HOTĂRÂRE nr. 4CN din 1 noiembrie 2013 pentru aprobarea Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică şi a Codului de procedură disciplinară
În temeiul dispoziţiilor art. 27 lit. a) din Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România,
Convenţia naţională a Colegiului Psihologilor din România hotărăşte:
Art. 1
(1)Se aprobă Codul deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, potrivit anexei nr. 1, şi Codul de procedură disciplinară, potrivit anexei nr. 2, denumite în continuare coduri.
(2)De la data intrării în vigoare a codurilor, acestea reprezintă normele deontologice şi procedurile de aplicare ale răspunderii disciplinare a psihologilor cu drept de liberă practică înscrişi în Colegiului Psihologilor din România.
Art. 2
Prezenta hotărâre intră în vigoare de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 3
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
-****-

Preşedintele Colegiului Psihologilor din România,

Mihai Aniţei

ANEXA nr. 1:
ANEXA nr. 2: CODUL DE PROCEDURĂ DISCIPLINARĂ
PARTEA 1: Preambul
Codul de procedură disciplinară este aprobat pentru aplicarea Legii nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România, reprezentând un instrument necesar în procesul de organizare a exercitării profesiei de psiholog în România, pentru asigurarea echilibrului drepturilor şi obligaţiilor profesionale corelative.
Codul de procedură disciplinară reprezintă instrumentul-garant al respectării principiului primordialităţii răspunderii profesionale, nejudiciare, faţă de orice altă formă de răspundere, care se bazează pe culpa profesională dovedită.
Culpa profesională constatată de către corpul profesional constituie singurul temei care, ulterior, ar putea fundamenta o altă posibilă formă de răspundere administrativă sau judiciară, procedura inversă nefiind acceptată, cu excepţia cazurilor în care s-a dispus începerea urmăririi penale.
Prin actualul cod de procedură disciplinară, psihologului profesionist îi este garantat dreptul la o analiză specializată a actului său profesional, prin eliminarea unor posibile neajunsuri ale altor forme de răspundere reglementate, determinate de necunoaşterea specificului exercitării profesiei de psiholog şi a standardelor de calitate în serviciile psihologice.
Beneficiarii serviciilor psihologice au posibilitatea să îşi apere drepturile împotriva practicilor ilegale sau nedeontologice, care ar putea fi identificate pe piaţa serviciilor psihologice. Codul de procedură disciplinară permite transparenţa procedurilor răspunderii disciplinare, precum şi identificarea de soluţii alternative de stingere a unor conflicte, apărute în legătură cu exercitarea profesiei de psiholog.
Codul de procedură disciplinară asigură condiţiile necesare pentru soluţionarea cazurilor privind încălcarea normelor deontologice şi de disciplină profesională într-un termen rezonabil.
Codul de procedură disciplinară este în acord cu Constituţia României, republicată, Convenţia Universală a Drepturilor Omului şi cu tratatele constitutive ale Uniunii Europene în care România este parte semnatară.
PARTEA 2:
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
Prezentul cod de procedură disciplinară, denumit în continuare Cod, conţine principalele norme de procedură disciplinară prin care se urmăresc asigurarea exercitării eficiente a atribuţiilor forurilor de conducere ale Colegiului Psihologilor din România, denumit în continuare Colegiu, şi garantarea drepturilor psihologilor şi beneficiarilor serviciilor psihologice.
CAPITOLUL II: Procedura răspunderii disciplinare
Art. 2
(1)Procedura unică în urma căreia poate fi sancţionat disciplinar un psiholog este procedura răspunderii disciplinare prevăzute în prezentul cod.
(2)Plângerea, formulată potrivit formularului de plângere, reprezintă singurul temei al demarării procedurii răspunderii disciplinare. În cazuri temeinic motivate, răspunderea disciplinară poate fi activată şi din oficiu, în baza rolului activ al Comisiei de deontologie şi disciplină, denumită în continuare comisie. Orice altă formă de plângere se consideră nulă de drept pentru demararea procedurilor răspunderii disciplinare.
(3)Psihologii care formează obiectul răspunderii disciplinare şi beneficiarii serviciilor psihologice, care au formulat plângeri, pot utiliza orice mijloc procedural reglementat de Colegiu, în vederea stingerii conflictului apărut în legătură cu exercitarea profesiei de psiholog.
(4)Analizarea, avizarea şi, după caz, sancţionarea unei fapte relevante din punct de vedere deontologic se realizează numai în cadrul procedurii răspunderii disciplinare.
