ORDIN nr. 365 din 29 februarie 2016 pentru aprobarea Licenţei generale de import şi transfer de introducere temporare de produse militare pe teritoriul României, pentru participare la expoziţii sau demonstraţii, nr. LGIED-RO-01
În conformitate cu prevederile art. 13 alin. (1) lit. c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/1999 privind regimul de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare, republicată,
În temeiul art. 5 alin. (7) din Hotărârea Guvernului nr. 8/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Externe, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul afacerilor externe emite următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Licenţa generală de import şi transfer de introducere temporare de produse militare pe teritoriul României, pentru participare la expoziţii sau demonstraţii, nr. LGIED-RO-01, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Departamentul pentru Controlul Exporturilor va acţiona pentru punerea în aplicare a prevederilor prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 4
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 822/2014 privind aprobarea Licenţei generale de import temporar de produse militare, pentru participare la demonstraţii, evaluări sau expoziţii nr. LGIM-RO-01 şi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 821/2014 privind aprobarea Licenţei generale de transfer de introducere temporară pe teritoriul României de produse militare, pentru participare la demonstraţii, evaluări sau expoziţii nr. LGIN-R0-02, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 245 din 7 aprilie 2014.
Art. 5
Operaţiunile aflate în curs de derulare pe baza licenţelor LGIM-RO-01 şi LGIN-RO-02, de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, se închid prin licenţe individuale de import temporar.
-****-

Ministrul afacerilor externe,

Lazăr Comănescu

ANEXĂ: Licenţa generală de import şi transfer de introducere temporare de produse militare pe teritoriul României, pentru participare la expoziţii sau demonstraţii, nr. LGIED-RO-01
(1)Domeniu de aplicare
1.Licenţa generală LGIED-RO-01 autorizează operaţiunile temporare de import şi transfer de introducere pe teritoriul României al produselor militare precizate în licenţă, în scopul participării la expoziţii sau demonstraţii, precum şi returul produselor, conform termenilor şi condiţiilor din licenţă.
2.În sensul prezentei licenţe generale, prin expoziţie şi demonstraţie se înţelege:
a)expoziţie: eveniment comercial, cu o anumită durată, în cadrul căruia mai mulţi expozanţi îşi prezintă produsele vizitatorilor comerciali sau publicului larg;
b)demonstraţie: acţiune de prezentare, în scopuri comerciale, a caracteristicilor tehnice, funcţionale şi calitative ale unui produs, în condiţii de punere în funcţiune într-o expoziţie, în cadrul unui salon comercial, la sediul clienţilor etc. Demonstraţia poate include acţiunea de evaluare efectuată pentru a investiga şi determina unele compatibilităţi tehnice ale unui echipament, material, produs, proces sau sistem cu obiectivele de utilizare, în scop militar, avute în vedere.
3.Sunt excluse de la prezenta licenţă operaţiunile temporare de import de produse militare care provin dintr-o ţară asupra căreia există un embargo privind comerţul cu arme, instituit de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, Uniunea Europeană, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa sau de alte state membre ale Uniunii Europene sau ale NATO.
4.Sunt excluse de la prezenta licenţă operaţiunile efectuate prin zone libere şi antrepozite libere, definite conform art. 166 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal comunitar.
(2)Utilizatorii licenţei generale
Prezenta licenţă generală poate fi utilizată doar de persoanele înregistrate la Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, denumit în continuare ANCEX.
(3)Produse
Prezenta licenţă generală se aplică produselor militare din Lista cuprinzând produsele militare supuse regimului de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni, aprobată prin ordinul ministrului afacerilor externe, cu precizările din tabelul de mai jos:

Categoria de produse militare

Precizări

ML 1

Sunt permise toate produsele din categorie.

ML 2

Sunt permise toate produsele din categorie.

ML 3

Sunt excluse toate produsele din categorie.

ML 4

Sunt excluse toate produsele din categorie.

ML 5

Sunt permise toate produsele din categorie.

ML 6

Sunt permise toate produsele din categorie.

ML 7

Sunt excluse produsele din subcategoriile ML7 a, b, c, d, e; h şi i.

ML 8

Sunt excluse toate produsele din categorie.

ML 9

Sunt permise toate produsele din categorie.

MI 10

Sunt permise toate produsele din categorie.

ML 11

Sunt excluse echipamentele de ghidare şi navigaţie pentru MANPADS şi componente pentru acestea.

ML 12

Sunt excluse toate produsele din categorie.

ML 13

Sunt permise toate produsele din categorie.

ML 14

Sunt excluse echipamentele de antrenament pentru MANPADS.

ML 15

Sunt permise toate produsele din categorie.

ML 16

Sunt permise toate produsele din categorie.

ML 17

Sunt excluse produsele din subcategoriile ML17 f, h şi i.

ML 18

Sunt excluse echipamentele de producte pentru sistemele MANPADS, mine antipersonal şi muniţii cu submuniţii sau cu fragmentare.

ML 19

Sunt excluse toate produsele din categorie.

ML 20

Sunt excluse toate produsele din categorie.

ML 21

Sunt permise toate produsele din categorie, în măsura în care sunt utilizate pentru produsele permise în prezentul tabel.

ML 22

Este exclusă tehnologia necesară dezvoltării, exploatării, instalării, întreţinerii, reparării şi modernizării produselor excluse în prezentul tabel.

