REGULAMENT din 2 iulie 2013 privind controlul producătorilor, furnizorilor şi beneficiarilor de materiale forestiere de reproducere
Art. 1
Prezentul regulament stabileşte modul de efectuare a controlului producătorilor, furnizorilor şi beneficiarilor de materiale forestiere de reproducere.
Art. 2
Scopul prezentului regulament este de a verifica respectarea prevederilor Legii nr.
107/2011
privind comercializarea materialelor forestiere de reproducere.
Art. 3
În aplicarea prevederilor Legii nr.
107/2011
, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, prin structura centrală şi prin structurile teritoriale de specialitate cu specific silvic subordonate, asigură controlul producătorilor, furnizorilor şi beneficiarilor de materiale forestiere de reproducere, prin personalul împuternicit cu controlul comercializării materialelor forestiere de reproducere, în baza legitimaţiei de serviciu.
Art. 4
(1)
Atribuţiile personalului împuternicit cu controlul comercializării materialelor forestiere de reproducere, când controlul se efectuează asupra producătorilor de materiale forestiere de reproducere, sunt următoarele:
a)
să verifice unităţile-sursă înscrise în Catalogul naţional al materialelor de bază pentru a determina dacă acestea corespund cerinţelor prevăzute de lege;
b)
să verifice arboretele ale căror caracteristici prezintă abateri în condiţiile art. 12 lit. b) din Legea nr.
107/2011
, pentru materialul de bază şi arboretele care se înscriu în Catalogul naţional al materialelor de bază;
c)
să verifice respectarea prevederilor art. 31 alin. (1) din Legea nr.
107/2011
;
d)
să verifice dacă arboretele propuse a fi incluse în Catalogul naţional al materialelor de bază corespund cerinţelor minime prevăzute în anexele nr. 3-6 la Legea nr.
107/2011
, specifice fiecărei categorii de material de bază;
e)
să verifice modul de efectuare a lucrărilor specifice în unităţile-sursă;
f)
să verifice modul de ţinere a evidenţei lucrărilor efectuate în unităţile-sursă;
g)
să verifice modul în care s-a realizat evaluarea fructificaţiei;
h)
să verifice cantităţile de seminţe/părţi de plante recoltate din fiecare unitate-sursă înscrisă în Catalogul naţional al materialelor de bază;
i)
să verifice modul în care sunt ţinute evidenţele în registrul prevăzut la art. 25 alin. (3) din Legea nr.
107/2011
şi documentele emise de producători;
j)
să verifice modul de păstrare a identităţii loturilor/loturilor divizate de materiale forestiere de reproducere şi de identificare a acestora pe toată durata procesului de producţie de către producătorii şi furnizorii autorizaţi, precum şi pe toată perioada de păstrare în custodie a acestora;
k)
să verifice modul de completare în registrul de evidenţă propriu al producătorului de materiale forestiere de reproducere a datelor de identificare pentru lotul obţinut din materialul de bază aprobat şi a documentelor emise de acesta;
l)
să verifice respectarea regulilor de transfer al materialelor forestiere de reproducere prevăzute la art. 16 lit. c) din Legea nr.
107/2011
;
m)
să verifice respectarea îndrumărilor cu privire la comercializarea şi transferul materialelor forestiere de reproducere pentru speciile de interes forestier din România.
(2)
Atribuţiile personalului împuternicit cu controlul comercializării materialelor forestiere de reproducere, când controlul se efectuează asupra furnizorilor de materiale forestiere de reproducere, sunt următoarele:
a)
să verifice existenţa şi corectitudinea întocmirii documentelor care însoţesc loturile/loturile divizate de materiale forestiere de reproducere;
b)
să verifice respectarea cerinţelor prevăzute în anexa nr. 11 la Legea nr.
107/2011
şi a standardelor naţionale armonizate;
c)
să verifice respectarea prevederilor legale privind importul şi exportul de materiale forestiere de reproducere;
d)
să verifice respectarea îndrumărilor cu privire la comercializarea şi transferul materialelor forestiere de reproducere pentru speciile de interes forestier din România;
e)
să verifice modul de păstrare a identităţii loturilor/loturilor divizate de materiale forestiere de reproducere şi de identificare a acestora pe toată durata procesului de furnizare, precum şi pe toată perioada de păstrare în custodie a acestora.
(3)
Atribuţiile personalului împuternicit cu controlul comercializării materialelor forestiere de reproducere, când controlul se efectuează asupra beneficiarilor de materiale forestiere de reproducere, sunt următoarele:
a)
să verifice existenţa şi corectitudinea întocmirii documentelor care însoţesc loturile/loturile divizate de materiale forestiere de reproducere;
b)
să verifice respectarea îndrumărilor cu privire la comercializarea şi transferul materialelor forestiere de reproducere pentru speciile de interes forestier din România;
c)
să verifice respectarea regulilor de transfer al materialelor forestiere de reproducere prevăzute la art. 16 lit. c) din Legea nr.
107/2011
;
d)
să verifice operarea de către ocoalele silvice, în amenajamentele silvice, a informaţiilor prevăzute la art. 17 din Legea nr.
107/2011
;
e)
să verifice preluarea în amenajamentele silvice de către unităţile specializate autorizate pentru lucrări de amenajarea pădurilor, la reamenajare, a informaţiilor prevăzute la lit. d).
Art. 5
Obligaţiile specifice ale personalului împuternicit cu controlul comercializării materialelor forestiere de reproducere sunt următoarele:
a)
propune excluderea din Catalogul naţional al materialelor de bază a unităţilor-sursă din care se obţine material forestier din categoriile "sursă identificată" şi "selecţionat", dacă nu mai îndeplinesc condiţiile prevăzute în anexele nr. 3 şi 4 la Legea nr.
107/2011
;
b)
propune includerea în Catalogul naţional al materialelor de bază a arboretelor noi care corespund cerinţelor minime specificate fiecărei categorii de material de bază;
c)
întocmeşte anual, până la data de 31 octombrie, centralizatorul propunerilor de modificare a Catalogului naţional al materialelor de bază pentru unităţile-sursă şi îl înaintează autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în vederea aprobării;
d)
întocmeşte şi înaintează semestrial autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, responsabilă la nivel naţional cu aplicarea prevederilor Legii nr.
107/2011
, un raport privind rezultatul controalelor efectuate.
Art. 6
Excluderea din Catalogul naţional al materialelor de bază a unităţilor-sursă din care se obţine materialul forestier din categoriile "calificat" şi "testat", care nu mai îndeplinesc condiţiile prevăzute în anexele nr. 5 şi 6 la Legea nr.
107/2011
, se face la propunerea Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice.
Art. 7
Personalul împuternicit cu controlul comercializării materialelor forestiere de reproducere este obligat să supravegheze acţiunile de recoltare şi de constituire a loturilor/loturilor divizate de materiale forestiere de reproducere.
Art. 8
Obligaţiile specifice ale persoanelor fizice şi juridice controlate sunt următoarele:
a)
să completeze şi să ţină evidenţa tuturor documentelor, registrelor şi informaţiilor prevăzute de Legea nr.
107/2011
;
b)
să pună la dispoziţia personalului împuternicit cu controlul comercializării materialelor forestiere de reproducere documentele, registrele şi actele solicitate referitoare la activitatea de producere, comercializare/import-export şi utilizare/depozitare a materialelor forestiere de reproducere;
c)
să permită accesul personalului împuternicit cu controlul comercializării materialelor forestiere de reproducere în spaţiile şi/sau suprafeţele destinate producerii, comercializării şi depozitării materialelor forestiere de reproducere.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 419 din data de 10 iulie 2013