REGULAMENT din 22 iunie 2016 de organizare şi funcţionare a Centrului "Expert electoral"
Art. 1
(1)Centrul "Expert electoral" se organizează şi funcţionează potrivit prevederilor art. 105-107 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale prezentului regulament.
(2)Denumirea "Centrul Expert electoral" şi marca acestuia se înscriu în toate documentele şi actele emise de acesta, la care se adaugă adresa sediului social, contul bancar şi codul fiscal.
(3)Centrul "Expert electoral", denumit în continuare Centrul, are sediul în municipiul Bucureşti.
Art. 2
(1)Centrul este condus de către un director numit de către preşedintele Autorităţii, conform legii.
(2)Pe lângă directorul Centrului se constituie şi funcţionează Consiliul ştiinţific consultativ.
(3)Centrul are 15 posturi, exclusiv membrii Consiliului ştiinţific consultativ, şi este structurat în servicii, birouri şi compartimente, conform anexei.
(4)Structura organizatorică a Centrului este următoarea:
a)Serviciul relaţii internaţionale şi implementare proiecte;
b)Serviciul cercetare, dezvoltare şi inovare;
c)Compartimentul relaţii publice, arhivă, administrativ şi protocol;
d)Compartimentul de audit public intern;
e)Compartimentul juridic şi resurse umane;
f)Compartimentul financiar-contabil.
(5)Atribuţiile compartimentelor prevăzute la alin. (4) sunt stabilite prin ordinul preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, la propunerea directorului Centrului.
(6)Compartimentele prevăzute la alin. (4) lit. d) şi e) sunt coordonate de persoane fără funcţie de conducere, desemnate prin decizie a directorului Centrului.
Art. 3
(1)Directorul Centrului îndeplineşte următoarele atribuţii principale:
a)reprezintă Centrul în raporturile cu terţii;
b)încheie acte juridice în numele şi pe seama Centrului;
c)asigură gestionarea şi administrarea, în condiţiile legii, a integrităţii patrimoniului Centrului;
d)urmăreşte execuţia planului şi obiectivelor, conform strategiei aprobate de preşedintele Autorităţii Electorale Permanente;
e)elaborează şi aplică strategii şi politici specifice în măsură să asigure desfăşurarea în condiţii performante a activităţii curente şi de perspectivă a Centrului;
f)acţionează pentru îndeplinirea prevederilor bugetului anual de venituri şi cheltuieli al Centrului, iniţiind programe şi măsuri eficiente pentru o bună gestiune, în condiţiile reglementărilor legale în vigoare;
g)angajează şi utilizează fondurile în limita creditelor bugetare aprobate, pe baza bunei gestiuni financiare;
h)respectă atribuţiile prevăzute de legislaţia aplicabilă în materia finanţelor publice, pentru ordonatorii de credite;
i)prezintă preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, conform prevederilor legale, situaţia economico-financiară a Centrului, modul de realizare a planului de activităţi, precum şi modul de îndeplinire a obiectivelor menţionate în strategia aprobată de preşedintele Autorităţii;
j)aprobă statul de personal al Centrului;
k)selectează, angajează/numeşte, promovează, sancţionează şi concediază/eliberează din funcţie personalul Centrului, cu respectarea dispoziţiilor legale;
l)încheie, în condiţiile legii, parteneriate, acorduri de cooperare şi contracte cu alte instituţii publice ori private şi/sau cu specialişti din ţară şi din străinătate;
m)stabileşte, urmăreşte şi exercită controlul asupra modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu ale personalului angajat, în cadrul structurilor interne de specialitate, conform prezentului regulament, precum şi a obligaţiilor profesionale individuale de muncă ale personalului de specialitate;
n)dă dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru personalul Centrului, sub rezerva legalităţii lor;
o)poate acorda, cu avizul preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, titlul onorific de preşedinte de onoare al Consiliului ştiinţific consultativ şi alte titluri onorifice ale Centrului;
p)numeşte şi revocă membrii Consiliului ştiinţific consultativ, în condiţiile prezentului regulament;
q)coordonează şi monitorizează activitatea Consiliului ştiinţific consultativ;
r)informează preşedintele Autorităţii Electorale Permanente în legătură cu activitatea Consiliului ştiinţific consultativ;
s)participă la şedinţele Colegiului consultativ al Autorităţii Electorale Permanente;
t)întocmeşte rapoarte privind activitatea desfăşurată şi situaţia financiară, pe care le prezintă preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente;
u)îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite de preşedintele Autorităţii Electorale Permanente şi care sunt necesare conducerii operative a Centrului.
(2)Directorul Centrului este ordonator terţiar de credite.
(3)În exercitarea atribuţiilor sale directorul Centrului emite decizii.
