HOTĂRÂRE nr. 83 din 21 octombrie 2015 privind aprobarea opiniei referitoare la propunerea de Decizie a Consiliului de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecţiei internaţionale în beneficiul Italiei, Greciei şi Ungariei - COM(2015)451
În temeiul prevederilor art. 67 şi ale art. 148 din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene şi ale art. 160-185 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, aprobat prin Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 8/1994, republicat,
Camera Deputaţilor adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic
Luând în considerare Opinia nr. 4 c-19/611 adoptată de Comisia pentru afaceri europene, în Şedinţa din 6 octombrie 2015, Camera Deputaţilor
1.Reţine că, în baza propunerii avansate de către Comisia Europeană, statele membre au adoptat cu majoritate calificată, în cadrul Consiliului extraordinar JAI din 22 septembrie 2015, Decizia privind transferul din Italia şi Grecia şi, la nevoie, din alt stat membru, a 120.000 de persoane care au nevoie clară de protecţie internaţională şi că decizia a intrat în vigoare prin publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 24 septembrie 2015.
Aminteşte că România a votat împotriva deciziei, alături de Slovacia, Republica Cehă şi Ungaria, din considerente de principiu ce au ţinut de modificarea caracterului voluntar al implicării în mecanismul de transfer, faţă de cele agreate anterior la nivelul Consiliului European. România şi-a reafirmat solidaritatea cu statele membre cele mai afectate de fenomenul migraţionist, arătând însă că abordarea în termeni de cote obligatorii nu reprezintă o modalitate eficientă pentru a răspunde crizei refugiaţilor care sosesc în Europa, deoarece aceasta tratează doar simptomele, şi nu cauzele fenomenului. Totodată, s-a subliniat necesitatea ca transpunerea în plan concret a principiilor solidarităţii şi responsabilităţii partajate la nivelul Uniunii Europene (UE) să ia în calcul realităţile specifice din fiecare stat membru.
Aminteşte că, la 17 septembrie 2015, subsecvent cererii preşedintelui său de accelerare a procedurii, Parlamentul European a adoptat rezoluţia sa legislativă în procedura de consultare, fără a mai propune amendamente.
Observă rapiditatea procedurii de adoptare a propunerii Comisiei Europene, în mai puţin de o lună, şi îşi exprimă speranţa că şi alte situaţii de urgenţă, în special cele de şi mai mare gravitate, se vor bucura de aceeaşi celeritate, în conformitate cu tratatele UE.
2.Salută prevederea de monitorizare a evoluţiei fluxurilor migratorii în ceea ce priveşte toate statele membre, ca şi menţionarea faptului că în viitor pot fi activate măsuri similare în ceea ce priveşte acele state membre care ar putea să se confrunte cu o situaţie de urgenţă caracterizată de un aflux brusc de resortisanţi ai unor ţări terţe.
3.Subliniază relevanţa menţiunii conform cărei sunt posibile măsuri viitoare în cazul în care situaţia din estul Ucrainei s-ar deteriora şi mai mult şi reaminteşte în acest context că, în conformitate cu datele Oficiului ONU pentru ajutor umanitar, violenţa din Ucraina a condus la moartea a peste 6.500 de persoane numai în anul 2014, la rănirea a 16.000 de persoane, la deplasarea internă a 1,3 milioane de persoane şi la nevoia de ajutor umanitar pentru 5 milioane de persoane.
4.Admite necesitatea unei intervenţii temporare în gestionarea actualei crize, dar recomandă identificarea la nivelul UE a unor soluţii viabile pe termen lung, de vreme ce această criză ridică multiple dificultăţi de ordin politic, economic, financiar, social, juridic, administrativ, sanitar etc.
5.Ia act de renunţarea, în textul deciziei Consiliului, la includerea cheii de repartizare obligatorie, respectiv a "sancţiunii financiare" propuse de Comisia Europeană, care viza obligarea statului membru care nu putea participa la transferul solicitanţilor de a contribui la bugetul UE cu o sumă echivalentă cu 0,002% din PIB.
În acest context, regretă declaraţiile unor politicieni din state membre ale UE, care au sugerat reducerea fondurilor europene pentru statele membre care nu pot participa la mecanismul de relocare.
6.Aminteşte că cele două decizii de transfer adoptate de Consiliul UE în cursul lunii septembrie 2015 [Decizia (UE) 2015/1523 a Consiliului din 14 septembrie 2015 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecţiei internaţionale în beneficiul Italiei şi al Greciei, respectiv Decizia (UE) 2015/1601 a Consiliului din 22 septembrie 2015 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecţiei internaţionale în beneficiul Italiei şi al Greciei] depind de o cooperare administrativă sporită între statele membre - cele din prima linie (Italia şi Grecia) şi cele de transfer - şi instituţiile şi agenţiile UE (Frontex, EASO, Europol), inclusiv în privinţa activării rapide a centrelor de acces ("hotspots").
7.Salută măsurile de verificare a resortisanţilor ţărilor terţe care sosesc în acele două state din prima linie, inclusiv identificarea lor clară, prelevarea amprentelor şi înregistrarea, alături de înregistrarea şi prelucrarea iniţială a cererilor lor de protecţie internaţională.
8.Consideră că cele două state din prima linie, care trebuie să pregătească şi să organizeze operaţiunile de returnare a resortisanţilor ţărilor terţe care fie nu au solicitat protecţie internaţională, fie nu au drept de a rămâne pe teritoriu, ar trebui asistate de organisme special create ale UE şi pentru punerea în aplicare a deciziilor de returnare.
9.Salută măsurile menite să descurajeze circulaţia secundară a persoanelor transferate din statul membru de transfer către alte state membre, dar, drept consecinţă a experienţei anterioare privind lipsa de angajare a unor state membre de a pune în aplicare reglementări de aceeaşi natură privind returnarea, exprimă rezerve că aceste măsuri vor fi integral aplicate.
-****-
Această hotărâre a fost adoptată de către Camera Deputaţilor în şedinţa din 21 octombrie 2015, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

VALERIU-ŞTEFAN ZGONEA

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 791 din data de 23 octombrie 2015