ORDIN nr. 1844 din 7 august 2015 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 181/2012 pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare în agricultura ecologică
Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale politici agricole şi strategii nr. 160.850/2015, în conformitate cu prevederile:
- art. 8 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobată prin Legea nr. 38/2001, cu modificările şi completările ulterioare;
- Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, precum şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2.092/91 şi ale Regulamentului (CE) nr. 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice în ceea ce priveşte producţia ecologică, etichetarea şi controlul,
în temeiul art. 10 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 1.185/2014 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.
Art. I
Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 181/2012 pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare în agricultura ecologică, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 613 din 27 august 2012, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.La articolul 6 alineatul (1), litera k) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"k) să elibereze, până la data de 15 octombrie a fiecărui an, o anexă la documentul justificativ menţionat la alin. (2), conform modelului prevăzut în anexa nr. 5, în vederea accesării de către operatori a măsurii 214 «Plăţi de agromediu», pachetul 5 «Agricultură ecologică» - pentru angajamentele încheiate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 sau în vederea accesării măsurii 11 «Agricultura ecologică» - pentru angajamentele încheiate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020;"
2.La articolul 6 alineatul (1), după litera k) se introduce o nouă literă, litera k1), cu următorul cuprins:
"k1) prin excepţie de la prevederile lit. k), pentru anul 2015 termenul de eliberare a anexei la documentul justificativ este 30 octombrie;"
3.Anexa nr. 2 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.
4.Anexa nr. 5 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. II
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,

George Octavian Turtoi,

secretar de stat

ANEXA nr. 1:
LISTA sancţiunilor pe care EM le aplică operatorilor
(- Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 181/2012)

Sancţiuni

Tipul sancţiunii

Modul de aplicare

Acţiuni şi măsuri obligatorii

1

2

3

4

Minore

Remarcă simplă (RS)

Se aplică în cazul unei nereguli minore sau al unei încălcări involuntare care nu prezintă risc asupra deciziei de certificare.

 

Cerere de ameliorare (CA)

Se aplică în cazul constatării unei încălcări şi este însoţită de cererea de ameliorare, cu precizarea modului de ameliorare şi a termenului în care va fi remediată.

 

Avertisment (AS)

Se aplică însoţit de menţiunea sancţiunii ce urmează a fi dată în cazul în care operatorul nu a respectat cererea de ameliorare; avertismentul este de regulă urmat de un control suplimentar ce vizează verificarea documentelor de clarificare transmise de operator şi/sau control la faţa locului.

 

Control suplimentar (CS)

Cheltuielile privind controlul suplimentar sunt suportate de către operator.

Se aplică în vederea verificării acţiunilor corective sau în caz de suspiciuni privind iregularităţi în activitatea operatorului.

Majore

Declasare suprafaţă şi produs/lot/serie de producţie (DS şi DP)*

Se aplică suprafeţei totale, unei parcele sau unei părţi a acesteia; impune retragerea indicaţiilor privind metoda de producţie ecologică în etichetarea şi promovarea întregului lot de producţie sau a seriei de producţie aferente suprafeţei respective şi reînceperea perioadei de conversie menţionată la art. 36 din Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice în ceea ce priveşte producţia ecologică, etichetarea şi controlul, denumit în continuare R(CE) nr. 889/2008.

În situaţia în care în timpul inspecţiei se constată că au fost folosite în tehnologia de cultură produse şi substanţe ce nu sunt incluse în anexele nr. I şi II din R(CE) nr. 889/2008, se va lua măsura declasării suprafeţei în cauză la statutul de convenţional, se vor declasa produsele obţinute la statutul de convenţional şi se va reîncepe perioada de conversie.

Declasarea produsului/lotului/seriei de producţie (DP)*

Se aplică unui anumit produs sau unui anumit lot, prin retragerea indicaţiilor privind metoda de producţie ecologică în etichetarea şi promovarea întregului lot ori a seriei de producţie; impune retragerea lotului de produs afectat de declasare de pe piaţă şi controale suplimentare.

În situaţia în care în timpul inspecţiei se constată că sunt prezente produse şi substanţe ce nu sunt incluse în anexele nr. I, II, V, VI, VII, VIII, VIII a şi IX din R(CE) nr. 889/2008, precum şi o manipulare sau procesare necorespunzătoare a produselor care afectează statutul acestora, se vor lua măsuri imediate de retragere a menţiunilor la metoda de producţie ecologică şi procesare.

Suspendarea activităţii operatorului1 (SA)**

Interzicerea operatorului respectiv de a comercializa pentru o perioadă determinată produse cu indicaţii privind metoda de producţie ecologică în etichetare şi promovare, care atrage suspendarea certificării respectivului operator.

După încheierea perioadei de suspendare, organismul de inspecţie şi certificare va notifica imediat autoritatea competentă (Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale) în legătură cu statutul operatorului în cauză, privitor la remedierea/neremedierea neconformităţilor care au condus la suspendare.

În situaţia în care operatorul a remediat neconformităţile, acesta va beneficia de statutul avut anterior suspendării. În situaţia în care operatorul nu a remediat neconformităţile, acesta va fi exclus, aplicându-se măsurile prevăzute la punctul următor (EO).

