În temeiul prevederilor art. 6 alin. (2) lit. e) şi alin. (3) lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 21/2015 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul transporturilor emite următorul ordin:
Art. I
Normele metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 980/2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 854 şi 854 bis din 2 decembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 2
(1) Transportul rutier contra cost de vehicule rutiere defecte sau care sunt avariate prevăzut la art. 111 alin. (1) din O.G. nr. 27/2011 poate fi efectuat de către operatorii de transport rutier şi de către întreprinderile autorizate să efectueze transport rutier naţional contra cost conform art. 111 alin. (2) din O.G. nr. 27/2011, înregistraţi/înregistrate în Registrul electronic naţional al operatorilor de transport rutier sau în Registrul electronic naţional al întreprinderilor autorizate, după caz, ţinute de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R."
2.Articolul 181 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 181
Pentru a avea acces la transportul rutier naţional contra cost efectuat conform prevederilor art. 111 din O.G. nr. 27/2011, întreprinderile trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
a) să aibă un sediu;
b) să aibă o bună reputaţie;
c) să aibă competenţă profesională."
3.Articolul 184 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 184
(1) Operatorii de transport rutier pot efectua operaţiunile de transport rutier naţional contra cost prevăzute la art. 111 din O.G. nr. 27/2011, în baza licenţelor comunitare valabile ai căror titulari sunt.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1), operatorul de transport rutier este înregistrat în Registrul electronic naţional al întreprinderilor autorizate, într-o secţiune distinctă, şi i se va elibera o copie conformă a licenţei comunitare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3, pe care autoritatea emitentă menţionează expres faptul că este valabilă pentru transportul rutier naţional contra cost şi pentru vehiculul rutier care efectuează operaţiunea de transport prevăzută la art. 111 din O.G. nr. 27/2011, care îi conferă acces la piaţa transportului rutier naţional contra cost."
4.La articolul 21 alineatul (2), litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"g) cartea de identitate a vehiculului, certificatul de înmatriculare şi anexa la certificatul de înmatriculare cu inspecţia tehnică periodică în termen de valabilitate efectuată conform reglementărilor legale, în copie; în cazul efectuării transportului rutier naţional contra cost de vehicule rutiere defecte sau care sunt avariate, cartea de identitate a vehiculului trebuie să conţină înscrisuri specifice din care să reiasă că vehiculul respectiv poate fi utilizat la efectuarea transportului rutier de vehicule rutiere defecte sau care sunt avariate."
5.La articolul 26, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
"(3) La eliberarea copiei conforme a licenţei comunitare pentru un vehicul care deţine copie conformă a licenţei comunitare/certificatului de transport în cont propriu valabilă pe numele altui operator de transport/întreprinderi, aceasta din urmă îşi pierde valabilitatea.
(4) În cazul în care operatorul de transport nu mai deţine autovehiculul pentru care a obţinut o copie conformă a licenţei comunitare, aceasta îşi pierde valabilitatea, fiind considerată nulă."
6.La articolul 27, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
"(11) În cazul în care operatorul de transport rutier îşi schimbă denumirea cu păstrarea codului unic de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, acesta trebuie să notifice schimbarea către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., în cel mult 15 zile."
7.La articolul 27, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(2) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va înlocui, în termen de 5 zile de la notificările prevăzute la alin. (1) sau (11), licenţa comunitară şi copiile conforme ale acesteia modificate, păstrându-se termenul de valabilitate al licenţei comunitare şi al copiilor conforme ale acesteia eliberate anterior, care sunt depuse la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.
(3) Licenţa comunitară şi copiile conforme ale acesteia înlocuite, prevăzute la alin. (2) se eliberează de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. numai după prezentarea de către operatorul de transport rutier a documentului de plată a tarifului pentru înlocuirea documentelor respective."
8.La articolul 31 alineatul (2), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"d) cartea de identitate a vehiculului, certificatul de înmatriculare şi anexa la certificatul de înmatriculare cu Inspecţia tehnică periodică în termen de valabilitate efectuată conform reglementărilor legale, în copie."
9.La articolul 37, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
"(11) În cazul în care întreprinderea îşi schimbă denumirea cu păstrarea codului unic de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, acesta trebuie să notifice schimbarea către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. în cel mult 15 zile."
10.La articolul 37, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(2) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R va înlocui, în termen de 5 zile de la notificările prevăzute la alin. (1) sau (11), certificatul de transport în cont propriu şi copiile conforme ale acestuia modificate, păstrându-se termenul de valabilitate al certificatului de transport în cont propriu şi al copiilor conforme ale acestuia eliberate anterior, care sunt depuse la A.R.R.
(3) Certificatul de transport în cont propriu şi copiile conforme ale acestuia înlocuite, prevăzute la alin. (2), se vor elibera de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R numai după prezentarea de către întreprinderea de transport rutier în cont propriu a documentului de plată a tarifului pentru înlocuirea documentelor respective."
11.La articolul 37, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
"(4) La eliberarea copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu pentru un vehicul care deţine copie conformă a licenţei comunitare/certificatului de transport în cont propriu valabilă pe numele altui operator de transport/întreprinderi, aceasta din urmă îşi pierde valabilitatea.
(5) În cazul în care întreprinderea nu mai deţine autovehiculul pentru care a obţinut o copie conformă a certificatului de transport în cont propriu, aceasta îşi pierde valabilitatea, fiind considerată nulă."
12.Articolul 381 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 381
(1) Transportul rutier naţional contra cost al vehiculelor defecte sau avariate se efectuează de către întreprinderile autorizate în baza autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost, cu vehicule rutiere la bordul cărora trebuie să existe, pe toată durata transportului, copia conformă a autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost, avizul de însoţire a mărfii sau un document echivalent acestuia, precum şi celelalte documente specifice prevăzute de reglementările în vigoare.
(2) Transportul rutier naţional contra cost al vehiculelor defecte sau avariate se efectuează de către operatorii de transport rutier în baza licenţei comunitare, cu vehicule rutiere la bordul cărora trebuie să existe, pe toată durata transportului, copia conformă a licenţei comunitare valabilă pentru transportul rutier naţional contra cost, prevăzută la art. 39 alin. (1), valabilă pentru transportul rutier de mărfuri, documentul de transport prevăzut la art. 39 alin. (2), precum şi toate celelalte documente specifice prevăzute de reglementările în vigoare."
13.La articolul 382, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Copia conformă a autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost se eliberează de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. cu o valabilitate de minimum un an şi fără a depăşi perioada de valabilitate a autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost, după prezentarea documentului de plată a tarifului de eliberare, şi se păstrează la bordul vehiculului rutier pentru care a fost emisă. Modelul copiei conforme a autorizaţiei pentru transport rutier naţional contra cost de vehicule rutiere defecte sau avariate este prevăzut în anexa nr. 48."
14.La articolul 383 alineatul (2), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"f) cartea de identitate a vehiculului, certificatul de înmatriculare şi anexa la certificatul de înmatriculare cu inspecţia tehnică periodică în termen de valabilitate efectuată conform reglementărilor legale, în copie; cartea de identitate a vehiculului trebuie să conţină înscrisuri specifice din care să reiasă că vehiculul respectiv poate fi utilizat la efectuarea transportului rutier de vehicule rutiere defecte sau care sunt avariate."
15.La articolul 386, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 386
(1) În situaţia în care titularul autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost sau titularul licenţei comunitare deţine unul sau mai multe vehicule rutiere cu masa maximă autorizată, inclusiv cea a remorcii/semiremorcii, care nu depăşeşte 3,5 tone pentru efectuarea transportului de vehicule rutiere defecte sau care sunt avariate prevăzute la art. 111 din O.G. nr. 27/2011, suplimentar faţă de cele pentru care a obţinut iniţial copii conforme ale autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost/copii conforme ale licenţei comunitare valabile pentru transportul rutier naţional contra cost, pe care urmează să îl/le utilizeze la efectuarea operaţiunilor de transport rutier, acesta va depune sau va transmite prin poştă, cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. o cerere al cărei model este prevăzut în anexa nr. 8."
16.Articolul 387 se abrogă.
17.La articolul 388, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:
"(21) În cazul în care întreprinderea autorizată/operatorul de transport rutier deţinător al copiei conforme a autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost/copiei conforme a licenţei comunitare valabile pentru transportul rutier naţional contra cost îşi schimbă denumirea cu păstrarea codului unic de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, aceasta/acesta trebuie să notifice schimbarea către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. în cel mult 15 zile."
18.La articolul 388, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(3) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va înlocui în termen de 5 zile de la notificarea prevăzută la alin. (1), (2) sau (21) autorizaţia pentru transportul rutier naţional contra cost şi copia conformă a acesteia modificate, respectiv copia conformă a licenţei comunitare valabilă pentru transportul rutier naţional contra cost, prevăzută la art. 184 alin. (2), modificată, după caz, păstrându-se termenul de valabilitate a documentelor corespondente eliberate anterior, care sunt depuse la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.
(4) Documentele înlocuite prevăzute la alin. (3) se vor elibera de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. numai după prezentarea de către întreprinderea autorizată/operatorul de transport rutier, după caz, a documentului de plată a tarifului pentru înlocuirea documentelor respective."
19.După articolul 389 se introduce un nou articol, articolul 3810, cu următorul cuprins:
"Art. 3810
(1) La eliberarea copiei conforme a autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost pentru un vehicul care deţine copie conformă a licenţei comunitare/autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost valabilă pe numele altui operator de transport/întreprinderi autorizate, aceasta din urmă îşi pierde valabilitatea.
(2) În cazul în care întreprinderea autorizată nu mai deţine autovehiculul pentru care a obţinut o copie conformă a autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost, aceasta îşi pierde valabilitatea, fiind considerată nulă."
20.La articolul 401, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 401
(1) Pentru a efectua transport rutier naţional contra cost de vehicule rutiere defecte sau care sunt avariate cu vehicule rutiere a căror masă maximă autorizată, inclusiv cea a remorcii/semiremorcii nu depăşeşte 3,5 tone, întreprinderea autorizată sau operatorul de transport rutier trebuie să deţină la bordul vehiculului copia conformă a autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost/copia conformă a licenţei comunitare valabilă pentru transportul rutier naţional contra cost, prevăzută la art. 184, avizul de însoţire a mărfii sau un document echivalent acestuia, precum şi toate celelalte documente specifice prevăzute de reglementările în vigoare. Pentru a efectua transport rutier naţional contra cost de vehicule rutiere defecte sau care sunt avariate cu vehicule rutiere a căror masă maximă autorizată, inclusiv cea a remorcii/semiremorcii, este peste 3,5 tone, operatorul de transport rutier trebuie să deţină la bordul vehiculului copia conformă a licenţei comunitare prevăzută la art. 39 alin. (1) valabilă pentru transportul rutier de mărfuri, documentul de transport prevăzut la art. 39 alin. (2), precum şi toate celelalte documente specifice prevăzute de reglementările în vigoare."
21.La articolul 49, litera d) se abrogă.
22.Articolul 50 se abrogă.
23.La articolul 51, alineatul (2) se abrogă.
24.Articolul 511 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 511
Transportul rutier în trafic judeţean/interjudeţean al elevilor prevăzuţi la art. 84 alin. (1)-(3) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se efectuează cu autovehiculele destinate transportului de persoane deţinute de către unităţile de învăţământ, autorităţile administraţiei publice locale şi/sau operatorii de transport rutier, după caz, cu respectarea prevederilor legale în vigoare."
25.La articolul 53, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
"(5) Pe versoul licenţei de traseu Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va înscrie, la capacitatea autobuzului, capacitatea prevăzută în programul de transport pentru cursa respectivă."
26.La articolul 54, alineatele (3), (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(3) Autobuzul pentru care s-a emis licenţa de traseu poate fi înlocuit cu un alt autobuz numai în următoarele situaţii:
a) la solicitarea motivată a operatorului de transport, alta decât situaţia de la lit. b);
b) prezintă defecţiuni tehnice.
(4) În situaţia prevăzută la alin. (3) lit. a), înlocuirea unui autobuz cu care operatorul de transport rutier a obţinut licenţe de traseu pe perioada de valabilitate a programului de transport interjudeţean este permisă numai cu un autobuz care are aceeaşi capacitate cu cea prevăzută în programul de transport pe cursa respectivă şi care întruneşte cel puţin acelaşi punctaj cu al autobuzului în baza căruia a fost eliberată licenţa de traseu.
(5) În situaţia prevăzută la alin. (3) lit. b), înlocuirea provizorie a autobuzului se poate face pentru perioade însumând maximum 180 de zile pe an calendaristic, în baza documentului/documentelor eliberat(e) de service-ul auto autorizat. Pe toată durata înlocuirii operatorul de transport rutier va depune copia conformă a licenţei comunitare a autobuzului înlocuit la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. emitente, care o va returna acestuia la sfârşitul perioadei de înlocuire."
27.La articolul 54, alineatul (51) se abrogă.
28.La articolul 54, alineatele (7) şi (10) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(7) Înlocuirea autobuzului în cazul prevăzut la alin. (3) lit. a) se face cu notificarea prealabilă a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. care operează această modificare în sistemul informatic, iar înlocuirea provizorie prevăzută la alin. (3) lit. b) se face de către operatorul de transport rutier, utilizând raportarea on-line accesibilă pe site-ul Autorităţii Rutiere Române - A.R.R.
..........................................................
(10) Pe perioada de valabilitate a programului de transport interjudeţean, un operator de transport rutier poate efectua cursele pentru care deţine licenţe de traseu cu oricare dintre autobuzele care sunt nominalizate în sistemul informatic al Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. pe aceste curse, cu condiţia ca autobuzul să respecte capacitatea prevăzută în programul de transport pe cursa respectivă."
29.La articolul 55, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 55
(1) Proiectul programului de transport interjudeţean se întocmeşte de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. şi se publică conform art. 59 alin. (1). Cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de prima zi prevăzută în calendarul şedinţei de atribuire se stabileşte forma finală a programului de transport interjudeţean, după consultarea organizaţiilor patronale reprezentative la nivel naţional pentru domeniul transporturilor rutiere."
30.La articolul 55, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
"(11) Valabilitatea programului de transport interjudeţean este de 74 de luni."
31.La articolul 55, alineatul (4) se abrogă.
32.La articolul 55, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(5) În perioada de valabilitate a programului de transport interjudeţean, în cazul în care se înfiinţează o autogară într-o localitate în care nu a existat autogară la data eliberării licenţei de traseu pentru cursa respectivă sau în cazul în care se desfiinţează o autogară într-o localitate, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va modifica în mod corespunzător graficele de circulaţie, cele deţinute de operatorul de transport până la efectuarea modificării devenind nule."
33.La articolul 55, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
"(6) În perioada de valabilitate a programului de transport interjudeţean, în cazul în care sunt impuse restricţii de circulaţie de către administratorul drumului pe anumite tronsoane de drum, graficele de circulaţie şi/sau capacitatea de transport prevăzută în programul de transport interjudeţean se pot/poate modifica temporar, de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., până la ridicarea restricţiei."
34.Articolul 57 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 57
(1) Cursele de pe traseele cuprinse în programul de transport interjudeţean se atribuie prin Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale, operat de instituţia cu atribuţii în acest sens conform prevederilor legale, în baza criteriilor de evaluare, solicitantului care întruneşte cel mai mare punctaj.
(2) Criteriile de evaluare a operatorului de transport rutier care se aplică de instituţia care operează conform prevederilor legale Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale sunt prevăzute în anexa nr. 18.
(3) Metodologia de punctare privind criteriile de evaluare care se aplică de instituţia care operează şi gestionează conform prevederilor legale Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale este prevăzută în anexa nr. 19.
(4) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va transmite printr-un canal VPN securizat instituţiei care operează şi gestionează conform prevederilor legale Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale următoarele informaţii:
(i)programul de transport interjudeţean/lista curselor care urmează să fie atribuite, după caz, în formatul agreat;
(ii)lista tuturor operatorilor de transport persoane, cu indicarea celor care au depus certificate de atestare fiscală şi a celor care înregistrează obligaţii restante la bugetul centralizat al statului;
(iii)lista autobuzelor pentru care operatorii de transport deţin copii conforme în termen de valabilitate;
(iv)anul de fabricaţie al vehiculelor deţinute de operatorii de transport, structura parcului, gradul de confort al autovehiculelor, perioada de deţinere neîntreruptă a licenţei de traseu de către operatorii de transport, dotarea autobuzelor cu aer condiţionat, renunţările operatorilor de transport la licenţele de traseu pentru cursele interjudeţene, măsurile de retragere a licenţelor de traseu pentru cursele interjudeţene rămase definitive."
35.La articolul 59, alineatele (1), (11) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"Art. 59
(1) Cu cel puţin 90 de zile înainte de expirarea valabilităţii programului de transport interjudeţean, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va afişa proiectul de program de transport pe pagina de internet a acesteia, precum şi calendarul atribuirii electronice în Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale.
