CIRCULARĂ nr. 41 din 18 noiembrie 2014 privind lansarea în circuitul numismatic a unei monede din aur dedicate aniversării a 130 de ani de la prima lege de construire a unei catedrale naţionale
Art. 1
În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 21 noiembrie 2014, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur dedicată aniversării a 130 de ani de la prima lege de construire a unei catedrale naţionale.
Art. 2
Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Valoare nominală

200 lei

Metal

aur

Titlu

999 0/00

Formă

rotundă

Diametru

27 mm

Greutate

15,551 g

Calitate

proof

Cant

neted

Aversul monedei redă macheta Catedralei Mântuirii Neamului, stema României, valoarea nominală "200 LEI", anul de emisiune "2014", inscripţiile "CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI" şi "ROMANIA".
Reversul monedei prezintă icoana şi numele Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, stema Patriarhiei Române, inscripţiile "PATRIARHIA ROMANA", "130 DE ANI DE LA PRIMA LEGE DE CONSTRUIRE A CATEDRALEI" şi "1884" - anul aniversat.
Art. 3
Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Art. 4
Monedele din aur dedicate aniversării a 130 de ani de la prima lege de construire a unei catedrale naţionale au putere circulatorie pe teritoriul României.
Art. 5
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din aur se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
-****-

Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,

Mugur Constantin Isărescu

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 875 din data de 2 decembrie 2014