NORME TEHNICE din 3 august 2012 pentru producerea vinurilor cu indicaţie geografică
CAPITOLUL I: Definiţii
Art. 1
(1)Vinul cu indicaţie geografică se obţine din struguri recoltaţi de pe plantaţii de viţă-de-vie situate în arealele delimitate aferente denumirilor din Lista indicaţiilor geografice admise spre utilizare în România, în vigoare la data producerii vinului.
(2)Vinul trebuie să aibă tăria alcoolică naturală minimă conform încadrării arealului în zonele viticole B, CI şi CII.
(3)Tăria alcoolică totală nu trebuie să depăşească 15% vol.
(4)Prin derogare, tăria alcoolică totală poate ajunge la maximum 20% vol. la vinurile care au fost obţinute fără nicio procedură de îmbogăţire.
Art. 2
(1)Prin indicaţie geografică admisă spre utilizare pentru produsele vitivinicole se înţelege numele unei regiuni sau al unui loc specific utilizat pentru a descrie un produs care respectă următoarele cerinţe:
a)posedă o calitate, o reputaţie sau alte caracteristici specifice care pot fi atribuite arealului delimitat pentru indicaţia geografică respectivă;
b)strugurii din care este obţinut produsul trebuie să provină în proporţie de cel puţin 85% exclusiv din arealul delimitat aferent indicaţiei geografice pe care o poartă produsul;
c)este produs în această arie geografică;
d)este obţinut din soiuri de viţă-de-vie aparţinând speciei Vitis vinifera sau unei încrucişări între specia Vitis vinifera şi alte specii din genul Vitis.
(2)Dreptul de a folosi indicaţia geografică este un drept de utilitate publică şi se acordă în conformitate cu legislaţia în vigoare la data solicitării dreptului de utilizare.
CAPITOLUL II: Categoriile vinurilor cu indicaţie geografică şi conţinutul caietului de sarcini
Art. 3
(1)Următoarele categorii de vinuri pot purta indicaţie geografică dacă întrunesc condiţiile stabilite prin caietele de sarcini:
a)vin;
b)vin spumant;
c)vin perlant;
d)vin obţinut din struguri deshidrataţi;
e)vin obţinut din struguri supramaturaţi.
(2)Producerea şi comercializarea vinurilor cu indicaţie geografică se fac cu respectarea condiţiilor prevăzute în caietele de sarcini elaborate de către asociaţia profesională de producători reprezentativă din arealul corespunzător indicaţiei geografice, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu cerinţele prezentelor norme tehnice.
(3)Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, denumit în continuare O.N.V.P.V., verifică şi avizează caietele de sarcini pe care le înaintează spre aprobare prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
Art. 4
Caietele de sarcini trebuie să cuprindă informaţii referitoare la:
a)denumirea indicaţiei geografice;
b)delimitarea arealului de producere prin indicarea teritoriilor administrative, utilizând pe cât posibil delimitările naturale existente şi coordonatele de identificare geografică;
c)legătura dintre factorul natural şi cel uman (legătura cu arealul delimitat);
d)condiţii-cadru pentru vinurile cu indicaţie geografică:
- arealul de procesare a strugurilor;
- randamentul viticol şi vinicol maxim la hectar (q/ha şi hl/ha);
- denumirea unităţilor administrative de producere/ procesare sau vecinătăţi (după caz);
e)indicarea soiurilor de viţă-de-vie;
f)tăria alcoolică naturală minimă în volume;
g)tăria alcoolică dobândită minimă în volume;
h)calitatea strugurilor la recoltare;
i)principalele caracteristici ale plantaţiei;
j)tehnologia de cultură:
- în anii cu condiţii climaterice favorabile este admisă majorarea cu maximum 10% a randamentelor stabilite în caietul de sarcini;
- depăşirea randamentului/ha (q/ha), cât şi diminuarea acestuia nu impun modificarea caietului de sarcini;
k)tehnologia de obţinere a vinurilor;
l)practicile oenologice şi/sau metodele tradiţionale admise de legislaţia în vigoare şi în conformitate cu încadrarea în zonele viticole B, CI şi CII;
m)enumerarea principalelor condiţii de comercializare (ambalare şi etichetare);
n)principalii parametrii fizico-chimici şi caracteristicile organoleptice ale vinurilor;
o)declasarea vinurilor cu indicaţie geografică;
p)denumirea şi adresa autorităţii competente care verifică dacă specificaţiile vinului respectă condiţiile caietului de sarcini.
