CIRCULARA nr. 43 din 11 decembrie 2014 privind lansarea în circuitul numismatic a unui set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat) şi a unei monede din argint dedicate aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea CEC Bank
Art. 1
În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 15 decembrie 2014, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat) şi o monedă din argint dedicate aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea CEC Bank.
Art. 2
Caracteristicile tehnice ale monedelor din set (din aur, din argint şi din tombac cuprat) sunt următoarele:

Valoare nominală

100 lei

10 lei

1 leu

Metal

aur

argint

tombac cuprat

Titlu

9000/00

9990/00

-

Formă

rotundă

rotundă

rotundă

Diametru

21 mm

37 mm

37 mm

Greutate

6,452 g

31,103 g

23,5 g

Calitate

proof

proof

proof

Cant

zimţat

zimţat

zimţat

Aversul monedei din aur redă portretul, semnătura şi numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, inscripţia "ROMANIA", anul de emisiune "2014", stema României şi valoarea nominală "100 LEI".
Aversul monedei din argint redă portretul, semnătura şi numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, inscripţia "ROMANIA", anul de emisiune "2014", stema României şi valoarea nominală "10 LEI".
Aversul monedei din tombac cuprat redă portretul, semnătura şi numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, inscripţia "ROMANIA", anul de emisiune "2014", stema României şi valoarea nominală "1 LEU".
Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint şi din tombac cuprat) prezintă Palatul CEC din Bucureşti şi inscripţiile "CEC BANK" şi "150 ANI".
Art. 3
Caracteristicile tehnice şi descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intră în componenţa setului de trei monede.
Art. 4
Monedele vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de monede şi monedele din argint vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Art. 5
Monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat dedicate aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea CEC Bank au putere circulatorie pe teritoriul României.
Art. 6
Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de monede şi a monedelor din argint din emisiunea dedicată aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea CEC Bank se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
-****-

Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,

Mugur Constantin Isărescu

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 938 din data de 22 decembrie 2014