HOTĂRÂRE nr. 433 din 28 mai 2014 privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantităţi de motorină şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru protecţia populaţiei afectate din unele judeţe riverane Dunării, precum şi din judeţul Buzău
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 5 alin. 1 lit. a) şi alin. 3 din Legea nr. 82/1992 privind rezervele de stat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1
Se aprobă scoaterea din rezervele de stat şi acordarea imediată ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, a unor cantităţi de motorină conform repartizării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, în limita sumei de 247 mii lei, necesare desfăşurării măsurilor de intervenţie operativă pentru protecţia populaţiei ameninţate sau afectate de urmările distructive ale inundaţiilor şi viiturilor de pe raza unor judeţe riverane Dunării, precum şi din judeţul Buzău.
Art. 2
Pe perioada desfăşurării acţiunilor de intervenţie în sprijinul populaţiei afectate, cantităţile de combustibil necesare se scot din stocurile disponibile ale rezervelor de stat, la valorile specificaţiilor tehnice ale produsului aflat pe stoc.
Art. 3
Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale scade din gestiune, la preţurile de înregistrare, prin debitarea contului 6891 "Cheltuieli privind rezerva de stat", cantităţile de produse aprobate a fi scoase din rezervele de stat, potrivit prezentei hotărâri, pe baza avizelor de expediţie şi a proceselor-verbale de predare-primire semnate de împuterniciţii desemnaţi de instituţiile prefectului beneficiare.
Art. 4
(1)Cantităţile de combustibil sunt puse la dispoziţia instituţiilor prefectului beneficiare prevăzute în anexă, prin unităţile teritoriale subordonate Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale sau de la operatorii economici specializaţi care păstrează produsele rezerve de stat potrivit art. 4 alin. 1 din Legea nr. 82/1992 privind rezervele de stat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în judeţele afectate.
(2)Cheltuielile pentru realizarea operaţiunilor prevăzute la alin. (1) se suportă din veniturile proprii ale activităţii de "intervenţii operative şi reîntregirea stocurilor diminuate", înfiinţată pe lângă Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, conform Hotărârii Guvernului nr. 1.411/2002 privind aprobarea înfiinţării pe lângă Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat a unei activităţi finanţate integral din venituri proprii.
Art. 5
(1)Instituţiile prefectului beneficiare justifică distribuirea produselor scoase din rezervele de stat, în condiţiile prezentei hotărâri, conform prevederilor art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 371/1993 privind acordarea, în primă intervenţie, a ajutoarelor umanitare populaţiei sinistrate, ca urmare a unor situaţii excepţionale.
(2)Documentele justificative privind distribuirea produselor se păstrează la sediul instituţiilor prefectului beneficiare în vederea punerii lor la dispoziţia organelor de control abilitate.
(3)Schimbarea, sub orice formă, a destinaţiei produselor acordate ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, din rezervele de stat, este interzisă şi atrage, după caz, răspunderea civilă, administrativă, disciplinară sau penală.
-****-

PRIM-MINISTRU

VICTOR-VIOREL PONTA

Contrasemnează:

Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne,

Gabriel Oprea

Preşedintele Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale,

Dan-Cornel Baranga

Ministrul finanţelor publice,

Ioana-Maria Petrescu

Ministrul delegat pentru buget,

Liviu Voinea

ANEXĂ: REPARTIZAREA cantităţilor de motorină care se scot din rezervele de stat acordate ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, în sprijinul populaţiei afectate din unele judeţe riverane Dunării, precum şi din judeţul Buzău

Nr. crt.

Produsul

U.M.

Cantitatea

(tone)

Valoarea

(mii lei)

0

1

2

3

4

1.

Dolj

tone

15,00

57

2.

Tulcea

tone

30,00

114

3.

Buzău

tone

20,00

76

TOTAL:

65,00

247

NOTĂ:
Cantităţile de combustibil pot fi diminuate în funcţie de posibilităţile tehnologice de încărcare la capacitatea maximă a cisternelor de transport.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 399 din data de 29 mai 2014