ORDIN nr. 57 din 26 iunie 2014 pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor casnici şi asimilaţi clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate
Având în vedere prevederile art. 22 alin. (2) lit. d), ale art. 75 alin. (1) lit. c) şi d), art. 79 alin. (3), alin. (4) lit. d) şi alin. (6) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Metodologiei de stabilire a preţurilor şi tarifelor la clienţii finali care nu uzează de dreptul de eligibilitate, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 82/2013, cu modificările ulterioare,
în temeiul art. 5 alin. (1) lit. b) şi al art. 9 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012,
preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
Art. 1
(1)Se aprobă tarifele reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor casnici şi asimilaţi clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.
(2)În calculul valorii facturii se utilizează tarifele în forma publicată în anexa nr. 1 (cu 4 zecimale). Rotunjirea la unitatea monetară minimă (banul) se realizează la valoarea facturii, înainte de aplicarea TVA.
Art. 2
La tariful CTP (casnic, de tip monom, pe tranşe de putere), încadrarea clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate în tranşele de putere se face pe baza puterii maxime contractate.
Art. 3
(1)Clienţii casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate pot să opteze pentru oricare dintre tarifele reglementate corespunzătoare categoriei din care fac parte, cu excepţia tarifului CS (casnic de tip social) prevăzut a se aplica doar clienţilor finali menţionaţi la art. 6.
(2)Consumul de energie electrică al clienţilor asimilaţi clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate se facturează la tariful CD (casnic, de tip D monom) sau la unul dintre tarifele cu rezervare prevăzute în anexa nr. 1, conform opţiunii exprimate de respectivii clienţi.
Art. 4
Trecerea de la un tip de tarif reglementat la un alt tip de tarif reglementat este permisă în următoarele cazuri:
a)după 12 luni calendaristice de la ultima schimbare, cu excepţia clienţilor casnici care optează să treacă la tarif social sau trebuie să treacă de la tarif social la un alt tip de tarif, în condiţiile reglementărilor în vigoare;
b)la apariţia unor noi tipuri de tarife, chiar dacă de la ultima schimbare nu au trecut 12 luni calendaristice;
c)la desfiinţarea tarifului aplicat clientului.
Art. 5
Zonele orare utilizate la tarifare sunt stabilite în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 6
(1)Tariful CS se acordă exclusiv pentru consumul realizat de clienţii casnici care solicită aplicarea acestui tarif pentru locul de consum de la domiciliul acestora şi care au, conform documentaţiei anexate solicitării, un venit net mediu lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie stabilit prin actele normative în vigoare.
(2)În cazul aplicării tarifului social, consumul din perioada de facturare se alocă succesiv pe 3 tranşe, şi anume:
a)în prima tranşă se consideră 2 kWh/zi pentru fiecare zi a perioadei de facturare;
b)în a doua tranşă se consideră 1 kWh/zi suplimentar faţă de prima tranşă, pentru fiecare zi a perioadei de facturare;
c)în a treia tranşă diferenţa între consumul realizat şi consumul inclus în tranşele anterioare.
(3)Consumul aferent fiecărei tranşe ale tarifului social se facturează:
- la tariful reglementat, pentru cantitatea de energie electrică aferentă procentului de achiziţie din piaţa reglementată corespunzător etapei de eliminare a tarifelor reglementate la clienţii casnici;
- la tariful CPC (componenta de piaţă concurenţială), pentru cantitatea de energie electrică aferentă procentului de achiziţie din piaţa concurenţială corespunzător etapei de eliminare a tarifelor reglementate la clienţii casnici.
(4)Pentru energia electrică consumată în perioada pentru care beneficiază de ajutor pentru încălzirea cu energie electrică a locuinţei, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, aprobată prin Legea nr. 92/2012, cu modificările şi completările ulterioare, clienţilor casnici care au optat pentru tariful social şi care beneficiază de acest ajutor li se aplică tariful CR (casnic, de tip monom, cu rezervare) prevăzut în anexa nr. 1.
(5)Prin derogare de la dispoziţiile alin. (4), clienţilor casnici care solicită în scris furnizorilor de ultimă instanţă menţinerea tarifului CS li se aplică acest tip de tarif şi pentru perioada în care primesc ajutor pentru încălzirea cu energie electrică a locuinţei.
