HOTĂRÂRE nr. 1096 din 11 decembrie 2013 pentru aprobarea mecanismului de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră producătorilor de energie electrică, pentru perioada 2013-2020, inclusiv Planul naţional de investiţii
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 60 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare, al Deciziei Comisiei C (2012) 4564 final din 6 iulie 2012 privind cererea în temeiul articolului 10c alineatul (5) din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului de a acorda alocări tranzitorii cu titlu gratuit în scopul modernizării producţiei de energie electrică, notificată de România, şi al Deciziei Comisiei C (2012) 8776 final din 5 decembrie 2012 privind Ajutorul de stat SA.34753 (2012/N) - România, Alocarea tranzitorie şi cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru producătorii de energie electrică în conformitate cu articolul 10c din Directiva ETS şi al art. 67 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1
(1)Prezenta hotărâre stabileşte cadrul legal şi instituţional pentru aprobarea mecanismului de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră producătorilor de energie electrică, pentru perioada 2013-2020, precum şi a Planului naţional de investiţii.
(2)Mecanismul de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră producătorilor de energie electrică, pentru perioada 2013-2020, precum şi Planul naţional de investiţii, prevăzute la alin. (1), se aplică în condiţiile Deciziei Comisiei C (2012) 4564 final din 6 iulie 2012 privind cererea în temeiul articolului 10c alineatul (5) din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului de a acorda alocări tranzitorii cu titlu gratuit în scopul modernizării producţiei de energie electrică, notificată în România, şi ale Deciziei Comisiei C (2012) 8776 final din 5 decembrie 2012 privind Ajutorul de stat SA.34753 (2012/N) - România, Alocarea tranzitorie şi cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru producătorii de energie electrică în conformitate cu articolul 10c din Directiva ETS.
Art. 2
Prezenta hotărâre se aplică producătorilor de energie electrică care deţin instalaţii care erau în funcţiune până la 31 decembrie 2008 sau al căror proces de investiţie a fost iniţiat până la aceeaşi dată, cărora li se alocă tranzitoriu cu titlu gratuit certificate de emisii de gaze cu efect de seră, cu condiţia utilizării contravalorii certificatelor alocate pentru finanţarea exclusivă a investiţiilor prevăzute în Planul naţional de investiţii.
Art. 3
(1)Pentru aplicarea prezentei hotărâri, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a)beneficiar - operator din sectorul de producere al energiei electrice care realizează o investiţie prevăzută în Planul naţional de investiţii;
b)contract de finanţare - act juridic prin care se acordă finanţare nerambursabilă investiţiilor din Planul naţional de investiţii şi care stipulează obligaţiile, responsabilităţile şi drepturile părţilor, încheiat între beneficiari şi Departamentul pentru Energie;
c)data începerii investiţiei - data la care se înregistrează prima angajare a sumelor aferente investiţiei;
d)încetarea temporară a activităţii - încetarea activităţii unei instalaţii pe o perioadă de minimum 1 an şi de maximum 3 ani;
e)încetarea definitivă a activităţii - încetarea activităţii unei instalaţii pe o perioadă mai mare de 3 ani, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020;
f)indicatori tehnici de performanţă - indicatori ai investiţiilor din Planul naţional de investiţii, respectiv eficienţa producerii energiei electrice sau eficienţa globală a configuraţiei de producţie în cogenerare şi emisia specifică de dioxid de carbon;
g)investiţie nouă - investiţie care începe după semnarea contractului de finanţare, dar nu mai târziu de 6 luni de la semnarea contractului de finanţare;
h)platforma comună EEX - platforma comună de licitaţii, desemnată conform art. 26 din Regulamentul (UE) nr. 1.031/2010 al Comisiei din 12 noiembrie 2010 privind calendarul, administrarea şi alte aspecte ale licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisii de gaze cu efect de seră în cadrul Comunităţii, cu amendamentele ulterioare.
