Modulul | Sugestii pentru Conţinutul portofoliului |
1 | 2 |
Biofizică, biochimie şi radiologie | 1. Componentele materiei vii şi legăturile dintre ele 2. Metabolismul materiei vii 3. Enzimele, hormonii şi vitaminele în reglarea funcţiilor organismului 4. Metodele fizice utilizate în laborator 5. Biochimia sângelui, urinei şi a materiilor fecale 6. Biochimia digestiei 7. Examenul sângelui şi examenul urinei 8. Noţiuni de biofizică medicală 9. Tehnici fizice utilizate în explorarea imagistică 10. Noţiuni elementare de radiobiologie 11. Principalele noţiuni de radioterapie |
Sociologie | 1. Noţiuni teoretice ale sociologiei 2. Noţiuni de antropologie 3. Elemente de sociologie a colectivităţilor 4. Familia ca grup social 5. Instituţia medicală 6. Tipuri de relaţii asistent medical-pacient 7. Conflict de roluri 8. Rolul cercetării sociologice 9. Politici sociale 10. Politici sociale de sănătate |
Deontologie şi etică profesională | 1. Valori şi principii etice în nursing 2. Sisteme personale de valori 3. Drepturi şi libertăţi 4. Răspundere şi responsabilitate profesională, morală, legală 5. Norme de exercitare (conform legilor în vigoare) a profesiei 6. Învăţare continuă şi perfecţionare profesională 7. Abordare în situaţii de risc 8. Atitudine etica în situaţii terminale 9. Risc asumat şi risc evaluat 10. Bioetică |
Geriatrie şi gerontologie | 1. Îmbătrânirea umană 2. Semne şi simptome prezente în afecţiunile persoanelor vârstnice 3. Principalele afecţiuni ale persoanelor vârstnice 4. Culegere de date la pacienţii vârstnici 5. Problemele de dependenţă la pacienţii vârstnici 6. Surse de dificultate la pacienţii vârstnici 7. Diagnosticele de îngrijire la pacienţii vârstnici (NANDA) 8. Planul de îngrijire (nursing) la pacienţii vârstnici 9. Intervenţiile asistentului medical |
Îngrijiri la domiciliu | 1. Serviciile de îngrijire la domiciliu în sistemul asigurărilor sociale de sănătate conform legislaţiei în vigoare 2. Responsabilităţile asistentului medical generalist 3. Procesul de îngrijire 4. Planul de îngrijire 5. Obiectivele planului 6. Aplicarea îngrijirilor conform normelor în vigoare 7. Protocoale de îngrijire 8. Drepturile beneficiarului |
Nursing general | 1. Rolurile şi funcţiile asistentului medical şi statutul său în cadrul echipei medicale 2. Principalele teorii ştiinţifice ale nursingului 3. Teoria V. Henderson 4. Teoria M. Gordon 5. Procesul de îngrijire 6. Diagnosticul nursing (NANDA) 7. Planul de îngrijire |
Nursing special | 1. Educaţia pentru sănătate şi promovarea sănătăţii 2. Acţiuni de educaţie pentru sănătate 3. Programe de educaţie pentru sănătate 4. Rezultatele acţiunilor de educaţie pentru sănătate |
Comunicare profesională | 1. Strategii pentru o comunicare eficientă 2. Tehnici de comunicare orală 3. Raport formal 4. Activitatea în cadrul echipei de îngrijire 5. Promovarea stilului de viaţă sănătos al persoanei, familiei, grupurilor 6. Educarea şi susţinerea persoanelor în situaţie de criză şi a familiilor acestora 7. Comunicarea profesională şi cooperarea cu membrii altor echipe din sectorul sanitar |
Nursing comunitar (inclusiv îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi) | 1. Definirea îngrijirilor de sănătate comunitară (nursing) 2. Modele conceptuale 3. Rolul şi funcţiile asistentului medical generalist în comunitate 4. Conceptul despre sănătatea comunitară 5. Conceptul de îngrijiri primare 6. Procesul de nursing (îngrijire) în comunitate 7. Probleme de sănătate şi disfuncţionalităţi la nivelul familiei 8. Susţinerea familiei în situaţii de criză 9. Grupuri vulnerabile 10. Îngrijiri la domiciliu a bolnavilor cronici şi în stadiu terminal |
Nursing în urgenţe medico-chirurgicale | 1. Modificări de comportament şi aspect general ale pacientului în stare gravă 2. Semnele şi simptomele specifice urgenţelor 3. Conduita în stop cardio-respirator 4. Conduita în insuficienţă respiratorie şi boli cardiace primare şi secundare 5. Conduita în anafilaxie şi intoxicaţii 6. Conduita în arsuri grave şi electrocutare 7. Elementele de gravitate în urgenţele medico-chirurgicale 8. Măsurile de urgenţă 9. Monitorizarea evoluţiei pacientului 10. Echipa de prim ajutor, independenţa în luarea deciziilor în situaţii de criză sau dezastre, aspectele etice |
Calitatea îngrijirilor | 1. Calitatea şi siguranţa pacientului în sistemul îngrijirilor de sănătate 2. Managementul calităţii serviciilor de îngrijire 3. Implementarea sistemelor de asigurare a calităţii serviciilor de îngrijire 4. Resursele umane şi strategiile de recrutare de personal 5. Promovarea profesională şi educaţia continuă în nursing 6. Strategii de îmbunătăţire a calităţii îngrijirilor 7. Instrumente de îmbunătăţire a calităţii îngrijirilor 8. Independenţa asistentului medical în asigurarea şi evaluarea calităţii îngrijirilor 9. Analiza calităţii îngrijirilor şi îmbunătăţirea practicii profesionale |
Principii de management şi legislaţie | 1. Management general 2. Politicile şi sistemele de sănătate 3. Managementul serviciilor sociale şi de sănătate 4. Managementul sanitar pe cele 3 nivele ale sistemului de îngrijiri de sănătate 5. Managementul serviciilor de îngrijiri secundare de sănătate 6. Spitalul ca organizaţie 7. Managementul serviciilor terţiare de sănătate 8. Noţiuni de drept medical 9. Legislaţia privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate 10. Asociaţii profesionale, Codul de etică şi deontologie profesională, asociaţii sindicale |
Igienă | 1. Igiena - generalităţi 2. Factori sanogeni pentru păstrarea şi promovarea sănătăţii 3. Starea de sănătate, măsuri sanitare medicale şi nemedicale 4. Igiena aerului 5. Igiena apei 6. Igiena solului 7. Igiena radiaţiilor 8. Igiena habitatului uman 9. Igiena alimentaţiei 10. Prevenirea şi combaterea bolilor transmisibile prin factorii de mediu |
Pedagogie | 1. Educaţia - generalităţi 2. Stadialitatea dezvoltării persoanei 3. Demers educaţional 4. Operaţionalizarea obiectivelor pedagogice 5. Principii didactice 6. Sisteme de educaţie şi forme de comunicare 7. Educaţia adultului 8. Rolul educatorului |
Dietetică | 1. Principalele grupe de nutrienţi şi alimente 2. Nevoile nutriţionale în funcţie de vârstă, activitate şi starea individului 3. Educaţia nutriţională a individului şi familiei 4. Tulburări de nutriţie şi alimentaţie 5. Interacţiunea dintre alimente şi medicamente 6. Dieta în diferite afecţiuni |