SECŢIUNEA 1: Etapele procedurii răspunderii disciplinare
SUBSECŢIUNEA 1:
Art. 3
(1)Etapele procedurii răspunderii disciplinare sunt reglementate în prezenta secţiune.
(2)Procedura răspunderii disciplinare este constituită din 6 etape distincte şi succesive.
(3)Concilierea părţilor poate interveni în orice etapă a procedurii răspunderii disciplinare, aceasta conducând automat la suspendarea procedurii şi închiderea cazului. Dovada concilierii părţilor se realizează potrivit unui formular special elaborat şi actualizat de către Departamentul juridic şi de comunicare.
SUBSECŢIUNEA 2: ETAPA I
Art. 4
(1)Plângerea, cererea, reclamaţia, sesizarea sau propunerea formulată în baza Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică sau a Legii nr. 213/2004, denumită în continuare lege, în scris ori prin poştă electronică, pe care o persoană interesată, numită petent, o adresează forurilor de conducere ale Colegiului, poate constitui temei pentru demararea procedurii răspunderii disciplinare cu condiţia completării şi semnării formularului de plângere elaborat şi actualizat de către Departamentul juridic şi de comunicare.
(2)Plângerea completată potrivit condiţiilor stipulate la alin. (1) se depune împreună cu celelalte documente doveditoare, după caz, la secretariatul Comitetului director, care o va înregistra în Registrul general de evidenţă al Colegiului.
(3)Plângerea formulată de către petent vizează un singur psiholog, plângerile colective nefiind acceptate.
(4)Datele de identificare ale petentului şi psihologului reclamat se înscriu în inventarul dosarului în mod obligatoriu.
SUBSECŢIUNEA 3: ETAPA a II-a
Art. 5
(1)După înregistrarea plângerii, aceasta este analizată de către preşedintele Colegiului, care, în funcţie de situaţie şi opţiunea petentului, poate propune medierea conflictului sau concilierea părţilor.
(2)În cazul imposibilităţii organizării unei şedinţe de mediere profesională sau după epuizarea acestei proceduri, fără concilierea părţilor, preşedintele Colegiului înaintează plângerea împreună cu documentele doveditoare pentru continuarea procedurii răspunderii disciplinare.
(3)Preşedintele Colegiului poate propune părţilor şi alte forme de stingere a conflictului sesizat, acceptate de părţi, după caz, în condiţiile legii.
(4)În cazul în care, după analiza plângerii, se constată că aceasta este adresată în mod eronat sau nu formează obiectul unei proceduri de răspundere profesională, preşedintele Colegiului poate soluţiona cererea depusă sau poate să o înainteze spre soluţionare uneia sau mai multor comisii de specialitate.
SUBSECŢIUNEA 4: ETAPA a III-a
Art. 6
(1)Departamentul juridic şi de comunicare analizează temeiul juridic al plângerii formulate de către petent şi avizează încadrarea juridică a faptelor descrise în plângere.
(2)Avizul juridic este obligatoriu pentru încadrarea juridică a faptelor descrise în plângere, necesar în analiza ce urmează să fie efectuată de către comisie şi de către comisiile de specialitate.
(3)Concluziile avizului juridic se înscriu în mod obligatoriu în inventarul dosarului.
SUBSECŢIUNEA 5: ETAPA a IV-a
Art. 7
(1)După obţinerea avizului juridic, plângerea este analizată de către comisia/comisiile de specialitate, după caz, în funcţie de specialitatea/specialităţile profesională/profesionale în care a fost exercitată profesia de psiholog la data realizării actelor profesionale reclamate.
(2)Avizul emis de către comisia/comisiile de specialitate vizează răspunderea disciplinară a psihologului reclamat în raport cu un act profesional, efectuat de către acesta, pentru constatarea unei eventuale culpe profesionale sau constatarea lipsei culpei profesionale în sarcina psihologului.
(3)În raport cu dispoziţiile art. 55 din lege, în cazul constatării culpei profesionale, comisia/comisiile de specialitate propune/propun comisiei aplicarea unei sancţiuni disciplinare, potrivit dispoziţiilor art. 54 alin. (1) din lege, după caz.
(4)Concluziile avizului emis de către comisia/comisiile de specialitate se înscriu în mod obligatoriu în inventarul dosarului.
SUBSECŢIUNEA 6: ETAPA a V-a
Art. 8
(1)După parcurgerea etapelor anterioare, comisia analizează plângerea formulată de către petent, împreună cu celelalte avize emise, şi stabileşte necesitatea începerii/neînceperii cercetării disciplinare, după caz.