(2)Pentru termenii şi expresiile cuprinse în prezenta hotărâre şi care nu sunt definiţi la alin. (1) se utilizează în mod corespunzător definiţiile prevăzute la art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 4
(1)Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, gestionează contravaloarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate tranzitoriu cu titlu gratuit, precum şi implementarea Planului naţional de investiţii.
(2)În acest scop se aprobă înfiinţarea pe lângă Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, a activităţii finanţate integral din venituri proprii privind gestionarea contravalorii certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate tranzitoriu cu titlu gratuit.
(3)Veniturile proprii ale activităţii prevăzute la alin. (2) se constituie din contravaloarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate tranzitoriu cu titlu gratuit producătorilor de energie electrică.
(4)Din veniturile proprii realizate prin activitatea prevăzută la alin. (2) se asigură finanţarea nerambursabilă a investiţiilor din Planul naţional de investiţii.
(5)Activitatea prevăzută la alin. (2) se încadrează la capitolul bugetar 81.10 "Combustibili şi energie", titlul 55 "Alte transferuri" la un alineat distinct.
(6)Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru activitatea finanţată integral din venituri proprii, prevăzută la alin. (2), se aprobă odată cu bugetul Departamentului pentru Energie prin Ministerul Economiei, potrivit prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare.
(7)Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru activitatea finanţată integral din venituri proprii se întocmeşte, la venituri, pe surse de provenienţă, iar la cheltuieli, după natura şi destinaţia acestora, potrivit clasificaţiei bugetare.
(8)Excedentul anual rezultat din execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli se reportează în anul următor şi se utilizează cu aceleaşi destinaţii.
(9)Execuţia de casă a bugetului de venituri şi cheltuieli al activităţii prevăzute la alin. (2) se realizează prin Trezoreria Statului, conform prevederilor legale în vigoare.
(10)Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, elaborează anual un raport privind realizarea Planului naţional de investiţii, pe care îl înaintează Comisiei Europene şi care se publică pe pagina sa de internet.
Art. 5
(1)Alocarea tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră se face anual.
(2)Lista instalaţiilor eligibile pentru alocare tranzitorie cu titlu gratuit, deţinute de producătorii de energie electrică, prevăzuţi la art. 2, inclusiv numărul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră alocate tranzitoriu cu titlu gratuit, pentru perioada 2013-2020, în condiţiile Deciziei Comisiei C(2012) 4564 final din 6 iulie 2012, este prevăzută în anexa nr. 1.
Art. 6
(1)Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră alocate tranzitoriu cu titlu gratuit sunt emise în contul operatorului din Registrul unic numai după efectuarea dovezii plăţii contravalorii acestora.
(2)Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră alocate tranzitoriu cu titlu gratuit care nu se emit în contul operatorilor prevăzuţi la art. 2 sunt licitate pe platforma comună EEX, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea nr. 163/2012, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 7
(1)Plata contravalorii certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate tranzitoriu cu titlu gratuit se efectuează în două tranşe, astfel:
a)prima tranşă, în trimestrul II al anului pentru care sunt alocate cu titlu gratuit certificatele de emisii de gaze cu efect de seră;
b)a doua tranşă, în trimestrul IV al anului pentru care sunt alocate cu titlu gratuit certificatele de emisii de gaze cu efect de seră.
