CIRCULARĂ nr. 7 din 11 martie 2016 privind lansarea în circuitul numismatic a unui set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat) şi a unei monede din argint dedicate împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române
Art. 1
În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 14 martie 2016, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat) şi o monedă din argint dedicate împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române.
Art. 2
Caracteristicile tehnice ale monedelor din set (din aur, din argint şi din tombac cuprat) sunt următoarele:

Valoare nominală

100 lei

10 lei

1 leu

Metal

aur

argint

tombac cuprat

Titlu

900 0/00

999%

-

Formă

rotundă

rotundă

rotundă

Diametru

21 mm

37 mm

37 mm

Greutate

6,452 g

31,103 g

23,5 g

Calitate

proof

proof

proof

Cant

zimţat

zimţat

zimţat

Aversul monedei din aur redă imaginea zeiţei Minerva de pe emblema Academiei Române, suprapusă peste frontonul sediului Academiei din Bucureşti şi peste aula din incinta acestuia, stema României, inscripţia "ROMANIA", valoarea nominală "100 LEI" şi anul de emisiune "2016".
Aversul monedei din argint redă imaginea zeiţei Minerva de pe emblema Academiei Române, suprapusă peste frontonul sediului Academiei din Bucureşti şi peste aula din incinta acestuia, stema României, inscripţia "ROMANIA", valoarea nominală "10 LEI" şi anul de emisiune "2016".
Aversul monedei din tombac cuprat redă imaginea zeiţei Minerva de pe emblema Academiei Române, suprapusă peste frontonul sediului Academiei din Bucureşti şi peste aula din incinta acestuia, stema României, inscripţia "ROMANIA", valoarea nominală "1 LEU" şi anul de emisiune "2016".
Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint şi din tombac cuprat), prezintă portretele membrilor fondatori ai Societăţii Academice Române şi inscripţiile "ACADEMIA ROMANA" şi "150 DE ANI DE LA INFIINTARE".
Art. 3
Caracteristicile tehnice şi descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intră în componenţa setului de trei monede.
Art. 4
Monedele vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de monede şi monedele din argint vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Art. 5
Monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat dedicate împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române au putere circulatorie pe teritoriul României.
Art. 6
Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de monede şi a monedelor din argint din emisiunea dedicată împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
-****-

Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,

Mugur Constantin Isărescu

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 232 din data de 29 martie 2016