ORDIN nr. 865 din 28 mai 2014 pentru aprobarea compoziţiei nutritive a principalelor furaje folosite în hrana vacilor, bivoliţelor, oilor şi caprelor, precum şi a cerinţelor nutriţionale ale acestora în perioada de stabulaţie
Văzând Referatul Direcţiei generale politici agricole şi strategii nr. 138.484 din 28 mai 2014,
în conformitate cu prevederile art. 2 lit. a) şi art. 5 lit. a) din anexa nr. 2 "Metodologie pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor obţinute din creşterea şi exploatarea animalelor/familiilor de albine" la Hotărârea Guvernului nr. 330/2014 privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activităţi agricole,
în temeiul art. 7 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările şi completările ulterioare,
viceprim-ministrul, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, emite prezentul ordin.
Art. 1
(1)Se aprobă compoziţia nutritivă a principalelor furaje folosite în hrana vacilor, bivoliţelor, oilor şi caprelor, precum şi cerinţele nutriţionale ale acestora în perioada de stabulaţie, folosite pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor obţinute din creşterea şi exploatarea vacilor, bivoliţelor, oilor şi caprelor.
(2)În sensul prevederilor prezentului ordin, perioada de stabulaţie se defineşte ca fiind perioada de hrănirea animalelor în afara sezonului de vegetaţie.
Art. 2
Compoziţia nutritivă a principalelor furaje folosite în hrana vacilor, bivoliţelor, oilor şi caprelor în perioada de stabulaţie este prevăzută în anexa nr. 1.
Art. 3
Cerinţele nutriţionale ale caprelor şi oilor, în funcţie de starea fiziologică în perioada de stabulaţie, sunt prevăzute în anexele nr. 2-5.
Art. 4
Cerinţele nutriţionale ale vacilor şi bivoliţelor, pentru întreţinere şi producţie, sunt prevăzute în anexele nr. 6-7.
Art. 5
Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 6
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

p. Viceprim-ministru, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,

Dumitru Daniel Botănoiu,

secretar de stat

ANEXA nr. 1: Compoziţia nutritivă a principalelor furaje folosite în hrana vacilor, bivoliţelor, oilor şi caprelor în perioada de stabulaţie

Tipul de furaj

Substanţă uscată

(g)

Unităţi nutritive

Proteină brută digestibilă

(g)

Ca

(g)

P

(g)

 

Silozuri de leguminoase

     

1

Lucernă la început de înflorire

215

0,18

34

3,5

0,6

2

Lucerna la înflorire

260

0,20

32

4,2

0,6

3

Trifoi roşu la început de înflorire

200

0,17

24

2,9

0,5

4

Trifoi roşu la înflorire

215

0,17

25

3,3

0,5

 

Silozuri de graminee

     

5

Orz la început de înspicare

180

0,17

15

0,81

0,61

6

Orz înspicat

205

0,18

13

0,82

0,64

7

Orz cu bobul în lapte ceară

420

0,33

26

1,47

1,05

8

Ovăz la început de înspicare

185

0,20

14

0,76

0,59

9

Porumb înainte de înflorire

143

0,12

10

0,60

0,30

10

Porumb în înflorire

184

0,17

11

0,72

0,33

11

Porumb cu bobul în lapte

212

0,21

10

0,85

0,42

12

Porumb cu bobul în lapte ceară

271

0,27

12

1,03

0,70

13

Secară la înspicare

195

0,18

15

0,74

0,59

14

Sorg la înspicare

195

0,19

21

0,80

0,25

15

Sorg cu bobul în lapte

265

0,20

10

1,00

0,35

 

Semisilozuri

     

16

Lucernă la înflorire

350

0,28

46

1,62

0,155

17

Trifoi la înflorire

350

0,30

33

6,10

0,90

 

Fânuri de leguminoase

     

18

Lucernă la îmbobocire

850

0,68

130

4,02

0,38

19

Trifoi roşu la înflorire

850

0,58

52

3,40

0,32

20

Trifoi alb la înflorire

882

0,84

98

12,80

3,00

21

Sparcetă la înflorire

850

0,75

121

10,20

2,20

22

Mazăre ia înflorire

850

0,65

122

12,20

2,60

23

Măzăriche la înflorire

850

0,64

0,88

13,00

2,80

24

Ghizdei la înflorire

850

0,71

103

16,00

2,00

 

Fânuri de graminee

     

25

Fân de munte

864

0,59

58

2,50

1,40

26

Fân de deal şi coline

850

0,65

57

4,50

3,20

27

Fân de şes şi câmpie

864

0,55

42

5,00

3,10

28

Fân de calitate medie

850

0,56

26

2,20

1,90

 

Grosiere

     

29

Coceni de porumb

875

0,39

22

6,13

2,28

30

Paie de orz de toamnă

875

0,30

7

2,98

0,79

31

Paie de orz de primăvară

875

0,33

5

3,68

1,84

32

Paie de ovăz

875

0,31

6

3,24

0,88

33

Paie de grâu

875

0,28

3

2,10

1,58

34

Paie de secară

875

0,31

5

2,45

0,88

35

Pleavă de grâu

875

0,27

14

2,89

1,50

36

Ciocălăi de porumb

875

0,40

3

1,05

0,35

 