Art. 5
(1)Sunt acceptate derogări privind locul de realizare a uneia sau a mai multor faze tehnologice în afara arealului de provenienţă a materiei prime cu condiţia menţionării excepţiilor/situaţiilor în caietul de sarcini.
(2)Procesatorii care realizează una sau mai multe faze tehnologice în afara arealului de provenienţă şi care achiziţionează struguri pentru vin destinaţi producerii de vin cu indicaţie geografică au obligativitatea de a notifica O.N.V.P.V. cu 15 zile înainte de efectuarea acestora.
CAPITOLUL III: Controlul calitativ al vinurilor cu indicaţie geografică de către autoritatea competentă
Art. 6
(1)Controlul se efectuează în strictă conformitate cu caietul de sarcini, în baza procedurilor de control ale O.N.V.P.V., prin:
a)eşantionarea prin număr de probe reprezentative ariei geografice delimitate;
b)sistematic, pe baza unui plan de control.
(2)în scopul verificării conformităţii cu caietul de sarcini, autoritatea de control verifică:
a)tehnologia de cultivare a plantaţiilor viticole înscrise în registrul plantaţiilor viticole cu destinaţia de producţie de struguri pentru obţinerea vinurilor cu indicaţie geografică;
b)instalaţiile operatorilor, şi anume controlează capacitatea operatorilor de a îndeplini condiţiile stabilite în caietul de sarcini;
c)produsele în orice etapă a procesului de producţie, inclusiv etapa ambalării, pe baza unui plan de control elaborat în prealabil de către autoritatea de control şi adus la cunoştinţa operatorilor, care acoperă fiecare etapă de fabricare a produsului.
(3)Examinarea calitativă a vinurilor cu indicaţie geografică este realizată de către comisiile de degustare regionale, din subordinea Comisiei naţionale de degustare, în baza cererii de examinare calitativă a vinurilor cu indicaţie geografică, al cărei model este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele norme tehnice.
(4)Comisiile de degustare regionale sunt alcătuite din minimum 5 membri, reprezentanţi ai O.N.V.P.V., ai Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, denumită în continuare A.D.A.R., şi ai asociaţiei profesionale de producători din arealul vizat, care vor face aprecierea parametrilor organoleptici şi fizico-chimici în raport cu prevederile din caietul de sarcini.
(5)În vederea soluţionării contestaţiilor apărute în cadrul procedurii de examinare calitativă se constituie Comisia de soluţionare a contestaţiilor; componenţa Comisiei de soluţionare a contestaţiilor se stabileşte prin decizia directorului general al O.N.V.P.V., iar membrii acesteia nu trebuie să facă parte din Comisia naţională de degustare.
Art. 7
(1)Procedura de examinare calitativă a vinurilor cu indicaţie geografică cuprinde următoarele etape:
a)depunerea cererii de examinare calitativă a lotului de vin, al cărei model este prevăzut în anexa la prezentele norme tehnice;
b)depunerea buletinului de analiză fizico-chimică a lotului de vin;
c)evaluarea organoleptică a lotului de vin prin degustare şi emiterea fişei de degustare;
d)redactarea fişei de evaluare a vinului evaluat şi întocmirea procesului-verbal de către Comisia de degustare regională sau Comisia de soluţionare a contestaţiilor, după caz.
(2)Buletinul de analiză menţionat la alin. (1) lit. b) trebuie să conţină cel puţin următoarele analize fizico-chimice:
a)tăria alcoolică totală şi dobândită;
b)zaharuri totale, exprimate ca fructoză şi glucoză;
c)aciditate totală;
d)aciditate volatilă;
e)dioxid de sulf total.