(2)Contravaloarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate tranzitoriu cu titlu gratuit este stabilită utilizând un preţ de piaţă de referinţă pentru un certificat de emisii de gaze cu efect de seră pentru fiecare tranşă, în condiţiile Deciziei Comisiei C (2012) 4564 final din 6 iulie 2012.
(3)Preţul de piaţă de referinţă pentru un certificat de emisii de gaze cu efect de seră este determinat de două ori pe an, la 1 aprilie şi 1 octombrie.
(4)Plata contravalorii certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate tranzitoriu cu titlu gratuit utilizând preţul de piaţă de referinţă al unui certificat de emisii de gaze cu efect de seră se efectuează pentru fiecare din cele două tranşe, astfel:
a)pentru prima tranşă, care se aplică pentru minimum 50% din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră alocate pentru anul în curs, preţul de piaţă de referinţă este preţul determinat la data de 1 aprilie;
b)pentru a doua tranşă, preţul de piaţă de referinţă este preţul determinat la data de 1 octombrie.
(5)Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pentru anul 2013 contravaloarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră se plăteşte în trimestrul I al anului 2014, în baza preţului de piaţă de referinţă calculat la 1 aprilie şi, respectiv, 1 octombrie 2013.
(6)Metodologia de calcul al preţului de piaţă de referinţă pentru un certificat de emisii de gaze cu efect de seră în baza căruia se face plata contravalorii certificatelor alocate cu titlu gratuit, aprobată prin Decizia Comisiei C (2012) 4564 final din 6 iulie 2012 şi Decizia Comisiei C (2012) 8776 final din 5 decembrie 2012, este prevăzută în anexa nr. 2.
(7)Efectuarea plăţii contravalorii certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate tranzitoriu cu titlu gratuit se notifică de către operator, în maximum 3 zile lucrătoare, către Departamentul pentru Energie, însoţită de o copie a dovezii de plată.
(8)După primirea dovezii de plată, prevăzută la alin. (7), Departamentul pentru Energie notifică, în maximum 3 zile lucrătoare, Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, administratorul conturilor din Registrul unic, plata contravalorii certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în vederea emiterii certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate cu titlu gratuit în contul operatorului.
Art. 8
Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră alocate tranzitoriu cu titlu gratuit, emise în contul operatorului, pot fi utilizate de către acesta conform legislaţiei din domeniul schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.
Art. 9
(1)În cazul în care o instalaţie, prevăzută în anexa nr. 1, îşi încetează temporar sau definitiv activitatea, certificatele de emisii de gaze cu efect de seră alocate acestora sunt scoase la licitaţie pe platforma comună, începând cu anul următor încetării activităţii.
(2)Prin excepţie de la prevederile alin. (1) în cazurile de încetare a activităţii ca urmare a unui proces de reabilitare şi modernizare a instalaţiilor, în baza unei hotărâri a consiliului de administraţie/adunării generale a acţionarilor/consiliului de supraveghere/directoratului, după caz, certificatele de emisii de gaze cu efect de seră se alocă conform anexei nr. 1.
(3)Operatorul face dovada faptului că instalaţia şi-a încetat temporar sau definitiv activitatea, prin hotărâre a consiliului de administraţie/adunării generale a acţionarilor/consiliului de supraveghere/directoratului, după caz, transmisă către Departamentul pentru Energie.
(4)În situaţia încetării temporare sau definitive a activităţii instalaţiei, certificatele de emisii de gaze cu efect de seră nu se alocă începând din anul următor anului de încetare a activităţii instalaţiei.
(5)În situaţia încetării temporare a activităţii, certificatele de emisii de gaze cu efect de seră se alocă instalaţiei începând din anul în care aceasta şi-a reluat activitatea.
(6)Departamentul pentru Energie notifică Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice cu privire la cantitatea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră alocate tranzitoriu cu titlu gratuit care se licitează pe platforma comună EEX.
Art. 10
