ORDIN nr. 2544 din 21 decembrie 2015 pentru aprobarea Licenţei generale de import şi transfer de introducere definitive de produse militare pe teritoriul României, pentru destinatari finali din cadrul forţelor armate, LGIFA-RO-01
În conformitate cu prevederile art. 13 alin. (1) lit. c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/1999 privind regimul de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare, republicată,
În temeiul art. 5 alin. (7) din Hotărârea Guvernului nr. 8/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Externe, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul afacerilor externe emite următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Licenţa generală de import şi transfer de introducere definitive de produse militare pe teritoriul României, pentru destinatari finali din cadrul forţelor armate, LGIFA-RO-01, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Departamentul pentru controlul exporturilor va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

Ministrul afacerilor externe,

Lazăr Comănescu

ANEXĂ: Licenţa generală de import şi transfer de introducere definitive de produse militare pe teritoriul României, pentru destinatari finali din cadrul forţelor armate, LGIFA-RO-01
(1)Domeniul de aplicare
1.Licenţa generală LGIFA-RO-01 autorizează operaţiunile definitive de import şi transferul de introducere pe teritoriul României al produselor militare precizate în licenţă către destinatari finali din cadrul forţelor armate, cu respectarea termenilor şi condiţiilor menţionate.
2.Prin forţe armate se înţelege armata (organele centrale ale Ministerului Apărării Naţionale, categoriile de forţe şi organele militare teritoriale), mari unităţi şi unităţi din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cele ale serviciilor de informaţii ale statului şi alte formaţiuni de apărare armată organizate potrivit legii, aşa cum sunt ele definite în Legea apărării naţionale a României nr. 45/1994, cu modificările ulterioare.
(2)Utilizatorii licenţei generale
Prezenta licenţă generală poate fi utilizată de persoanele înregistrate la Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul pentru controlul exporturilor, denumit în continuare ANCEX, care au calitatea de autoritate contractantă sau de mandatar/prestator de servicii care efectuează importuri/transferuri pe seama forţele armate sau pentru acestea.
(3)Produse
Prezenta licenţă generală se aplică produselor militare din Lista cuprinzând produsele militare supuse regimului de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni, aprobată prin ordin al ministrului afacerilor externe, cu precizările din tabelul de mai jos:

Categorie

Precizări

ML1

Sunt permise componente, piese de schimb şi accesorii special concepute pentru produsele din categorie. Sunt excluse armele cu ţeavă lisă cu calibru mai mic de 20 mm, alte arme de foc şi arme automate cu un calibru mai mic sau egal cu 12,7 mm (calibru 0,50 inchi)

ML2

Sunt permise componente, piese de schimb şi accesorii special concepute pentru produsele din categorie. Sunt excluse armele cu ţeavă lisă cu un calibru de 20 mm sau mai mare, alte arme sau armament cu un calibru mai mare de 12,7 mm (calibru 0,50 inchi) şi lansatoare

ML3

Sunt excluse toate produsele din categorie

ML4

Sunt excluse următoarele produse:

- rachete dirijate sau nedirijate, balistice sau de croazieră, capabile să livreze la ţintă un focos sau o armă de distrugere, pe o rază mai mare de 25 km, şi echipamente special concepute sau modificate pentru lansarea unor astfel de rachete;

- vehicule controlate de la distanţă, care au caracteristicile rachetelor descrise mai sus;

- sisteme portabile de apărare antiaeriană (MANPADS) şi componente special concepute pentru acestea;

- muniţii cu submuniţii sau cu fragmentare;

- mine antipersonal.

ML5

Sunt permise toate produsele din categorie

ML6

Sunt excluse vehiculele terestre complete

ML7

Sunt excluse produsele din subcategoriile a, b, c, d, e, h şi i

ML8

Sunt excluse toate produsele din categorie

ML9

Sunt excluse navele complete

ML10

Sunt excluse aeronavele complete, inclusiv aeronavele fără pilot

ML11

Sunt excluse echipamentele de ghidare şi navigaţie pentru MANPADS şi componentele pentru acestea

ML12

Sunt excluse toate produsele din categorie

ML13

Sunt permise toate produsele din categorie

ML14

Sunt excluse echipamentele de antrenament pentru MANPADS şi componentele pentru acestea