Art. 7
(1)La tariful CI (casnic, de tip monom, cu consum inclus), valoarea abonamentului din facturile emise clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate se calculează ca produs dintre valoarea zilnică a abonamentului, procentul de achiziţie din piaţa reglementată corespunzător etapei de eliminare a tarifelor reglementate la clienţii casnici şi numărul de zile din perioada de facturare. Valoarea abonamentului zilnic include valoarea componentei zilnice de rezervare şi contravaloarea unei cantităţi zilnice de energie electrică egale cu produsul dintre cantitatea de energie electrică de 1 kWh şi procentul de achiziţie din piaţa reglementată corespunzător etapei de eliminare a tarifelor reglementate la clienţii casnici.
(2)Cantitatea de energie electrică cuprinsă în abonament şi neconsumată în perioada de facturare nu se reportează.
Art. 8
La tarifele de tip monom, monom cu rezervare şi monom diferenţiat cu rezervare prevăzute în anexa nr. 1, valoarea componentei de rezervare din facturile emise clienţilor casnici şi asimilaţi clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate se calculează ca produs dintre preţul de rezervare corespunzător tarifului reglementat aplicabil, procentul de achiziţie din piaţa reglementată corespunzător etapei de eliminare a tarifelor reglementate la clienţii casnici şi numărul de zile din perioada de facturare.
Art. 9
Furnizorii de ultimă instanţă aplică în factura clienţilor casnici şi asimilaţi clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate tariful de energie electrică activă denumit "Componenta de piaţă concurenţială" (tarif CPC), calculat pe baza Metodologiei de stabilire a preţurilor şi tarifelor la clienţii finali care nu uzează de dreptul de eligibilitate, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 82/2013, cu modificările ulterioare.
Art. 10
În facturile emise clienţilor casnici şi asimilaţi clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate valoarea componentei de energie se calculează ca sumă dintre:
a)produsul dintre preţul de energie corespunzător tarifului reglementat aplicabil prevăzut în anexa nr. 1, procentul de achiziţie din piaţa reglementată corespunzător etapei de eliminare a tarifelor reglementate la clienţii casnici şi cantitatea totală de energie electrică consumată în perioada de facturare;
b)produsul dintre tariful CPC, procentul de achiziţie din piaţa concurenţială corespunzător etapei de eliminare a tarifelor reglementate la clienţii casnici şi cantitatea totală de energie electrică consumată în perioada de facturare.
Art. 11
Prevederile prezentului ordin referitoare la aplicarea tarifului CPC în facturile emise clienţilor completează contractul-cadru de furnizare la tarife reglementate pentru energia electrică livrată de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor casnici şi asimilaţi clienţilor casnici.
Art. 12
(1)Valoarea calculată conform prevederilor art. 10 lit. b) se evidenţiază separat în facturile emise clienţilor casnici şi asimilaţi clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate.
(2)Factura de energie electrică trebuie să cuprindă cel puţin următoarele elemente:
a)rând separat în factură care conţine informaţii referitoare la denumirea serviciului/produsului facturat, precum şi toate celelalte elemente specifice facturii, conform formatului utilizat de furnizorul de ultimă instanţă;
b)temeiul legal al aplicării în factură a tarifului CPC.
Art. 13
Tarifele reglementate prevăzute în anexa nr. 1 şi tariful CPC aplicate în factura clienţilor casnici şi asimilaţi clienţilor casnici nu includ: costul certificatelor verzi, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, accizele stabilite conform legii şi taxa pe valoarea adăugată. Aceste taxe vor fi evidenţiate distinct în factură şi vor fi incluse în suma totală de plată.
Art. 14
Furnizorii de ultimă instanţă duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei vor urmări aplicarea acestuia.
Art. 15
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 iulie 2014.
Art. 16
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 40/2013 pentru aprobarea tarifelor reglementate la energia electrică livrată de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor casnici şi asimilaţi clienţilor casnici, care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 378 din 26 iunie 2013, cu modificările ulterioare.
-****-