(3)Analize suplimentare se fac în următoarele cazuri:
a)dioxid de carbon, pentru vinurile spumante (suprapresiune în bari la 20°C);
b)oricare alt parametru fizico-chimic caracteristic indicaţiei geografice, prevăzut în caietul de sarcini sau în legislaţia naţională.
Art. 8
Vinurile care întrunesc parametrii fizico-chimici şi caracteristicile organoleptice stabilite în caietul de sarcini primesc certificatul de atestare a dreptului de comercializare emis de către O.N.V.P.V.
Art. 9
Vinurile care nu întrunesc parametrii fizico-chimici şi organoleptici stabiliţi în caietul de sarcini nu primesc certificatul de atestare a dreptului de comercializare sub denumirea indicaţiei geografice solicitate.
Art. 10
Declasarea vinurilor cu indicaţie geografică se poate realiza:
1.de către producător, în orice fază a producerii vinurilor, cu notificarea O.N.V.P.V. în termen de 48 ore;
2.de către O.N.V.P.V., în cazul în care:
a)vinul a suferit modificări din punct de vedere calitativ;
b)vinul a fost supus unor tratamente sau practici oenologice neautorizate pentru această categorie de calitate;
c)vinurile nu se încadrează în parametrii fizico-chimici şi caracteristicile organoleptice din caietele de sarcini.
Art. 11
(1)Operatorul economic poate contesta decizia Comisiei de degustare regională, în termen de 15 zile de la comunicare, la Comisia de soluţionare a contestaţiilor.
(2)Pe baza analizării contraprobei corespunzătoare lotului contestat, Comisia de soluţionare a contestaţiilor va adopta o hotărâre ce va fi comunicată operatorului economic, în termen de 15 zile de la înregistrarea contestaţiei.
(3)Operatorul economic în cauză va înscrie în evidenţele sale hotărârea Comisiei de soluţionare a contestaţiilor pentru lotul de vin supus examinării.
Art. 12
(1)Autoritatea competentă pentru efectuarea controlului încadrării vinurilor în categoria de calitate a vinurilor cu indicaţie geografică este O.N.V.P.V.
(2)O.N.V.P.V. colaborează cu Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol în vederea efectuării controlului privind condiţiile de producere şi comercializare a vinurilor cu indicaţie geografică.
(3)Pentru fiecare lot de vin cu indicaţie geografică ce a primit certificatul de atestare a dreptului de comercializare, inspectorii O.N.V.P.V. vor păstra o contraprobă sigilată.
Art. 13
(1)Controlul efectuat constă în:
a)verificarea respectării condiţiilor prevăzute în caietul de sarcini;
b)examinarea analitică şi organoleptică, în cadrul comisiilor de degustare regionale.
(2)Controlul se efectuează în conformitate cu art. 6, cu obligativitatea aducerii la cunoştinţa operatorilor economici a datelor de efectuare şi a rezultatelor acestuia în termen de 7 zile de la efectuarea acestuia.
-****-
ANEXĂ: CERERE de examinare calitativă pentru vinul cu indicaţia geografică(1) …………
Solicitantul
Numele persoanei fizice sau juridice .............
Adresa completă (strada ............. nr. ............., cod poştal ............., oraşul/comuna ............., judeţul .............), telefon .............., fax ............., e-mail .............
Categoriile de vinuri
Vin(2) ............. cu indicaţie geografică(1) .............
Soiul/soiurile(3) .............
Cantitate (hl) .............
Nr. lot .............
Buletin analiză nr. .............
Semnătura .............
Ştampila
__
(1)Se completează cu denumirea (numele) indicaţiei geografice.
(2)Se completează cu:
- vin;
- vin spumant;
- vin pedant;
- vin obţinut din struguri deshidrataţi;
- vin obţinut din struguri supramaturaţi.
(3)În cazul sortimentului/cupajului de vin cu indicaţie geografică, soiurile din care este obţinut se trec într-un tabel, în ordine descrescătoare.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 582 din data de 14 august 2012