ORDIN nr. 922 din 16 aprilie 2014 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului interministerial din cadrul sistemului naţional de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare
În conformitate cu prevederile art. 26 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
158/1999
privind regimul de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare, republicată,
în temeiul art. 5 alin. 7 din Hotărârea Guvernului nr.
8/2013
privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Externe, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul afacerilor externe
emite următorul ordin:
Art. 1
Prezentul ordin stabileşte modul de organizare şi funcţionare a Consiliului interministerial din cadrul sistemului naţional de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare, denumit în continuare Consiliu, organ fără personalitate juridică aflat în coordonarea Ministerului Afacerilor Externe prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, denumit în continuare ANCEX, înfiinţat potrivit dispoziţiilor art. 26 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
158/1999
privind regimul de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare, republicată.
Art. 2
În sensul prezentului ordin, termenii şi expresiile utilizate sunt definite şi au înţelesul conform prevederilor art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
158/1999
, republicată.
Art. 3
(1)
Consiliul are ca obiectiv aplicarea regimului de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare.
(2)
Consiliul are rolul de a examina şi aviza conform cererile de licenţă pentru exportul, importul, transferul şi intermedierea de produse militare supuse controlului, în conformitate cu reglementările în domeniu.
(3)
Consiliul analizează şi evaluează, după caz, alte aspecte referitoare la regimul de control al operaţiunilor de comerţ exterior cu produse militare, după cum urmează:
a)
rapoartele naţionale ale României, ca angajamente care derivă din implementarea unor instrumente internaţionale şi informarea cu privire la dezvoltările recente semnificative pentru România;
b)
mandatele unor delegaţii mixte la reuniuni internaţionale de profil;
c)
notificarea activităţilor operatorilor economici care nu fac obiectul unor licenţe, dar pot fi de interes pentru aplicarea regimului de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare.
Art. 4
Consiliul este alcătuit din reprezentanţi, cel puţin la nivelul funcţiei de director, din structurile specializate, ai următoarelor ministere şi instituţii publice: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Economiei, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Direcţia Generală a Vămilor.
Art. 5
(1)
Reprezentanţii în Consiliu, atât titulari, cel puţin la nivel de director, cât şi supleanţi, sunt desemnaţi de secretarii de stat coordonatori din ministerele şi instituţiile publice menţionate la art. 4 şi sunt notificaţi ANCEX.
(2)
Reprezentanţii în Consiliu trebuie să deţină autorizaţie de acces la informaţii clasificate secret de stat, de nivel de secretizare cel puţin "strict secret".
(3)
Reprezentanţii în Consiliu nu pot participa la luarea deciziilor în situaţiile în care se află în conflict de interese şi incompatibilitate, conform dispoziţiilor Legii nr.
161/2003
privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.
(4)
În situaţii deosebite, atunci când ordinea de zi impune aceasta, la reuniunile Consiliului pot fi invitaţi să participe secretarii de stat coordonatori ai domeniului controlului exporturilor din ministerele şi instituţiile publice reprezentate în Consiliu.
Art. 6
(1)
Preşedinţia Consiliului se asigură de către directorul general al ANCEX.
(2)
Activitatea de secretariat a Consiliului se asigură de către ANCEX.
Art. 7
(1)
Consiliul se întruneşte, de regulă, în reuniuni ordinare bilunare sau ori de câte ori este nevoie.
(2)
În situaţii urgente, Consiliul se poate întruni în reuniuni extraordinare, convocate de preşedintele Consiliului, din iniţiativa sa ori la cererea motivată a oricărui reprezentant în Consiliu sau a operatorilor economici.
(3)
Pentru clarificarea unor aspecte legate de operaţiunile comerciale care fac obiectul cererilor de licenţă, preşedintele Consiliului poate invita la reuniuni alţi reprezentanţi din instituţii publice, precum şi persoane fizice şi reprezentanţi ai persoanelor juridice, cu notificarea reprezentaţilor ministerelor şi instituţiilor publice reprezentate în Consiliu.
Art. 8
Reuniunile Consiliului sunt conduse de către preşedintele Consiliului sau de către un împuternicit al acestuia, special desemnat în acest sens.