(11) Calendarul unei atribuiri electronice în Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale, operat şi gestionat de instituţia cu atribuţii în acest sens conform prevederilor legale, va cuprinde cel puţin următoarele informaţii:
(i)data introducerii programului de transport interjudeţean în Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale de către instituţia care operează şi gestionează acest sistem, care reprezintă data de referinţă prevăzută la pct. 1 din anexa nr. 19;
(ii)data transmiterii informaţiilor prevăzute la art. 57 alin. (4) de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. instituţiei care operează şi gestionează Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale;
(iii)perioada de 3 zile calendaristice pentru corectarea/completarea eventualelor erori/omisiuni;
(iv)perioada de 5 zile calendaristice pentru depunerea solicitărilor în Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale;
(v)perioada de 10 zile calendaristice pentru evaluarea solicitărilor depuse în Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale de către instituţia care operează şi gestionează acest sistem;
(vi)data şedinţei de atribuire electronică şi a publicării rezultatelor pentru asigurarea transparenţei de către instituţia care operează şi gestionează Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale.
..........................................................
(3) Cursele din programul de transport interjudeţean care nu au fost solicitate sau atribuite vor face obiectul unei a doua atribuiri prin Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale operat de instituţia cu atribuţii în acest sens, conform calendarului publicat pe pagina de internet a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R."
36.La articolul 59, alineatul (5) se abrogă.
37.Articolul 60 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 60
Solicitările depuse de operatorii de transport rutier în Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale vor fi respinse de instituţia care operează şi gestionează acest sistem conform prevederilor legale, în următoarele cazuri:
a) au depăşit termenul prevăzut în calendarul atribuirii pentru depunerea solicitărilor;
b) când operatorul de transport rutier nu deţine autobuze suficiente pentru a efectua cursele pentru care a depus opţiuni;
c) când operatorul de transport rutier nu deţine copii conforme ale licenţei comunitare, valabile la data depunerii opţiunii, suficiente pentru a efectua cursele pentru care a depus opţiuni;
d) când cursele pentru care s-au depus opţiuni nu pot fi efectuate cu acelaşi autobuz sau aceleaşi autobuze nominalizate în solicitare din cauza suprapunerii graficelor de circulaţie;
e) când graficele de circulaţie aferente curselor nu permit efectuarea transportului cu autobuzul nominalizat în solicitare, deoarece prin parcurgerea distanţei dintre locul de sosire dintr-o cursă şi locul de plecare în următoarea cursă, cu o viteză de deplasare de 50 km/oră, se depăşeşte ora de plecare în cursa care va urma."
38.Articolul 61 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 61
(1) În perioada de valabilitate, programul de transport interjudeţean poate fi modificat semestrial de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R în calitate de organism specializat al Ministerului Transporturilor, la datele stabilite de aceasta şi publicate pe site-ul propriu, în baza solicitărilor operatorilor de transport rutier deţinători de licenţe de traseu pentru cursa respectivă, depuse în perioada şi conform precizărilor stabilite de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. şi publicate pe site-ul propriu, în următoarele cazuri:
a) înlocuirea de autogări în localităţile prevăzute în graficul de circulaţie, în condiţiile asigurării unui decalaj de minimum 30 de minute faţă de plecările din autogara solicitată pe segmentele comune de traseu care se regăsesc în graficele de circulaţie aferente altor curse interjudeţene;
b) eliminarea de staţii/autogări din localităţile de tranzit prevăzute în graficul de circulaţie în condiţiile în care această solicitare nu duce la posibilitatea de deviere a cursei faţă de parcursul traseului iniţial. Eliminarea unei autogări dintr-o localitate de tranzit presupune eliminarea tuturor staţiilor din localitatea respectivă care sunt prevăzute în graficul de circulaţie;
c) modificarea zilelor din săptămână în care este efectuată cursa şi/sau a perioadei de efectuare a cursei într-un an calendaristic în sensul reducerii acestora;
d) reducerea numărului de curse pe un traseu existent în programul de transport interjudeţean, numai în cazul în care operatorul de transport rutier nu a depus cerere de renunţare la efectuarea cursei sau nu i s-a aplicat măsura retragerii licenţei de traseu pe cursa respectivă;
e) modificarea capacităţii de transport.
(2) Pentru cazurile prevăzute la alin. (1), dacă pe cursa respectivă există mai mulţi operatori de transport deţinători de licenţă de traseu, trebuie să existe solicitări identice de la toţi operatorii de transport rutier aflaţi în această situaţie.
(3) Graficul de circulaţie, anexa la licenţa de traseu deţinută de operatorul de transport pentru cursa respectivă până la data efectuării modificării, devine nul după efectuarea modificării în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi c)."
39.Articolul 62 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 62
Eliberarea licenţei de traseu şi a graficului de circulaţie anexă la aceasta se face de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., în baza dreptului de efectuare obţinut ca urmare a rezultatelor stabilite de instituţia care operează conform prevederilor legale Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale, sentinţelor emise de instanţele de judecată competente sau în alte cazuri prevăzute de legislaţie."
40.Articolul 66 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 66
Renunţarea la licenţa de traseu aferentă se poate face la cererea operatorului de transport rutier. Cererea se depune la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. cu 30 de zile înainte de încetarea efectuării cursei. Licenţa de traseu şi graficul de circulaţie aferent cursei pentru care s-a formulat cererea de renunţare se depun de către operatorul de transport la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. în prima zi lucrătoare de după expirarea acestei perioade."
41.La articolul 67, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"Art. 67
(1) Cursele la care au renunţat operatorii de transport rutier sau în cazul cărora măsura de retragere a licenţei de traseu a rămas definitivă se atribuie prin Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale operat de instituţia cu atribuţii în acest sens, conform calendarului stabilit de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.
..........................................................
(3) În cazul în care operatorului de transport rutier i s-a retras licenţa de traseu pe o cursă, acesta nu va mai putea participa la următoarele şedinţe de atribuire a curselor de pe traseul respectiv, o perioadă de 5 ani de la data rămânerii definitive a măsurii de retragere."
42.La articolul 68, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 68
(1) Transportul rutier interjudeţean contra cost de persoane prin servicii regulate speciale se efectuează de către operatorii de transport rutier pe baza licenţei de traseu eliberate de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R."
43.La articolul 69, alineatul (2) se abrogă.
44.Articolul 70 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 70
Suplimentar faţă de documentul de transport, în cazul transportului rutier contra cost de persoane prin servicii regulate speciale, la bordul autobuzului trebuie să se mai afle:
a) contractul încheiat cu beneficiarul transportului sau copia conformă cu originalul a acestuia;
b) documentele din care să rezulte apartenenţa pasagerilor la categoria pentru care este licenţiat serviciul de transport persoane prin servicii regulate speciale;
c) legitimaţia de serviciu valabilă a conducătorului auto, din care să reiasă că este angajat al operatorului de transport rutier;
d) contractul de închiriere sau de leasing în original ori copie conformă cu originalul, în cazul în care autobuzul este deţinut cu contract de închiriere sau leasing;
e) actul prin care se dovedeşte dreptul de muncă în România, în cazul conducătorilor auto cetăţeni ai statelor nemembre ale Uniunii Europene;
f) asigurarea pentru persoanele transportate şi bagajele acestora, pentru riscuri de accidente ce cad în sarcina operatorului de transport rutier, în copie;
g) certificatul de competenţă profesională al conducătorului auto, valabil pentru tipul de transport efectuat."
45.Articolul 71 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 71
(1) În vederea obţinerii unei licenţe de traseu pentru efectuarea transportului rutier interjudeţean contra cost de persoane prin servicii regulate speciale, operatorul de transport rutier va depune sau va transmite prin poştă, cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. o cerere însoţită de următoarele:
a) lista autobuzelor cu care se efectuează traseul şi capacitatea de transport a acestora;
b) copiile conforme ale licenţei comunitare, nominalizate în lista prevăzută la lit. a);
c) graficul de circulaţie propus, care trebuie să fie în concordanţă cu programul de începere/încheiere a activităţilor, respectiv programul de intrare/ieşire din schimb, vizat de beneficiarul transportului; graficul de circulaţie va cuprinde sensurile în care se transportă angajaţii pentru începerea activităţilor/intrarea în schimb, respectiv transportul acestora la încheierea activităţilor/ieşirea din schimb;
d) contractul încheiat cu beneficiarul transportului, din care să rezulte programul de începere/încheiere a activităţilor, respectiv programul de intrare/ieşire din schimb; contractul se va încheia cu un singur beneficiar al transportului, cursa executându-se în exclusivitate pentru acest beneficiar;
e) tabelul cu persoanele angajate ale beneficiarului, care urmează să fie transportate.
(2) Pe cererea prevăzută la alin. (1) operatorul de transport rutier îşi va exprima opţiunea asupra modului de eliberare a licenţei de traseu, respectiv transmiterea prin poştă, cu confirmare de primire, pe adresa acestuia sau ridicarea direct de la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R."
46.La articolul 73, alineatele (1), (3), (5) şi (8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"Art. 73
(1) Licenţa de traseu se eliberează operatorului de transport rutier într-un număr egal cu numărul de autobuze necesare efectuării traseului, după prezentarea avizelor eliberate de administraţiile locale pentru staţiile utilizate pentru urcarea/coborârea persoanelor transportate, cu excepţia staţiilor situate pe o proprietate privată.
..........................................................
(3) Licenţa de traseu se eliberează de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. pentru o perioadă egală cu perioada de valabilitate a contractului încheiat cu beneficiarul transportului, fără a depăşi perioada de valabilitate a licenţei comunitare, după prezentarea documentului de plată a tarifului de eliberare.
..........................................................
(5) Licenţa de traseu conţine tipul şi capacitatea autobuzului necesar pentru efectuarea traseului şi este însoţită pe toată durata efectuării transportului de graficul de circulaţie aferent.
..........................................................
(8) Licenţa de traseu este documentul nominal al operatorului de transport rutier, nefiind transmisibilă."
47.La articolul 74, literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"a) dacă solicitantul nu dispune de numărul de autobuze necesare derulării transportului pe traseul solicitat, conform contractului încheiat cu beneficiarul, pentru care s-au eliberat copii conforme ale licenţei comunitare;
b) dacă un autobuz este utilizat simultan pentru transportul angajaţilor mai multor beneficiari;"
48.La articolul 75, alineatele (1), (4) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"Art. 75
(1) Transportul rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale se efectuează de către operatorii de transport rutier numai pe baza documentului de transport.
..........................................................
(4) Foile de parcurs se completează în dublu exemplar de către operatorul de transport rutier pentru fiecare călătorie înainte de începerea acesteia.
..........................................................
(6) Al doilea exemplar al foii de parcurs, denumit copie, se păstrează în carnetul prevăzut la alin. (3) ţinut la sediul operatorului de transport rutier."
49.Articolul 76 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 76
În cazul transportului rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale, efectuat pe bază de comandă sau contract încheiat de operatorul de transport rutier cu beneficiarul transportului, acestea trebuie să conţină cel puţin următoarele date:
a) denumirea beneficiarului;
b) codul unic de înregistrare;
c) adresa beneficiarului (adresa de comunicare a actelor);
d) traseul;
e) punctul de îmbarcare şi cel de debarcare a persoanelor transportate;
f) perioada de desfăşurare a serviciului respectiv."
50.Articolul 77 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 77
Suplimentar faţă de documentul de transport, în cazul transportului rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale, la bordul autobuzului trebuie să se mai afle:
a) legitimaţia de serviciu valabilă a conducătorului auto;
b) contractul de închiriere sau de leasing, în original ori copia conformă cu originalul, în cazul în care vehiculul rutier este deţinut cu contract de închiriere sau de leasing;
c) actul prin care se dovedeşte dreptul de muncă în România, în cazul conducătorilor auto cetăţeni ai statelor nemembre ale Uniunii Europene;
d) asigurarea pentru persoanele transportate şi bagajele acestora pentru riscuri de accidente ce cad în sarcina operatorului de transport rutier, în copie;
e) certificatul de competenţă profesională al conducătorului auto, valabil pentru tipul de transport efectuat;
f) factura sau bonul fiscal;
g) comanda sau contractul încheiat cu beneficiarul transportului."
51.La articolul 78, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Documentul de control utilizat de către operatorul de transport rutier este nominal, nefiind transmisibil."
52.La articolul 87 alineatul (1), după litera h) se introduc două noi litere, literele i) şi j), cu următorul cuprins:
"i) declaraţie pe propria răspundere care să cuprindă numerele de înmatriculare ale autobuzelor pentru care se depun copiile conforme ale licenţei comunitare prevăzute la lit. h) şi din care să reiasă că autobuzele respective nu sunt utilizate la efectuarea transportului rutier contra cost de persoane în trafic naţional prin servicii regulate;
j) avizele de principiu acordate de autogări sau de autorităţile administraţiei publice locale pentru toate staţiile de îmbarcare/debarcare de pe teritoriul României."
53.La articolul 1342, litera j) se abrogă.
54.La articolul 1342 litera m), punctul (vi) se abrogă.
55.La articolul 1342 litera n), punctele (iv) şi (vii) se abrogă.
56.La articolul 1342, literele o) şi s) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"o) să efectueze transport rutier naţional contra cost al vehiculelor defecte sau avariate pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, numai dacă autovehiculele sunt dotate cu anvelope de iarnă;
..........................................................
s) să notifice, în scris, schimbarea sediului/denumirii, în termen de 15 zile, la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.;"
57.La articolul 1342, literele t) şi ţ) se abrogă.
58.Articolul 139 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 139
Operatorii de transport rutier/întreprinderile de transport rutier în cont propriu/întreprinderile autorizate îşi organizează şi desfăşoară activitatea pentru care au fost licenţiaţi/certificate/autorizate în baza regulamentelor proprii, cu respectarea prezentelor norme metodologice, precum şi a legislaţiei naţionale şi a Uniunii Europene din domeniul transporturilor rutiere."
59.La articolul 142 alineatul (2), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"d) întreprinderile de transport rutier în cont propriu/operatorii de transport rutier/întreprinderile autorizate la care a fost angajat cu contract de muncă;"
60.Articolul 145 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 145
Cererile prevăzute de prezentele norme metodologice se transmit în original, iar documentele anexate cererilor respective, în vederea eliberării licenţei comunitare şi a copiilor conforme ale acesteia, a certificatului de transport rutier în cont propriu şi a copiilor conforme ale acestuia, a autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost şi a copiilor conforme ale acesteia, precum şi a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier, se transmit la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., în copie, ştampilate şi semnate de către administratorul întreprinderii, fiecare copie având înscris în mod expres: «Subsemnatul, ....................., declar pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale privind falsul în declaraţii, că prezentul act este conform cu originalul.»"
61.La articolul 146, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 146
(1) Pierderea, deteriorarea sau sustragerea licenţei comunitare, a certificatului de transport în cont propriu, a autorizaţiei de transport şi a copiilor conforme ale acestora, a licenţei pentru activităţi conexe, a licenţei de traseu şi a autorizaţiei de transport internaţional se comunică, după caz, Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. sau Direcţiei transport rutier din cadrul Ministerului Transporturilor în termen de 15 zile de la data constatării, documentul respectiv înlocuindu-se cu un document nou."
62.După articolul 148 se introduce un nou articol, articolul 1481, cu următorul cuprins:
"Art. 1481
Autoritatea Rutieră Română - ARR utilizează stocurile existente de licenţe de traseu pentru transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate speciale în trafic interjudeţean prevăzute în anexa nr. 20."
63.Anexele nr. 5 şi 8 se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2 la prezentul ordin.
64.La anexa nr. 18 "Criteriile de evaluare a operatorului de transport şi punctajele care se acordă în cazul atribuirii traseelor/curselor interjudeţene", punctul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"2. În funcţie de structura parcului de vehicule utilizat pentru executarea acelei curse sau traseu, se acordă 10 puncte pentru fiecare vehicul aflat în proprietate sau deţinut cu contract de leasing."
65.La anexa nr. 18, punctele 6 şi 7 se abrogă.
66.La anexa nr. 19 "Metodologia de punctare privind criteriile de evaluare ale operatorului de transport", punctele 1 şi 7 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"1. Punctajele aferente criteriilor de evaluare prevăzute la pct. 1-5 şi 8, precum şi îndeplinirea condiţiei de participare prevăzute la pct. 9 din anexa nr. 18 la normele metodologice se raportează la data de referinţă care reprezintă prima zi din calendarul atribuirii electronice.
..........................................................
7. Punctajul obţinut la criteriile de evaluare 1-5 din anexa nr. 18 la normele metodologice se cumulează, iar din totalul rezultat se scade punctajul aferent criteriului 8 din anexa nr. 18 la normele metodologice."
67.Anexele nr. 20, 23-30, 36, 47 şi 48 se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 3-14 la prezentul ordin.
68.Anexa nr. 49 se abrogă.
Art. II
După epuizarea stocurilor de licenţe de traseu pentru transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate speciale în trafic interjudeţean prevăzute în anexa nr. 20 la Normele metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 980/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se vor utiliza imprimatele modificate conform anexei nr. 3 la prezentul ordin.
Art. III
Direcţia transport rutier din cadrul Ministerului Transporturilor şi Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. IV
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