ML15

Sunt permise toate produsele din categorie

ML16

Sunt permise toate produsele din categorie

ML17

Sunt excluse produsele din subcategoriile ML17c, ML17g, ML17h şi ML17i

ML18

Sunt excluse echipamentele de producţie pentru sisteme MANPADS, mine antipersonal şi muniţii cu submuniţii sau cu fragmentare

ML19

Sunt excluse toate produsele din categorie

ML20

Sunt excluse toate produsele din categorie

ML21

Sunt permise toate produsele din categorie

ML22

Este exclusă tehnologia necesară dezvoltării, exploatării, instalării, întreţinerii, reparării şi modernizării produselor excluse în prezentul tabel

(4)Destinatari finali
1.Prezenta licenţă generală autorizează operaţiunile definitive de import/transfer de introducere pe teritoriul României al produselor militare precizate mai sus, către destinatari finali din cadrul forţelor armate.
2.Destinatarii finali din cadrul forţelor armate, prin autorităţi contractante, pot mandata sau contracta pentru prestarea de servicii persoane înregistrate la ANCEX conform art. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/1999 privind regimul de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare, republicată, să efectueze pe seama/pentru acestea operaţiuni de import/transfer cu produsele din prezenta licenţă.
(5)Exportatori/Furnizori
Prezenta licenţă este valabilă pentru operaţiuni derulate cu exportatori/furnizori din orice stat, cu respectarea obligaţiilor care decurg prin aplicarea embargourilor privind comerţul cu arme instituite printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, poziţie comună sau acţiune comună adoptată de Consiliul Uniunii Europene, decizie a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa sau instituite de alte state membre ale Uniunii Europene sau ale NATO.
(6)Termeni şi condiţii
I.Înscriere
1.Persoanele înregistrate care doresc să utilizeze prezenta licenţă generală vor solicita la ANCEX înscrierea ca utilizator al prezentei licenţe generale. Cererea de înscriere se va întocmi după modelul prezentat la pct. 6 al secţiunii "Dispoziţii finale".
2._
a)Cererea de înscriere se completează de către autoritatea contractantă a produselor sau, după caz, de către mandatarul sau prestatorul de servicii care efectuează importurile/transferurile pe seama, respectiv pentru destinatarii finali din prezenta licenţă generală.
b)în cazul solicitanţilor cu calitate de mandatar/prestator de servicii, aceasta va fi însoţită de copia unui contract de mandat/prestări de servicii încheiat cu o autoritate contractantă din cadrul forţelor armate, în baza căruia se efectuează importuri/transferuri pe seama forţele armate sau pentru acestea.
3.În vederea înscrierii ca utilizator al prezentei licenţe generale, solicitantul trebuie să facă dovada actualizării Programului intern de conformitate (PIC), în concordanţă cu prevederile prezentei licenţei generale, şi să prezinte raportul de audit intern al PIC, conform prevederilor Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/1999 privind regimul de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare, aprobate prin Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 849/2013.
4.ANCEX va efectua auditul extern al implementării PIC la solicitant.
5.ANCEX transmite solicitantului confirmarea de înscriere şi codul de utilizator de licenţă generală în termen de maximum 90 de zile de la data depunerii cererii de înscriere şi a documentaţiei solicitate.
II.Derularea operaţiunilor
1.Utilizatorul prezentei licenţe generale trebuie să înştiinţeze ANCEX, în scris, despre prima utilizare a licenţei generale, în termen de maximum 30 de zile de la data efectuării primei operaţiuni de import/transfer.
2.Utilizatorul prezentei licenţe generale are obligaţia să menţioneze pe toate documentele comerciale emise în legătură cu produsele importate/transferate codul de utilizator de licenţă generală acordat de ANCEX şi textul "Produse militare supuse controlului prin licenţa generală nr. LGIFA-RO-01".
3.În cazul în care utilizatorul licenţei a fost informat de exportator/furnizor cu privire la existenţa unor restricţii privind produsele importate/transferate, utilizatorul licenţei este obligat să menţioneze explicit conţinutul acestor restricţii în documentaţia de predare a produselor către destinatarul final.
4.Orice modificare a destinaţiei finale a produselor se face cu acordul ANCEX.
III.Evidenţa operaţiunilor şi raportările către ANCEX
1.Utilizatorul prezentei licenţe are obligaţia de a păstra pe o durată de 15 ani toate documentele privind operaţiunile efectuate în baza prezentei licenţe generale, în special contracte, facturi, documente care atestă calitatea în care acesta derulează operaţiunile de import/transfer în baza prezentei licenţe generale, precum şi documentele prin care au fost comunicate eventuale restricţii referitoare la produse.
2.Utilizatorul prezentei licenţe generale are obligaţia de a păstra evidenţe detaliate şi complete privind operaţiunile derulate.
3.Utilizatorul licenţei generale va raporta semestrial la ANCEX, până la 15 iulie, respectiv 15 ianuarie, următoarele informaţii:
a)codul de utilizator de licenţă generală acordat de ANCEX;
b)denumirea destinatarului final;
c)nr. documentului care atestă calitatea (mandatar/prestator de servicii) în care acesta derulează operaţiunile de import/transfer în baza prezentei licenţe generale, după caz;
d)numele exportatorului/furnizorului extern şi ţara;
e)angajamentele luate de utilizatorul de licenţă/destinatarul final al produselor faţă de exportator;
f)denumirea comercială a produselor;
g)cantitate/unitate de măsură;
h)valoarea/moneda;
i)categoria de încadrare în lista de produse militare (ML);
j)nr. documentului de transport/data;
k)nr. documentului vamal de import (după caz);
l)nr. documentului de recepţie sau nr. procesului-verbal de predare-primire către destinatarul final.
4.Utilizatorii licenţei trebuie să comunice ANCEX condiţiile şi termenii speciali, inclusiv limitările impuse de partenerii externi sau autoritatea competentă din ţara exportatorului/furnizorului privind utilizarea finală şi/sau exportul/retransferul, şi vor transmite, odată cu raportările semestriale, copii ale documentelor din care rezultă conţinutul limitărilor.
5.Raportările semestriale sunt obligatorii şi în situaţia în care nu au fost efectuate importuri/transferuri în baza licenţei generale.
(7)Dispoziţii finale
1.Prezentei licenţei generale i se aplică prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/1999, republicată. Termenii specifici utilizaţi sunt cei definiţi la art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/1999, republicată.
2.Niciuna din prevederile prezentei licenţe generale nu trebuie să afecteze prevederile altor acte normative în vigoare privind interzicerile sau restricţiile aplicate importului/ transferului, transportului, deţinerii, păstrării, depozitării produselor militare prevăzute în licenţa generală.
3.ANCEX poate suspenda sau anula înscrierea ca utilizator al prezentei licenţe generale în cazul încălcării termenilor şi condiţiilor de utilizare sus-menţionate, precum şi în cazul în care utilizatorul a fost sancţionat pentru încălcări ale regimului de control al exporturilor.
4.Utilizatorul poate solicita ANCEX retragerea de la utilizarea licenţei generale, cu returnarea confirmării de înscriere eliberate de ANCEX.
5.Confirmarea de înscriere ca utilizator poate fi însoţită de condiţii suplimentare de utilizare a prezentei licenţe generale.
6.Cererea de înscriere ca utilizator al prezentei licenţei generale se completează potrivit modelului de mai jos.