(2)Neînceperea cercetării disciplinare atrage în mod automat suspendarea procedurii răspunderii disciplinare şi închiderea dosarului. Neînceperea cercetării disciplinare constituie un mijloc de soluţionare a plângerii, care se motivează în mod obligatoriu.
Art. 9
(1)În cazul începerii cercetării disciplinare, comisia convoacă de urgenţă părţile, petentul şi psihologul reclamat, separat, în prima sa şedinţă lucrativă, după caz.
(2)După ascultarea celor două părţi, precum şi după analizarea răspunsurilor date de către acestea la întrebările formulate de către membrii comisiei, având în vedere avizele şi propunerile de la dosar, aceasta stabileşte dacă psihologul reclamat este vinovat de încălcarea Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică sau a altei norme deontologice prevăzute în actele normative de reglementare a profesiei de psiholog.
(3)În raport cu răspunderea disciplinară a psihologului reclamat şi cu gravitatea faptei sesizate, comisia poate hotărî:
a)nesancţionarea psihologului reclamat şi închiderea dosarului;
b)sancţionarea psihologului reclamat potrivit dispoziţiilor art. 54 alin. (1) lit. a)-b) din lege;
c)înaintarea către Comitetul director al Colegiului a propunerii de sancţionare a psihologului potrivit dispoziţiilor art. 54 alin. (1) lit. c)-d) din lege.
(4)Concluziile hotărârii comisiei se înscriu în mod obligatoriu în inventarul dosarului, urmând ca motivaţia şi detalierea acesteia să fie înscrise în procesul-verbal al şedinţei.
(5)Perioada desfăşurării procedurilor răspunderii disciplinare nu poate depăşi 45 de zile calendaristice, cu excepţia înaintării către Comitetul director al Colegiului a propunerii de sancţionare a psihologului potrivit dispoziţiilor art. 54 alin. (1) lit. c)-d) din lege, fără a putea depăşi un termen suplimentar de 15 zile calendaristice de la data şedinţei Comitetului director.
Art. 10
(1)În cazul în care, pentru lămurirea situaţiei, comisia consideră necesar, psihologul reclamat poate fi obligat să prezinte metodele şi tehnicile de evaluare şi asistenţă psihologică utilizate în cazul dedus analizei disciplinare.
(2)În cazuri excepţionale, când lămurirea situaţiei nu se poate realiza decât printr-o analiză la faţa locului, comisia poate aproba efectuarea unei cercetări disciplinare pe teren de către 2 membri ai acesteia.
(3)Cercetarea disciplinară pe teren se finalizează prin încheierea de către membrii comisiei a unui proces-verbal de constatare, care va fi prezentat spre analiza comisiei, cu prelungirea corespunzătoare a termenului de soluţionare a plângerii.
Art. 11
(1)Părţile au dreptul şi obligaţia să participe la cercetarea disciplinară a cazului, fiind convocate separat, acestea putând prezenta argumente şi probe în susţinerea punctului lor de vedere pe toată perioada desfăşurării procedurii răspunderii disciplinare.
(2)Părţile pot fi asistate de către un apărător, avocat sau consilier juridic, după caz, în condiţiile legislaţiei specifice, care garantează dreptul la apărare, fără ca aceştia să poată participa la analiza metodelor şi tehnicilor de evaluare şi asistenţă psihologică, prezentate ca dovezi cu caracter confidenţial sau de secret profesional. În cazul în care prezenţa psihologului este strict pentru analiza metodelor şi tehnicilor de evaluare şi asistenţă psihologică în contextul faptei sesizate, aceasta se realizează numai în prezenţa psihologului.
(3)În cazul în care, după soluţionarea plângerii, părţile aduc argumente sau dovezi noi în susţinerea punctului lor de vedere, o nouă soluţie va putea fi dată numai după formularea unei noi plângeri, cu respectarea formei prevăzute în prezentul cod.
SUBSECŢIUNEA 7: ETAPA a VI-a
Art. 12
(1)În cazul în care comisia înaintează plângerea Comitetului director al Colegiului pentru soluţionare, toate avizele, propunerile şi documentele de la dosar vor sta la dispoziţia Comitetului director spre consultare şi analiză.
(2)În prima şedinţă lucrativă, pe baza propunerii comisiei, Comitetul director al Colegiului va analiza şi aproba prin vot soluţionarea dosarului, după cum urmează:
a)nesancţionarea psihologului reclamat şi închiderea dosarului;
b)sancţionarea psihologului reclamat potrivit dispoziţiilor art. 54 alin. (1) lit. c) şi d) din lege.
