ORDIN nr. 1485 din 12 noiembrie 2012 privind modificarea şi completarea Instrucţiunilor de completare a numărului de evidenţă a plăţii, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.870/2004
În temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi având în vedere prevederile art. 115 alin. (32) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
viceprim-ministrul, ministrul finanţelor publice, emite următorul ordin:
Art. I
Instrucţiunile de completare a numărului de evidenţă a plăţii, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.870/2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.256 din 27 decembrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.Subpunctul 1.2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"1.2. Cod obligaţie bugetară - se completează în conformitate cu Nomenclatorul obligaţiilor de plată prevăzut la pct. 6.
În cazul deciziilor de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare de plată stabilite de inspecţia fiscală, precum şi al documentelor prin care au fost constatate amenzi de orice fel, potrivit legii (proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, ordonanţa procurorului, hotărâre judecătorească, precum şi alte documente), codul obligaţiei bugetare se completează cu ajutorul programului de asistenţă, selectând tipul de obligaţie fiscală pe care o alege contribuabilul, sau poate fi solicitat de la organul fiscal."
2.Subpunctul 1.4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"1.4. Perioada de raportare - se completează luna şi anul pentru care se face declaraţia: IIaa. În cazul deciziilor de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare de plată stabilite de inspecţia fiscală, precum şi al documentelor prin care au fost constatate amenzi de orice fel, potrivit legii (proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, ordonanţa procurorului, hotărâre judecătorească, precum şi alte documente) se înscrie 0000."
3.Subpunctul 1.6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"1.6. Scadenţa obligaţiei bugetare - se completează ziua, luna şi anul, în formatul zzllaa. În cazul deciziilor de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare de plată stabilite de inspecţia fiscală, precum şi al documentelor prin care au fost constatate amenzi de orice fel, potrivit legii (proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, ordonanţa procurorului, hotărâre judecătorească, precum şi alte documente), se completează ziua, luna şi anul emiterii acestora."
4.Punctul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"3. Programul de asistenţă este pus la dispoziţia contribuabilului pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro, la secţiunea Asistenţă contribuabili."
5.După punctul 4 se introduc două noi puncte, punctele 5 şi 6, cu următorul cuprins:
"5. Pentru documentele de plată, altele decât ordine de plată sau chitanţă pentru încasarea de impozite, taxe şi contribuţii, se înscrie la rubrica «Explicaţii» numărul de evidenţă a plăţii generat de programul de asistenţă pus la dispoziţia contribuabilului pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
6. Nomenclatorul obligaţiilor de plată se publică şi se actualizează pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro, la secţiunea Asistenţă contribuabili."
6.Anexa A se abrogă.
7.În anexa B, la punctul 1, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"b) La rubrica «cod obligaţie bugetară» se înscrie codul corespunzător obligaţiei fiscale reprezentând impozit pe profit datorat de persoane juridice române, selectată de contribuabil."
8.În anexa B, la punctul 2, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"b) La rubrica «cod obligaţie bugetară» se înscrie codul corespunzător obligaţiei fiscale reprezentând impozit pe profit datorat de persoane juridice române, selectată de contribuabil."
9.În anexa B, la punctul 3, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"b) La rubrica «cod obligaţie bugetară» se înscrie codul corespunzător obligaţiei fiscale reprezentând impozit pe profit datorat de persoane juridice române, selectată de contribuabil."
10.În anexa B, după punctul 3 se introduce uri nou punct, punctul 4, cu următorul cuprins:
"4. Numărul de evidenţă a plăţii în cazul unei obligaţii fiscale stabilite suplimentar prin decizie de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare de plată stabilite de inspecţia fiscală, precum şi în cazul unei amenzi de orice fel stabilite potrivit legii prin documentul de constatare a acesteia se obţine de către contribuabil astfel:
a) prin accesarea programului de asistenţă pentru formarea numărului de evidenţă a plăţii.
În această situaţie, programul de asistenţă afişează o fereastră în care contribuabilul selectează unul dintre cele două documente fiscale pentru care doreşte să efectueze plata, respectiv decizie de impunere sau documentul prin care s-a stabilit amenda de orice fel potrivit legii şi completează numărul şi data emiterii acestui document. Ulterior, alege tipul obligaţiei fiscale pe care doreşte să o achite şi apoi categoria de obligaţie fiscală, respectiv debit, dobândă sau penalitate de întârziere;
b) prin înscrierea numărului de evidenţă a plăţii menţionat în decizia de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare stabilite de inspecţia fiscală;
c) prin solicitarea numărului de evidenţă a plăţii la organul fiscal competent.
4.1. Modul de completare a numărului de evidenţă a plăţii, pentru achitarea unei obligaţii fiscale reprezentând dobândă aferentă impozitului pe profit datorat de o persoană juridică română, stabilită suplimentar de către inspecţia fiscală prin Decizia de impunere nr. 123/01.04.2012, este următorul:
Prin accesarea programului de asistenţă se afişează o fereastră în care contribuabilul selectează «decizie de impunere» şi completează data acestui document, respectiv 010412.