Numărul şi data înregistrării la solicitant

....................

Numărul şi data înregistrării la MAE/ANGEX

...............

CERERE

pentru înscrierea ca utilizator al licenţei generale de import şi transfer de introducere definitive de produse militare pe teritoriul României, pentru destinatari finali din cadrul forţelor armate, LGIFA-RO-01

Subsemnatul, ......................, având funcţia de ....................., acţionând în calitate de reprezentant legal al ........................, cu sediul în ..................., str. ........... nr. ................., bl. .........., sc. ............, ap. ........., sectorul/judeţul ....................., telefon ................, fax ................, e-mail ......................, website ..............., înregistrată la MAE/ANCEX sub codul ...................... şi având codul unic de identificare fiscală nr. ................., solicit înscrierea ca utilizator al licenţei generale nr. LGIFA-RO-01 pentru operaţiuni cu produsele militare din licenţa generală menţionată, în calitate de (se bifează căsuţa corespunzătoare):

|_| autoritate contractantă

|_| mandatar/prestator de servicii

În acest sens, mă angajez:

- să efectuez operaţiuni numai cu produsele militare permise prin licenţa generală LGIFA-RO-01;

- să respect termenii şi condiţiile de utilizare a licenţei generale, inclusiv obligativitatea raportărilor semestriale la MAE/ANCEX;

- să menţin baze de date corespunzătoare.

Data ................

Nume, prenume, funcţia ...............

Semnătura .......................

Ştampila

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 7 din data de 6 ianuarie 2016