REGULAMENT nr. 6 din 25 mai 2015 pentru modificarea şi completarea Regulamentului nr. 3/2006 privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de compensare a investitorilor, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 12/2006
În temeiul prevederilor art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1) lit. a) şi d), art. 3 alin. (1) lit. b), art. 5 lit. a), art. 6 alin. (1) şi (2), precum şi ale art. 14 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare, în baza prevederilor art. 44 alin. (3) din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, în urma deliberărilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din şedinţa din data de 20 mai 2015,
Autoritatea de Supraveghere Financiară emite următorul regulament:
Art. I
Regulamentul nr. 3/2006 privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de compensare a investitorilor, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 12/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 124 din 9 februarie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.La articolul 2 alineatul (2), literele b), f) şi h) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"b) cerere de compensare - solicitare adresată organului competent de către un investitor care a încredinţat fonduri băneşti şi/sau instrumente financiare unui intermediar/unei societăţi de administrare a investiţiilor (SAI) aflate în una dintre situaţiile prevăzute la art. 47 alin. (1) din Legea nr. 297/2004;
...............
f) deţinerea netă - valoarea fondurilor băneşti şi/sau a instrumentelor financiare pe care un intermediar/o SAI care administrează portofolii individuale de investiţii le datorează investitorilor compensabili, rezultată ca urmare a deducerii din valoarea fondurilor băneşti şi instrumentelor financiare prevăzute la art. 46 alin. (1) din Legea nr. 297/2004 a valorii fondurilor băneşti şi instrumentelor financiare pe care investitorii le datorează respectivelor entităţi la data de referinţă;
..............
h) investitor - persoana prevăzută la art. 46 alin. (2) din Legea nr. 297/2004;"
2.La articolul 2 alineatul (2), după litera k) se introduce o nouă literă, litera k1), cu următorul cuprins:
"k1) încredinţare de fonduri băneşti şi/sau instrumente financiare - operaţiunea prin care un investitor transferă fonduri băneşti şi/sau instrumente financiare unui membru al Fondului; se consideră încredinţare de instrumente financiare şi operaţiunea prin care un membru al Fondului, participant la sistemul de compensare-decontare al depozitarului central, transferă fără acordul unui investitor instrumentele financiare deţinute de respectivul investitor din contul individual deschis în numele acestuia la depozitarul central în contul global deschis de membrul Fondului la depozitarul central;"
3.La articolul 4, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) În cazul unei instituţii de credit membră a Fondului, compensaţia este asigurată de Fond numai pentru fondurile băneşti şi instrumentele financiare încredinţate în vederea prestării de servicii şi activităţi de investiţii."
4.Articolul 9 se abrogă.
5.La articolul 17, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 17
(1) În vederea verificării eligibilităţii creanţei şi a valorii compensaţiei ce urmează a fi plătită de către Fond, în situaţia stabilirii incapacităţii de plată a unui membru al său, Fondul poate să solicite investitorilor membrilor consiliului de administraţie, salariaţilor, precum şi auditorilor membrului respectiv orice informaţii necesare."
6.Articolul 26 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 26
(1) Resursele financiare ale Fondului pot fi investite numai în titluri de stat sau în alte instrumente cu venit fix garantate integral de stat, precum şi în alte active cu risc scăzut, cu respectarea principiului dispersiei riscului pentru fiecare instrument financiar şi pentru fiecare emitent al respectivului instrument financiar, după cum urmează:
a) obligaţiuni ale administraţiei publice centrale şi locale;
b) titluri de stat şi alte active cu risc scăzut emise de statele membre, titluri emise de băncile centrale ale acestora şi titluri emise de Trezoreria Statelor Unite ale Americii;
c) depozite la termen la instituţii de credit, persoane juridice române sau sucursale ale unor instituţii de credit străine autorizate să funcţioneze pe teritoriul României, care nu se află în procedura de supraveghere specială ori administrare specială;
d) alte instrumente financiare cu grad scăzut de risc, cu aprobarea Consiliul A.S.F.