Se alege tipul obligaţiei fiscale care se doreşte a fi achitată, respectiv impozit pe profit datorat de o persoană juridică română şi apoi categoria de obligaţie fiscală, respectiv dobândă. După introducerea acestor datei programul de asistenţă formează numărul de evidenţă a plăţii, alcătuit din:
a)La rubrica «cod document fiscal» se înscrie 20 - codul corespunzător documentului fiscal reprezentând decizie de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare de plată stabilite de inspecţia fiscală.
b)La rubrica «cod obligaţie bugetară» se înscrie codul corespunzător obligaţiei fiscale reprezentând impozit pe profit datorat de persoane juridice române, selectată de contribuabil.
c)La rubrica «categorie fiscală» se înscrie 03 - codul corespunzător categoriei fiscale reprezentând dobândă. În cazul în care se doreşte achitarea debitului sau penalităţii de întârziere, se înscrie 01 - pentru debit, respectiv 11 - pentru penalitate de întârziere.
d)La rubrica «perioada de raportare» se înscrie 0000.
e)La rubrica «scadenţa obligaţiei bugetare» se înscrie 010412 - corespunzător datei de 1 aprilie 2012, care reprezintă data emiterii deciziei de impunere.
f)La rubrica «tip document» se înscrie 0 - întrucât documentul de plată nu constituie şi declaraţie fiscală.
g)La rubrica «secvenţa» se înscrie 000 - valoarea corespunzătoare pentru numărul de evidenţă a plăţii generat cu ajutorul programului de asistenţă.
h)Rubrica «cifrele de control» se generează de către aplicaţia informatică conform algoritmului propriu.
Numărul de evidenţă a plăţii astfel format se înscrie de către contribuabil în ordinul de plată la rubrica «Număr de evidenţă a plăţii» sau se comunică de către contribuabil unităţii Trezoreriei Statului în vederea înscrierii în chitanţa pentru încasarea de impozite, taxe şi contribuţii la rubrica «Număr de evidenţă a plăţii», în cazul plăţilor în numerar efectuate la ghişeele unităţilor Trezoreriei Statului.
Pentru documentele de plată, altele decât ordine de plată sau chitanţă pentru încasarea de impozite, taxe şi contribuţii, numărul de evidenţă a plăţii se înscrie de contribuabil la rubrica «Explicaţii».
4.2. Modul de completare a numărului de evidenţă a plăţii pentru achitarea unei amenzi stabilite printr-un proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei este următorul:
Prin accesarea programului de asistenţă se afişează o fereastră în care contribuabilul selectează «proces-verbal de constatare a contravenţiei» şi completează data acestui document, respectiv 010412. După introducerea acestor date, programul de asistenţă formează numărul de evidenţă a plăţii, alcătuit din:
a)La rubrica «cod document fiscal» se înscrie 22 - codul corespunzător documentului reprezentând proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei. Această valoare este valabilă şi în cazul ordonanţei procurorului, hotărârii judecătoreşti, precum şi al altor documente prin care au fost constatate amenzi de orice fel, potrivit legii.
b)La rubrica «cod obligaţie bugetară» se înscrie codul corespunzător obligaţiei fiscale reprezentând «venituri la bugetul de stat, din amenzi şi alte sancţiuni aplicate potrivit dispoziţiilor legale», selectată de contribuabil.
c)La rubrica «categorie fiscală» se înscrie 01 - valoarea corespunzătoare categoriei fiscale reprezentând debit.
d)La rubrica «perioada de raportare» se înscrie 0000.
e)La rubrica «scadenţa obligaţiei bugetare» se înscrie 010412 - corespunzător datei de 1 aprilie 2012, care reprezintă data întocmirii procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei.
f)La rubrica «tip document» se înscrie 0 - întrucât documentul de plată nu constituie şi declaraţie fiscală.
g)La rubrica «secvenţa» se înscrie 000 - valoarea corespunzătoare pentru numărul de evidenţă a plăţii generat cu ajutorul programului de asistenţă.
h)Rubrica «cifrele de control» se generează de către aplicaţia informatică conform algoritmului propriu.
Numărul de evidenţă a plăţii astfel format se înscrie de către contribuabil în ordinul de plată la rubrica «Număr de evidenţă a plăţii» sau se comunică de către contribuabil unităţii Trezoreriei Statului în vederea înscrierii în chitanţa pentru încasarea de impozite, taxe şi contribuţii la rubrica «Număr de evidenţă a plăţii», în cazul plăţilor în numerar efectuate la ghişeele unităţilor Trezoreriei Statului.
Pentru documentele de plată, altele decât ordine de plată sau chitanţă pentru încasarea de impozite, taxe şi contribuţii, numărul de evidenţă a plăţii se înscrie de contribuabil la rubrica «Explicaţii»."
Art. II
(1)Începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 31 decembrie 2013 se suspendă prevederile Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.870/2004 pentru aprobarea Instrucţiunilor de completare a numărului de evidenţă a plăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.256 din 27 decembrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare.
(2)Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pentru contribuabilii care aleg să plătească o obligaţie fiscală stabilită de organele de inspecţie fiscală, precum şi amenzi de orice fel stabilite potrivit legii, dispoziţiile Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.870/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.
Art. III
Direcţia generală de reglementare a colectării creanţelor bugetare, Direcţia generală a tehnologiei informaţiei, Direcţia generală coordonare inspecţie fiscală, precum şi direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti şi Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. IV
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

Viceprim-ministru, ministrul finanţelor publice,

Florin Georgescu

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 774 din data de 16 noiembrie 2012