(3)În cazul unui mandat expres acordat de către Comitetul director al Colegiului către membrii care asigură conducerea operativă, aceştia vor putea soluţiona plângerea formulată în numele Comitetului director.
(4)Convocarea membrilor care asigură conducerea operativă se realizează de către preşedintele Colegiului.
SECŢIUNEA 2: Contestaţia
Art. 13
(1)Hotărârea Comisiei privind nesancţionarea psihologului reclamat sau sancţionarea psihologului reclamat potrivit dispoziţiilor art. 54 alin. (1) lit. a) şi b) din lege poate fi contestată de către părţi pentru nerespectarea procedurilor răspunderii disciplinare, în termen de 10 zile calendaristice de la data comunicării hotărârii.
(2)Hotărârea nu poate fi contestată sub aspectul calităţii analizei realizate, comisia fiind suverană în ceea ce priveşte analiza şi competenţa acesteia.
(3)Hotărârea Comitetului director al Colegiului privind nesancţionarea psihologului reclamat sau sancţionarea psihologului reclamat potrivit dispoziţiilor art. 54 alin. (1) lit. c) şi d) din lege poate fi contestată de către părţi pentru nerespectarea procedurilor răspunderii disciplinare.
(4)Hotărârea nu poate fi contestată sub aspectul calităţii analizei realizate, Comitetul director fiind suveran în ceea ce priveşte analiza şi competenţa acestuia.
(5)În cazul în care Comitetul director al Colegiului mandatează expres membrii conducerii operative, hotărârile pronunţate de către aceştia pentru soluţionarea plângerilor formulate nu pot fi contestate la Comitetul director al Colegiului.
Art. 14
(1)Contestaţia formulată de către părţi cu privire la nerespectarea procedurilor răspunderii disciplinare urmează o procedură distinctă şi se înregistrează la secretariatul Comitetului director al Colegiului.
(2)Etapele procedurilor prevăzute la art. 56 din lege sunt următoarele:
a)etapa I - înregistrarea contestaţiei privind încălcarea procedurii răspunderii disciplinare la secretariatul Comitetului director al Colegiului;
b)etapa a II-a - analiza şi emiterea rezoluţiei preşedintelui Colegiului;
c)etapa a III-a - analiza şi emiterea avizului juridic;
d)etapa a IV-a - analiza şi emiterea hotărârii de către Comitetul director sau Consiliul Colegiului, după caz;
e)etapa a V-a - admiterea contestaţiei şi înaintarea dosarului ce face obiectul contestaţiei către comisie, pentru efectuarea procedurii răspunderii disciplinare sau începerea cercetării disciplinare, după caz.
(3)Hotărârea aprobată de către Comitetul director sau Consiliul Colegiului, după caz, pentru soluţionarea contestaţiei este definitivă.
SECŢIUNEA 3: Punerea în aplicare a sancţiunilor
Art. 15
(1)Sancţiunea administrativă prevăzută la art. 18 lit. b) din lege se aplică automat, prin efectul direct al legii, fără nicio altă formalitate prealabilă.
(2)Sancţiunile aplicate în cadrul procedurilor răspunderii disciplinare privesc exercitarea drepturilor şi obligaţiilor profesionale de către psihologi, acestea neputând afecta funcţionarea formelor independente de exercitare a profesiei, în cazul în care serviciile psihologice sunt furnizate de către alţi psihologi.
(3)Aplicarea sancţiunilor disciplinare prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. a) şi b) din lege se realizează de către comisie, se comunică în scris şi direct psihologului sancţionat, iar participarea acestuia în cadrul procedurilor de sancţionare este obligatorie. Aplicarea sancţiunilor disciplinare prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. c) şi d) din lege priveşte dreptul de a profesa în una sau mai multe specialităţi profesionale, în funcţie de culpa profesională constatată.
(4)Constatarea stării de incompatibilitate prevăzute la art. 21 lit. a) şi c) din lege conduce la încetarea dreptului de a profesa în toate specialităţile profesionale.
(5)Comunicarea sancţiunilor disciplinare către angajatori sau alte instituţii interesate se realizează pentru atingerea scopului acestora.
CAPITOLUL III: Dispoziţii tranzitorii şi finale
Art. 16
Orice alte proceduri administrative instrumentate de către alte instituţii sau persoane juridice nu pot constitui temei pentru constatarea culpei profesionale şi aplicarea de sancţiuni disciplinare pentru psihologi.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 715 din data de 20 noiembrie 2013