 02600 Bucuresti, rezulta ca: ........................
propun urmatoarele:
a)acordarea calitatii de veteran de razboi |_|
b)amânarea luarii unei decizii, cu recomandarea prezentarii solicitantului în fata comisiei de reconstituire cu martori |_|
c)neacordarea calitatii de veteran de razboi |_|
Prezentul proces-verbal s-a încheiat în doua exemplare.
Responsabil,
..................
ANEXA Nr. 5:
- Model -
ROMÂNIA
MINISTERUL APARARII
Unitatea Militara .....................
.......... - anul -
Nr. ...............
- localitatea -
ADEVERINTA
Domnului/Doamnei .................
Domiciliat/a în ..................................
La cererea adresata unitatii noastre, va facem cunoscut ca nu ati putut fi identificat/a în documentele create de ............, întrucât arhiva acestei unitati a fost* ................ .
*1. distrusa prin ardere, inundatie, selectionare etc. 2. capturata.
Ca urmare, va puteti adresa Comisiei de reconstituire, cu martori, a situatiei militare de pe lânga centrul militar de care apartineti.
Comandantul/Seful U.M. ...................
Sef sectie,
.................
ANEXA Nr. 6:
Comandantului Centrului Militar ..........................
- Comisia de reconstituire -
Subsemnatul/a ......................., domiciliat/a în .................., str. ................. nr. ......., bl. ......, sc. ......, ap. ......, judetul ............., nascut/a în anul ........, luna ..........., ziua ..........., în localitatea ..................., judetul .............., fiul/fiica lui ........... si al/a ............, posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria ....... nr. ........., eliberat/a de Politia ................., la data de ................, solicit reconstituirea urmatoarelor situatii:
Participarea ........................... ca .................. cu ......................., în perioada .................., pentru care propun audierea urmatoarelor persoane:
1......................., domiciliat în ........................., judetul ...........................;
2......................., domiciliat în ........................., judetul .......................... .
În sustinerea cererii mele, anexez urmatoarele înscrisuri/date:
- adeverinta nr. .......... din .............., eliberata de ................., din care rezulta inexistenta sau distrugerea arhivelor;
- înscris prin care dovedesc ca în perioada la care se refera prezenta cerere am activat în ...................... .
Reconstituirea pe care o solicit îmi este necesara pentru întocmirea dosarului de .............................. .
Data ....................
..........................
(semnatura)
ANEXA Nr. 7: DECLARATIE
Subsemnatul, ......................, nascut la data (luna .........., ziua ......, anul .............) în ............, judetul ............., domiciliat în ............., judetul ..............., posesor al B.I./C.I. seria ...... nr. ........., eliberat de Politia ............... la data de ............, declar pe propria raspundere ca numitul ................... a activat împreuna cu subsemnatul în perioada ................... la Unitatea Militara nr. .......... si ca în aceasta perioada am participat împreuna la .............. (activitatea desfasurata) ca ..................... (militar/premilitar/voluntar) în localitatile .................... .
Dovedesc ca am activat în Unitatea Militara nr. ............ si în perioada declarata, cu urmatoarele acte legale: ..................... .
Declar si semnez cele de mai sus ca am luat cunostinta despre consecintele prevazute la art. 260 din Codul penal privind marturia mincinoasa.
Semnatura declarantului
..........................
Data
..................
ANEXA Nr. 8:
- Model -
ROMÂNIA
MINISTERUL APARARII
Comisia de reconstituire de pe lânga Centrul Militar .................
Dosar nr. ...............
Avizat
Seful U.M. 02585 Bucuresti
PROCES-VERBAL Nr. ............
din ...................
Comisia de reconstituire compusa din:
- presedinte ......................................
- membri ..........................................
- secretar .........................................
Examinând cererea numitului/numitei .................., domiciliat/a în localitatea ..............., str. ............. nr. ....., bl. ......, sc. ......, et. ......., judetul ................., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria ...... nr. .........., eliberat/a de .............. la data de .............., prin care solicita reconstituirea participarii pe front, s-au constatat urmatoarele:
Având în vedere ca din adeverinta nr. .......... din .............., eliberata de U.M. 02405 Pitesti/U.M. 02600 Bucuresti, rezulta ca nu a putut fi identificata situatia participarii pe front ca urmare a inexistentei sau distrugerii arhivelor, constatam ca cererea îndeplineste cerintele legii.
Tinând seama de declaratiile persoanelor audiate:
1......................................................
2......................................................
3......................................................
4......................................................
ce se afla la dosar, precum si de actele legale prezentate, si anume .................., din care rezulta participarea martorilor pe front .....................,
Comisia, în unanimitate de voturi, hotaraste: admite cererea si stabileste ca numitul/a ......................, în perioada ..........., a activat în îndeplinirea obligatiilor militare în ....................... .
Prezentul proces-verbal s-a încheiat în trei exemplare.

Presedinte,

............................

Membri:

1. .................................

2. .................................

ANEXA Nr. 9:
- Model -
ROMÂNIA
MINISTERUL APARARII
Comisia de reconstituire de pe lânga Centrul Militar .................
Dosar nr. ................
PROCES-VERBAL Nr. ..........
din ................
Comisia de reconstituire compusa din:
- presedinte ................................
- membri ....................................
- secretar ...................................
Examinând cererea numitului/numitei ..............., domiciliat/a în localitatea .................., str. ........... nr. ......, bl. ....., sc. ......, et. ....., judetul ..........., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria ....... nr. ..........., eliberat/a de ............ la data de ............., prin care solicita reconstituirea participarii pe front, s-au constatat urmatoarele:
Având în vedere ca din adeverinta nr. .......... din ..............., eliberata de U.M. 02405 Pitesti/U.M. 02600 Bucuresti, nu rezulta inexistenta sau distrugerea arhivelor, se constata ca cererea nu îndeplineste cerintele legii, fiind respinsa de comisia de reconstituire din urmatoarele motive: ................ .
Comisia, în unanimitate de voturi, hotaraste: respinge cererea si stabileste ca numitul/a .............., în perioada .............., nu a activat pentru îndeplinirea obligatiilor militare în ................. .
Cu drept de contestatie, în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la Comisia superioara de reconstituire de pe lânga U.M. 02515 Bucuresti.
Prezentul proces-verbal s-a încheiat în trei exemplare.

Presedinte,

............................

Membri:

1. .................................

2. .................................

ANEXA Nr. 10:
- Model -
LEGITIMATIE DE VETERAN DE RAZBOI
NOTA:
- Seria legitimatiei se va completa conform indicativului judetean, iar pentru Bucuresti, indicativul municipiului însotit de numarul de sector.
- Numarul legitimatiei va fi acelasi cu numarul din Registrul de evidenta a eliberarii legitimatiilor de veteran de razboi.
- Pentru sotul supravietuitor se va specifica în mod expres: urmas/a de veteran de razboi.
Publicat în Monitorul Oficial cu numarul 14 din data de 8 ianuarie 2009