HOTĂRÂRE nr. 20 din 23 martie 2015 privind Raportul la Programul de lucru al Comisiei Europene pentru anul 2015 - COM (2014) 910
Având în vedere Raportul Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/100/11 martie 2015,
În temeiul dispoziţiilor art. 67, art. 148 alin. (2) şi (3) din Constituţia României, republicată, şi ale Protocolului (nr. 1), anexat Tratatului de la Lisabona, de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene, ratificat prin Legea nr. 13/2008,
Senatul adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic
(1)Programul de lucru pentru anul 2015 adoptat de Comisia Europeană se axează pe zece paliere: Locuri de muncă, creştere, investiţii, Piaţă unică digitală, Uniunea energiei şi schimbările climatice, Piaţa internă, Uniunea economică şi monetară, Acordul de liber schimb UE-SUA, Justiţie şi drepturi fundamentale, Migraţie, UE ca actor global şi Schimbări democratice.
(2)Priorităţile din Programul de lucru al Comisiei Europene pentru anul 2015 selectate de comisiile permanente ale Senatului sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
-****-
Această hotărâre a fost adoptată de Senatul României în şedinţa din 23 martie 2015, în conformitate cu prevederile art. 771 din Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 5 lit. f) şi art. 30 lit. b) din anexa la Regulamentul Senatului, aprobată prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005.
-****-

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,

CRISTIAN-SORIN DUMITRESCU

ANEXĂ: NOI INIŢIATIVE

Nr.

Titlul

Tipul de iniţiativă

Descrierea domeniului de aplicare şi a obiectivelor

Comisii

Un nou impuls pentru locuri de muncă, creştere şi investiţii

1.

Planul de investiţii pentru Europa: concretizarea acestei iniţiative într-un act legislativ

Legislativă

Printre acţiunile prin care s-a dat curs acestei iniţiative se numără instituirea Fondului european pentru investiţii strategice (FEIS), promovarea cooperării cu băncile naţionale de promovare economică şi îmbunătăţirea accesului IMM-urilor la finanţare.

Comisia pentru afaceri europene Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital Comisia economică, industrii şi servicii

Comisia pentru privatizare şi administrarea activelor statului

2.

Promovarea integrării pe piaţa forţei de muncă şi a capacităţii de inserţie profesională

Legislativă/Fără caracter legislativ

Pachet de măsuri ce vizează sprijinirea statelor membre în ceea ce priveşte inserţia profesională a şomerilor, în special a celor pe termen mai lung şi a şomerilor tineri, şi în ceea ce priveşte dezvoltarea unei forţe de muncă calificate. Acest pachet va include măsuri de monitorizare a punerii în aplicare a Iniţiativei privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor, o propunere de recomandare a Consiliului privind integrarea şomerilor pe termen lung, precum şi măsuri de promovare a dezvoltării competenţelor.

Comisia pentru afaceri europene Comisia economică, industrii şi servicii

Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială

3.

Evaluare la jumătatea perioadei a Strategiei Europa 2020

Fără caracter legislativ

Informare

Îmbunătăţirea şi actualizarea Strategiei Europa 2020, pe baza învăţămintelor desprinse din primii patru ani de aplicare a strategiei, şi asigurarea faptului că aceasta reprezintă o strategie postcriză eficace pentru creştere economică şi locuri de muncă în Europa. Iniţiativa dă curs rezultatelor celei mai recente consultări publice.

Comisia pentru afaceri europene Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital

O piaţă unică digitală conectată

4.

Pachetul privind piaţa unică digitală

Legislativă/Fără caracter legislativ

Scopul iniţiativei este de a se asigura accesul transfrontalier al consumatorilor la servicii digitale, de a crea condiţii de concurenţă echitabile pentru întreprinderi şi de a institui condiţiile necesare unei economii şi societăţi digitale dinamice. Pachetul va include, printre alte propuneri legislative, modernizarea drepturilor de autor.

Comisia pentru afaceri europene Comisia economică, industrii şi servicii

Comisia pentru sănătate publică

O uniune energetici rezilientă, însoţită de o politică în domeniul schimbărilor climatice orientată spre viitor

5.

Cadru strategic pentru uniunea energetică

Fără caracter legislativ/

Legislativă

Cadrul strategic se va axa pe: securitatea aprovizionării cu energie; integrarea pieţelor naţionale ale energiei - reducerea cererii de energie la nivel european; decarbonizarea mixului energetic şi promovarea cercetării şi a inovării în domeniul energiei. Iniţiativa va include revizuirea schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii, ca parte a cadrului legislativ pentru perioada de după 2020.

Comisia pentru afaceri europene Comisia economică, industrii şi

servicii

Comisia pentru privatizare şi administrarea activelor statului Comisia pentru mediu

6.

