REGULAMENT nr. 1 din 12 februarie 2015 privind prestarea unor activităţi de către societăţile de servicii de investiţii financiare şi aplicarea unor prevederi ale legislaţiei pieţei de capital în cazul contractului de fiducie
În temeiul prevederilor art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1) lit. a) şi d), art. 3 alin. (1) lit. b), art. 6 alin. (1) şi (2), precum şi ale art. 14 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
în urma deliberărilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din şedinţa din data de 11 februarie 2015,
Autoritatea de Supraveghere Financiară emite următorul regulament:
CAPITOLUL I: Prevederi generale
Art. 1
Prezentul regulament stabileşte reguli cu privire la aplicarea unor prevederi ale legislaţiei pieţei de capital în cazul contractului de fiducie, aşa cum este acesta reglementat prin Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, precum şi privind activităţile ce pot fi prestate de societăţile de servicii de investiţii financiare, denumite în continuare S.S.I.F., altele decât serviciile şi activităţile de investiţii, precum şi serviciile conexe prevăzute de Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 2
Termenii şi expresiile utilizate în prezentul regulament au semnificaţiile prevăzute în Legea nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare, şi în Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
CAPITOLUL II: Efectele contractului de fiducie asupra operaţiunilor cu valori mobiliare pe piaţa de capital şi asupra activităţii emitenţilor
Art. 3
(1)În cazul unui contract de fiducie prin care se transferă fiduciarului în masa patrimonială fiduciară drepturi aferente unor acţiuni, fiduciarul este înregistrat ca acţionar de la data transferului acţiunilor în contul său de valori mobiliare afectat fiduciei deschis la depozitarul central.
(2)Fiduciarul are drepturile şi obligaţiile aferente acţiunilor aflate în contul său de valori mobiliare afectat fiduciei, pe care le exercită cu respectarea dispoziţiilor contractului de fiducie, precum şi a celorlalte prevederi legale incidente. Aceste drepturi şi obligaţii sunt, fără a se limita la acestea, drepturile şi obligaţiile acţionarilor prevăzute de Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Regulamentul nr. 1/2006 privind emitenţii şi operaţiunile cu valori mobiliare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 23/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
(3)Dreptul de vot aferent acţiunilor înregistrate în contul său de valori mobiliare afectat fiduciei se exercită de către fiduciar sau, după caz, de persoana împuternicită de acesta. Prin derogare de la prevederile art. 14 alin. (5) din Regulamentul nr. 6/2009 privind exercitarea anumitor drepturi ale acţionarilor în cadrul adunărilor generale ale societăţilor comerciale, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 44/2009, cu modificările şi completările ulterioare, fiduciarul are posibilitatea să exprime pentru acţiunile aflate în contul de valori mobiliare afectat fiduciei voturi diferite faţă de cele aferente acţiunilor existente în alte conturi de valori mobiliare şi care fac parte din masa patrimonială proprie. În vederea exercitării acestui drept, depozitarul central prezintă emitentului în mod separat acţiunile deţinute de fiduciar în contul de valori mobiliare afectat fiduciei.
Art. 4
(1)Stabilirea unei relaţii de concertare între constituitor, fiduciar şi/sau beneficiar, precum şi între aceştia şi terţe persoane se determină în conformitate cu prevederile incidente ale Legii nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale reglementărilor emise în aplicarea acesteia, precum şi cu luarea în considerare a prevederilor contractului de fiducie.
(2)În cazul în care fiduciarul este şi beneficiarul fiduciei, la calcularea deţinerilor pe care acesta le are împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat în sensul art. 2 alin. (1) pct. 23 din Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare, vor fi luate în calcul atât deţinerile aflate în conturile de valori mobiliare care fac parte din masa patrimonială proprie, cât şi deţinerile aflate în contul de valori mobiliare afectate fiduciei.
CAPITOLUL III: Implicaţiile fiduciei asupra S.S.I.F.
Art. 5
(1)S.S.I.F. care are calitatea de fiduciar şi care are în obiectul de activitate tranzacţionarea pe cont propriu:
a)are obligaţia de a menţiona expres, cel puţin în evidenţele proprii, tranzacţiile în care are calitatea de fiduciar;
b)nu va lua în calculul cerinţelor de capital patrimoniul fiduciar;
c)nu va putea face tranzacţii în calitate de formator de piaţă cu active din patrimoniul fiduciar.
(2)Prevederile alin. (1) lit. b) se aplică şi în cazul S.S.I.F. care are calitatea de fiduciar şi care nu are în obiectul de activitate tranzacţionarea pe cont propriu.
Art. 6
(1)S.S.I.F. care are calitatea de fiduciar şi care nu are în obiectul de activitate tranzacţionarea pe cont propriu, în cazul în care contractul de fiducie presupune efectuarea de tranzacţii cu active din patrimoniul fiduciar, va încheia un contract de prestări de servicii şi activităţi de investiţii cu un intermediar.
(2)Contractul de prestări de servicii şi activităţi de investiţii încheiat între S.S.I.F. care are calitatea de fiduciar şi intermediar nu poate excede contractului de fiducie şi trebuie să cuprindă clauze cu privire la încetarea contractului în situaţia în care fiduciarul este înlocuit sau contractul de fiducie încetează.
(3)S.S.I.F. care are calitatea de fiduciar va fi considerat de intermediarul prevăzut la alin. (1) client profesional/contraparte eligibilă în funcţie de serviciul care i se prestează, dacă nu solicită să fie tratat ca un client de retail.