p. Ministrul transporturilor,

Marius Humelnicu,

secretar de stat

ANEXA nr. 1:
(- Anexa nr. 5 la normele metodologice)

I.

MINISTERUL TRANSPORTURILOR

AUTORITATEA RUTIERĂ ROMÂNĂ - A.R.R.

II.

CERERE

Licenţă comunitară, copii conforme ale licenţei comunitare, autorizaţie pentru transportul rutier naţional contra cost, copii conforme ale autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost

Forma de organizare1 ..................

III.

Nr. intrare .........

Data: ..................

IV.

Către

Autoritatea Rutieră Română - ARR

1. Subsemnat (ul/a) .................., domiciliat în .................. str. ............ nr. ......., bloc ......., scara ......., etaj ......., ap. ......., judeţ/sector .............., cod poştal ......., ţara .............., telefon ............, fax ............, act identitate ............ seria ............ nr. ............ eliberat de ............ la data ............, CNP/NIF ............, reprezentant legal, conform ............ având funcţia de ............

2. pentru întreprinderea: ........................

având nr. de ordine în registrul comerţului ............, nr. de ordine în registrul asociaţiilor şi fundaţiilor ............, nr. autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi economice în mod independent ............, cod unic de înregistrare ............

cu sediul în: localitatea ................, str. ............ nr. ......, bloc ......, scara ......, etaj ......, ap. ......, judeţ/sector ............., cod poştal ......., telefon ......., fax ......., e-mail ......., website .............

având în obiectul de activitate transportul rutier, conform2 .............. din data de ..............

având un număr de ....... puncte de lucru/sucursale înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, care au ca obiect de activitate transportul rutier, conform listei care se regăseşte în secţiunea VI de mai jos,

3. în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Ordinului ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 980/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare, solicit:

|_| Licenţă comunitară pentru transportul rutier contra cost de mărfuri

|_| Licenţă comunitară pentru transportul rutier contra cost de persoane

|_| Autorizaţie pentru transportul naţional contra cost de vehicule defecte sau avariate

|_| Copii conforme ale licenţei comunitare pentru transportul rutier contra cost de mărfuri, în număr de ....... conform documentelor anexate întreprinderea îndeplinind condiţia de capacitate financiară pentru un nr. de ....... copii conforme

|_| Copii conforme ale licenţei comunitare pentru transportul rutier contra cost de persoane, în număr de ....... conform documentelor anexate întreprinderea îndeplinind condiţia de capacitate financiară pentru un nr. de ....... copii conforme

|_| Copii conforme ale autorizaţiei pentru transportul naţional contra cost de vehicule defecte sau avariate, în număr de .......