Art. 9
Consiliul îşi poate desfăşura activitatea în prezenţa a cel puţin 5 reprezentanţi, cu prezenţa obligatorie a reprezentantului direcţiei din Ministerul Afacerilor Externe care acordă avizul de oportunitate politică externă. Dacă nu sunt întrunite aceste condiţii, reuniunea se amână, iar răspunderea pentru toate implicaţiile care decurg din aceasta revine ministerelor sau instituţiilor publice care nu au asigurat participarea propriilor reprezentanţi.
Art. 10
Reprezentanţii în Consiliu care nu pot participa la reuniune vor comunica în scris, până la data reuniunii, observaţiile lor, care vor fi incluse în procesul-verbal.
Art. 11
(1)
În vederea examinării cererilor de licenţă în cadrul reuniunilor Consiliului, şeful structurii Arme Convenţionale din cadrul ANCEX prezintă principalele elemente ale cererilor de licenţă, aşa cum rezultă acestea din analiza documentelor puse la dispoziţie de solicitanţi.
(2)
La luarea hotărârii de avizare favorabilă sau nefavorabilă, Consiliul va avea în vedere necesitatea soluţionării cererilor de licenţă în termen legal de 90 de zile, care se calculează de la data depunerii de către solicitant a documentaţiei complete necesare.
(3)
Dacă unul sau mai mulţi reprezentanţi solicită clarificări suplimentare, Consiliul poate stabili aplicarea procedurii de examinare şi avizare în două etape, cererea de licenţă rămânând în examinarea Consiliului până la finalizarea verificărilor solicitate.
Art. 12
(1)
Hotărârile Consiliului se adoptă prin consensul reprezentanţilor prezenţi.
(2)
Blocarea consensului de către unul sau mai mulţi reprezentanţi ai Consiliului trebuie să se facă cu motivarea scrisă, în fapt şi în drept, a considerentelor avute în vedere.
(3)
În lipsa consensului se pot aplica prevederile art. 5 alin. (4).
(4)
Dacă nu se realizează consensul în condiţiile prevăzute la alin. (3) cererile de licenţă se avizează nefavorabil.
Art. 13
(1)
Informaţiile privind ordinea de zi a reuniunilor ordinare se transmit reprezentanţilor Consiliului de către ANCEX cu cel puţin două zile lucrătoare înainte de data reuniunii.
(2)
Pentru asigurarea confidenţialităţii, datele transmise referitoare la operaţiunile comerciale ce urmează a fi examinate şi avizate se vor limita la codul companiei, codul operaţiunii, codul numeric de control şi codul destinaţiei finale a produselor.
(3)
În cazul unor solicitări pentru avizarea unor cereri de licenţă de import de produse militare în regim de urgenţă, se pot desfăşura reuniuni extraordinare, prin contactarea individuală a reprezentanţilor Consiliului.
(4)
Documentele de lucru ale reuniunilor pot fi consultate de către reprezentanţii Consiliului la sediul ANCEX.
Art. 14
(1)
Dezbaterile, propunerile şi concluziile Consiliului se consemnează în procesul-verbal al reuniunii, care se semnează de toţi reprezentanţii participanţi prevăzuţi la art. 4, de preşedintele reuniunii sau împuternicitul său şi de secretarul executiv.
(2)
În baza procesului-verbal menţionat la alin. (1), se emite hotărârea Consiliului, semnată de preşedintele reuniunii sau de împuternicitul său şi de secretarul executiv.
Art. 15
Documentele Consiliului sunt gestionate de ANCEX şi sunt exceptate de accesul liber al cetăţenilor în conformitate cu art. 12 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr.
544/2001
privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare. Procesul-verbal este clasificat, după caz, conform prevederilor legale.
Art. 16
Reuniunile Consiliului au loc, de regulă, la sediul ANCEX.
Art. 17
Relaţia cu mass-media în legătură cu activităţile desfăşurate de către Consiliu este asigurată de preşedintele acestuia.
Art. 18
Anual, secretariatul va elabora raportul privind activitatea Consiliului pentru anul precedent, pe care îl prezintă acestuia spre adoptare. După adoptare, raportul este prezentat ministrului afacerilor externe.
Art. 19
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-
p. Ministrul afacerilor externe,
George Ciamba,
secretar de stat
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 313 din data de 29 aprilie 2014