ORDIN nr. 1115 din 16 iulie 2015 pentru aprobarea Criteriilor de acordare a licenţei pentru gestionarii fondurilor cinegetice
Având în vedere Referatul de aprobare nr. 153.583/IM din 4 mai 2015 al Direcţiei generale păduri, ţinând cont de Avizul Consiliului Naţional de Vânătoare nr. 2/2015,
luând în considerare prevederile art. 6 alin. (1) lit. o) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare,
În temeiul art. 122 alin. (1) din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 13 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 38/2015 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor,
ministrul mediului, apelor şi pădurilor emite următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Criteriile de acordare a licenţei pentru gestionarii fondurilor cinegetice, prevăzute în anexa nr. 1.
Art. 2
Conducătorul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură este abilitat să acorde şi să retragă, în condiţiile legii şi ale prezentului ordin, licenţa pentru gestionarii fondurilor cinegetice, denumită în continuare licenţă.
Art. 3
Modelul cererii pentru acordarea licenţei este prevăzut în anexa nr. 2.
Art. 4.
(1)În situaţia în care se constată că după acordarea licenţei nu mai sunt îndeplinite una sau mai multe dintre condiţiile de licenţiere prevăzute de prezentul ordin, licenţa se retrage dacă nu sunt remediate deficienţele în termen de maximum 30 de zile de la data notificării emise de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură sau de structura teritorială competentă a acesteia din care face parte agentul constatator.
(2)Prin excepţie de la prevederile alin. (1) se acordă un termen de 120 de zile în situaţia avizării şi dotării gestionarului fondului cinegetic cu armament corespunzător.
(3)Conducătorul structurilor prevăzute la alin. (1) are obligaţia de a comunica gestionarului fondului cinegetic notificarea privind neîndeplinirea criteriilor de licenţiere, în termen de 3 zile lucrătoare de la data constatării.
Art. 5
Personalul împuternicit din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură şi cel din structurile teritoriale subordonate verifică, anterior şi după emiterea licenţei, deţinerea în folosinţă a bunurilor care stau la baza acordării licenţei.
Art. 6
Modelul licenţei este prevăzut în anexa nr. 3.
Art. 7
(1)În cazul modificării denumirii sau sediului, gestionarii fondurilor cinegetice care deţin licenţă notifică autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură şi structura teritorială competentă a acesteia.
(2)Notificarea prevăzută la alin. (1) este însoţită de copii, conforme cu originalul, ale documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare prin care se atestă modificarea denumirii sau a sediului.
Art. 8
(1)În situaţia în care exemplarul original al licenţei, atribuit reprezentanţilor legali ai gestionarului fondului cinegetic, este pierdut, furat, distrus sau deteriorat, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură emite un duplicat în baza solicitării formulate de gestionarul fondului cinegetic.
(2)În situaţia pierderii sau furtului licenţei, solicitarea este însoţită de documente prin care se face dovada publicării într-un cotidian de circulaţie naţională a unui anunţ prin care licenţa respectivă este declarată pierdută sau furată.
(3)În situaţia distrugerii sau deteriorării licenţei, solicitarea este însoţită de declaraţia pe propria răspundere, în original, a organelor de conducere autentificată la notarul public, prin care se declară distrugerea sau deteriorarea acesteia.
Art. 9
(1)La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 216/2008 privind aprobarea Criteriilor de acordare a licenţei pentru gestionarii fondurilor de vânătoare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 291 din 15 aprilie 2008, cu modificările ulterioare, se abrogă.
(2)Licenţele emise anterior intrării în vigoare a prezentului ordin îşi păstrează valabilitatea.
Art. 10
- Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 11
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,

Graţiela Leocadia Gavrilescu

ANEXA nr. 1: CRITERIILE de acordare a licenţei pentru gestionarii fondurilor cinegetice
Art. 1
Licenţa prevăzută de Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă persoanelor juridice române şi atestă dreptul acestora de a gestiona fauna de interes cinegetic, conform prevederilor legale în vigoare.
Art. 2
Licenţa se acordă solicitanţilor care îndeplinesc următoarele criterii:
a)sunt constituiţi în condiţiile legii;
b)aparţin uneia dintre categoriile de gestionari de fonduri cinegetice, prevăzute de Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
c)deţin în folosinţă dotări minime, necesare pentru desfăşurarea activităţii;
d)asigură coordonarea şi conducerea tehnică a activităţii de gestionare a faunei cinegetice cu personal pregătit corespunzător pentru îndeplinirea acestor atribuţii.