(1)Planul naţional de investiţii cuprinde investiţii pentru modernizarea sectorului energetic, în condiţiile Deciziei Comisiei C (2012) 4564 final din 6 iulie 2012 şi ale Deciziei Comisiei C (2012) 8776 final din 5 decembrie 2012.
(2)Planul naţional de investiţii are o valoare mai mare sau cel puţin egală cu contravaloarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate tranzitoriu cu titlu gratuit conform art. 2.
Art. 11
(1)Planul naţional de investiţii este prevăzut în anexa nr. 3.
(2)Finanţarea nerambursabilă se acordă numai beneficiarilor şi investiţiilor prevăzute în Planul naţional de investiţii.
(3)Investiţiile finanţate nerambursabil trebuie puse în funcţiune până cel mai târziu în semestrul I al anului 2020. Procesele-verbale de recepţie a punerii în funcţiune, pentru investiţiile din Planul naţional de investiţii, trebuie să conţină referiri privind realizarea indicatorilor tehnici de performanţă.
Art. 12
(1)Investiţiile incluse în Planul naţional de investiţii primesc finanţare nerambursabilă în procent de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, în baza unor contracte de finanţare.
(2)Beneficiarii primesc finanţare nerambursabilă, în limita fondurilor disponibile, în funcţie de ordinea în care este solicitată şi aprobată finanţarea.
(3)Beneficiarii investiţiilor prevăzute în Planul naţional de investiţii pot solicita finanţarea nerambursabilă în maximum 2 ani de la data începerii investiţiei, prevăzută în anexa nr. 3.
(4)Beneficiarii investiţiilor finanţate nerambursabil au obligaţia să ţină pentru fiecare investiţie o evidenţă contabilă distinctă, folosind conturi analitice distincte, şi să deschidă un cont la trezorerie în care se virează sumele pentru finanţarea investiţiilor.
(5)Beneficiarii investiţiilor prevăzute în anexa nr. 3 care sunt puse în funcţiune sau sunt în derulare la momentul încheierii contractelor de finanţare primesc finanţare nerambursabilă care include şi echivalentul cheltuielilor facturate şi plătite după data de 25 iunie 2009. Rambursarea acestor cheltuieli se face eşalonat, până în anul 2020, conform contractului de finanţare.
Art. 13
(1)Finanţarea nerambursabilă se face ex-post pe baza documentelor justificative anexate cererii de rambursare.
(2)Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pentru investiţiile noi, la solicitarea beneficiarului, se poate acorda, funcţie de sumele disponibile, o prefinanţate în limita a 10% din valoarea cheltuielilor eligibile nerambursabile.
Art. 14
Beneficiarii investiţiilor prevăzute în Planul naţional de investiţii au obligaţia să raporteze anual Departamentului pentru Energie stadiul derulării investiţiilor sau intenţiile privind derularea investiţiilor, precum şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon realizată ca urmare a punerii în funcţiune a investiţiilor.
Art. 15
(1)La punerea în funcţiune a unei investiţii care reprezintă o nouă capacitate de producţie a energiei electrice, se scoate din funcţiune o capacitate existentă echivalentă cu 25% din capacitatea pusă în funcţiune, cel mai târziu în anul următor anului punerii în funcţiune a noii capacităţi de producţie a energiei electrice.
(2)Lista capacităţilor existente care se scot din funcţiune ca urmare a implementării Planului naţional de investiţii, în condiţiile Deciziei Comisiei C (2012) 4564 final din 6 iulie 2012, este prevăzută în anexa nr. 4.
(3)Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, notifică Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniu Energiei - ANRE cu privire la capacităţile ce urmează a fi scoase din funcţiune.
Art. 16
Procedurile privind gestionarea contravalorii certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate tranzitoriu cu titlu gratuit pentru finanţarea investiţiilor din Planul naţional de investiţii, privind contractarea, monitorizarea, verificarea şi raportarea investiţiilor, precum şi cheltuielile eligibile se aprobă prin ordin al ministrului delegat pentru energie, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Art. 17
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

