HOTĂRÂRE nr. 52 din 12 decembrie 2013 pentru aprobarea Normelor privind stabilirea numărului mediu minim de ore pentru finalizarea unei misiuni pe bază de proceduri convenite (ISRS 4400) contractate prin participarea la licitaţii, referitoare la verificarea utilizării fondurilor nerambursabile
În temeiul prevederilor:
- art. 5 alin. (3) lit. e) şi alin. (5) lit. c), h) şi i) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- art. 15 alin. (3) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor Financiari din România, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 433/2011,
Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România, întrunit în şedinţa din data de 12 decembrie 2013, hotărăşte:
Art. 1
Se aprobă Normele privind stabilirea numărului mediu minim de ore pentru finalizarea pe bază de proceduri convenite (ISRS 4400) contractate prin participarea la licitaţii, referitoare la verificarea fondurilor nerambursabile, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2
(1)Normele prevăzute la art. 1 reglementează bugetul indicativ al numărului mediu minim de ore de lucru necesare pentru finalizarea unei misiuni pe bază de proceduri convenite (ISRS 4400), referitoare la verificarea fondurilor nerambursabile contractate prin participarea la licitaţii pe SEAP, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 337/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
(2)Normele nu reglementează o limită superioară a bugetului de timp, aceasta putând varia în funcţie de specificul fiecărui proiect finanţat din fonduri europene, gradul de complexitate şi volumul cheltuielilor care trebuie verificate, precum şi de situaţia specifică întâlnită în practică.
Art. 3
Pentru misiunile cu un grad mai mic de complexitate, potrivit legii, numărul minim de ore pe ansamblu poate fi mai mic cu până la 25% faţă de numărul total prevăzut în anexă.
Art. 4
Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit prevederilor art. 73 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor Financiari din România, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 433/2011.
Art. 5
Departamentul de etică, conduită profesională şi investigaţii va propune măsuri de sancţionare, în baza procesului-verbal de inspecţie întocmit de inspectorii din cadrul Departamentului de monitorizare şi competenţă profesională, conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor Financiari din România, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 433/2011, în funcţie de gradul de nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri.
Art. 6
Departamentul de monitorizare şi competenţă profesională va urmări punerea în aplicare a prevederilor prezentei hotărâri.
Art. 7
Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, conform prevederilor art. 40 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
-****-

Preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România,

Horia Neamţu

ANEXĂ: NORME privind stabilirea numărului mediu minim de ore pentru finalizarea unei misiuni pe bază de proceduri convenite (ISRS 4400) contractate prin participarea la licitaţii, referitoare la verificarea utilizării fondurilor nerambursabile
Numărul minim de ore care trebuie executate pentru finalizarea unei misiuni pe bază de proceduri convenite (ISRS 4400) referitoare la verificarea utilizării fondurilor nerambursabile contractate prin participarea la licitaţii se determină astfel:

Nr. crt.

Activitatea

Număr de ore

I

Planificarea iniţială a proiectului presupune:

20 de ore

1

Procedurile de acceptare a clientului/acceptarea misiunii

 

2

Alte activităţi de planificare conform ISRS 4400

 

3

Întâlnirea iniţială cu clientul

 

4

Înţelegerea proiectului clientului

 

5

Stabilirea procedurilor ce trebuie realizate pentru fiecare etapă

 

6

Stabilirea formei şi conţinutului raportului

 

7

Încheierea contractului cu clientul

 

II

Desfăşurarea misiunii pe bază de proceduri convenite pentru fiecare raport de constatări efective, care include:

75 de ore

1

Planificarea misiunii pentru un raport de constatări efective:

5 ore

 

- înţelegerea sistemelor de contabilitate şi control intern;

- evaluarea sistemului de înregistrare şi procesare a tranzacţiilor entităţii;

- testarea sistemelor de contabilitate şi control intern;

- testarea sistemului informatic etc.

 

2

Desfăşurarea procedurilor de verificare:

60 de ore

 

- utilizarea procedurilor specifice pentru obţinerea probelor de audit prevăzute de paragraful 16 din ISRS 4400 (investigaţii şi analize; recalculări, comparări şi alte verificări ale acurateţei redactării, observări; inspecţii; obţinerea de confirmări)

- verificarea costurilor directe, pe baza documentelor justificative, sub aspectul eligibilităţii, acurateţei şi înregistrării, clasificării, realităţii, conformităţii cu regulile privind achiziţiile publice;

- verificarea încadrării cheltuielilor generale de administraţie în procentul admis.

 

3

Procedurile legate de finalizarea misiunii, inclusiv:

10 ore

 

- discuţiile finale cu clientul privind aspectele constatate în realizarea misiunii;

 
 

- întocmirea raportului de constatări efective

 
Pentru misiunile cu un grad mai mic de complexitate, potrivit legii, numărul minim de ore, pe ansamblu, poate fi mai mic cu până la 25% faţă de numărul total prevăzut în prezentele norme.
Normele nu precizează o limită superioară a bugetului de timp, aceasta putând varia în funcţie de specificul fiecărui proiect finanţat din fonduri europene, gradul de complexitate şi volumul cheltuielilor care trebuie verificate, precum şi de situaţia specifică întâlnită în practică.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 33 din data de 16 ianuarie 2014