1Se completează cu denumirea formei de organizare, conform reglementărilor legale: societate comercială (SRL, SA, SNC, SCA)/companie naţională/societate naţională/regie autonomă/persoană fizică autorizată/întreprindere individuală/întreprindere familială/fundaţie/instituţii/autorităţi înfiinţate prin hotărâri ale Guvernului, hotărâri ale consiliilor locale etc.
2Se vor preciza documentele din care rezultă faptul că întreprinderea are în obiectul de activitate transportul rutier, funcţie de forma juridică de organizare (ex. actul constitutiv, actul de înfiinţare, autorizaţia pentru desfăşurarea de activităţi economice în mod independent, statutul, regulamentul de organizare şi funcţionare etc.).

V. Categorii şi tipuri de transport

|_| Naţional

|_| Internaţional

|_| Contra cost

Transport rutier de mărfuri:

|_| Mărfuri generale

|_| Mărfuri perisabile

|_| Mărfuri şi deşeuri periculoase

|_| Deşeuri

|_| Animale vii

|_| Agabaritic

|_| Transportul vehiculelor avariate sau defecte

Transport rutier de persoane:

|_|

|_| Servicii regulate

|_| Servicii regulate speciale

|_| Servicii ocazionale

VI. Lista punctelor de lucru/sucursalelor

Nr. crt.

Denumire

Nr. de înregistrare la O.N.R.C.

Adresa (localitate, str., nr., bloc, scara, etaj, ap., judeţ/sector, cod poştal) telefon, fax, e-mail

1

   

2

   

3

   

...3

   
3Se va continua completarea listei prin introducerea unor rânduri suplimentare, dacă este cazul, corespunzător numărului de puncte de lucru/sucursale.

VII. Managerul de transport desemnat potrivit prevederilor OG nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare

Nume

Prenume

Data naşterii

   

Locul naşterii

 

Adresa (localitate, str., nr., bloc, scara, etaj, ap., judeţ/sector, cod poştal)

 
 
 

Numărul certificatului de competenţă profesională

Data emiterii certificatului de competenţă profesională

Ţara emiterii certificatului de competenţă profesională

   

Autoritatea emitentă a certificatului de competenţă profesională

 

VIII.4 Lista autovehiculelor pentru care se solicită eliberarea copiilor conforme ale licenţei comunitare, ale autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost, precum şi a remorcilor/semiremorcilor utilizate în ansambluri cu aceste autovehicule

1.

Nr. înmatriculare

Marca vehicul

Categ. vehicul

Nr. identificare

1

2

3

4

                                     

An fabricaţie

Categ. poluare

Grad confort

Masa proprie

Masa max. autorizată

Nr. locuri

Mod deţinere

Categ. transp.

Tip transport

5

6

7

8

9

10

11

12

13

                  

P

L

Î

N

I

M

P

D

A

D, A

R

S

O

2.

Nr. înmatriculare

Marca vehicul

Categ. vehicul

Nr. identificare

1

2

3

4

                                     

An fabricaţie

Categ. poluare

Grad confort

Masa proprie

Masa max. autorizată

Nr. locuri

Mod deţinere

Categ. transp.

Tip transport

5

6

7

8

9

10

11

12

13

                  

P

L

Î

N

I

M

P

D

A

D, A

R

S

O

...5

Nr. înmatriculare

Marca vehicul

Categ. vehicul

Nr. identificare

1

2

3

4

                                     

An fabricaţie

Categ. poluare

Grad confort

Masa proprie

Masa max. autorizată

Nr. locuri

Mod deţinere

Categ. transp.

Tip transport

5

6

7

8

9

10

11

12

13

                  

P

L

Î

N

I

M

P

D

A

D, A

R

S

O

4Instrucţiuni de completare:

Poz. 3 - Categorie vehicul

Poz. 6 - Categorie poluare

Poz. 7 - Grad confort

Poz. 11 - Mod deţinere

Poz. 13 - Tip transport

A

Autocamion

AE4

Euro 4 şi 5

S1

O stea

P

Proprietate

M

Mărfuri generale

B

Cap tractor

AE3

Euro 3

S2

Două stele

L

Leasing

P

Perisabile, animale vii

C

Autocisternă

A

Euro 2

S3

Trei stele

Î

Închiriere

D

Mărfuri şi deşeuri periculoase

D

Autospecializată

C

Euro 2

S4

Patru stele

Poz. 12 - Categ. transport

A

Agabaritice

E

Remorcă

F

Semiremorcă

B

Euro 1

C1

Categoria I

N

Trafic naţional

D, A

Transportul vehiculelor defecte sau avariate

G

Autobuz

H

Microbuz

D1

Euro 1

C2

Categoria II

I

Trafic internaţional

R

Curse regulate

J

Autovehicul transport vehicule defecte sau avariate <= 3,5 tone

E

Euro 0

C3

Categoria III

...

.........

S

Curse regulate speciale

...

.........

F

Nou Euro

C4

Categoria IV

...

.........

O

Curse ocazionale

- Datele înscrise în cerere vor fi conforme cu cele din cartea de identitate a vehiculului (CIV) şi certificatul de înmatriculare (CI).
- La poziţiile 3, 6 şi 7 se înscriu codurile corespunzătoare.
- Poziţiile 6 şi 7 se completează după caz.
- La poziţiile 11, 12 şi 13 se bifează cu "X" căsuţele corespunzătoare.
5Se va continua completarea listei, dacă este cazul, prin adăugarea unui număr de tabele corespunzător numărului de autovehicule pentru care se solicită eliberarea copiilor conforme ale licenţei comunitare, ale autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost, precum şi a remorcilor/semiremorcilor utilizate în ansambluri cu aceste vehicule.

IX. Opis de documente depuse de solicitant

Nr. crt.

Denumirea actului

Nr. şi data actului/Emitent

Nr. file

1

Cerere în original

  

2

Document doveditor privind deţinerea sediului

  

3

Document privind asigurarea întreţinerii tehnice a vehiculelor rutiere utilizate

  

4

Cazierul judiciar al managerului de transport sau actul prevăzut la art. 19 din Regulamentul (CE) nr. 1.071/2009 în cazul resortisanţilor altor state membre ale Uniunii Europene decât România

  

5

Declaraţie pe proprie răspundere a managerului de transport sau actul prevăzut la art. 19 din Regulamentul (CE) nr. 1.071/2009 în cazul resortisanţilor altor state membre ale Uniunii Europene

  

6

Cazierul judiciar al întreprinderii

  

7

Declaraţie pe proprie răspundere a întreprinderii

  

8

Document privind îndeplinirea condiţiei de capacitate financiară6

  

8a

Document prevăzut la 7 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.071/20096

  

8b

Document prevăzut la 7 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 1.071/20096

  

9

Certificatul de competenţă profesională al managerului de transport

  
6Se completează după caz.

X. Documentele anexate fac parte integrantă din prezenta cerere.

Întocmită într-un exemplar, pe propria răspundere, cunoscând dispoziţiile Codului penal cu privire la falsul în declaraţii.

Sunt de acord ca datele cuprinse în prezenta cerere să fie prelucrate şi să intre în baza de date a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. şi în Registrul electronic naţional al operatorilor de transport rutier/întreprinderilor autorizate. Autoritatea Rutieră Română - ARR se obligă să respecte drepturile prevăzute de Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare.

Data ..................

Semnătura ..........................

L.S.

ANEXA nr. 2:
(- Anexa nr. 8 la normele metodologice)

I.

MINISTERUL TRANSPORTURILOR

AUTORITATEA RUTIERĂ ROMÂNĂ - A.R.R.

II.

CERERE

|_| Copii conforme ale licenţei comunitare pentru transportul rutier contra cost de mărfuri

|_| Copii conforme ale licenţei comunitare pentru transportul rutier contra cost de persoane

|_| Copii conforme ale autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost de vehicule defecte sau avariate

III.

Nr. intrare .........

Data: ..................

IV.

Către

Autoritatea Rutieră Română - ARR

1. Subsemnat (ul/a) .................., domiciliat în .................. str. ............ nr. ......., bloc ......., scara ......., etaj ......., ap. ......., judeţ/sector .............., cod poştal ......., ţara .............., telefon ............, fax ............, act identitate ............ seria ............ nr. ............ eliberat de ............ la data ............, CNP/NIF ............, reprezentant legal, conform ............ având funcţia de ............

2. pentru operatorul de transport rutier/întreprinderea: ........................

titular al licenţei comunitare seria ............ nr. ............ sau al autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost seria ............ nr. ............

3. în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Ordinului ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 980/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare, solicit:

|_| Copii conforme ale licenţei comunitare pentru transportul rutier contra cost de mărfuri, în nr. de ....... conform documentelor anexate întreprinderea îndeplinind condiţia de capacitate financiară pentru un nr. suplimentar de ....... copii conforme1

|_| Copii conforme ale licenţei comunitare pentru transportul rutier contra cost de persoane, în nr. de ....... conform documentelor anexate întreprinderea îndeplinind condiţia de capacitate financiară pentru un nr. suplimentar de ....... copii conforme1

|_| Copii conforme ale autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost de vehicule defecte sau avariate, în număr de .......

1Se completează, după caz.

V. Categorii şi tipuri de transport

|_| Naţional

|_| Internaţional

|_| Contra cost

Transport rutier de mărfuri:

|_| Mărfuri generale

|_| Mărfuri perisabile

|_| Mărfuri şi deşeuri periculoase

|_| Deşeuri

|_| Animale vii

|_| Agabaritic

|_| Transportul vehiculelor avariate sau defecte

Transport rutier de persoane:

|_|

|_| Servicii regulate

|_| Servicii regulate speciale

|_| Servicii ocazionale

VI.2 Lista autovehiculelor pentru care se solicită eliberarea unui număr suplimentar de copii conforme ale licenţei comunitare sau ale autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost, precum şi a remorcilor/semiremorcilor utilizate în ansambluri cu aceste autovehicule

1.

Nr. înmatriculare

Marca vehicul

Categ. vehicul

Nr. identificare

1

2

3

4

                                     

An fabricaţie

Categ. poluare

Grad confort

Masa proprie

Masa max. autorizată

Nr. locuri

Mod deţinere

Categ. transp.

Tip transport

5

6

7

8

9

10

11

12

13

                  

P

L

Î

N

I

M

P

D

A

D, A

R

S

O

2.

Nr. înmatriculare

Marca vehicul

Categ. vehicul

Nr. identificare

1

2

3

4

                                     

An fabricaţie

Categ. poluare

Grad confort

Masa proprie

Masa max. autorizată

Nr. locuri

Mod deţinere

Categ. transp.

Tip transport

5

6

7

8

9

10

11

12

13

                  

P

L

Î

N

I

M

P

D

A

D, A

R

S

O

...3

Nr. înmatriculare

Marca vehicul

Categ. vehicul

Nr. identificare

1

2

3

4

                                     

An fabricaţie

Categ. poluare

Grad confort

Masa proprie

Masa max. autorizată

Nr. locuri

Mod deţinere

Categ. transp.

