ACORD de cooperare din 27 iunie 2016 între Ministerul Justiţiei din România şi Ministerul Justiţiei din Georgia
Ministerul Justiţiei din România şi Ministerul Justiţiei din Georgia, denumite în continuare părţile,
conform principiilor universal recunoscute de drept internaţional, în special: cooperarea şi relaţiile de prietenie dintre state, respectul pentru suveranitatea, egalitatea, integritatea teritorială, inviolabilitatea frontierelor, non-imixtiunea în afacerile interne şi respectul faţă de libertate, drepturile omului şi statul de drept,
reafirmând angajamentul pentru consolidarea statului de drept, democraţiei şi bunei guvernări în interiorul Parteneriatului Estic al Politicii europene de vecinătate,
având în vedere Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi Georgia, pe de altă parte, încheiat în iunie 2014, şi dorinţa statului georgian de a deveni membru al Uniunii Europene,
subliniind importanţa coordonării eforturilor cu restul comunităţii internaţionale,
considerând că dezvoltarea cooperării dintre Romania şi Georgia în domeniul administrării legii şi justiţiei are un rol important în consolidarea relaţiei dintre cele două ţări,
recunoscând semnificaţia cooperării dintre cele două părţi,
convin după cum urmează:
Art. 1: Obiective
Părţile promovează:
a)cooperarea eficientă în domeniul asistenţei judiciare reciproce;
b)cooperarea în domeniul afacerilor europene;
c)schimbul reciproc de informaţii în materie juridică;
d)schimbul de experienţă privind organizarea şi activităţile părţilor;
e)schimbul de experienţă privind reformele sistemelor de justiţie;
f)schimbul de informaţii privind proiectele de lege şi punerea în aplicare a dispoziţiilor juridice;
g)cooperarea privind alte aspecte juridice de interes pentru ambele părţi.
Art. 2: Implementare
(1)Părţile, în cadrul prezentului acord:
a)schimbă şi actualizează anual datele de contact la nivel tehnic;
b)pot înfiinţa comisii pe bază de reciprocitate;
c)pot stabili, anual sau de două ori pe an, programe comune, în domenii de interes pentru ambele părţi.
(2)Părţile promovează măsurile care nu sunt direct prevăzute în prezentul acord, dar sunt conforme cu obiectivele stabilite de Georgia şi România pentru dezvoltarea cooperării în domeniul juridic.
(3)Părţile promovează schimbul reciproc de experţi pentru a desfăşura cercetări pe probleme de interes comun şi, de asemenea, pentru a contribui la punerea în aplicare a prezentului acord.
Art. 3: Costuri
(1)Părţile stabilesc condiţiile de finanţare pentru relaţiile şi schimbul de informaţii direct dintre autorităţile judiciare ale ambelor state.
(2)Părţile susţin, pe bază de reciprocitate, toate cheltuielile ocazionate de prezentul acord, pentru activităţile care au loc pe teritoriile statelor lor.
(3)În cazul vizitelor delegaţiilor, finanţarea se realizează după cum urmează:
a)partea gazdă acoperă costurile privind cazarea şi transportul pe teritoriul său;
b)partea trimiţătoare acoperă costurile aferente transportului internaţional.
Art. 4: Efecte asupra obligaţiilor internaţionale ale părţilor
Prezentul acord nu afectează drepturile şi obligaţiile părţilor care decurg din acordurile internaţionale sau regulamentele la care acestea sunt parte.
Art. 5: Limba utilizată
În corespondenţa referitoare la întrebările ce pot rezulta în contextul aplicării prezentului acord, expeditorul utilizează propria sa limbă, împreună cu traducerea în limba engleză sau direct limba engleză.
Art. 6: Modificări
Prezentul acord poate fi modificat sau completat de comun acord de părţile în cauză, prin documente separate, care vor intra în vigoare în conformitate cu dispoziţiile din prezentul acord. Aceste documente vor constitui părţi integrante ale prezentului acord.
Art. 7: Soluţionarea diferendelor
Orice litigiu între părţi cu privire la aplicarea şi interpretarea prezentului acord se soluţionează prin consultări şi/sau negocieri.
Art. 8: Durată
Prezentul acord se încheie pe perioadă nelimitată.
Art. 9: Intrare în vigoare
Prezentul acord intră în vigoare la data ultimei notificări prin care părţile îşi comunică reciproc îndeplinirea procedurilor prevăzute de legislaţia internă necesare pentru intrarea în vigoare.
Art. 10: Dispoziţii finale
(1)Oricare dintre părţi poate notifica cealaltă parte, în orice moment, prin canalele diplomatice, intenţia de a denunţa prezentul acord. Denunţarea va produce efecte în termen de 6 (şase) luni de la data primirii notificării.
(2)La data intrării în vigoare a prezentului acord, Acordul de cooperare dintre Ministerul Justiţiei din România şi Ministerul Justiţiei din Georgia, semnat la Bucureşti la data de 14 mai 2004, îşi încetează valabilitatea.
-****-
Semnat la Tbilisi la data de 27 iunie 2016, în două exemplare originale, fiecare în limbile română, georgiană şi engleză, toate textele fiind egal autentice.
În cazul unor divergenţe va prevala textul în limba engleză.

PENTRU MINISTERUL JUSTIŢIEI DIN ROMÂNIA

Raluca Alexandra Prună,

ministrul justiţiei din România

PENTRU MINISTERUL JUSTIŢIEI DIN GEORGIA

Thea Tsulukiani,

ministrul justiţiei din Georgia

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 628 din data de 16 august 2016