Comunicare privind drumul către Paris - răspunsul multilateral la schimbările climatice

Fără caracter legislativ

Obiectivul iniţiativei este de a defini viziunea şi aşteptările UE, de a le explica partenerilor săi ambiţia sa în contextul acordului din 2015 şi de a stabili contribuţia UE în urma concluziilor Consiliului European din 24 octombrie 2014.

Comisia pentru afaceri europene Comisia pentru mediu

O piaţă internă mai profundă şi mai echitabilă, cu o bază industrială consolidată

7.

Strategia privind piaţa internă în materie de bunuri şi servicii

Legislativă/Fără caracter legislativ

Strategia vizează elaborarea unei abordări noi şi integrate privind piaţa unică prin care să se realizeze o integrare suplimentară şi să se îmbunătăţească recunoaşterea reciprocă şi standardizarea în sectoare ale serviciilor şi industriale esenţiale în care potenţialul economic este cel mai mare, precum serviciile pentru întreprinderi, construcţiile, comerţul cu amănuntul, profesiile reglementate, sistemele avansate de fabricaţie şi furnizarea combinată de servicii/bunuri. Se va acorda o atenţie specială IMM-urilor.

Comisia pentru afaceri europene Comisia economică, industrii şi servicii

Comisia pentru privatizare şi administrarea activelor statului

8.

Pachetul privind mobilitatea forţei de muncă

Legislativă/Fără caracter legislativ

Pachetul are drept obiectiv sprijinirea mobilităţii forţei de muncă şi combaterea abuzurilor prin intermediul unei mai bune coordonări a sistemelor de asigurări sociale, revizuirea clar direcţională a Directivei privind detaşarea lucrătorilor şi consolidarea EURES.

Comisia pentru afaceri europene Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială

Comisia românilor de pretutindeni

9.

Uniunea pieţelor de capital

Legislativă/Fără caracter legislativ

Plan de acţiune ce vizează îmbunătăţirea finanţării economiei prin instrumente de finanţare bazate pe piaţă mai eficiente, inclusiv prin întreprinderea de măsuri în vederea elaborării unui cadru de securitizare de înaltă calitate.

Comisia pentru afaceri europene Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital Comisia economică, industrii şi servicii

10.

Cadru pentru rezoluţia instituţiilor financiare nebancare

Legislativă

Propunere de creare a unui cadru european pentru redresarea şi rezoluţia instituţiilor financiare importante din punct de vedere sistemic, precum casele de compensare a contrapartidelor centrale

Comisia pentru afaceri europene Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital

11.

Pachetul privind aviaţia

Legislativă/Fără caracter legislativ

Pachetul va include o comunicare care va identifica provocările şi măsurile necesare pentru îmbunătăţirea competitivităţii sectorului aviaţiei al UE şi revizuirea Regulamentului 216/2008 privind AESA.

Comisia pentru afaceri europene

O uniune economica şi monetară mai profundă şi mai echitabilă

12.

Pachetul privind aprofundarea uniunii economice şi monetare

Legislativă/Fără caracter legislativ

Pachetul va ţine seama de revizuirea celor mai recente măsuri în materie de guvernanţă economică ("pachetul privind guvernanţa economică" şi "pachetul privind supravegherea şi monitorizarea bugetare"), va oferi stimulente pentru efectuarea de reforme structurale şi va aborda reprezentarea externă a uniunii economice şi monetare.

Comisia pentru afaceri europene Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital Comisia economică, industrii şi servicii

13.

Propunere de directivă prin care să se prevadă obligativitatea schimbului de informaţii în ceea ce priveşte hotărârile transfrontaliere

Legislativă

Propunerea va asigura schimbul de informaţii relevante între autorităţile fiscale din diferite state membre cu privire la interpretări efectuate în prealabil sau la aplicări ale dispoziţiilor legale ce vizează un contribuabil aflat în situaţii transfrontaliere.

Comisia pentru afaceri europene Comisia economică, industrii şi servicii

Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului'

14.

Plan de acţiune privind eforturile de combatere a evaziunii şi a fraudei fiscale, inclusiv o comunicare privind o nouă abordare în materie de impozitare a societăţilor comerciale în cadrul pieţei unice în lumina evoluţiilor pe plan mondial

Fără caracter legislativ

Planul de acţiune include, pe baza activităţii întreprinse la nivelul OCDE şi G20 privind erodarea bazei fiscale şi transferul profitului, măsuri la nivelul UE prin care să se treacă la un sistem în care ţara în care se obţin profiturile să fie şi ţara de impozitare, inclusiv în economia digitală. Comunicarea va viza stabilizarea bazei fiscale a societăţilor în UE, pentru a crea un mediu fiscal echitabil, inclusiv relansarea acţiunilor privind crearea unei baze fiscale consolidate comune a societăţilor.