Tip transport

5

6

7

8

9

10

11

12

13

                  

P

L

Î

N

I

M

P

D

A

D, A

R

S

O

2Instrucţiuni de completare:

Poz. 3 - Categorie vehicul

Poz. 6 - Categorie poluare

Poz. 7 - Grad confort

Poz. 11 - Mod deţinere

Poz. 13 - Tip transport

A

Autocamion

AE4

Euro 4 şi 5

S1

O stea

P

Proprietate

M

Mărfuri generale

B

Cap tractor

AE3

Euro 3

S2

Două stele

L

Leasing

P

Perisabile, animale vii

C

Autocisternă

A

Euro 2

S3

Trei stele

Î

Închiriere

D

Mărfuri şi deşeuri periculoase

D

Autospecializată

C

Euro 2

S4

Patru stele

Poz. 12 - Categ. transport

A

Agabaritice

E

Remorcă

F

Semiremorcă

B

Euro 1

C1

Categoria I

N

Trafic naţional

D, A

Transportul vehiculelor defecte sau avariate

G

Autobuz

H

Microbuz

D1

Euro 1

C2

Categoria II

I

Trafic internaţional

R

Curse regulate

J

Autovehicul transport vehicule defecte sau avariate <= 3,5 tone

E

Euro 0

C3

Categoria III

...

.........

S

Curse regulate speciale

...

.........

F

Nou Euro

C4

Categoria IV

...

.........

O

Curse ocazionale

- Datele înscrise în cerere vor fi conforme cu cele din cartea de identitate a vehiculului (CIV) şi certificatul de înmatriculare (CI).
- La poziţiile 3, 6 şi 7 se înscriu codurile corespunzătoare.
- Poziţiile 6 şi 7 se completează după caz.
- La poziţiile 11, 12 şi 13 se bifează cu "X" căsuţele corespunzătoare.
3Se va continua completarea listei, dacă este cazul, prin adăugarea unui număr de tabele corespunzător numărului de autovehicule pentru care se solicită eliberarea copiilor conforme ale licenţei comunitare sau ale autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost, precum şi a remorcilor/semiremorcilor utilizate în ansambluri cu aceste vehicule.

VII. Opis de documente depuse de solicitant

Nr. crt.

Denumirea actului

Nr. şi data actului/Emitent

Nr. file

1

Cerere în original

  

2

Document privind îndeplinirea condiţiei de capacitate financiară4

  

2a

Document prevăzut la 7 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.071/20094

  

2b

Document prevăzut la 7 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 1.071/20094

  
4Se completează după caz.

VIII. Documentele anexate fac parte integrantă din prezenta cerere.

Întocmită într-un exemplar, pe propria răspundere, cunoscând dispoziţiile Codului penal cu privire la falsul în declaraţii.

Sunt de acord ca datele cuprinse în prezenta cerere să fie prelucrate şi să intre în baza de date a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. şi în Registrul electronic naţional al operatorilor de transport rutier/întreprinderilor autorizate. Autoritatea Rutieră Română - ARR se obligă să respecte drepturile prevăzute de Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare.

Data ..................

Semnătura ..........................

L.S.

ANEXA nr. 3:
(- Anexa nr. 20 la normele metodologice)
(Model de imprimat format A4 hârtie bleu cu fond stema României)
ROMÂNIA
MINISTERUL TRANSPORTURILOR
AUTORITATEA RUTIERĂ ROMÂNĂ - A.R.R.
LICENŢĂ DE TRASEU pentru transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate speciale în trafic interjudeţean
Seria ........ Nr. ................
Prezenta licenţă de traseu s-a eliberat operatorului de transport rutier:
..................................................
..................................................
..................................................
Valabilă de la data de .................. până la data de ..................
Eliberată în baza licenţei de transport sau licenţei comunitare seria ........ nr. ................
Data eliberării ..................
Semnătură şi ştampilă
............................
Operatorul de transport rutier poate efectua transport rutier contra cost de persoane prin servicii regulate speciale în trafic interjudeţean pe traseul menţionat pe verso numai cu autovehicule având capacitatea menţionată în graficul de circulaţie anexat şi în conformitate cu acesta.
(verso)
Traseul:
..................................................
..................................................
..................................................
..................................................
..................................................
Seria ........ Nr. ................
ANEXA nr. 4:
(- Anexa nr. 23 la normele metodologice)
[Culoare Pantone 182 (roz) sau cât mai aproape posibil de această culoare, format DIN A4 hârtie nestratificată de 100 g/m2 sau mai mult]

(Prima pagină a autorizaţiei)

RO(1)

Ministerul Transporturilor

AUTORIZAŢIA nr. .......

pentru un serviciu regulat (2)

pentru un serviciu regulat special cu autocarul şi autobuzul între statele membre în conformitate cu capitolul III din Regulamentul (CE) nr. 1.073/2009

către ......................................................................

(Numele, prenumele sau denumirea operatorului de transport sau a operatorului de transport coordonator în cazul unei asociaţii de întreprinderi)

...............................................................................

Adresa: .................................................................

Tel., fax şi/sau e-mail: ...........................................

Numele, adresa, numerele de telefon şi fax şi/sau adresele de e-mail ale asociaţilor sau ale membrilor asociaţiei de întreprinderi şi ale subcontractanţilor:

(1) .........................................................................

(2) .........................................................................

(3) .........................................................................

(4) .........................................................................

(5) .........................................................................

A se ataşa lista, dacă este cazul.

Data de expirare a autorizaţiei: .............................

........................

(Locul şi data emiterii)

........................

(Semnătura şi ştampila autorităţii sau agenţiei emitente)

(1)Austria (A), Belgia (B), Bulgaria (BG), Croaţia (HR), Cipru (CY), Republica Cehă (CZ), Danemarca (DK), Estonia (EST), Finlanda (FIN), Franţa (F), Germania (D), Grecia (GR), Irlanda (IRL), Italia (I), Letonia (LV), Lituania (LT), Luxemburg (L), Ungaria (H), Malta (MT), Ţările de Jos (NL), Polonia (PL), Portugalia (P), România (RO), Slovacia (SK), Slovenia (SLO), Spania (E), (S) Suedia, Regatul Unit (UK).

(2)A se şterge, după caz.

(A doua pagină a autorizaţiei nr. ...........)

1. Traseu:

(a) Locul de plecare: ................................

(b) Locul de destinaţie: ................................

(c) Itinerarul principal, având subliniate punctele de îmbarcare şi debarcare a pasagerilor: .....

..................................................

..................................................

2. Perioade de operare: ................................

..................................................

3. Frecvenţă: ..................................................

4. Grafic de circulaţie: ..................................................

5. Serviciu regulat special:

- Categoria de pasageri: ..................................................

6. Alte condiţii sau prevederi speciale [de exemplu, operaţiuni de cabotaj autorizate (1)]:

..................................................

..................................................

............................

(Ştampila şi/sau semnătura autorităţii emitente)

(1)Convenite de statul membru gazdă şi comunicate autorităţii de autorizare, în termenul definit la articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul (CB) nr. 1073/2009.

(A treia pagină a autorizaţiei)

AVIZ IMPORTANT

1. Această autorizaţie este valabilă pentru întreaga cursă. Ea nu poate fi utilizată decât de partea sau părţile ale căror nume sunt indicate în cuprinsul său.

2. Autorizaţia sau o copie conformă eliberată de autoritatea emitentă se păstrează la bordul vehiculului pe toată durata călătoriei şi trebuie prezentată la cerere agenţilor de control.

3. O copie conformă a licenţei comunitare trebuie păstrată la bordul vehiculului.

ANEXA nr. 5:
(- Anexa nr. 24 la normele metodologice)
[Culoare Pantone 182 (roz) sau cât mai aproape posibil de această culoare, format DIN A4 hârtie nestratificată de 100 g/m2 sau mai mult]

(Prima pagină a autorizaţiei)

RO(1)

Ministerul Transporturilor

AUTORIZAŢIA nr. .......

Copie conformă nr. ...........

pentru un serviciu regulat (2)

pentru un serviciu regulat special cu autocarul şi autobuzul între statele membre în conformitate cu cap. III din Regulamentul (CE) nr. 1.073/2009

către ......................................................................

(Numele, prenumele sau denumirea operatorului de transport sau a operatorului de transport coordonator în cazul unei asociaţii de întreprinderi)

...............................................................................

Adresa: .................................................................

Tel., fax şi/sau e-mail: ...........................................

Numele, adresa, numerele de telefon şi fax şi/sau adresele de e-mail ale asociaţilor sau ale membrilor asociaţiei de întreprinderi şi ale subcontractanţilor:

(1) .........................................................................

(2) .........................................................................

(3) .........................................................................

(4) .........................................................................

(5) .........................................................................

A se ataşa lista, dacă este cazul.

Data de expirare a autorizaţiei: .............................

........................

(Locul şi data emiterii)

........................

(Semnătura şi ştampila autorităţii sau agenţiei emitente)

(1)Austria (A), Belgia (B), Bulgaria (BG), Croaţia (HR), Cipru (CY), Republica Cehă (CZ), Danemarca (DK), Estonia (EST), Finlanda (FIN), Franţa (F), Germania (D), Grecia (GR), Irlanda (IRL), Italia (I), Letonia (LV), Lituania (LT), Luxemburg (L), Ungaria (H), Malta (MT), Ţările de Jos (NL), Polonia (PL), Portugalia (P), România (RO), Slovacia (SK), Slovenia (SLO), Spania (E), (S) Suedia, Regatul Unit (UK).

(2)A se şterge, după caz.

(A doua pagină a autorizaţiei nr. ...........)

1. Traseu:

(a) Locul de plecare: ................................

(b) Locul de destinaţie: ................................

(c) Itinerarul principal, având subliniate punctele de îmbarcare şi debarcare a pasagerilor: .....

..................................................

..................................................

2. Perioade de operare: ................................

..................................................

3. Frecvenţă: ..................................................

4. Grafic de circulaţie: ..................................................

5. Serviciu regulat special:

- Categoria de pasageri: ..................................................

6. Alte condiţii sau prevederi speciale [de exemplu, operaţiuni de cabotaj autorizate (1)]:

..................................................

..................................................

............................

(Ştampila şi/sau semnătura autorităţii emitente)

(1)Convenite de statul membru gazdă şi comunicate autorităţii de autorizare, în termenul definit la articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul (CB) nr. 1073/2009.

(A treia pagină a autorizaţiei)

AVIZ IMPORTANT

1. Această autorizaţie este valabilă pentru întreaga cursă. Ea nu poate fi utilizată decât de partea sau părţile ale căror nume sunt indicate în cuprinsul său.

2. Autorizaţia sau o copie conformă eliberată de autoritatea emitentă se păstrează la bordul vehiculului pe toată durata călătoriei şi trebuie prezentată la cerere agenţilor de control.

3. O copie conformă a licenţei comunitare trebuie păstrată la bordul vehiculului.

ANEXA nr. 6:
(- Anexa nr. 25 la normele metodologice)
(Hârtie roz - dimensiune DIN A4 cu elemente de siguranţă)

(Prima pagină a autorizaţiei)

RO

Ministerul Transporturilor

AUTORIZAŢIA Nr. .......

pentru un serviciu regulat(1)/

pentru un serviciu regulat special/

pentru un serviciu ocazional neliberalizat

Pentru (To) ......................................................................

(numele operatorului sau membrilor asociaţiei de operatori situat în statul din afara Uniunii Europene)

[Name of carrier or of carriers în the case of an association of undertakings (pool)]

...............................................................................

Adresa (Address): ................................................. Tel. şi fax (Tel./Fax): ........................

Numele, adresa, numerele de telefon şi fax ale asociaţilor sau membrilor asociaţiei de operatori români

(Name, address, telephone and fax numbers of associates or members of the association of undertakings (pool))

(1) .........................................................................

(2) .........................................................................

(3) .........................................................................

(4) .........................................................................

(5) .........................................................................

Lista ataşată, dacă este cazul.

(List attached, if appropriate)

Data de expirare a valabilităţii autorizaţiei .............................

(Expiry date of authorization)

........................

(Localitatea şi data eliberării)

(Place and date of issue)

........................

(Semnătura şi ştampila autorităţii emitente)

(Signatura and stamp of the issuing authority)

(1)Ştergeţi după caz.

(Delete as appropriate)

(A doua pagină a autorizaţiei nr. ...........)

(Second page of authorization no. ......)

1. Traseu autorizat (Authorized route):

a) Locul de plecare (Place of departure of service) ................................

b) Locul de destinaţie (Place of destination of service) ................................

c) Itinerarul principal, având subliniate punctele de urcare şi coborâre (Principal itinerary, with passenger pick-up and set-down points underlined): ................................

..................................................

