ORDIN nr. 1892 din 24 iunie 2016 pentru aprobarea Normelor tehnice privind utilizarea şi completarea formularelor declaraţiei vamale şi a Notelor explicative privind codurile utilizate pe formularele declaraţiei vamale
Având în vedere Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii, precum şi Regulamentul delegat (UE) 2016/341 al Comisiei din 17 decembrie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte normele tranzitorii pentru anumite dispoziţii din Codul vamal al Uniunii, în cazul în care sistemele electronice relevante nu sunt încă operaţionale, şi de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2015/2.446 al Comisiei,
în baza prevederilor art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Normele tehnice privind utilizarea şi completarea formularelor declaraţiei vamale, prevăzute în anexa nr. 1, şi Notele explicative privind codurile utilizate pe formularele declaraţiei vamale, prevăzute în anexa nr. 2.
Art. 2
(1)Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2)La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 9.988/2006 pentru aprobarea normelor tehnice de completare, utilizare şi tipărire a declaraţiei sumare şi a documentului administrativ unic, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 7 din 5 ianuarie 2007, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 3
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.
-****-

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,

Eugen-Dragoş Doroş

ANEXA nr. 1:
ANEXA nr. 2: NOTE EXPLICATIVE privind codurile utilizate pe formularele declaraţiei vamale
Codificările utilizate pentru datele ce trebuie completate în casetele din declaraţia vamală sunt cele din titlul II din apendicele D1 la anexa 9 din Regulamentul delegat (UE) 2016/341 al Comisiei la care se adaugă următoarele:
1._
CASETA 24: Natura tranzacţiei
Codurile care se utilizează sunt redate în continuare.
În partea stângă a casetei se introduc codurile cu o singură cifră menţionate în coloana A, cu excepţia, dacă este cazul, a codului 9, iar în partea dreaptă a casetei se adaugă una dintre cifrele menţionate în coloana B.
În cazul operaţiunilor cu mărfuri destinate reparării sau care au fost reparate şi în cazul operaţiunilor cu piese de schimb utilizate la reparare, precum şi cu piese defecte înlocuite se utilizează codul 6.

A

B

1. Tranzacţii care implică transferul real sau intenţionat de proprietate de la rezidenţi la nerezidenţi în schimbul unei compensaţii financiare sau de altă natură (cu excepţia tranzacţiilor enumerate la pct. 2, 7 şi 8)

1. Achiziţie/vânzare definitivă

2. Furnizarea pentru vânzare la vedere sau cu testare, pentru consignaţie sau prin intermediul unui agent comisionar

3. Comerţ în barter (compensaţie în natură)

4. Leasing financiar (închiriere-achiziţie)1)

9. Altele

2. Returnări şi înlocuiri de mărfuri în mod gratuit după înregistrarea tranzacţiei iniţiale

1. Returnări de mărfuri

2. Înlocuiri de mărfuri returnate

3. Înlocuiri (de exemplu, sub garanţie) a mărfurilor care nu au fost returnate

9. Altele

3. Tranzacţii care implică transferul de proprietate fără compensaţii financiare sau de altă natură (de exemplu, expedieri de ajutoare)

 

4. Operaţiuni în vederea prelucrării2) în lohn (fără transferul proprietăţii către prelucrător)

1. Mărfuri destinate reintroducerii în ţara de unde au fost exportate iniţial

2. Mărfuri care nu sunt destinate reintroducerii în ţara de unde au fost exportate iniţial

5. Operaţiuni ca urmare a prelucrării în lohn (fără transferul proprietăţii către prelucrător)

1. Mărfuri reintroduse în ţara de unde au fost exportate iniţial

2. Mărfuri care nu sunt reintroduse în ţara de unde au fost exportate iniţial

6. Tranzacţii particulare înregistrate pentru scopuri naţionale

 

7. Operaţiuni în cadrul unor proiecte comune de apărare sau alte programe comune interguvernamentale de producţie

 

8. Tranzacţii care implică furnizarea de materiale de construcţie şi echipament tehnic în cadrul unui contract general de construcţii sau construcţii civile pentru care nu este necesară o facturare separată a mărfurilor, fiind eliberată numai o factură pentru totalitatea contractului

 

9. Alte tranzacţii care nu pot fi clasificate la alte coduri

1. Închirieri, împrumuturi şi leasing operaţional cu durata de peste 24 de luni

9. Altele

1)Leasingul financiar cuprinde operaţiuni unde ratele sunt calculate în aşa fel încât să acopere în întregime sau aproape în întregime valoarea mărfurilor. Riscurile şi beneficiile dreptului de proprietate sunt transferate concesionarului. La sfârşitul contractului, concesionarul devine proprietarul legal al mărfurilor.
2)Prelucrarea include operaţiunile (transformare, construcţie, montaj, îmbunătăţire, renovare) având ca obiectiv producerea unui articol nou sau îmbunătăţit în mod efectiv. Aceasta nu implică neapărat o modificare a clasificării produsului. Activităţile de prelucrare realizate pe cont propriu de prelucrător nu sunt induse la această poziţie, fiind necesară înregistrarea acestora la poziţia 1 din coloana A.
2._
CASETA 37: Regim
În a doua subdiviziune se înscrie, în cazul în care nu există cod unional pentru regimul în cauză, un cod alfanumeric compus din trei caractere, din baza de date a sistemului informatic vamal din lista codurilor de facilităţi. Acest cod corespunde reglementării(lor) naţionale care constituie temeiul legal, de regulă, al acordării unor înlesniri fiscale pentru operaţiunea în cauză. Informarea privind actualizarea datelor aferente acestei liste se realizează prin mijloacele sistemului informatic integrat puse la dispoziţie de autoritatea vamală.
În situaţia în care pentru operaţiunea în cază există atât un cod naţional, cât şi un cod unional, în a doua subdiviziune se înscrie codul unional, iar cel naţional este indicat în caseta 44. În aceste situaţii declaraţia vamală nu va fi procesată prin procedee informatice.
3._
CASETA 47: Calculul impozitărilor
Prima coloană: Tipul de impozitare
Codurile care urmează să fie utilizate sunt următoarele:

Drepturi vamale pentru produsele industriale

A00

Drepturi vamale pentru produsele agricole

A10

Drepturi adiţionale

A20

Drepturi antidumping definitive

A30

Drepturi antidumping provizorii

A35

Drepturi compensatoare definitive

A40

Drepturi compensatoare provizorii

A45

TVA

B00

Dobânzi compensatorii (TVA)

B10

Dobânzi pentru întârziere (TVA)

B20

Taxe la export

C00

Taxe la exportul de produse agricole

C10

Dobânzi pentru întârziere

D00

Dobânzi compensatorii (de exemplu, perfecţionare activă)

D10

Drepturi percepute în numele altor ţări

E00

Acciză

02X*

* X reprezintă un cod de tipul (n1) de detaliere a tipului de taxă în cauză, conform listei de coduri din sistemul informatic integrat vamal.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 507 din data de 6 iulie 2016