HOTĂRÂRE nr. 29 din 3 iunie 2013 cu privire la comunicarea consultativă a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Acordul Internaţional din 2015 privind schimbările climatice: Modelarea politicii internaţionale privind clima după 2020 COM (2013) 167 final
În temeiul dispoziţiilor art. 67, art. 148 alin. (2) şi (3) din
Constituţia României
, republicată, şi ale Protocolului nr. 1 anexat la
Tratatul de la Lisabona, de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene
, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr.
13/2008
,
având în vedere raportul comun al Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/349 din 28 mai 2013 şi al Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului nr. XXX/115 din 28 mai 2013,
Senatul
adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1
Poziţia Senatului privind comunicarea consultativă este următoarea:
a)
Susţine lansarea consultării publice în vederea documentării şi fundamentării poziţiei statelor membre şi a Uniunii Europene ca părţi semnatare la propunerea pentru acordul final care va fi adoptat de către Comisia Europeană până la finele anului curent şi apreciază pozitiv intervenţia Comisiei Europene în acest domeniu.
b)
România apreciază demararea consultărilor pentru stabilirea poziţiei Uniunii Europene pentru noul acord global, în care toate părţile să se angajeze la reduceri de emisii de gaze cu efect de seră.
c)
România nu are încă un punct de vedere final; totuşi, dorim să exprimăm îngrijorarea faţă de posibilitatea de a ne angaja într-un alt obiectiv unilateral, în timp ce partenerii internaţionali vor amâna angajarea reală în procesul multilateral.
d)
România consideră esenţială menţinerea competitivităţii industriei europene.
e)
Limitarea încălzirii globale la 2°C este posibilă doar dacă toţi partenerii internaţionali relevanţi, în principal cei care sunt consideraţi cei mai mari generatori de emisii de gaze cu efect de seră, iau măsuri de reducere a emisiilor.
f)
Este nevoie de o arhitectură flexibilă care să asigure participarea tuturor statelor şi, în acelaşi timp, să se ţină cont de responsabilitatea, capacitatea şi circumstanţele naţionale.
g)
Accentul trebuie să fie pus pe realizarea de progrese măsurabile în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
h)
Consideră că unul dintre elementele noului acord trebuie să fie constituit din modul prin care se va asigura faptul că statele care au înregistrat reduceri de emisii de gaze suplimentare sau în avans nu vor fi penalizate, precum şi mecanismele de stimulare a acestora să îşi depăşească angajamentele.
i)
Consideră că ar trebui să fie exploatată ideea unor acorduri specifice sectoriale pentru a se putea reduce riscul de relocare.
j)
Consideră extrem de importantă includerea unor modalităţi de implementare care să asigure finanţarea, utilizarea de mecanisme flexibile şi schimburi de tehnologie.
Art. 2
Opinia cuprinsă în prezenta hotărâre se transmite instituţiilor europene şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-
Această hotărâre a fost adoptată de Senat în şedinţa din 3 iunie 2013, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din
Constituţia României
, republicată.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
CRISTIAN SORIN DUMITRESCU
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 326 din data de 5 iunie 2013