CIRCULARĂ nr. 13 din 26 mai 2016 privind lansarea în circuitul numismatic a unei monede din argint dedicate împlinirii a 210 ani de exploatare industrială a apelor minerale naturale Borsec
Art. 1
În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 30 mai 2016, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint dedicată împlinirii a 210 ani de exploatare industrială a apelor minerale naturale Borsec.
Art. 2
Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Valoare nominală

10 lei

Metal

argint

Titlu

9990/00

Formă

rotundă

Diametru

37 mm

Greutate

31,103 g

Calitate

proof

Cant

zimţat

Aversul monedei redă o reprezentare parţială a oraşului Borsec, inscripţia "ROMANIA", stema României, valoarea nominală "10 LEI" şi anul de emisiune "2016".
Reversul monedei prezintă o imagine de epocă reprezentând un atelier de îmbuteliere a apei minerale, inscripţiile "EXPLOATAREA APELOR MINERALE NATURALE", "BORSEC" şi anul evenimentului aniversat "1806".
Art. 3
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Art. 4
Monedele din argint dedicate împlinirii a 210 ani de exploatare industrială a apelor minerale naturale Borsec au putere circulatorie pe teritoriul României.
Art. 5
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
-****-

Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,

Mugur Constantin Isărescu

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 424 din data de 6 iunie 2016