CIRCULARA nr. 28 din 6 august 2015 privind lansarea în circuitul numismatic a unei monede din argint dedicate împlinirii a 100 de ani de la constituirea Corpului de Aviaţie Român
Art. 1
În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 31 august 2015, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint dedicată împlinirii a 100 de ani de la constituirea Corpului de Aviaţie Român.
Art. 2
Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Valoare nominală

10 lei

Metal

argint

Titlu

999%o

Formă

rotundă

Diametru

37 mm

Greutate

31,103 g

Calitate

proof

Cant

zimţat

Aversul monedei prezintă două avioane de epocă, respectiv un aparat de tip Farman şi unul de tip Bleriot, valoarea nominală "10 LEI", stema României, inscripţia "ROMANIA" şi anul de emisiune "2015".
Reversul monedei redă un grup de militari ai Corpului de Aviaţie Român din perioada următoare constituirii acestuia, insigna de pilot militar instituită în 1915, inscripţiile "CONSTITUIREA CORPULUI DE AVIAŢIE ROMAN", "100 ANI" şi "1915", anul evenimentului aniversat.
Art. 3
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentarea emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Art. 4
Monedele din argint dedicate împlinirii a 100 de ani de la constituirea Corpului de Aviaţie Român au putere circulatorie pe teritoriul României.
Art. 5
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, laşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
-****-

Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,

Mugur Constantin Isărescu

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 689 din data de 11 septembrie 2015