HOTĂRÂRE nr. 26 din 30 martie 2016 privind aprobarea opiniei referitoare la Propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a Directivei 1999/31/CE privind depozitarea deşeurilor COM (2015) 594
În temeiul prevederilor art. 67 şi ale art. 148 din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene şi ale art. 160-185 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, aprobat prin Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 8/1994, republicat, cu modificările şi completările ulterioare,
Camera Deputaţilor adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic
Luând în considerare Opinia nr. 4 c-19/259, adoptată de Comisia pentru afaceri europene, în şedinţa din 15 martie 2016, Camera Deputaţilor:
1.Semnalează că infrastructura incompletă în materie de gestionare a deşeurilor este şi rezultatul unor politici ce au ţinut seama mai puţin de situaţia concretă de la nivelul comunităţilor mai puţin dezvoltate; este de acord că stabilirea unor obiective privind reducerea depozitelor de deşeuri va facilita mai mult colectarea separată, trierea şi reciclarea deşeurilor şi va evita blocarea în partea inferioară a ierarhiei deşeurilor a materialelor care ar putea fi reciclate, dar semnalează că un astfel de impact va fi posibil numai cu luarea în considerare a încurajării abordărilor la nivelul comunităţilor şi a reţinerii în a stimula sisteme centralizate, de gestiune integrată pe suprafeţe largi, acolo unde aspectele socioeconomice nu recomandă în mod necesar asemenea soluţii.
2.Recomandă ca organizarea de consultări pregătitoare la nivel de experţi în vederea adaptării anexelor Directivei 1999/31/CE la progresele ştiinţifice şi tehnice, privitor la art. 16, să nu depăşească ceea ce este necesar sub aspectul consumului de resurse materiale şi umane şi să asigure participarea tinerilor, astfel încât şi pe această cale să contribuie la crearea de locuri de muncă pentru tineri, şi recomandă includerea în consultări a unor experţi care lucrează direct în domeniu, din cât mai multe state membre.
3.Salută abordarea conform căreia, pentru a preveni efectele negative asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului, statele membre ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că numai deşeurile care au fost tratate sunt stocate în depozite de deşeuri şi mai ales precizarea că respectarea acestei obligaţii nu ar trebui să ducă la crearea de capacităţi excedentare în tratarea deşeurilor municipale reziduale.
4.Salută prevederea conform căreia, pentru atingerea obiectivului menţionat la alineatul 5, Estonia, Grecia, Croaţia, Letonia, Malta, România şi Slovacia pot beneficia de o perioadă suplimentară de cinci ani, dar consideră că şi în aceste condiţii dificultăţile vor fi foarte mari.
5.Recomandă Comisiei Europene să integreze aspectele privind ocrotirea biodiversităţii în general şi a biodiversităţii solurilor în special în iniţiativele legislative şi nelegislative privind gestiunea deşeurilor municipale, având în vedere impactul direct asupra acestora.
6.Admite că obiectivele propunerii pot fi atinse numai prin măsuri la nivelul Uniunii şi că propunerea nu depăşeşte ceea ce este necesar, fiind astfel respectat principiul subsidiarităţii.
-****-
Această hotărâre a fost adoptată de către Camera Deputaţilor în şedinţa din 30 martie 2016, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
-****-

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

VALERIU-ŞTEFAN ZGONEA

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 243 din data de 1 aprilie 2016