(4)Termeni şi condiţii:
I.Înscriere
1.Persoanele înregistrate care doresc să utilizeze prezenta licenţă generală vor solicita la ANCEX înscrierea ca utilizator al licenţei. Cererea de înscriere ca utilizator se va întocmi după modelul prevăzut la pct. 5 al secţiunii "Dispoziţii finale".
2.ANCEX transmite solicitantului confirmarea de înscriere cuprinzând codul de utilizator al licenţei generale în maximum 30 de zile de la data depunerii cererii de înscriere menţionate.
II.Derularea operaţiunilor
1.Utilizatorul prezentei licenţe generale trebuie să înştiinţeze ANCEX, în scris, despre prima utilizare a acestei licenţe, în termen de maximum 30 de zile de la data la care a avut loc prima operaţiune.
2.Utilizatorul prezentei licenţe generale trebuie să menţioneze, pe toate documentele comerciale, codul de utilizator de licenţă generală acordat de ANCEX şi textul "Produse militare supuse controlului prin Licenţa generală nr. LGIED-RO-01.
3.Produsele se returnează în mod integral şi fără modificări, în baza prezentei licenţe, în maximum 2 ani de la data intrării acestora pe teritoriul României:
a)către persoana care le-a expediat/exportat în România; şi
b)în ţara de unde au fost expediate/exportate temporar.
4.În situaţia distrugerii sau furtului produselor militare pe teritoriul României, utilizatorul prezentei licenţe generale are obligaţia să obţină şi să păstreze documente care să ateste distrugerea sau furtul ori alte documente care justifică nereturnarea produsului, după caz.
5.Utilizatorul licenţei generale poate să schimbe regimul operaţiunii din temporar în definitiv, pe baza unei licenţe individuale eliberate de ANCEX.
6.Exportul/transferul de expediere din teritoriul României către o persoană/ţară diferită de cea de unde au fost exportate/expediate iniţial se poate efectua în baza unei licenţe individuale de export sau transfer de expediere.
7.Orice operaţiune de import de produse militare efectuată în baza prezentei licenţe trebuie să se deruleze conform procedurilor vamale de import temporar sau carnetului ATA.
III.Evidenţa operaţiunilor şi raportările către ANCEX:
1.Utilizatorul prezentei licenţe generale are obligaţia să păstreze documentele comerciale justificative privind operaţiunile derulate şi să menţină baze de date cuprinzând următoarele informaţii:
a)denumirea evenimentului organizat în România, organizator, loc de desfăşurare şi data;
b)denumirea şi adresa exportatorului sau furnizorului produselor militare/ţara;
c)denumirea comercială a produselor;
d)categoria de încadrare în lista de produse militare (ML);
e)cantitatea pentru fiecare tip de produs/unitatea de măsură;
f)nr. documentului de transport;
g)nr. documentului electronic de import/data (după caz);
h)documentele de predare/primire a produselor între utilizatorul licenţei generale şi expozant/organizator eveniment, după caz;
i)închiderea operaţiunii temporare (cantitatea expediată pentru fiecare tip de produs, document de transport/data, document electronic de export/data, după caz) sau documentele care justifică nereturnarea produselor furate sau distruse.
2.Utilizatorul prezentei licenţe generale este obligat să raporteze la ANCEX, până la 30 ianuarie, operaţiunile derulate în anul anterior, conform informaţiilor din baza de date, precizate la pct. 1.
3.Raportarea anuală se efectuează şi în cazul în care nu au fost derulate operaţiuni în baza prezentei licenţe generale sau, după caz, se notifică renunţarea la utilizarea licenţei generale.
(5)Dispoziţii finale
1.Prezentei licenţe generale i se aplică prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/1999 privind regimul de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare, republicată. Termenii specifici utilizaţi sunt cei definiţi la art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/1999, republicată.
2.Prezenta licenţă generală nu trebuie să afecteze prevederile altor acte normative în vigoare privind interzicerile sau restricţiile aplicate importului, exportului, transferului, transportului, deţinerii, păstrării, depozitării produselor militare prevăzute în prezenta licenţă.
3.ANCEX poate anula sau suspenda înscrierea ca utilizator al licenţei generale în cazul încălcării termenilor şi condiţiilor sus-menţionate, precum şi în cazul în care utilizatorul a fost sancţionat pentru încălcări ale regimului de control al exporturilor.
4.Confirmarea de înscriere ca utilizator poate fi însoţită de condiţii suplimentare de utilizare a prezentei licenţe generale.
5.Cererea de înscriere ca utilizator al licenţei generale se va întocmi conform modelului următor:

Nr. şi data înregistrării la solicitant

Nr. şi data înregistrării la MAE/ANCEX

CERERE
pentru înscrierea ca utilizator al Licenţei generale de import şi transfer de introducere temporare de produse militare pe teritoriul României, pentru participare la expoziţii sau demonstraţii, nr. LGIED-R0 01

Subsemnatul, ....................., având funcţia de ..................., acţionând în calitate de reprezentant legal al ........................., cu sediul în ....................., str. ......... nr. ......, bl. ....., sc. ....., ap. ........., sectorul/judeţul .................., telefon .............., fax .............., e-mail ..................., website ...................., înregistrată la ANCEX sub codul ................ şi având codul unic de identificare fiscală nr. ......................, solicit înscrierea ca utilizator al Licenţei generale nr. LGIED-RO-01.

Pe toată durata derulării operaţiunilor, produsele militare vor fi în responsabilitatea societăţii noastre şi mă angajez:

- să efectuez operaţiuni numai cu produsele militare permise prin Licenţa generală nr. LGIED-RO-01 şi prin confirmarea de înregistrare la MAE/ANCEX;

- să respect termenii şi condiţiile de utilizare ale licenţei generale, inclusiv obligativitatea raportărilor la MAE/ANCEX;

- să menţin baze de date corespunzătoare.

Data

Nume, prenume, funcţia

Semnătura

Ştampila

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 175 din data de 9 martie 2016