PRIM-MINISTRU

VICTOR-VIOREL PONTA

Contrasemnează:

Ministrul economiei,

Andrei Dominic Gerea

Ministrul delegat pentru energie,

Constantin Niţă

Viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice,

Nicolae-Liviu Dragnea

Viceprim-ministru, ministrul finanţelor publice,

Daniel Chiţoiu

p. Ministrul delegat pentru buget,

Gheorghe Gherghina,

secretar de stat

Ministrul afacerilor externe,

Titus Corlăţean

Ministrul mediului şi schimbărilor climatice,

Rovana Plumb

ANEXA nr. 1: INSTALAŢIILE ELIGIBILE pentru alocare tranzitorie cu titlu gratuit şi numărul de certificate alocate anual în perioada 2013-2020

Nr. crt.

Operator

Instalaţie

Alocare anuală

(tCO2/an)

Alocare totală

(tCO2)

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

1

R.A.A.N.

R.A.A.N. Sucursala ROMAG TERMO

1.231.039

1.055.176

879.314

703.451

527.588

351.725

175.863

0

4.924.156

2

S.C. CE Oltenia - S.A.

S.C. CE Oltenia - S.A. - SE Craiova - Uzina Craiova II

718.022

615.447

512.873

410.298

307.724

205.149

102.575

0

2.872.088

3

S.C. CE Oltenia - S.A.

S.C. CE Oltenia - S.A. - SE Craiova - Uzina Işalniţa

1.687.749

1.446.642

1.205.535

964.428

723.321

482.214

241.107

0

6.750.996

4

S.C. CE Oltenia - S.A.

S.C. CE Oltenia - S.A. - SE Rovinari

2.776.556

2.379.905

1.983.254

1.586.603

1.189.953

793.302

396.651

0

11.106.224

5

S.C. CE Oltenia - S.A.

S.C. CE Oltenia - S.A. - SE Turceni

2.830.257

2.425.934

2.021.612

1.617.290

1.212.967

808.645

404.322

0

11.321.027

6

S.C. CET Arad - S.A.

S.C. CET ARAD - S.A. - CET Lignit

157.212

134.753

112.294

89.835

67.377

44.918

22.459

0

628.848

7

S.C. CET - S.A. Bacău

S.C. CET - S.A. Bacău - Instalaţia nr. 1

19.951

17.101

14.250

11.400

8.550

5.700

2.850

0

79.802

8

S.C. CET - S.A. Brăila

S.C. CET - S.A. Brăila

23.070

19.775

16.479

13.183

9.887

6.592

3.296

0

92.282

9

S.C. CET Govora - S.A.

S.C. CET Govora - S.A.

443.753

380.360

316.967

253.573

190.180

126.787

63.393

0

1.775.013

10

S.C. CET Griviţa - S.R.L.

S.C. CET Griviţa - S.R.L.

5.924

5.078

4.232

3.385

2.539

1.693

846

0

23.697

11

S.C. CET Iaşi - S.A.

S.C. CET Iaşi - S.A. CET Iaşi I

20.220

17.331

14.443

11.554

8.666

5.777

2.889

0

80.880

12

S.C. CET Iaşi - S.A.

S.C. CET Iaşi - S.A. CET Iaşi II

105.368

90.315

75.263

60.210

45.158

30.105

15.053

0

421.472

13

S.C. Colonia Cluj-Napoca Energy - S.R.L.

CCNE CT Zona Someş Nord

4.050

3.471

2.893

2.314

1.736

1.157

579

0

16.200

14

S.C. Colterm - S.A.

S.C. Colterm - S.A. - CET Timişoara Sud

14.591

12.506

10.422

8.338

6.253

4.169

2.084

0

58.363

15

S.C. Dalkia Termo Prahova - S.R.L.

S.C. Dalkia Termo Prahova - S.R.L. - - Punct de lucru Brazi

57.576

49.350

41.125

32.900

24.675

16.450

8.225

0

230.301

16

S.C. Ecogen Energy - S.A. Buzău

S.C. Ecogen Energy - S.A. Buzău

16.363

14.026

11.688

9.350

7.013

4.675

2.338

0

65.453

17

S.C. Electrocentrale Bucureşti - S.A.

S.C. Electrocentrale Bucureşti - S.A. - SE Bucureşti - CET Bucureşti Sud

364.221

312.189

260.158

208.126

156.095

104.063

52.032

0

1.456.884

18

S.C. Electrocentrale Bucureşti - S.A.

S.C. Electrocentrale Bucureşti - S.A. - SE Bucureşti - CET Bucureşti Vest

154.957

132.820

110.683

88.547

66.410

44.273

22.137

0

619.827

19

S.C. Electrocentrale Bucureşti - S.A.

S.C. Electrocentrale Bucureşti - S.A. - SE Bucureşti - CET Grozăveşti

89.770

76.946

64.121

51.297

38.473

25.649

12.824

0

359.080

20

S.C. Electrocentrale Bucureşti - S.A.

