CIRCULARĂ nr. 8 din 30 martie 2016 privind lansarea în circuitul numismatic şi punerea în circulaţie a unor monede dedicate împlinirii a 575 de ani de când Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei
Art. 1
În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 4 aprilie 2016, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic şi va pune în circulaţie două monede: o monedă din aur pentru colecţionare şi o monedă din alamă de circulaţie, cu caracter comemorativ, ambele dedicate împlinirii a 575 de ani de când Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei.
Art. 2
Caracteristicile celor două monede sunt următoarele:
Moneda din aur pentru colecţionare

Valoare nominală

100 lei

Metal

aur

Titlu

900 0/00

Formă

rotundă

Diametru

21 mm

Greutate

6,452 g

Grosime la chenar

-

Calitate

proof

Cant

zimţat

Aversul monedei din aur redă Castelul Corvinilor, inscripţia "ROMANIA", valoarea nominală "100 LEI ", stema României şi anul de emisiune "2016".
Moneda din alamă de circulaţie, cu caracter comemorativ

Valoare nominală

50 bani

Metal

alamă Cu80Zn15Ni5

Titlu

-

Formă

rotundă

Diametru

23,75 mm

Greutate

6,1 g

Grosime la chenar

1,9 mm

Calitate

necirculată

Cant

inscripţionat cu "ROMANIA" de două ori, cu steluţă între cele două cuvinte

Aversul monedei din alamă redă Castelul Corvinilor, inscripţia "ROMANIA", valoarea nominală "50 BANI", stema României şi anul de emisiune "2016".
Reversul, comun ambelor monede, prezintă portretul lui Iancu de Hunedoara, inscripţia în arc de cerc "IANCU DE HUNEDOARA" şi anii între care a fost voievod al Transilvaniei "1441-1456".
Art. 3
Monedele din aur pentru colecţionare, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Art. 4
Monedele din alamă de circulaţie, cu caracter comemorativ, vor avea aceleaşi caracteristici tehnice cu monedele aflate în prezent în circulaţie, cu valoarea nominală de 50 bani şi vor circula în paralel cu acestea.
Art. 5
Ambele monede au putere circulatorie pe teritoriul României.
Art. 6
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur pentru colecţionare dedicate împlinirii a 575 de ani de când Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Art. 7
Punerea în circulaţie a monedelor din alamă de circulaţie cu caracter comemorativ dedicate împlinirii a 575 de ani de când Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.
-****-

Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,

Mugur Constantin Isărescu

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 303 din data de 20 aprilie 2016