Structura şi compoziţia substanţelor organice | Introducere în studiul chimiei organice: obiectul chimiei organice, elemente organogene, tipuri de catene de atomi de carbon, serie omoloagă, formule brute, formule moleculare şi formule de structură plane ale claselor de compuşi organici studiaţi Legături chimice în compuşii organici Izomeria de catenă, de poziţie pentru compuşii organici studiaţi Izomeria optică: carbon asimetric, enantiomeri, amestec racemic |
Clasificarea compuşilor organici | Clasificarea compuşilor organici: hidrocarburi şi compuşi cu funcţiuni Clasificarea compuşilor organici în funcţie de grupa funcţională Compuşi cu grupe funcţionale monovalente: compuşi halogenaţi, compuşi hidroxilici, amine Compuşi cu grupe funcţionale divalente şi trivalente: compuşi carbonilici, compuşi carboxilici Compuşi cu grupe funcţionale mixte: aminoacizi, hidroxiacizi, zaharide |
Tipuri de reacţii chimice în chimia organică | Reacţii de substituţie (monohalogenarea propanului, nitrarea fenolului) Reacţii de adiţie [bromurarea propenei (cu Br2 şi HBr), bromurarea acetilenei (cu Br2 şi HBr)] Reacţii de eliminare (dehidrohalogenarea 2-bromobutanului, deshidratarea 2-butanolului) Reacţii de transpoziţie (izomerizarea n-pentanului) |
Alcani | Alcani: serie omoloagă, denumire, structură, izomerie de catenă, proprietăţi fizice, proprietăţi chimice: clorurarea metanului, izomerizarea butanului, cracarea şi dehidrogenarea butanului, arderea Importanţa practică a metanului. Putere calorică |
Alchene | Alchene: serie omoloagă, denumire, structură, izomerie de catenă şi de poziţie, proprietăţi fizice, proprietăţi chimice: adiţia H2, X2, HX, H2O (regula lui Markovnikov), polimerizarea Importanţa practică a etenei |
Alchine | Alchine: serie omoloagă, denumire, structură, izomerie de catenă şi de poziţie, proprietăţi fizice, proprietăţi chimice: adiţia H2, X2, HX, H2O la acetilenă, arderea Obţinerea acetilenei din carbid Importanţa practică a acetilenei Polimerizarea clorurii de vinil, acrilonitrilului, acetatului de vinil |
Cauciucul natural şi sintetic Mase plastice | Cauciucul natural şi sintetic, mase plastice: proprietăţi fizice, importanţă |
Arene | Arene: benzen, toluen, naftalină: formule moleculare şi de structură plane, proprietăţi fizice, proprietăţi chimice: benzen, toluen, naftalină - halogenare, nitrare Alchilarea benzenului cu propenă. |
Benzine | Cifra octanică Putere calorică |
Alcooli | Alcooli: metanol, etanol, glicerol - formule de structură, denumire, proprietăţi fizice (stare de agregare, solubilitate în apă, punct de fierbere), etanol - fermentaţia acetică, metanol - arderea, glicerină - obţinerea trinitratului de glicerină Oxidarea etanolului (KMnO4, K2Cr2O7) Importanţa practică şi biologică a etanolului |
Acizi carboxilici | Acizi carboxilici: acidul acetic - reacţiile cu metale reactive, oxizi metalici, hidroxizi alcalini, carbonaţi, etanol Importanţa practică şi biologică a acidului acetic Esterificarea acidului salicilic. Hidroliza acidului acetilsalicilic |
Grăsimi Agenţi tensioactivi | Grăsimi: stare naturală, proprietăţi fizice, importanţă Hidrogenarea grăsimilor lichide Hidroliza grăsimilor Agenţi tensioactivi: săpunuri şi detergenţi - acţiunea de spălare Obţinerea săpunului |
Aminoacizi Proteine | Aminoacizi (glicina, alanina, valina, serina, cisteina, acidul glutamic, lisina): definiţie, denumire, clasificare, proprietăţi fizice, caracter amfoter Identificarea aminoacizilor Condensarea aminoacizilor Proteine: stare naturală, proprietăţi fizice, importanţă Hidroliza enzimatică a proteinelor Denaturarea proteinelor |
Zaharide | Zaharide: glucoza, zaharoza, amidon, celuloză - stare naturală, proprietăţi fizice, importanţă Monozaharide: glucoza şi fructoza (formule plane), formule de perspectivă (Haworth): glucopiranoza, fructofuranoza Oxidarea glucozei (reactiv Tollens şi Fehling) Condensarea monozaharidelor Hidroliza enzimatică a amidonului |
Calcule chimice Utilizări ale substanţelor studiate | Rezolvare de probleme, calcule stoechiometrice (pe baza formulei chimice şi a ecuaţiei reacţiei chimice), puritate, randament Utilizări ale substanţelor studiate Interpretarea rezultatelor din activitatea experimentală |