(4)Pe perioada absenţei, directorul Centrului poate delega o parte din atribuţiile sale unei persoane cu funcţie de conducere din cadrul Centrului, care are competenţa necesară realizării acestora.
Art. 4
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente are următoarele atribuţii principale:
a)aprobă strategia şi proiectele Centrului;
b)numeşte, eliberează sau destituie din funcţie directorul Centrului;
c)aprobă strategia anuală a Centrului;
d)aprobă raportul de activitate al Centrului;
e)aprobă proiectul bugetului anual de venituri şi cheltuieli, precum şi execuţia bugetară din anul anterior;
f)aprobă raportul directorului Centrului privind descărcarea de gestiune a acestuia pentru perioada analizată;
g)avizează colaborarea cu organizaţii interne şi internaţionale, precum şi afilierea la organizaţii internaţionale.
Art. 5
(1)Consiliul ştiinţific consultativ este un organ colegial, format din cel mult 9 membri, numiţi de către directorul Centrului, cu avizul preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, pe o perioadă de 5 ani.
(2)Mandatul membrilor Consiliului ştiinţific consultativ poate fi reînnoit.
(3)Directorul Centrului poate acorda, cu avizul preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, titlul de preşedinte/membru de onoare al Consiliului ştiinţific consultativ.
(4)Membrii Consiliului ştiinţific consultativ sunt personalităţi ale vieţii publice cu o pregătire profesională şi experienţă vastă în domeniile pe care le reprezintă.
(5)Preşedintele de onoare participă la şedinţele Consiliului ştiinţific consultativ, activitatea sa nefiind remunerată.
Art. 6
(1)Consiliul ştiinţific consultativ analizează împreună cu compartimentele de specialitate aspectele legate de desfăşurarea activităţilor ştiinţifice ale Centrului, după cum urmează:
a)strategia pe termen lung şi mediu a Centrului;
b)criteriile de selecţie a specialiştilor din ţară şi străinătate;
c)evaluează din punct de vedere ştiinţific proiectele existente şi propune măsuri de îmbunătăţire;
d)evaluează din punct de vedere ştiinţific proiectele ce urmează să fie desfăşurate;
e)respectarea normelor de etică de către personalul de specialitate implicat în desfăşurarea activităţilor Centrului;
f)ţinuta ştiinţifică a produselor Centrului.
(2)Directorul Centrului poate încredinţa spre îndeplinire oricărui membru al Consiliului ştiinţific consultativ şi alte atribuţii conforme specializării sale, în vederea îndeplinirii obiectivelor ştiinţifice ale Centrului.
(3)Membrii Consiliului ştiinţific consultativ participă la activităţile derulate de Centru, la solicitarea directorului acestuia.
(4)Dezbaterile şi recomandările formulate sunt consemnate în procese-verbale, asumate de toţi membrii Consiliului ştiinţific consultativ prezenţi la şedinţă.
(5)În exercitarea atribuţiilor sale, Consiliul ştiinţific consultativ formulează propuneri şi recomandări.
(6)Salarizarea membrilor Consiliului ştiinţific consultativ la plata cu ora se face în funcţie de numărul de ore prestate şi salariul de bază brut lunar, indemnizaţia de încadrare brută lunară sau solda lunară brută a funcţiei de bază în care este încadrat cel în cauză.
Art. 7
(1)Personalul Autorităţii Electorale Permanente poate desfăşura activităţi cu plata cu ora în cadrul Centrului, după cum urmează:
a)contribuie, în cadrul colectivelor desemnate de directorul Centrului, la elaborarea analizelor, studiilor şi rapoartelor de cercetare în domeniul electoral;
b)participă, în cadrul colectivelor desemnate de directorul Centrului, la organizarea şi realizarea programelor de formare, specializare, educare sau instruire în domeniul electoral;
c)contribuie, în cadrul colectivelor desemnate de directorul Centrului, la elaborarea şi editarea publicaţiilor în domeniul electoral;
d)participă ca vorbitor la sesiuni, conferinţe şi manifestări ştiinţifice în domeniul electoral.
(2)Activităţile desfăşurate de personalul Autorităţii Electorale Permanente în cadrul Centrului nu se pot suprapune cu activităţile funcţiei de bază.
Art. 8
(1)Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente numeşte, promovează, eliberează sau destituie din funcţie personalul Centrului, conform legii.
(2)Prevederile art. 42-52 din regulamentul prevăzut în anexa nr. 1 la hotărâre se aplică personalului Centrului în mod corespunzător.
(3)Regulamentele şi metodologiile prevăzute la art. 6 alin. (2) din regulamentul prevăzut în anexa nr. 1 la hotărâre se aplică personalului Centrului în mod corespunzător.
Art. 9
- Anexa face parte integrantă din prezentul regulament.
-****-
ANEXĂ:
Numărul maxim de posturi = 15
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 486 din data de 29 iunie 2016