..................................................

2. Perioada de derulare a serviciului (Periods of operation): ................................

..................................................

3. Frecvenţa serviciului (Frequency): ................................

4. Grafic de circulaţie (Timetable): ...................................

5. Serviciu regulat special (Special regular service):

- Categoria de pasageri (Category of passengers): ................................

6. Alte condiţii sau prevederi speciale (Other conditions or specific points):

..................................................

..................................................

............................

(Ştampila autorităţii emitente)

(Stamp of authority issuing the authorization)

(A treia pagină a autorizaţiei)

(Third page of authorization no. ......)

Aviz important

(Important notice)

1. Această autorizaţie este valabilă pentru acea parte a cursei care se desfăşoară pe teritoriul României. Ea nu poate fi utilizată decât de titularul al cărui nume este indicat în cuprinsul său.

(This authorization is valid for the part of the journey on the territory of Romania. It may not be used except by a party whose nome is indicated thereon)

2. Autorizaţia sau copia conformă eliberată de autoritatea emitentă va fi păstrată la bordul vehiculului pentru întreaga durată a călătoriei şi va fi prezentată la solicitarea autorităţilor de control.

(This authorization or a true copy certified by the issuing authority shall be kept on the vehicle for the duration of the journey and shall be presented to enforcement officials on request)

3. Toate celelalte documente stabilite potrivit acordurilor bilaterale se vor afla la bordul vehiculului.

(All other document provided for în bilateral agreements shall be present on board the vehicle)

ANEXA nr. 7:
(- Anexa nr. 26 la normele metodologice)
(Hârtie roz - dimensiune DIN A4 cu elemente de siguranţă)

(Prima pagină a autorizaţiei)

RO

Ministerul Transporturilor

AUTORIZAŢIA Nr. .......

pentru un serviciu regulat(1)/

pentru un serviciu regulat special

 

Pentru ......................................................................

(numele operatorului sau membrilor asociaţiei de operatori români, în cazul unei asocieri de operatori)

...............................................................................

Adresa: ................................................. Tel. şi fax: ........................

Numele, adresa, numerele de telefon şi fax ale operatorului sau membrilor asociaţiei de operatori situat în statul din afara Uniunii Europene

(1) .........................................................................

(2) .........................................................................

(3) .........................................................................

(4) .........................................................................

(5) .........................................................................

Lista ataşată, dacă este cazul.

Data de expirare a valabilităţii autorizaţiei .............................

........................

(Localitatea şi data eliberării)

........................

(Semnătura şi ştampila autorităţii emitente)

(1)Ştergeţi după caz.

(A doua pagină a autorizaţiei nr. ...........)

1. Traseu autorizat:

a) Locul de plecare ................................

b) Locul de destinaţie ................................

c) Itinerarul principal, având subliniate punctele de urcare şi coborâre: ................................

..................................................

..................................................

2. Perioada de derulare a serviciului: ................................

..................................................

3. Frecvenţa serviciului: ................................

4. Grafic de circulaţie: ................................

5. Serviciu regulat special:

- Categoria de pasageri: ................................

6. Alte condiţii sau prevederi speciale:

..................................................

..................................................

............................

(Ştampila autorităţii emitente)

(A treia pagină a autorizaţiei)

Aviz important

(Important notice)

1. Această autorizaţie este valabilă pentru acea parte a cursei care se desfăşoară pe teritoriul României. Ea nu poate fi utilizată decât de titularul al cărui nume este indicat în cuprinsul său.

2. Autorizaţia sau copia conformă eliberată de autoritatea emitentă va fi păstrată la bordul vehiculului pentru întreaga durată a călătoriei şi va fi prezentată la solicitarea autorităţilor de control.

3. Toate celelalte documente stabilite potrivit acordurilor bilaterale se vor afla la bordul vehiculului.

ANEXA nr. 8:
(- Anexa nr. 27 la normele metodologice)
(Hârtie roz - dimensiune DIN A4 cu elemente de siguranţă)

(Prima pagină a autorizaţiei)

RO

Ministerul Transporturilor

AUTORIZAŢIA DE TRANZIT Nr. .......

pentru un serviciu regulat(1)/

pentru un serviciu regulat special/

pentru un serviciu ocazional neliberalizat

Pentru (To) ......................................................................

(numele operatorului sau al operatorilor în cazul unei asocieri de operatori)

[name of carrier or of carriers în the case of an association of undertakings (pool)]

...............................................................................

Adresa (Address): ................................................. Tel. şi fax (Tel./Fax): ........................

Numele, adresa, numerele de telefon şi fax ale asociaţilor

(Name, address, telephone and fax numbers of associates or members of the association of undertakings (pool))

(1) .........................................................................

(2) .........................................................................

(3) .........................................................................

(4) .........................................................................

(5) .........................................................................

Lista ataşată, dacă este cazul.

(List attached, if appropriate)

Data de expirare a valabilităţii autorizaţiei .............................

(Expiry date of authorization)

........................

(Localitatea şi data eliberării)

(Place and date of issue)

........................

(Semnătura şi ştampila autorităţii emitente)

(Signatura and stamp of the issuing authority)

(1)Ştergeţi după caz.

(Delete as appropriate)

(A doua pagină a autorizaţiei nr. ...........)

(Second page of authorization no. ......)

1. Traseu autorizat (Authorized route):

a) Locul de plecare (Place of departure of service) ................................

b) Locul de destinaţie (Place of destination of service) ................................

c) Itinerarul principal, având subliniate punctele de urcare şi coborâre (Principal itinerary, with passenger pick-up and set-down points underlined): ................................

..................................................

..................................................

2. Perioada de derulare a serviciului (Periods of operation): ................................

..................................................

3. Frecvenţa serviciului (Frequency): ................................

4. Grafic de circulaţie (Timetable): ...................................

5. Serviciu regulat special (Special regular service):

- Categoria de pasageri (Category of passengers): ................................

6. Alte condiţii sau prevederi speciale (Other conditions or specific points):

..................................................

..................................................

............................

(Ştampila autorităţii emitente)

(Stamp of authority issuing the authorization)

(A treia pagină a autorizaţiei)

(Third page of authorization no. ......)

Aviz important

(Important notice)

1. Această autorizaţie este valabilă pentru acea parte a cursei care se desfăşoară pe teritoriul României. Ea nu poate fi utilizată decât de titularul al cărui nume este indicat în cuprinsul său.

(This authorization is valid for the part of the journey on the territory of Romania. It may not be used except by a party whose nome is indicated thereon)

2. Autorizaţia sau copia conformă eliberată de autoritatea emitentă va fi păstrată la bordul vehiculului pentru întreaga durată a călătoriei şi va fi prezentată la solicitarea autorităţilor de control.

(This authorization or a true copy certified by the issuing authority shall be kept on the vehicle for the duration of the journey and shall be presented to enforcement officials on request)

3. Toate celelalte documente stabilite potrivit acordurilor bilaterale se vor afla la bordul vehiculului.

(All other document provided for în bilateral agreements shall be present on board the vehicle)

4. Această autorizaţie nu este transferabilă şi este valabilă numai pentru vehiculele ce aparţin operatorilor nominalizaţi în cuprinsul ei.

(This authorization is not transferable and is valid only for vehicles of the operators whose names are indicated thereon)

5. Pe teritoriul României este interzisă îmbarcarea/debarcarea pasagerilor.

(It is strictly forbidden to pick-up or set-down passengers on the Romanian territory)

6. Titularul autorizaţiei are obligaţia de a respecta, pe teritoriul României, prevederile legale şi reglementările în vigoare.

(The holder of this authorization must comply with the laws and regulations în force on the Romanian territory.)

ANEXA nr. 9:
(- Anexa nr. 28 la normele metodologice)

Cerere(1)

DE ÎNCEPERE A UNUI SERVICIU REGULAT |_|

DE ÎNCEPERE A UNUI SERVICIU REGULAT SPECIAL(2) |_|

DE REÎNNOIRE A AUTORIZAŢIEI PENTRU UN SERVICIU(3) |_|

DE MODIFICARE A CONDIŢIILOR UNUI SERVICIU AUTORIZAT(3) |_|

desfăşurat cu autocarul şi autobuzul între statele membre în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.073/2009

Către ........................................ (Autoritatea competentă)

1. Numele şi prenumele sau denumirea, adresa, numărul de telefon, de fax şi/sau adresa de e-mail a solicitantului şi, dacă este cazul, a operatorului de transport coordonator în cazul unei asociaţii de operatori

..................................................

..................................................

2. Serviciu (servicii) desfăşurat(e)(1)

de un operator |_| ca membru al unei asociaţii de operatori |_| ca subcontractant |_|

3. Denumirile şi adresele operatorului de transport sau operatorilor asociaţi sau subcontractantului sau subcontractanţilor(4) (5).

3.1 .......................................... Tel.: ....................

3.2 .......................................... Tel.: ....................

3.3 .......................................... Tel.: ....................

3.4 .......................................... Tel.: ....................

_______

(1)Bifaţi sau completaţi, după caz.

(2)Servicii regulate speciale neacoperite de un contract între organizator şi operatorul de transport.

(3)În contextul articolului 9 din Regulamentul (CE) nr. 1.073/2009.

(4)A se indica în fiecare caz dacă este vorba de un membru al unei asociaţii sau un subcontractant.

(5)A se ataşa lista, dacă este cazul.

4. În cazul unui serviciu regulat special:

4.1. Categoria de pasageri: ...........................

5. Perioada de valabilitate a autorizaţiei solicitată sau data până la care se va desfăşura serviciul:

..................................................

..................................................

6. Itinerarul principal al serviciului (a se sublinia punctele de îmbarcare a pasagerilor)

..................................................

..................................................

7. Perioada de operare

..................................................

..................................................

8. Frecvenţa (zilnic, săptămânal etc.):

..................................................

9. Tarife: ................................... Anexa ataşată.

10. A se ataşa graficul de conducere pentru a permite verificarea respectării prevederilor legislaţiei Uniunii cu privire la perioadele de conducere şi de odihnă

11. Numărul de autorizaţii sau de copii ale autorizaţiilor solicitate(6)

..................................................

12. Informaţii suplimentare (numărul de vehicule propus pentru efectuarea curselor, staţiile de îmbarcare/debarcare - adresa etc.)

..................................................

..................................................

13. .................... (Locul şi data) ....................... (Semnătura şi ştampila solicitantului)

_______

(6)Se atrage atenţia solicitantului asupra faptului că, deoarece autorizaţia trebuie să fie păstrată la bordul vehiculului, numărul de autorizaţii pe care solicitantul trebuie să le deţină trebuie să corespundă numărului de vehicule necesare simultan pentru desfăşurarea serviciului solicitat.

(A treia pagină a cererii de autorizaţie sau de reînnoire a autorizaţiei)

Aviz important

1. Următoarele documente se anexează cererii, după caz:

(a) graficul de circulaţie;

(b) tarifele practicate;

(c) o copie conformă a licenţei comunitare pentru transportul rutier internaţional de persoane contra cost, prevăzută la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1.073/2009;

(d) informaţii referitoare la tipul şi volumul serviciului pe care solicitantul intenţionează să îl furnizeze, în cazul unui serviciu nou, sau care a fost furnizat, în cazul reînnoirii autorizaţiei;

(e) o hartă la o scară potrivită pe care să fie marcate traseul şi punctele de oprire unde sunt îmbarcaţi sau debarcaţi pasagerii;

(f) graficul de conducere, pentru a permite verificarea respectării prevederilor legislaţiei Uniunii cu privire la perioadele de conducere şi de odihnă.

2. În sprijinul cererii lor, solicitanţii furnizează orice informaţii suplimentare pe care le consideră relevante sau care le sunt solicitate de autoritatea emitentă.

3. În conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1.073/2009, următoarele servicii sunt supuse autorizării:

(a) serviciile regulate, care asigură transportul persoanelor la intervale specificate şi pe trasee specificate, persoanele fiind îmbarcate şi debarcate la puncte de oprire prestabilite. Serviciile regulate sunt deschise tuturor, fiind supuse, după caz, rezervării obligatorii. Caracterul regulat al serviciului nu este afectat de nicio modificare a condiţiilor de operare a serviciului.

