CIRCULARĂ nr. 37 din 2 decembrie 2015 privind lansarea în circuitul numismatic a unei monede din aur dedicată împlinirii a 140 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei romano-catolice Sfântul Iosif din Bucureşti
Art. 1
În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 7 decembrie 2015, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur dedicată împlinirii a 140 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei romano-catolice Sfântul Iosif din Bucureşti.
Art. 2
Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Valoare nominală

200 lei

Metal

aur

Titlu

9990/00

Formă

rotundă

Diametru

27 mm

Greutate

15,551 g

Calitate

proof

Cant

neted

Aversul monedei redă imaginea Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "200 Lei", stema României şi anul de emisiune "2015".
Reversul monedei prezintă o imagine din interiorul Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti, inscripţia în arc de cerc "CATEDRALA SF. IOSIF - BUCURESTI" şi anul punerii pietrei de temelie "1875".
Art. 3
Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Art. 4
Monedele din aur, dedicate împlinirii a 140 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei romano-catolice Sfântul Iosif din Bucureşti, au putere circulatorie pe teritoriul României.
Art. 5
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din aur se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
-****-

Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,

Mugur Constantin Isărescu

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 948 din data de 22 decembrie 2015