S.C. Electrocentrale Bucureşti - S.A. - SE Bucureşti - CET Progresu

173.896

149.054

124.212

99.369

74.527

49.685

24.842

0

695.585

21

S.C. Electrocentrale Bucureşti - S.A.

S.C. Electrocentrale Bucureşti - S.A. - SE Bucureşti - CET Titan

8.165

6.999

5.832

4.666

3.499

2.333

1.166

0

32.660

22

S.C. Electrocentrale Bucureşti - S.A.

S.C. Electrocentrale Bucureşti - S.A. - SE Constanţa - CET Palas

44.863

38.454

32.045

25.636

19.227

12.818

6.409

0

179.452

23

S.C. CE Hunedoara - S.A.

S.C. CE Hunedoara - S.A. - Electrocentrale Deva

2.122.455

1.819.248

1.516.040

1.212.832

909.624

606.416

303.208

0

8.489.823

24

S.C. Electrocentrale Galaţi - S.A.

S.C. Electrocentrale Galaţi - S.A.

578.063

495.483

412.902

330.322

247.741

165.161

82.580

0

2.312.252

25

S.C. Electrocentrale Oradea - S.A.

S.C. Electrocentrale Oradea - S.A.

140.475

120.408

100.340

80.272

60.204

40.136

20.068

0

561.903

26

S.C. CE Hunedoara - S.A.

S.C. CE Hunedoara - S.A. - Electrocentrale Paroşeni

328.334

281.429

234.524

187.619

140.714

93.810

46.905

0

1.313.335

27

S.C. Energy Cogeneration Group - S.A.

S.C. Energy Cogeneration Group - S.A. - Zimnicea

18.430

15.798

13.165

10.532

7.899

5.266

2.633

0

73.723

28

S.C. ENET - S.A. Focşani

S.C. ENET - S.A. Focşani

5.127

4.395

3.662

2.930

2.197

1.465

732

0

20.508

29

S.C. Lukoil Energy&Gas Romania - S.R.L.

S.C. Lukoil Energy&Gas Romania - S.R.L.

26.492

22.707

18.923

15.138

11.354

7.569

3.785

0

105.968

30

S.C. Modern Calor - S.A.

S.C. Modern Calor - S.A.

4.449

3.813

3.178

2.542

1.907

1.271

636

0

17.796

31

S.C. OMV Petrom - S.A.

CCCC Brazi

2.311.487

1.981.275

1.651.062

1.320.850

990.637

660.425

330.212

0

9.245.948

32

S.C. Servicii Comunale - S.A. Rădăuţi

S.C. Servicii Comunale - S.A. Rădăuţi Centrală Termică

13.439

11.519

9.599

7.679

5.760

3.840

1.920

0

53.756

33

S.C. Termica - S.A. Târgovişte

S.C. Termica - S.A. Târgovişte

7.369

6.317

5.264

4.211

3.158

2.106

1.053

0

29.478

34

S.C. Termica - S.A. Suceava

S.C. Termica - S.A. Suceava - CET pe huilă

75.882

65.041

54.201

43.361

32.521

21.680

10.840

0

303.526

35

S.C. CE Oltenia - S.A.

S.C. CE Oltenia - S.A. - SE Brăila

298.057

255.477

212.898

170.318

127.739

85.159

42.580

0

1.192.228

36

S.C. Termo Calor Confort - S.A.

SC Termo Calor Confort - S.A. - CET Găvana

6.014

5.155

4.296

3.437

2.577

1.718

859

0

24.056

37

S.C. Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă Motru - S.A.

S.C. Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă Motru - S.A.

4.224

3.620

3.017

2.414

1.810

1.207

603

0

16.895

38

S.C. Vest Energo - S.A.

S.C. Vest Energo - S.A.

2.525

2.164

1.803

1.443

1.082

721

361

0

10.099

39

SNGN Romgaz - S.A.