Suculente (rădăcinoase şi tuberculifere)

     

37

Sfeclă furajeră

130

0,17

86

0,30

0,30

38

Sfeclă de zahăr

102

0,30

10

0,50

0,40

39

Napi

102

0,13

7

0,50

0,30

 

Concentrate

     

40

Porumb

866

1,25

66

0,26

2,60

41

Orz

868

1,11

76

0,70

3,50

42

Ovăz

874

1,00

87

0,87

3,30

43

Grâu

871

1,22

91

0,50

3,50

44

Secară

870

1,20

74

0,26

0,27

 

Subproduse industriale

     

45

Turte de floarea-soarelui

907

0,71

173

2,3

6,0

46

Şrot de floarea-soarelui

887

0,35

172

4,0

9,6

47

Şrot de soia

902

1,11

400

3,2

6,4

48

Şrot de rapiţă

893

0,96

303

5,2

10,5

49

Târâte de grâu

872

0,83

110

1,2

10,4

50

Tărâţe de porumb

891

0,87

59

0,26

3,70

51

Tăieţei de sfeclă proaspeţi

150

0,16

10

1,4

0,15

52

Tăieţei de sfeclă uscaţi

892

1,10

53

8,2

0,89

53

Făină furajeră de gluten de porumb

900

1,23

246

0,36

1,30

54

Borhot de porumb uscat

900

1,16

124

0,9

13,3

ANEXA nr. 2: Cerinţele nutriţionale ale caprelor, pentru întreţinere şi gestaţie, în perioada de stabulaţie

Perioada

Greutatea

(kg)

Substanţă uscată

(kg)

Unităţi nutritive

Proteină brută digestibilă

(g)

Ca

(g)

P

(g)

Întreţinere în primele 3 luni de gestaţie

50

1,3

0,86

40

3,5

2,5

60

1,4

0,99

46

4,0

3,0

70

1,5

1,11

52

4,5

3,5

În ultimele două luni de gestaţie

50

1,2

1,42

103

9,5

4,0

60

1,3

1,54

120

10,0

4,5

70

1,4

1,66

138

10,5

5,0

ANEXA nr. 3: Cerinţele nutriţionale ale caprelor în lactaţie în perioada de stabulaţie

Greutatea corporală

(kg)

Producţia de lapte

(kg/zi)

Unităţi nutritive

Proteină brută digestibilă

(g)

Ca

(g)

P

(g)

50

2

1,85

150

12,0

6,0

3

2,34

208

15,5

7,5

4

2,92

264

19,0

8,5

5

3,34

320

22,5

10,0

60

2

1,98

158

12,5

6,5

3

2,48

214

16,0

8,0

4

2,97

270

19,5

9,0

5

3,57

326

23,0

10,5

ANEXA nr. 4: Cerinţele nutriţionale ale oilor, pentru întreţinere şi gestaţie, în perioada de stabulaţie

Perioada

Greutatea

(kg)

Substanţă uscată

(kg)

Unităţi nutritive

Proteină brută digestibilă

(g)

Ca

(g)

P

(g)

Întreţinere în primele 3 luni de gestaţie

60

1,1-2,0

1,06

78

4,1

3,5

70

1,2-2,1

1,19

88

4,4

3,0

80

1,3-2,2

1,31

97

4,7

4,5

În ultimele două luni de gestaţie

60

1,3-1,9

1,73

150

8,1

8,1

70

1,4-2,1

1,91

162

8,5

8,5

80

1,8-2,2

2,05

174

9,0

9,0

ANEXA nr. 5: Cerinţele nutriţionale ale oilor în lactaţie în perioada de stabulaţie

Greutatea corporală

(kg)

Perioada lactaţiei

Număr de miei

Unităţi nutritive

Proteină brută digestibilă

(g)

Ca

(g)

P

(g)

60

1-60 de zile

1

1,38

282

12

9

2

1,54

354

15

11

70

1

1,44

312

13

10

2

1,66

384

16

12

80

1

1,51

324

15

11

2

1,66

394

17

13

ANEXA nr. 6: Cerinţele nutriţionale ale vacilor pentru întreţinere pe zi/100 kg greutate vie

Substanţă uscată (kg)

(limite)

Unităţi nutritive

Proteină brută digestibilă

(g)

Ca

(g)

P

(g)

2,5-3,5

1,1

54

4

4

ANEXA nr. 7: Cerinţele nutriţionale ale bivoliţelor pentru producerea unul kilogram de lapte cu diferite procente de grăsime

Procent de grăsime

(%)

Unităţi nutritive

Proteină brută digestibilă

(g)

Ca

(g)

P

(g)

3,5

0,50

59

4,3

1,60

4,0

0,53

63

4,4

1,70

4,5

0,57

67

4,6

1,75

5,0

0,60

71

4,8

1,80

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 410 din data de 3 iunie 2014