(b) serviciile regulate speciale efectuate fără un contract între organizator şi operatorul de transport. Serviciile care, indiferent de cine le organizează, asigură transportul unor categorii precizate de persoane cu excluderea altor persoane sunt considerate servicii regulate. Aceste servicii sunt denumite "servicii regulate speciale" şi includ:

(i)transportul lucrătorilor între domiciliu şi locul de muncă;

(ii)transportul elevilor şi al studenţilor spre şi dinspre instituţia de învăţământ.

Faptul că un serviciu special poate fi adaptat la nevoile utilizatorilor nu afectează clasificarea sa ca serviciu regulat special.

4. Cererea se înaintează autorităţii competente a statului membru de unde începe serviciul, respectiv unul dintre capetele de traseu.

5. Perioada maximă de valabilitate a autorizaţiei este de cinci ani.

ANEXA nr. 10:
(- Anexa nr. 29 la normele metodologice)

Cerere(1)

DE ÎNCEPERE A UNUI SERVICIU REGULAT(1) |_|

DE ÎNCEPERE A UNUI SERVICIU REGULAT SPECIAL(2) |_|

DE REÎNNOIRE A AUTORIZAŢIEI PENTRU UN SERVICIU |_|

DE MODIFICARE A CONDIŢIILOR UNUI SERVICIU AUTORIZAT |_|

desfăşurat cu autocarul şi autobuzul între România şi un stat din afara Uniunii Europene

Către ........................................ (Autoritatea competentă)

1. Numele şi prenumele sau denumirea, adresa, numărul de telefon, de fax şi/sau adresa de e-mail a solicitantului sau a solicitanţilor, dacă este cazul, în cazul unei asociaţii de operatori români

..................................................

..................................................

2. Serviciu desfăşurat:(1)

Cu partener |_| Fără partener |_|

3. Numele şi adresa operatorilor străini(3) (4).

3.1 .......................................... Tel.: ....................

3.2 .......................................... Tel.: ....................

3.3 .......................................... Tel.: ....................

3.4 .......................................... Tel.: ....................

_______

(1)Bifaţi căsuţa corespunzătoare.

(2)Servicii regulate speciale efectuale fără un contract între organizator şi operator.

(3)Indicaţi în fiecare situaţie dacă este implicat un membru al unei asociaţii.

(4)Dacă este necesar ataşaţi lista completă.

4. În cazul unui serviciu regulat special:

4.1. Categoria de pasageri: ...........................

5. Perioada de valabilitate a autorizaţiei solicitată sau data până la care se va desfăşura serviciul:

..................................................

6. Itinerarul principal al serviciului (subliniaţi punctele de îmbarcare/debarcare a pasagerilor)

..................................................

..................................................

7. Perioada de operare

..................................................

8. Frecvenţa (zilnic, săptămânal etc.): ...............................

9. Tarife: ...................................

10. Ataşaţi graficul de conducere pentru a permite verificarea respectării prevederilor legislaţiei în vigoare cu privire la perioadele de conducere şi odihnă ale conducătorilor auto.

11. Numărul de autorizaţii sau de copii ale autorizaţiilor solicitate(5)

..................................................

12. Informaţii suplimentare (numărul de vehicule propus pentru efectuarea curselor, staţiile de îmbarcare/debarcare - adresa etc.)

..................................................

..................................................

13. .................... (Locul şi data) ....................... (Semnătura şi ştampila solicitantului)

_______

(5)Se atrage atenţia solicitantului asupra faptului că, deoarece autorizaţia trebuie să fie păstrată la bordul vehiculului, numărul de autorizaţii pe care solicitantul trebuie să le deţină trebuie să corespundă numărului de vehicule necesare simultan pentru desfăşurarea serviciului solicitat.

(A treia pagină a cererii)

Aviz important

1. Următoarele documente trebuie să fie anexate cererii, după caz:

(a) graficul de circulaţie;

(b) tarifele practicate;

(c) copia conformă a licenţei comunitare pentru transportul rutier internaţional de persoane contra cost, prevăzută la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1073/2009;

(d) informaţii cu privire la tipul şi volumul serviciului pe care solicitantul îl va furniza în cazul unui serviciu nou sau care a fost furnizat de solicitant în cazul reînnoirii unei autorizaţii;

(e) o hartă la o scară potrivită pe care să fie marcate traseul şi punctele de îmbarcare/debarcare a pasagerilor;

(f) graficul de conducere pentru a permite verificarea respectării prevederilor legislaţiei comunitare cu privire la perioadele de conducere şi odihnă ale conducătorilor auto.

2. Solicitanţii vor prezenta orice alte informaţii suplimentare pe care le consideră relevante în sprijinul cererii lor sau care sunt solicitate de autoritatea emitentă.

3. Operaţiunile care fac obiectul autorizării sunt prevăzute de acordurile rutiere bilaterale încheiate de România cu statul din afara Uniunii Europene capăt de traseu sau cu statul/statele din afara Uniunii Europene tranzitate de serviciul respectiv.

În general, aceasta se referă la:

(a) serviciile regulate, care asigură transportul persoanelor la intervale specificate şi pe trasee specificate, persoanele fiind îmbarcate şi debarcate la puncte de oprire prestabilite. Serviciile regulate sunt deschise tuturor, fiind supuse, după caz, rezervării obligatorii. Caracterul regulat al serviciului nu este afectat de nicio modificare a condiţiilor de operare a serviciului.

(b) serviciile regulate speciale efectuate fără un contract între organizator şi operatorul de transport. Serviciile care, indiferent de cine le organizează, asigură transportul unor categorii precizate de persoane cu excluderea altor persoane sunt considerate servicii regulate. Aceste servicii sunt denumite "servicii regulate speciale" şi includ:

i)transportul lucrătorilor între domiciliu şi locul de muncă;

ii)transportul elevilor şi al studenţilor spre şi dinspre instituţia de învăţământ.

Faptul că un serviciu special poate fi adaptat la nevoile utilizatorilor nu afectează clasificarea sa ca serviciu regulat special.

4. Cererea va fi înaintată autorităţii competente a statului de unde începe serviciul.

5. Perioada maximă de valabilitate a autorizaţiei este de cinci ani.

ANEXA nr. 11:
(- Anexa nr. 30 la normele metodologice)

Copertă

(Format DIN A4 hârtie nestratificată de 100 g/m2 sau mai mult)

RO(1)

MINISTERUL TRANSPORTURILOR

Autoritatea Rutieră Română - ARR

CARNET nr. ...........

de foi de parcurs

(a) pentru servicii ocazionale internaţionale cu autocarul şi autobuzul între statele membre, emis în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1073/2009;

(b) pentru operaţiuni de cabotaj sub forma de servicii ocazionale efectuate în alt stat membru decât cel în care este stabilit operatorul de transport, emis în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1073/2009;

către: ................................ (Numele şi prenumele sau denumirea operatorului de transport)

.....................................................................

.....................................................................

(Adresa completă, numărul de telefon şi de fax)

.........................

(Locul şi data emiterii)

......................................

(Semnătura şi ştampila autorităţii emitente)

(1)Austria (A), Belgia (B), Bulgaria (BG), Croaţia (HR), Cipru (CY), Republica Cehă (CZ), Danemarca (DK), Estonia (EST), Finlanda (FIN), Franţa (F), Germania (D), Grecia (GR), Irlanda (IRL), Italia (I), Letonia (LV), Lituania (LT), Luxemburg (L), Ungaria (H), Malta (M), Ţările de Jos (NL), Polonia (PL), Portugalia (P), România (RO), Slovacia (SK), Slovenia (SLO), Spania (E), Suedia (S), Regatul Unit (UK).

(A doua pagină)

Se redactează în limba sau limbile oficiale sau în una din limbile oficiale ale statului membru de stabilire al operatorului de transport

AVIZ IMPORTANT

A. DISPOZIŢII GENERALE

1. Articolul 12 alineatul (1), articolul 5 alineatul (3) al doilea paragraf şi articolul 17 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1073/2009 prevăd că serviciile ocazionale se efectuează în baza unui document de control (foaie de parcurs detaşată din carnetul de foi de parcurs eliberat unui operator de transport).

2. Articolul 2 punctul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1073/2009 defineşte serviciile ocazionale ca servicii "care nu corespund definiţiei de servicii regulate, inclusiv serviciile regulate speciale, şi a căror caracteristică principală este faptul că transportă grupuri de persoane constituite la iniţiativa clienţilor sau chiar a operatorului de transport".

Serviciile regulate sunt definite la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (CE) nr. 1073/2009 ca fiind "serviciile care asigură transportul de persoane la intervale stabilite pe trasee stabilite, persoanele fiind îmbarcate şi debarcate la puncte de oprire prestabilite". Serviciile regulate sunt deschise tuturor, fiind supuse, după caz, rezervării obligatorii.

Caracterul regulat al serviciului nu este afectat de nicio ajustare a condiţiilor de operare a serviciului.

Serviciile care, indiferent de cine sunt organizate, asigură transportul unor categorii precizate de persoane cu excluderea altor persoane sunt considerate servicii regulate. Aceste servicii sunt denumite "servicii regulate speciale" şi includ:

(a) transportul lucrătorilor între domiciliu şi locul de muncă;

(b) transportul elevilor şi al studenţilor spre şi dinspre instituţia de învăţământ. Faptul că un serviciu special poate fi adaptat la nevoile utilizatorilor nu afectează clasificarea sa ca serviciu regulat.

3. Foaia de parcurs este valabilă pentru întreaga călătorie.

4. Licenţa comunitară şi foaia de parcurs dau dreptul deţinătorului să desfăşoare:

(i)servicii ocazionale internaţionale cu autocarul şi autobuzul între două sau mai multe state membre;

(ii)operaţiuni de cabotaj sub formă de servicii ocazionale în alt stat membru decât cel în care este stabilit operatorul de transport.

5. Foaia de parcurs trebuie completată în două exemplare, fie de către operatorul de transport, fie de către şofer, înaintea începerii fiecărui serviciu. Copia foii de parcurs rămâne la întreprindere. Şoferul păstrează originalul la bordul vehiculului pe durata întregii călătorii şi îl prezintă la cerere agenţilor de control.

6. Şoferul înapoiază foaia de parcurs întreprinderii care a emis-o la finalul cursei în cauză. Operatorul de transport este responsabil de păstrarea documentelor. Acestea se completează în mod lizibil şi indelebil.

(A treia pagină)

B. DISPOZIŢII SPECIFICE SERVICIILOR OCAZIONALE INTERNAŢIONALE

1. Articolul 5 alineatul (3) al doilea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 1073/2009 prevede că organizarea unor servicii paralele sau temporare comparabile cu serviciile regulate existente şi care deservesc acelaşi public ca acestea din urmă este supusă autorizării.

2. În cadrul serviciilor ocazionale internaţionale, operatorii de transport pot efectua excursii locale într-un alt stat membru decât cel în care sunt stabiliţi. Aceste servicii sunt destinate persoanelor nerezidente transportate anterior de către acelaşi operator de transport în cadrul unui serviciu ocazional internaţional. Transportul se efectuează cu acelaşi vehicul sau cu un alt vehicul aparţinând aceluiaşi operator de transport sau grup de operatori de transport.

3. În cazul excursiilor locale, foaia de parcurs se completează înainte de plecarea vehiculului în excursia respectivă.

4. În cazul unui serviciu ocazional internaţional operat de către un grup de operatori de transport care acţionează în contul aceluiaşi client şi putând să implice o legătură pe traseu cu un alt operator de transport din acelaşi grup, originalul foii de parcurs trebuie păstrat în vehiculul care efectuează serviciul. Câte o copie a foii de parcurs trebuie păstrată la sediul fiecărui operator de transport implicat.