Art. 7
(1)În cazul unui contract de fiducie care presupune efectuarea de tranzacţii cu active din patrimoniul fiduciar, iar fiduciarul nu are calitatea de S.S.I.F., fiduciarul va încheia contract de prestări de servicii şi activităţi de investiţii cu o S.S.I.F. şi va deveni client al S.S.I.F. respective, fiindu-i aplicabile prevederile din reglementările emise de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare/Autoritatea de Supraveghere Financiară în aplicarea Legii nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
(2)Contractul de prestări servicii şi activităţi de investiţii încheiat între fiduciar şi S.S.I.F. va respecta limitele contractului de fiducie, pe răspunderea fiduciarului, şi trebuie să cuprindă clauze cu privire la încetarea contractului în situaţia în care fiduciarul este înlocuit sau contractul de fiducie încetează.
(3)În cazul prevăzut la alin. (1), persoana care se supune analizei referitoare la beneficiarul real este beneficiarul fiduciei.
Art. 8
S.S.I.F. va transmite Autorităţii de Supraveghere Financiară o copie a contractului de fiducie, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data semnării acestuia.
CAPITOLUL IV: Alte activităţi ce pot fi prestate de S.S.I.F.
Art. 9
(1)O S.S.I.F. poate presta, în baza prevederilor art. 6 din Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare, următoarele activităţi:
a)de administrare a pieţelor organizate, astfel cum este aceasta reglementată de Legea nr. 357/2005 privind bursele de mărfuri;
b)de închiriere a imobilelor aflate în proprietate, cu condiţia ca acestea să nu constituie sediul social sau sediul central al S.S.I.F. autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară;
c)de agent de asigurare, cu respectarea prevederilor Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare;
d)de asistent în brokeraj, cu respectarea prevederilor Legii nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare;
e)de intermediar de credite, cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările ulterioare;
f)de intermediar de pensii private, cu respectarea prevederilor Normei nr. 16/2013 privind activitatea de marketing al fondului de pensii facultative, aprobată prin Hotărârea Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 64/2013, cu modificările ulterioare.
(2)Anterior începerii prestării activităţii prevăzute la alin. (1) lit. a), S.S.I.F. va notifica Autoritatea de Supraveghere Financiară cu privire la intenţia sa, precizând data preconizată de începere a activităţii. S.S.I.F. va transmite Autorităţii de Supraveghere Financiară avizul Colegiului de conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României cu privire la autorizarea sa de a presta activitatea de administrare a pieţelor organizate conform prevederilor Legii nr. 357/2005.
(3)În vederea prestării activităţii prevăzute la alin. (1) lit. a), S.S.I.F. va respecta, prin însumare, atât cerinţa de capital iniţial prevăzută de art. 7 alin. (8) din Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare, cât şi cerinţa de capital social prevăzută de art. 5 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 357/2005, asigurând o evidenţă distinctă a acestora în contabilitate.
(4)În vederea prestării activităţii prevăzute la alin. (1) lit. a), S.S.I.F. va respecta regulile prudenţiale conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, ale Regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 3/2014 privind unele aspecte legate de aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, ale Regulamentului (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale standardelor tehnice emise în aplicarea acestuia.
(5)În vederea prestării activităţii prevăzute la alin. (1) lit. a), S.S.I.F. va asigura o structură organizatorică distinctă de cea aferentă activităţii de prestări de servicii şi activităţii de investiţii.
(6)Anterior începerii prestării activităţilor prevăzute la alin. (1) lit. b)-e), S.S.I.F. va notifica Autoritatea de Supraveghere Financiară cu privire la intenţia sa, precizând data preconizată de începere a activităţii.
(7)Prestarea activităţii prevăzute la alin. (1) lit. f) se face cu avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară, în condiţiile stipulate de prevederile art. 3 alin. (2) din Norma nr. 16/2013, aprobată prin Hotărârea Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 64/2013, cu modificările ulterioare.
(8)În cazul prestării activităţii prevăzute la alin. (1) lit. b), S.S.I.F. va transmite Autorităţii de Supraveghere Financiară o copie a contractului de închiriere, în termen de maximum 30 de zile de la data semnării acestuia.
(9)Veniturile anuale provenite din activitatea de închiriere a imobilelor prevăzută la alin. (1) lit. b) pot reprezenta maximum 10% din veniturile anuale aferente activităţii de servicii de investiţii financiare.
(10)În cazul prestării activităţilor prevăzute la alin. (1), S.S.I.F. asigură evidenţa contabilă folosind conturi analitice distincte pentru fiecare dintre activităţile prestate.
CAPITOLUL V: Sancţiuni
Art. 10
Nerespectarea prevederilor prezentului regulament se sancţionează potrivit dispoziţiilor titlului X din Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
Art. 11
Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în Buletinul Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pe site-ul acesteia şi intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

p. Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară,

Cornel Coca Constantinescu,

prim-vicepreşedinte

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 142 din data de 25 februarie 2015