Comisia pentru afaceri europene Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital Comisia economică, "industrii şi servicii

Comerţ: un acord de liber schimb rezonabil şi echilibrat cu SUA

15.

O strategie în materie de comerţ şi investiţii care să promoveze crearea de locuri de muncă şi creşterea economică

Fără caracter legislativ

Informare

Revizuire cuprinzătoare a strategiei comerciale a UE, în special a contribuţiei acesteia la crearea de locuri de muncă, la creştere economică şi la investiţii. Revizuirea va aborda toate aspectele politicii comerciale, inclusiv negocierile bilaterale, plurilaterale şi multilaterale, precum şi măsurile autonome. Aceasta va include orientări de politică în toate aceste domenii pentru următorii 5 ani.

Comisia pentru afaceri europene Comisia economică, industrii şi servicii

Un spaţiu al justiţiei şi al drepturilor fundamentale bazat pe încredere reciprocă

16.

Propuneri de finalizare a aderării UE la Convenţia europeană a drepturilor omului

Legislativă

Propuneri prin care să se permită semnarea, încheierea şi punerea în aplicare a acordului de aderare, în lumina viitoarei orientări din partea Curţii.

Comisia pentru afaceri europene Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări

17.

Agenda europeană privind securitatea

Fără caracter legislativ

Informare

Comunicarea va propune crearea unei agende europene privind securitatea pentru perioada 2015-2020 prin revizuirea acţiunilor în curs şi identificarea de noi acţiuni, ţinând cont de ameninţările emergente.

Comisia pentru afaceri europene Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări

Către o nouă politică în domeniul migraţiei

18.

Agenda europeană a migraţiei

Legislativă/Fără caracter legislativ

Obiectivul iniţiativei este de a elabora o nouă abordare privind migraţia legală prin care UE să devină o destinaţie atractivă pentru persoanele talentate şi care deţin competenţe şi prin care să se îmbunătăţească gestionarea migraţiei prin intensificarea cooperării cu ţările terţe, promovarea împărţirii sarcinilor şi solidaritate şi combaterea migraţiei neregulamentare şi a traficului ilegal de migranţi. Agenda include revizuirea Directivei privind cartea albastră, permisul de muncă valabil la nivelul întregii UE pentru lucrătorii cu înaltă calificare.

Comisia pentru afaceri europene Comisia pentru administraţie publică

Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială

Comisia pentru egalitate de şanse

Un actor mai puternic pe plan mondial

19.

Comunicare privind politica europeană de vecinătate

Fără caracter legislativ

Informare

Comunicarea comună a Înaltului Reprezentant şi a Comisiei va prezenta rezultatele politicii europene de vecinătate (PEV) în vederea formulării de noi orientări de politică în urma unei consultări lansate odată cu pachetul anual privind PEV.

Comisia pentru afaceri europene

20.

Comunicare privind obiectivele de dezvoltare durabilă post-2015

Fără caracter legislativ

Informare

Comunicarea vizează stabilirea poziţiei comune a UE cu privire la parteneriatul global creat pentru a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă. Aceasta va viza atât punerea în aplicare financiară, cât şi cea nefinanciară, finanţarea internă/ internaţională şi publică/privată, diferitele tipuri de parteneriate, precum şi monitorizarea, dispoziţiile în materie de răspundere şi revizuirea.

Comisia pentru afaceri europene Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital Comisia economică, industrii şi servicii

Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală Comisia pentru mediu

O Uniune a schimbărilor democratice

21.

Propunere de acord interinstituţional privind o mai bună legiferare

Fără caracter legislativ

Propunere de actualizare şi de consolidare a înţelegerii comune cu Parlamentul European şi cu Consiliul cu privire la o mai bună legiferare

Comisia pentru afaceri europene Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări Comisia pentru administraţie publică

22.

Propunere de acord interinstituţional privind un registru obligatoriu în materie de transparenţă

Fără caracter legislativ

Propunerea de acord interinstituţional cu Parlamentul European şi cu Consiliul va promova deschiderea şi răspunderea prin stabilirea obligativităţii înregistrării în registrul de transparenţă a tuturor reprezentanţilor grupurilor de interese care doresc să influenţeze procesul decizional în oricare dintre cele trei instituţii.

Comisia pentru afaceri europene Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului

23.

Revizuirea procesului decizional în materie de OMG-uri

Legislativă

Revizuirea va examina modul în care ar putea fi modificate normele pentru a asigura mai bine faptul că opinia exprimată de o majoritate a statelor membre este luată în considerare.

Comisia pentru afaceri europene Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală Comisia pentru sănătate publică

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 205 din data de 27 martie 2015