Art. 3
Dovedirea de către solicitanţi a îndeplinirii criteriilor prevăzute la art. 2 se face prin depunerea, odată cu cererea de acordare a licenţei, a copiilor conforme cu originalul de pe documentele care atestă îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
a)deţin personalitate juridică, fapt atestat prin documente specifice fiecărei categorii de persoane juridice; în cazul asociaţiilor de vânătoare, acestea trebuie să fie constituite prin libera asociere a cel puţin 3 persoane care deţin calitatea de vânător, fapt dovedit cu copii ale permiselor de vânătoare permanente;
b)s-au înfiinţat în scopul gestionării faunei de interes cinegetic, exercitării vânătorii, cercetării ştiinţifice în domeniul cinegetic, didactic, având ca disciplină de studiu vânatul şi vânătoarea, după caz, în funcţie de categoria de gestionari din care face parte solicitantul. În cazul asociaţiilor vânătoreşti, dovada scopului pentru care s-au înfiinţat se face cu actul constitutiv şi statutul asociaţiei;
c)deţin în folosinţă un sediu distinct destinat exclusiv scopului pentru care funcţionează, dotat cu mobilier corespunzător, minimum un computer echipat corespunzător, pe care să ruleze programe de operare corespunzătoare cerinţelor din domeniul de activitate, conectat permanent la internet, linie telefonică fixă sau mijloace de comunicare prin telefonie mobilă, binoclu (minimum unul pentru fiecare persoană cu atribuţii de pază şi ocrotire a vânatului) şi mijloace de deplasare adecvate condiţiilor specifice de teren, dovedite prin unul dintre următoarele documente: acte de proprietate, contracte de închiriere, contracte cu titlu gratuit sau facturi fiscale;
d)deţin armament de pază (minimum o armă pentru fiecare persoană cu atribuţii de pază şi ocrotire a vânatului) şi armament de vânătoare admis pentru desfăşurarea activităţilor de ocrotire şi selecţie a vânatului (minimum o armă cu ţevi lise şi minimum o armă cu ţevi ghintuite), fapt dovedit prin autorizaţia de deţinere armament;
e)au o persoană angajată, cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată pentru coordonarea şi conducerea pe linie tehnică a activităţii de gestionare a faunei cinegetice, cu normă de 8 ore/zi, care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii de specialitate:
1.(i)este absolventă a unei instituţii de învăţământ superior în care a studiat fauna de interes cinegetic şi managementul acesteia şi deţine permis de vânătoare permanent; sau
2.(ii)este absolventă a unei unităţi de învăţământ de nivel mediu sau postliceal în care a studiat fauna de interes cinegetic şi managementul acesteia ori absolventă a unei instituţii de învăţământ superior, dar de altă specialitate decât cea prevăzută la pct. (i), deţine permis de vânătoare permanent şi a desfăşurat activităţi în domeniul cinegetic pe o perioadă de minimum 5 ani.
Art. 4
(1)Prin excepţie de la prevederile art. 3 lit. d), gestionarii care nu gestionează fonduri cinegetice fac dovada deţinerii armamentului pentru pază şi pentru desfăşurarea activităţilor de ocrotire şi selecţie a vânatului în termen de 120 de zile de la data încheierii contractului de gestionare a faunei cinegetice.
(2)Prin excepţie de la prevederile art. 3 lit. e), gestionarii care nu au în gestiune fonduri cinegetice fac dovada angajării persoanei pentru coordonarea şi conducerea pe linie tehnică a activităţii de vânătoare la data încheierii contractului de gestionare a faunei cinegetice.
ANEXA nr. 2:
Denumirea solicitantului: ..................
Adresa: ...................
Numărul şi data înregistrării: .........../...............
CERERE
Subscrisa,........................., persoană juridică română, reprezentată prin ....................., în calitate de .................., cu sediul în ....................., având ca scop menţionat în statut ........................, solicit prin prezenta eliberarea licenţei, în conformitate cu prevederile Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
Alăturat anexăm următoarele documente prin care se face dovada îndeplinirii criteriilor de licenţiere prevăzute de Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. ................ /.............:
1..................
2..................
3..................
..................
..................
Data .................
Împuternicit,
.................
(numele şi semnătura)
ANEXA nr. 3:
.......................
(autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură)
............/........... 2015
LICENŢĂ
Nr. .............
În temeiul prevederilor Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordinului ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 1.115/2015 pentru aprobarea Criteriilor de acordare a licenţei pentru gestionarii fondurilor cinegetice,
după analiza documentelor anexate cererii de acordare a licenţei, formulate de ...................., cu sediul în .................., judeţul ................., înregistrată sub nr. ....... din data ................................
(autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură)
acordă prezenta licenţă pentru .............., cu sediul în ................., judeţul .............., care dă dreptul titularului de a gestiona fauna de interes cinegetic, în condiţiile legii şi ale reglementarilor speciale.
Prezenta licenţă a fost emisă în două exemplare, din care unul pentru emitent, iar celălalt pentru ....................., ambele având aceeaşi valoare juridică.
Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
...................
Bucureşti, ................
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 558 din data de 27 iulie 2015