(2) Strategia privind expunerea Fondului, atât pentru fiecare dintre instrumentele financiare, cât şi pentru fiecare emitent, se stabileşte, anual, de către Consiliul de administraţie al Fondului, cu aprobarea Consiliului A.S.F."
7.În anexă, la articolul 2 alineatul (4) litera a), punctul (v) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(v) contractul de prestare de servicii şi activităţi de investiţii, prevăzut la art. 28 alin. (1) din Legea nr. 297/2004, inclusiv anexele la contract şi actele adiţionale; în cazul în care contractul în cauză a fost pierdut, distrus sau deteriorat acesta poate fi înlocuit cu alte documente care atestă relaţia dintre persoana respectivă şi intermediar/SAI. În cazul unui investitor ale cărui instrumente financiare au fost transferate de un membru al Fondului, participant la sistemul de compensare decontare al depozitarului central, fără acordul acestuia, contractul poate fi înlocuit de documentele care atestă sesizarea organelor competente cu privire la respectivul transfer şi de documentul eliberat de către depozitarul central la cererea investitorului care solicită compensarea din care rezultă istoricul transferurilor deţinerilor respectivului investitor din contul individual deschis în numele acestuia la depozitarul central în contul global al membrului Fondului, participant la sistemul de compensare decontare al depozitarului central;"
8.În anexă, la articolul 2 alineatul (4) litera b), punctul (vi) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(vi) contractul de prestare de servicii şi activităţi de investiţii, prevăzut la art. 28 alin. (1) din Legea nr. 297/2004, inclusiv anexele la contract şi actele adiţionale. În cazul persoanelor juridice ale căror instrumente financiare au fost transferate de un membru al Fondului, participant la sistemul de compensare - decontare al depozitarului central, fără acordul investitorului, sunt aplicabile prevederile lit. a) pct. (v) teza a doua;"
9.În anexă, la articolul 3, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 3
(1) În termen de 10 zile de la data expirării perioadei pentru înregistrarea cererilor de compensare, organul competent transmite Fondului, în formatul solicitat de Fond, pe suport hârtie sau în format electronic, utilizând datele de contact menţionate la art. 1 alin. (6), lista definitivă cuprinzând investitorii intermediarului/SAI care administrează portofolii individuale de investiţii aflate în imposibilitatea de a returna fondurile băneşti şi instrumentele financiare aparţinând investitorilor la data de referinţă, atributele de identificare ale acestora, contul bancar sau adresa la care trebuie efectuată plata prin mandat poştal, deţinerile nete, precum şi tabelul definitiv al creanţelor, în cazul prevăzut la art. 47 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 297/2004. La cererea Fondului, lista va fi însoţită de cererile de compensare, documentele justificative aferente, contractele de servicii şi activităţi de investiţii, cererile de deschidere de cont, situaţia portofoliilor investitorilor, extrase de cont ale investitorilor, declaraţiile investitorilor privind încadrarea/neîncadrarea în categoria investitorilor compensabili, documente privind conturile comune de investiţii, declaraţiile de creanţă înregistrate în tabelul definitiv şi orice alte documente considerate necesare de către Fond pentru întocmirea Listei de plată."
10.În anexă, la articolul 5, alineatul (9) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(9) În cazul în care intermediarul care nu poate restitui fondurile băneşti şi/sau instrumentele financiare datorate sau aparţinând investitorilor este o instituţie de credit participantă la F.G.D.B., cele două fonduri colaborează, în baza unui protocol încheiat în acest sens, în vederea diferenţierii compensaţiilor unui investitor, sumele ce rezultă din prestarea de către respectivul membru al Fondului de servicii şi activităţi de investiţii fiind separate de sumele ce constituie depozite garantate de F.G.D.B."
11.În anexă, la articolul 9 alineatul (1), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"f) mandatarului investitorului, pe bază de procură specială pentru încasarea compensaţiei, autentificată conform legislaţiei aplicabile;"
12.În anexă, la articolul 9, litera g) a alineatului (1) şi alineatul (2) se abrogă.
Art. II
Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în Buletinul Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pe site-ul acesteia şi intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară,

Mişu Negriţoiu

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 378 din data de 29 mai 2015