C. DISPOZIŢII SPECIFICE OPERAŢIUNILOR DE CABOTAJ SUB FORMĂ DE SERVICII OCAZIONALE

1. Sub rezerva dispoziţiilor contrare din legislaţia Uniunii, operaţiunile de cabotaj sub formă de servicii ocazionale se desfăşoară în conformitate cu actele cu putere de lege şi actele administrative în vigoare în statul membru gazdă în ceea ce priveşte:

(i)condiţiile care guvernează contractul de transport;

(ii)masele şi dimensiunile vehiculelor rutiere;

(iii)cerinţele referitoare la transportul anumitor categorii de persoane, şi anume elevi, copii şi persoane cu mobilitate redusă;

(iv)perioadele de conducere şi de odihnă;

(v)taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru serviciile de transport. În acest domeniu, Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată(1), în special articolul 48, coroborat cu articolele 193 şi 194, se aplică serviciilor menţionate la articolul 1 din Regulamentul (CE) nr. 1073/2009.

2. Standardele tehnice de construcţie şi echipare pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele folosite pentru desfăşurarea operaţiunilor de transport de cabotaj sunt cele stabilite pentru vehiculele puse în circulaţie în transportul internaţional.

3. Statele membre aplică operatorilor de transport nerezidenţi dispoziţiile naţionale menţionate la punctele 1 şi 2 de mai sus în aceleaşi condiţii cu cele impuse operatorilor de transport stabiliţi în statul membru gazdă, astfel încât să se prevină orice discriminare pe motive de naţionalitate sau loc de stabilire.

4. În cazul operaţiunilor de cabotaj sub formă de servicii ocazionale, foile de parcurs se înapoiază de către operatorul de transport autorităţii sau organismului competent din statul membru de stabilire, în conformitate cu procedurile prevăzute de autoritatea sau organismul respectiv(2).

5. În cazul operaţiunilor de cabotaj sub formă de servicii regulate speciale, foile de parcurs se completează sub forma unei declaraţii lunare şi se înapoiază de către operatorul de transport autorităţii sau organismului competent din statul membru de stabilire, în conformitate cu procedurile prevăzute de autoritatea sau organismul respectiv.

(1)JO L 347, 11.12.2006, p. 1.

(2)Autorităţile competente ale statelor membre pot completa punctul 4 cu personalul agenţiei responsabile pentru colectarea foilor de parcurs şi cu procedura de transmitere a informaţiilor.

FOAIE DE PARCURS nr. ........... din carnetul nr. ...........
(Culoare Pantone 358 (verde deschis) sau cât mai aproape posibil de această culoare, format DIN A4 hârtie nestratificată)
SERVICII OCAZIONALE INTERNAŢIONALE şi OPERAŢIUNI DE CABOTAJ SUB FORMĂ DE SERVICII OCAZIONALE
(Fiecare rubrică poate fi suplimentată, dacă este necesar, pe o foaie separată)
ANEXA nr. 12:
(- Anexa nr. 36 la normele metodologice)

(prima pagină a certificatului)

(Culoare Pantone 100-galben sau cât mai aproape posibil de această culoare, format DIN A4 hârtie nestratificată de 100 g/m2 sau mai mult)

RO(1)

MINISTERUL TRANSPORTURILOR

AUTORITATEA RUTIERĂ ROMÂNĂ - ARR

CERTIFICAT

emis pentru operaţiunile de transport în cont propriu eu autocarul şi autobuzul între statele membre în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1.073/2009

(Parte care se completează de persoana fizică sau juridică ce desfăşoară operaţiunile de transport în cont propriu)

Subsemnatul ...................................................

responsabil pentru întreprinderea, organizaţia nonprofit sau alta (a se descrie)

......................................................

(Numele şi prenumele sau numele oficial, adresa completă)

certific următoarele:

- serviciul de transport furnizat este nonprofit şi necomercial;

- transportul este doar o activitate auxiliară pentru persoana fizică sau juridică;

- autocarul sau autobuzul cu numărul de înmatriculare ............... este proprietatea persoanei fizice sau juridice sau a fost obţinut de către aceasta prin plăţi eşalonate sau a făcut obiectul unui contract de leasing pe termen lung;

- autocarul sau autobuzul va fi condus de către un membru al personalului persoanei fizice sau juridice subsemnate sau de către subsemnat în persoană sau de personal angajat de întreprindere sau pus la dispoziţia acesteia în temeiul unei obligaţii contractuale.

..........................

(Semnătura persoanei fizice sau a reprezentantului persoanei juridice)

(Parte care se completează de autoritatea competentă)

Acesta constituie un certificat în sensul articolului 5 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 1073/2009.

..........................

(Perioada de valabilitate)

..........................

(Locul şi data emiterii)

..........................

(Semnătura şi ştampila autorităţii competente)

(1)Austria (A), Belgia (B), Bulgaria (BG), Croaţia (HR), Cipru (CY), Republica Cehă (CZ), Danemarca (DK), Estonia (EST), Finlanda (FIN), Franţa (F), Germania (D), Grecia (GR), Irlanda (IRL), Italia (I), Letonia (LV), Lituania (LT), Luxemburg (L), Ungaria (H), Malta (M), Ţările de Jos (NL), Polonia (PL), Portugalia (P), România (RO), Slovacia (SK), Slovenia (SLO), Spania (E), Suedia (S), Regatul Unit (UK).

(a doua pagină a certificatului)

Dispoziţii generale

1. Articolul 2 punctul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1073/2009 prevede că "operaţiuni de transport în cont propriu înseamnă operaţiunile efectuate în scopuri necomerciale şi nonprofit de o persoană fizică sau juridică, în cazul în care:

- activitatea de transport constituie numai o activitate auxiliară pentru persoana fizică sau juridică; şi

- vehiculele utilizate sunt proprietatea acelei persoane fizice sau juridice sau au fost achiziţionate de persoana respectivă în rate sau au făcut obiectul unui contract de leasing pe termen lung şi sunt conduse de un membru al echipei persoanei fizice sau juridice sau chiar de persoana fizică sau de membri ai personalului angajat sau pus la dispoziţia întreprinderii în temeiul unei obligaţii contractuale".

2. Operatorii de transport în cont propriu sunt autorizaţi, în temeiul articolului 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1073/2009, să desfăşoare acest tip de operaţiuni de transport fără discriminare pe bază de naţionalitate sau loc de stabilire, în cazul în care aceştia:

- sunt autorizaţi în statul membru de stabilire să efectueze transporturi cu autocarul şi autobuzul în conformitate cu condiţiile de acces la piaţă stabilite de legislaţia internă;

- îndeplinesc cerinţele de siguranţă rutieră în ceea ce priveşte conducătorii auto şi autovehiculele prevăzute în legislaţia aplicabilă a Uniunii.

3. Operaţiunile de transport în cont propriu menţionate la punctul 1 sunt supuse unui sistem de certificare.

4. Certificatul dă dreptul titularului să efectueze operaţiuni de transport internaţional cu autocarul şi autobuzul în cont propriu. Acesta este emis de către autoritatea competentă a statului membru unde este înmatriculat vehiculul şi este valabil pentru întregul parcurs, inclusiv orice parcursuri de tranzit.

5. Certificatul se completează cu litere indelebile, în trei exemplare, de către persoana fizică sau reprezentantul persoanei juridice care efectuează operaţiunea şi de către autoritatea competentă. O copie se păstrează de către autoritatea competentă şi alta de către persoana fizică sau juridică. Conducătorul auto păstrează la bordul vehiculului originalul sau o copie conformă cu originalul, pe întreaga durată a călătoriilor internaţionale. Aceasta trebuie prezentată la cererea autorităţilor de control. Persoana fizică sau juridică, după caz, este responsabilă de păstrarea certificatelor.

6. Perioada maximă de valabilitate a certificatului este de cinci ani.

ANEXA nr. 13:
(- Anexa nr. 47 la normele metodologice)
(Model de imprimat format A4 hârtie galbenă cu fond stema României)
(Prima pagină a autorizaţiei)

ROMÂNIA

MINISTERUL TRANSPORTURILOR

Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.

AUTORIZAŢIE

pentru transportul rutier naţional contra cost

Seria: AT Nr.: ..............

Prezenta autorizaţie îndreptăţeşte pe(1) ...............................

.............................................................

să efectueze contra cost transport rutier naţional al vehiculelor defecte sau avariate.

Observaţii:

..............................................................

..............................................................

Autorizaţia este valabilă de la:

..................................

până la:

..................................

Eliberată de

Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.

Agenţia ............................

Semnătură şi ştampilă

...........................(2)

R.Î. ......../........./.............

 

(1)Denumirea sau denumirea comercială şi adresa completă a întreprinderii.

(2)Semnătura şi ştampila Agenţiei Autorităţii Rutiere Române - A.R.R.

(verso)

Prevederi generale

Prezenta autorizaţie pentru transportul rutier naţional contra cost este emisă în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind transporturile rutiere.

Aceasta îl îndreptăţeşte pe titular să efectueze transport rutier naţional contra cost al vehiculelor defecte sau avariate.

Autorizaţia pentru transportul rutier naţional contra cost este eliberată personal titularului şi este netransmisibilă.

Originalul autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost se păstrează la sediul întreprinderii.

O copie conformă a autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost trebuie păstrată la bordul vehiculului. În cazul unui ansamblu de vehicule, aceasta trebuie să însoţească autovehiculul. Autorizaţia pentru transportul rutier naţional contra cost acoperă ansamblul de vehicule chiar în cazul în care remorca sau semiremorca nu este înmatriculată sau autorizată pentru a circula pe numele titularului autorizaţiei.

Autorizaţia pentru transportul rutier naţional contra cost trebuie prezentată ori de câte ori este solicitată de către personalul cu atribuţii de control.

Pe teritoriul României, titularul autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost trebuie să respecte legislaţia, reglementările şi dispoziţiile administrative în vigoare, în special în ceea ce priveşte efectuarea transporturilor rutiere şi legislaţia rutieră.

ANEXA nr. 14:
(- Anexa nr. 48 la normele metodologice)
(Model de imprimat format A4 hârtie galbenă cu fond stema României)
(Prima pagină a copiei conforme)

ROMÂNIA

MINISTERUL TRANSPORTURILOR

Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.

AUTORIZAŢIE

pentru transportul rutier naţional contra cost

Seria: AT Nr.: ..............

Copie Conformă Marfă nr. ...........

Prezenta copie conformă a autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost îndreptăţeşte pe(1) ...............................

.............................................................

să efectueze transport rutier naţional contra cost al vehiculelor defecte sau avariate;

Observaţii:

..............................................................

..............................................................

Copia conformă este valabilă de la:

..................................

până la:

..................................

Eliberată de

Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.

Agenţia ............................

Semnătură şi ştampilă

...........................(2)

R.Î. ......../........./.............

 

(1)Denumirea sau denumirea comercială şi adresa completă a întreprinderii;

(2)Semnătura şi ştampila Agenţiei Autorităţii Rutiere Române - A.R.R.;

(verso)

Prevederi generale

Prezenta copie conformă este emisă în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind transporturile rutiere.

Aceasta îl îndreptăţeşte pe titular să efectueze transporturi rutiere naţionale contra cost ale vehiculelor defecte sau avariate.

Copia conformă a autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost este nominală şi nu este transmisibilă.

Copia conformă a autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost se păstrează în original la bordul vehiculului*, pe toată durata efectuării transportului rutier.

În cazul unui ansamblu de vehicule, copia conformă a autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost trebuie să însoţească autovehiculul. Autorizaţia pentru transportul rutier naţional contra cost acoperă ansamblul de vehicule chiar în cazul în care remorca sau semiremorca nu este înmatriculată sau autorizată pentru a circula pe numele titularului autorizaţiei.

Copia conformă a autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost trebuie prezentată ori de câte ori este solicitată de către personalul cu atribuţii de control.

Pe teritoriul României, întreprinderea deţinătoare a copiei conforme a autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost trebuie să respecte legislaţia, reglementările şi dispoziţiile administrative în vigoare, în special în ceea ce priveşte efectuarea transporturilor rutiere şi legislaţia rutieră.

*Vehicul rutier = sistem mecanic destinat circulaţiei pe drumurile publice, cu sau fără mijloace de autopropulsie, şi care se utilizează în mod normal pentru transportul de mărfuri sau persoane ori pentru efectuarea de servicii sau lucrări. Ansamblul format din autovehicul şi remorcă este considerat vehicul rutier.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 701 din data de 17 septembrie 2015