SNGN Romgaz - S.A. - CTE Iernut

962.085

824.645

687.204

549.763

412.322

274.882

137.441

0

3.848.342

 

TOTAL:

 

17.852.480

15.302.126

12.751.773

10.201.416

7.651.064

5.100.711

2.550.356

0

71.409.926

ANEXA nr. 2: METODOLOGIA DE CALCUL al preţului de piaţă de referinţă pentru un certificat de emisii de gaze cu efect de seră
1.Preţul de piaţă de referinţă al certificatului de emisii de gaze cu efect de seră pentru fiecare din cele două perioade ale anului se calculează ca medie simplă a preţurilor certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (preţuri de închidere-auction price) pe platforma comună EEX, pentru EU, pentru sesiunile de licitaţie din perioada considerată.
2.În cazul în care în perioada considerată nu există minimum 12 sesiuni de licitaţie pe platforma comună EEX, preţul de piaţă de referinţă pentru un certificat de emisii de gaze cu efect de seră se calculează ca medie simplă a preţurilor de închidere a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră la bursa europeană cu volumul cel mai mare de certificate de emisii de gaze cu efect de seră tranzacţionate.
3.Preţul de piaţă de referinţă pentru un certificat se utilizează dacă preţul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră deviază cu o valoare mai mare sau egală cu 10% faţă de valorile prezentate în anexa VI a Comunicării Comisiei 2011/C 99/03 "Document de orientare privind aplicarea opţională a art. 10c din Directiva 2003/87/CE", şi anume:
Preţurile CO2 în perioada 2013-2020, conform anexei VI la Comunicarea Comisiei 2011/C 99/03
 

UM

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

Preţ CO2

Euro*/tonă

14,5

14,5

20,0

20,0

20,0

20,0

20,0

20,0

*Valori în euro 2008.
4.Valorile din tabelul de mai sus, fiind în preţuri 2008, se aduc în preţuri la nivelul anului în care se efectuează calculul, utilizând valorile anuale ale inflaţiei la nivel UE.
5.Pentru conversia în monedă naţională se va utiliza cursul de schimb comunicat de Banca Naţională la data plăţii.
6.Preţul de piaţă de referinţă al certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră se afişează pe site-ul Departamentului pentru Energie la 1 aprilie şi 1 octombrie al fiecărui an.
ANEXA nr. 3: PLANUL NAŢIONAL DE INVESTIŢII

Nr. crt.

Beneficiar

Investiţie

An începere

An finalizare

1

S.C. OMV Petrom - S.A. - CCCC Brazi

Ciclu combinat cu turbină pe gaz

2009

2012

2

S.C. ADREM INVEST - S.R.L.

Centrală de cogenerare cu turbină pe gaz şi recuperare de căldură

2013

2015

3

S.C. CE Hunedoara - S.A. - Deva

Ciclu combinat cu turbină pe gaz

2013

2016

4

S.C. CE Oltenia - S.A. - Işalniţa

Reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr. 7 pe lignit

2013

2014

5

S.C. CE Oltenia - S.A. - Rovinari

Reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr. 4, de 330 MW, pe lignit

2013

2015

6

S.C. CE Oltenia - S.A. - Rovinari

Bloc energetic, de 500 MW, pe lignit local, parametri supracritici

2013

2017

7

S.C. CET Arad - S.A.

Centrală de cogenerare cu turbină pe gaz şi recuperare de căldură

2013

2014

8

S.C. CET - S.A. Brăila

Centrală de cogenerare cu turbină pe gaz şi recuperare de căldură

2013

2015

9

S.C. CET Govora - S.A.

Centrală de cogenerare pe biomasă

2013

2014

10

S.C. Vilcet Energy - S.R.L.

Centrală de cogenerare cu turbină pe gaz şi recuperare de căldură

2013

2014

11

S.C. Ecogen Energy - S.A. Buzău

Centrală de cogenerare cu motoare termice

2013

2014

12

S.C. Energy Cogeneration Group - S.A. - Făgăraş

Centrală de cogenerare cu turbină pe gaz şi recuperare de căldură

2013

2014

13

S.C. Energy Cogeneration Group - S.A. - Săvineşti

Centrală de cogenerare cu turbină pe gaz şi recuperare de căldură

2013

2015

14

S.C. International Recycling Energy - S.A.

