ORDIN nr. 165 din 3 august 2012 privind stabilirea cuantumului taxei pentru autorizarea anuală a plantaţiilor viticole destinate obţinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu indicaţie geografică, a cuantumului taxei pentru atestarea dreptului de utilizare a indicaţiei geografice pentru comercializarea vinurilor cu indicaţie geografică şi aprobarea introducerii însemnului de certificare a calităţii vinurilor cu indicaţie geografică îmbuteliate
Văzând Referatul de aprobare al Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole nr. 1.212 din 10 iulie 2012, în baza prevederilor art. 1 alin. (2), art. 5 lit. a) şi lit. b) şi art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 1.408/2009 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, cu modificările ulterioare, şi ale art. 53 din Normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 769/2010,
În temeiul prevederilor art. 7 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.
Art. 1
(1)Plantaţiile viticole înscrise în Registrul plantaţiilor viticole pentru care au fost întocmite declaraţii obligatorii de recoltă şi producţie sunt supuse procedurii de autorizare anuală prin verificarea respectării tehnologiilor de cultură în conformitate cu caietele de sarcini pentru obţinerea vinurilor cu indicaţie geografică, la cererea producătorilor.
(2)Producătorii de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu indicaţie geografică au obligaţia de a depune o cerere în vederea luării în evidenţă a plantaţiilor, la inspectoratele teritoriale ale Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, denumit în continuare O.N.V.P.V.
(3)Cuantumul taxei pentru autorizarea anuală a plantaţiilor viticole destinate obţinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu indicaţie geografică este de 20 lei/hectar/an.
Art. 2
(1)Dreptul de utilizare a indicaţiei geografice pentru vinuri se acordă anual, la cerere, după examinarea calitativă a vinurilor şi a îndeplinirii condiţiilor stabilite în caietele de sarcini.
(2)Cuantumul taxei pentru atestarea dreptului de utilizare a indicaţiei geografice pentru comercializarea vinurilor cu indicaţie geografică este de 12 lei/hectolitru.
Art. 3
(1)Taxele prevăzute la art. 1 alin. (3) şi art. 2 alin. (2) se achită la data acordării drepturilor prevăzute de prezentul ordin.
(2)Taxele se vor plăti în contul IBAN nr. RO83TREZ7025009XXX011247, C.I.F. 26318890, Trezoreria Sectorului 2, beneficiar Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, adresa: Şos. Iancului nr. 49, sectorul 2, municipiul Bucureşti, cod poştal 021719.
Art. 4
(1)Se instituie obligativitatea aplicării pe una dintre etichetele fiecărei butelii ce conţine vin cu indicaţie geografică a însemnului de certificare a calităţii vinurilor cu indicaţie geografică îmbuteliate, destinate comercializării.
(2)Însemnele de certificare a calităţii vinurilor cu indicaţie geografică vor fi realizate şi gestionate de către O.N.V.P.V.
(3)Dreptul folosirii însemnelor prevăzute la alin. (1) se acordă numai operatorilor economici care îmbuteliază vinuri cu indicaţie geografică în vederea comercializării şi care îşi valorifică produsele în baza certificatelor de atestare a dreptului de comercializare, eliberate de O.N.V.P.V., pe loturi.
Art. 5
(1)Inspectorii O.N.V.P.V. vor verifica pe toată filiera producerii, îmbutelierii, etichetării şi comercializării vinurilor cu indicaţie geografică gestionarea şi utilizarea de către beneficiari a însemnelor de certificare a calităţii vinurilor cu indicaţie geografică, precum şi deteriorarea şi distrugerea acestora.
(2)Înstrăinarea, falsificarea sau folosirea în alte scopuri a însemnelor de certificare a calităţii vinurilor cu indicaţie geografică se sancţionează conform legii.
Art. 6
(1)Până la data de 15 decembrie a fiecărui an, în baza declaraţiilor de recoltă şi de producţie, operatorii economici vor depune la inspectoratele teritoriale ale O.N.V.P.V. cereri scrise privind necesarul estimativ de însemne de certificare a calităţii vinurilor cu indicaţie geografică pentru anul următor.
(2)Vinurile cu indicaţie geografică îmbuteliate şi livrate anterior datei intrării în vigoare a prezentului ordin pot fi comercializate fără aplicarea pe etichete a însemnelor de certificare a calităţii vinurilor cu indicaţie geografică până la epuizarea stocurilor, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2013.
Art. 7
Sumele încasate din plata taxelor se fac venit la bugetul O.N.V.P.V.
Art. 8
Prezentul ordin intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,

Achim Irimescu,

secretar de stat

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 583 din data de 16 august 2012