ORDIN nr. 284 din 21 decembrie 2012 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative nr. 490/2008 privind însemnele heraldice ale structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor
În temeiul art. 7 alin. (5) şi (7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul administraţiei şi internelor emite următorul ordin:
Art. I
Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 490/2008 privind însemnele heraldice ale structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 430 din 9 iunie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.La articolul 1, după punctul 122 se introduc trei noi puncte, punctele 123-125, cu următorul cuprins:
"123. Direcţia Generală Audit Intern
124. Direcţia Generală pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei
125. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj"
2.Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 2
Elementele de compoziţie descrise şi forma grafică a scutului sau a câmpului heraldic, a pieselor şi figurilor heraldice, cromatica şi, după caz, devizele care individualizează structurile menţionate sunt prevăzute în planşele cuprinse în anexele nr. 1-125."
3.Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 3
- Anexele nr. 1-125 fac parte integrantă din prezentul ordin."
4.După anexa nr. 122 se introduc trei noi anexe, anexele nr. 123-125, având cuprinsul prevăzut în anexele nr. 1-3, care fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. II
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

p. Ministrul administraţiei şi internelor,

Ion Stoica,

secretar general

Contrasemnează:

Ministrul delegat pentru administraţie,

Radu Stroe

ANEXA nr. 1:
(- Anexa nr. 123 la Ordinul nr. 490/2008)
DIRECŢIA GENERALĂ AUDIT INTERN
(1)_
Însemnul heraldic al Direcţiei Generale Audit Intern va păstra în compoziţie elemente din stema Ministerului Administraţiei şi Internelor, după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, iar în stânga o ramură de măslin verde.
Pe pieptul acvilei se află un scut scartelat: 1. pe roşu, un coif de argint, aşezat din faţă, cu apărătoare nazală şi cu o cută dispusă în pal şi care porneşte din vârf până înspre partea frontală; 2. pe albastru, un leu de aur, limbat şi armat roşu, având vârful cozii curbat spre spatele lui; 3. pe albastru, o balanţă de aur; 4. pe roşu, o cunună de lauri de argint.
În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * DIRECŢIA GENERALĂ AUDIT INTERN * M.A.I.
(2)Semnificaţia elementelor însumate:
a)coiful văzut din faţă - autoritate absolută;
b)leu de aur - putere; geniu pătrunzător şi prevăzător;
c)limba şi ghearele roşii - forţa unităţii;
d)balanţa cu talgerele în echilibru - imparţialitate;
e)cununa de lauri - spirit bătăios, nobil şi just;
f)literele M.A.I. - sigla Ministerului Administraţiei şi Internelor.

ANEXA nr. 2:
(- Anexa nr. 124 la Ordinul nr. 490/2008)
DIRECŢIA GENERALĂ PENTRU COMUNICAŢII ŞI TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI
(1)_
Însemnul heraldic al Direcţiei Generale pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei va păstra în compoziţie elemente din stema Ministerului Administraţiei şi Internelor, după cum urmează: în scutul exterior, pe albastru, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, iar în stânga o ramură de măslin verde.
Pe pieptul acvilei este un alt scut, de dimensiuni mai mici, împărţit în furcă răsturnată: 1. pe roşu, o cheie de aur poziţionată în pal; 2. pe argint, o turtă albastră, având pe ea un triunghi vidat (delta), de argint; 3. pe albastru, un bezant de argint, de la care pornesc 3 fulgere de acelaşi metal, poziţionate în furcă răsturnată.
În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere majuscule, de culoare neagră, pe o eşarfă albă: COMUNICAŢII SIGURE.
(2)Semnificaţia elementelor însumate:
a)cheia - siguranţă, putere; capacitatea unităţii de a proteja informaţia în format electronic;
b)turta albastră - globul pământesc;
c)triunghiul delta - putere, stabilitate, legătura dintre om, tehnologie şi mediu; tehnologia informaţiei;
d)bezantul - unitate, perfecţiune; nodul de comunicaţii al Ministerului Administraţiei şi Internelor;
e)fulgerele - emisia electromagnetică în toate mediile.

ANEXA nr. 3:
(- Anexa nr. 125 la Ordinul nr. 490/2008)
INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN DOLJ
(1)_
Însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj din cadrul Jandarmeriei Române va păstra în compoziţie elemente din stema Ministerului Administraţiei şi Internelor, după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, iar în stânga o ramură de măslin verde.
Pe pieptul acvilei, un alt scut, de dimensiuni mai mici, despicat: 1. pe albastru, un leu de aur, conturnat, încoronat cu o coroană deschisă cu 3 fleuroane în formă de treflă, de asemenea, de aur, limbat şi armat roşu, ţinând cu laba dreaptă anterioară de mâner şi cu cea stângă de lamă o spadă de acelaşi metal, poziţionată în pal; 2. pe roşu, un romb de argint, ieşind dintr-o cunună compusă din 3 frunze de stejar de aur, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru.
În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ŞI ORDINE).
În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN * DOLJ.
(2)Semnificaţia elementelor însumate:
a)romb - viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă;
b)litera J - sigla care desemnează încă din secolul al XIX-lea Jandarmeria Română;
c)cununa din frunze de stejar - forţa, puterea, autoritate veche;
d)leul încoronat cu spada - elemente preluate din stema judeţului Dolj pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea;
e)limba şi ghearele roşii - forţa unităţii.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 12 din data de 8 ianuarie 2013