Valorificare energetică de deşeuri

2013

2014

15

S.C. Power Plant Făgăraş - S.R.L.

Ciclu combinat cu turbină pe gaz

2013

2016

16

S.C. AMONIL - S.A.

Centrală de cogenerare pe biomasă

2014

2015

17

S.C. Brăila Power - S.A.

Bloc energetic de 800 MW, pe huilă importată, parametri supracritici

2014

2018

18

S.C. CE Hunedoara - S.A. - Paroşeni

Bloc energetic, de 200 MW, pe huilă locală, parametri supracritici

2014

2020

19

S.C. CE Oltenia - S.A. - Rovinari

Reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr. 5 de 330 MW, pe lignit

2014

2016

20

S.C. Electrocentrale Bucureşti - S.A. - Bucureşti Sud

Centrală de cogenerare cu ciclu combinat cu turbină pe gaz

2014

2017

21

S.C. Electrocentrale Bucureşti - S.A. - Grozăveşti

Centrală de cogenerare cu ciclu combinat cu turbină pe gaz

2014

2016

22

SNGN Romgaz - S.A. - Iernut

Ciclu combinat cu turbine pe gaz

2014

2016

23

S.C. Titan Eco Power - S.A. Bucureşti

Centrală de cogenerare cu motoare termice

2014

2016

24

S.C. CE Oltenia - S.A. - Işalniţa

Bloc energetic pe lignit local, parametri supracritici

2015

2019

25

S.C. CE Oltenia - S.A. - Turceni

Reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr. 3 pe lignit

2015

2018

26

S.C. CE Oltenia - S.A. - Turceni

Reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr. 6, de 330 MW, pe lignit

2015

2015

27

S.C. Electrocentrale Bucureşti - S.A. - Fântânele

Unităţi de vârf cu turbine pe gaz

2015

2019

28

S.C. Electrocentrale Galaţi - S.A.

Centrală de cogenerare cu turbină pe gaz şi recuperare de căldură

2015

2018

29

S.C. CE Oltenia - S.A. - Craiova II

Centrală de cogenerare cu ciclu combinat cu turbină pe gaz

2016

2019

ANEXA nr. 4: LISTA capacităţilor existente care se scot din funcţiune ca urmare a implementării Planului naţional de investiţii, în condiţiile Deciziei Comisiei C(2012) 4564 final din 6 iulie 2012

Nr. crt.

Operator

Instalaţie

Capacitate scoasă din funcţiune

(MW)

Anul scoaterii din funcţiune

1

S.C. CE Oltenia - S.A.

S.C. CE Oltenia - S.A. - SE Turceni

1 x 330 MW

2018

2

S.C. CET Braşov - S.A.

S.C. CET Braşov - S.A. - CET Braşov

2 x 50 MW

2014

3

S.C. Electrocentrale Bucureşti - S.A.

S.C. Electrocentrale Bucureşti - S.A. - SE Bucureşti - CET Bucureşti Sud

1 x 125 MW

2018

4

S.C. Electrocentrale Bucureşti - S.A.

S.C. Electrocentrale Bucureşti - S.A. - SE Bucureşti - CET Grozăveşti

1 x 50 MW

2017

5

S.C. CE Hunedoara - S.A.

S.C. CE Hunedoara - S.A. - Electrocentrale Deva

1 x 210 MW

2017

6

S.C. Termoelectrica - S.A.

S.C. Termoelectrica - S.A. - SE Borzeşti

1 x 210 MW

2019

7

S.C. Termoelectrica - S.A.

S.C. Termoelectrica - S.A. - SE Doiceşti

1 x 210 MW

2014

 

TOTAL

   
Lista capacităţilor care se scot din funcţiune se actualizează prin ordin al ministrului delegat pentru energie.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 37 din data de 16 ianuarie 2014