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,

Niculae Havrileţ

ANEXA nr. 1: TARIFE REGLEMENTATE DE ENERGIE ELECTRICĂ aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor casnici
- Valabile de la 1 iulie 2014 -
1.Tarife pentru contoare cu plata postconsum
 

Tarif CS - de tip social

Tarif CD - de tip monom

Tarif CR - de tip monom cu rezervare

Tarif CR2 - de tip monom cu rezervare, diferenţiat pe două zone orare

Tarif CR3 - de tip monom cu rezervare, diferenţiat pe 3 zone orare

Nivel de tensiune

Tranşa I

(lei/kWh şi abonat)

Tranşa a II-a

(lei/kWh şi abonat)

Tranşa a III-a

(lei/kWh şi abonat)

Preţ energie

(lei/kWh)

Preţ rezervare

(lei/zi)

Preţ energie

(lei/kWh)

Preţ rezervare

(lei/zi)

Preţ energie în zona de zi

(lei/kWh)

Preţ energie în zona de noapte1)

(lei/kWh)

Preţ rezervare

(lei/zi)

Preţ energie în zona de vârf

(lei/kWh)

Preţ energie în zona normală

(lei/kWh)

Preţ energie în zona de gol

(lei/kWh)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Joasă tensiune

(0-1 KV inclusiv)

0,2019

0,4847

0,9555

0,4847

0,1747

0,3634

0,1747

0,5789

0,1883

0,1747

0,8211

0,4576

0,2153

Medie tensiune

(1-110 kV exclusiv)

-

0,3769

0,1747

0,2825

0,1747

0,4576

0,1480

0,1747

0,6462

0,3634

0,1615

2.Tarif CI - de tip monom cu consum inclus

Nivel de tensiune

Abonament

(lei/zi)

Preţ energie

(lei/kWh)

1

2

3

Joasă tensiune (0-1 kV inclusiv)

0,5020

0,3634

Medie tensiune (1-110 kV exclusiv)

0,4294

0,2825

3.Tarif CTP - de tip monom

Nivel de tensiune

Tranşa de putere maximă contractată

(kW)

Preţ rezervare

(lei/zi)

Preţ energie

(lei/kWh)

1

2

3

4

Joasă tensiune

(0-1 kV inclusiv)

până la 3 kW inclusiv

0,1747

0,2961

3-6 kW

0,3769

0,2961

peste 6 kW2)

0,5654

0,2961

4.Tarife pentru contoare cu preplată
 

Tarif CP - de tip monom

Tarif CP2 - de tip monom diferenţiat pe două zone orare

Tarif CP3 - de tip monom diferenţiat pe 3 zone orare

Nivel de tensiune

Preţ rezervare

(lei/zi)

Preţ energie

(lei/kWh)

Preţ rezervare

(lei/zi)

Preţ energie în zona de zi

(lei/kWh)

Preţ energie în zona de noapte

(lei/kWh)1)

Preţ rezervare

(lei/zi)

Preţ energie în zona de vârf

(lei/kWh)

Preţ energie în zona normală

(lei/kWh)

Preţ energie în zona de gol

(lei/kWh)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Joasă tensiune

(0-1 kV inclusiv)

0,1663

0,3451

0,1663

0,5498

0,1791

0,1663

0,7802

0,4349

0,2046

Medie tensiune

(1-110 kV exclusiv)

0,1663

0,2685

0,1663

0,4349

0,1406

0,1663

0,6137

0,3451

0,1534

NOTĂ:
Tarifele nu conţin costul certificatelor verzi, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, acciza şi taxa pe valoarea adăugată.
_______
1)Preţul se aplică şi pentru perioada de vineri de la ora 22,00 până luni la ora 07,00.
2)Pentru tariful cu putere maximă contractată peste 6 kW nu sunt necesare echipamente suplimentare.
ANEXA nr. 2: ZONELE ORARE UTILIZATE LA TARIFARE
1.Zone orare pentru tarifele CR3 şi CP3

SEZON

Zona de vârf

Zona de gol

Zona normală

VARĂ

08,00-09,00

00,00-8,00

21,00-00,00

şi de vineri de la ora 21,00 până luni la ora 8,00

09,00-21,00

IARNĂ

08,00-10,00

19,00-22,00

00,00-8,00

22,00-00,00

şi de vine de la ora 22,00 până luni la ora 8,00

10,00-19,00

Sezonul de vară: 1 aprilie-30 septembrie.
Sezonul de iarnă: 1 octombrie-31 martie.
2.Zone orare pentru tarifele CR2 şi CP2

Zona de zi

Zona de noapte

07,00-22,00

22,00-7,00

şi de vineri de la ora 22,00 până luni la ora 7,00

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 488 din data de 1 iulie 2014