CIRCULARĂ nr. 3 din 2 februarie 2016 privind lansarea în circuitul numismatic a unei monede din argint dedicate împlinirii a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în revista "Familia"
BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI
Art. 1
În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 8 februarie 2016, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint dedicată împlinirii a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în revista "Familia".
Art. 2
Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Valoare nominală

10 lei

Metal

argint

Titlu

9990/00

Formă

rotundă

Diametru

37 mm

Greutate

31,103 g

Calitate

proof

Cant

zimţat

Aversul monedei prezintă portretul şi semnătura lui Mihai Eminescu, suprapuse peste un fragment din poezia de debut a acestuia, De-aş avea..., inscripţia "ROMANIA", valoarea nominală "10 LEI", stema României şi anul de emisiune "2016".
Reversul monedei redă o reprezentare parţială a primului frontispiciu al revistei "Familia", inscripţia "DEBUTUL LUI MIHAI EMINESCU IN REVISTA FAMILIA"' şi anul evenimentului aniversat "1866".
Art. 3
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Art. 4
Monedele din argint dedicate împlinirii a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în revista "Familia" au putere circulatorie pe teritoriul României.
Art. 5
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
-****-

Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,

Mugur Constantin Isărescu

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 119 din data de 16 februarie 2016