Excluderea operatorului din sistemul propriu de certificare prin retragerea certificării şi rezilierea contractului (EO) ***

Interzicerea operatorului de a desfăşura activităţi în sistemul de agricultură ecologică în cazul încălcării dispoziţiilor în mod grav sau care provoacă efecte îndelungate de la producerea/comercializarea produselor cu indicaţii privind metoda de producţie2. În acest caz se va rezilia contractul şi se vor retrage în mod obligatoriu toate documentele justificative eliberate operatorului (certificate).

Se poate aplica şi în cazul în care nu sunt îndeplinite obligaţiile contractuale.

 
* În cazul declasării produsului datorită constatării în tehnologia de cultură a unor produse şi substanţe ce nu sunt incluse în anexele nr. I şi II din R(CE) nr. 889/2008, se va proceda concomitent la declasarea suprafeţei respective.
** În cazul suspendării operatorului datorită constatării în tehnologia de cultură a unor produse şi substanţe ce nu sunt incluse în anexele nr. I şi II din R(CE) nr. 889/2008, se va proceda concomitent la declasarea suprafeţei respective şi la declasarea produsului.
*** În cazul excluderii operatorului se va proceda concomitent la declasarea suprafeţei respective şi la declasarea produsului.
1În vederea aplicării prevederilor art. 30 din Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, precum şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2.092/91, în cazul constatărilor de încălcări ale dispoziţiilor în mod grav sau care provoacă efecte îndelungate, autoritatea competentă stabileşte, în vederea suspendării operatorului, o perioadă de maximum 1 an, cu posibilitatea limitării acesteia de către organismul de inspecţie şi certificare.
2În cazul încălcării dispoziţiilor în mod grav sau care provoacă efecte îndelungate, autoritatea competentă poate stabili ca excluderea operatorului să se aplice pe o perioadă de 5 ani.
ANEXA nr. 2:
(- Anexa nr. 5 la Ordinul nr. 181/2012)
- Anexa la Documentul justificativ nr. ......./.............. (certificat de conformitate/master certificat)
Emis în baza art. 29 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, precum şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2.092/91, în conformitate cu modelul prevăzut în anexa XII la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice în ceea ce priveşte producţia ecologică, etichetarea şi controlul.
Denumirea operatorului***:
Sediul exploataţiei***:
ID fermier APIA***:
Codul clientului - organism de inspecţie şi certificare:
Tipul activităţii***:
Nr./data contractului încheiat cu organism de inspecţie şi certificare***:
Numele şi codul organismului de inspecţie şi certificare***:
CUI organism de inspecţie şi certificare***:
      

Suprafaţa în agricultura ecologică, din care:

Submăsura şi varianta pachetului aferent culturii (conform măsurii 214 "Plăţi de agromediu" - pachetul 5 "Agricultură ecologică" pentru angajamentele încheiate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013* sau conform măsurii 11 "Agricultura ecologică" pentru angajamentele încheiate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020**

Judeţul

Localitatea/Comuna/Oraşul

Codul Sirsup

Nr. blocului fizic

Nr. parcelei agricole

Cultura

Suprafaţa totală

(ha)

Suprafaţa conversie anul I

(ha)

Suprafaţa conversie anul II

(ha)

Suprafaţa conversie anul III

(ha)

Suprafaţa certificată ecologic

(ha)

În cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, măsura 214 "Plăţi de agromediu", pachetul 5 "Agricultura ecologică" cuprinde următoarele variante*:
- Varianta 5.1 - Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ);
- Varianta 5.2 - Legume (inclusiv ciuperci şi cartofi);
- Varianta 5.3 - Livezi;
- Varianta 5.4 - Vii;
- Varianta 5.5 - Plante medicinale şi aromatice.
În cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, măsura 11 "Agricultura ecologică" cuprinde**:
- Submăsura 11.1 - Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică conţine 6 pachete:
- Pachetul 1 - Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) aflate în conversia la agricultura ecologică;
- Pachetul 2 - Legume aflate în conversia la agricultura ecologică;
- Pachetul 3 - Livezi aflate în conversia la agricultura ecologică;
- Pachetul 4 - Vii aflate în conversia la agricultura ecologică;
- Pachetul 5 - Plante medicinale şi aromatice aflate în conversia la agricultura ecologică;
- Pachetul 6 - Pajişti permanente aflate în conversia la agricultura ecologică.
- Submăsura 11.2 - Sprijin pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică conţine 6 pachete:
- Pachetul 1 - Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) certificate în agricultura ecologică;
- Pachetul 2 - Legume certificate în agricultura ecologică;
- Pachetul 3 - Livezi certificate în agricultura ecologică;
- Pachetul 4 - Vii certificate în agricultura ecologică;
- Pachetul 5 - Plante medicinale şi aromatice certificate în agricultura ecologică;
- Pachetul 6 - Pajişti permanente certificate în agricultura ecologică.
*** Se completează în mod obligatoriu.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 617 din data de 13 august 2015