ORDIN nr. 2459 din 12 noiembrie 2012 privind aprobarea Sistemului de monitorizare a calităţii benzinei şi motorinei
Având în vedere prevederile art. 9 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 928/2012 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a benzinei şi motorinei şi de introducere a unui mecanism de monitorizare şi reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi ale art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 935/2011 privind promovarea utilizării biocarburanţilor şi a biolichidelor, cu modificările şi completările ulterioare,
În temeiul art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1.634/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri emite următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Sistemul de monitorizare a calităţii benzinei şi motorinei prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului de stat, ministrul economiei şi comerţului, nr. 742/2004 privind aprobarea Sistemului de monitorizare a calităţii benzinei şi motorinei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.081 din 19 noiembrie 2004, cu modificările ulterioare, se abrogă.
Art. 3
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

p. Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri,

Gelu-Ştefan Diaconu,

secretar de stat

ANEXA nr. 1: SISTEM de monitorizare a calităţii benzinei şi motorinei
SECŢIUNEA A:
Operatorii economici care introduc pe piaţă benzină şi motorină sunt obligaţi să verifice în laboratoarele proprii sau în alte laboratoare, pentru fiecare lot de benzină şi motorină introdus pe piaţă, toate specificaţiile tehnice prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 928/2012 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a benzinei şi motorinei şi de introducere a unui mecanism de monitorizare şi reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, precum şi conformitatea privind conţinutul de biocarburanţi, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 935/2011 privind promovarea utilizării biocarburanţilor şi biolichidelor, cu modificările şi completările ulterioare.
Furnizorii şi distribuitorii finali, aşa cum sunt definiţi la art. 2 lit. h) şi k) din Hotărârea Guvernului nr. 928/2012, au obligaţia de a păstra înregistrarea tuturor cantităţilor de benzină şi motorină comercializate, precum şi rapoartele de încercări aferente acestora, cel puţin un an.
SECŢIUNEA B:
1.Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, denumit în continuare MECMA, monitorizează respectarea cerinţelor privind calitatea benzinei şi motorinei, prin eşantionare.
2.Activitatea de eşantionare constă în prelevarea probelor de benzină şi motorină şi efectuarea încercărilor de determinare a parametrilor specificaţiilor tehnice prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 928/2012, precum şi cerinţelor privind conţinutul de biocarburanţi, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 935/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Reprezentanţii MECMA pot fi observatori la prelevarea probelor.
3.Activitatea de eşantionare se realizează de laboratoare de încercări, de organisme de certificare produs sau de organisme de inspecţie de terţă parte, recunoscute în acest scop de MECMA.
4.Recunoaşterea acestor organisme se face în urma unui proces de evaluare bazat pe criteriile prevăzute în anexa nr. 1.
5.Lista organismelor recunoscute pentru efectuarea activităţii de eşantionare a benzinei şi motorinei se aprobă prin ordin al ministrului economiei, comerţului şi mediului de afaceri şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
6.Organismele recunoscute pentru efectuarea activităţilor de eşantionare vor transmite MECMA rezultatele încercărilor efectuate asupra probelor şi o copie a procesului-verbal de eşantionare, în maximum 5 zile lucrătoare de la data începerii campaniei de eşantionare stabilită de MECMA.
În baza unei cereri, înaintată de operatorul economic, la care s-a efectuat prelevarea probelor de benzină şi motorină, către MECMA - Direcţia generală energie şi mediu, în cel mult 10 zile de la prelevarea probelor de benzină şi motorină, acesta va primi o copie a rezultatelor încercărilor efectuate asupra probelor de benzină şi motorină de la laboratoarele acreditate care au efectuat eşantionarea.
7.Procesul-verbal de eşantionare în vederea determinării specificaţiilor tehnice pentru carburanţii folosiţi la autovehicule echipate cu motoare cu aprindere prin scânteie sau cu motoare cu aprindere prin comprimare, impuse la introducerea pe piaţă în vederea protejării sănătăţii populaţiei şi mediului, va fi completat în conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr. 2 şi se va întocmi în 3 exemplare:
a)un exemplar pentru distribuitorul final de la care s-a prelevat proba;
b)un exemplar pentru organismul recunoscut să efectueze eşantionarea;
c)un exemplar pentru MECMA.
8.Metodologia de eşantionare este prevăzută în anexa nr. 3.
9.Pe recipientele utilizate pentru prelevarea probelor de benzină şi motorină se aplică o etichetă ce conţine informaţiile prevăzute în anexa nr. 4.
Informaţiile de pe eticheta pentru probă referitoare la provenienţa acesteia, trebuie să fie complete şi lizibile. Eticheta se aplică pe recipientul pentru prelevarea probei astfel încât să nu se desprindă sau să nu se detaşeze uşor ulterior.
10.MECMA stabileşte numărul minim anual de probe, locul şi momentul prelevării probelor, precum şi organismul recunoscut care efectuează eşantionarea.
11.Probele se analizează în cel mai scurt timp posibil din momentul prelevării. Dacă rezultatele încercărilor nu sunt conforme cu prevederile specificaţiilor tehnice prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 928/2012 şi cu cerinţele privind conţinutul de biocarburanţi, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 935/2011, cu modificările şi completările ulterioare, MECMA dispune preluarea probelor pentru care rezultatele încercărilor sunt neconforme de un alt organism recunoscut şi sunt analizate în maximum 24 de ore de la momentul preluării acestora.
Încercările suplimentare efectuate de cel de-al doilea organism recunoscut sunt asistate de un reprezentant al organismului care a efectuat primele încercări.
În cazul în care rezultatele încercărilor suplimentare sunt conforme cu specificaţiile tehnice prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 928/2012 şi cu cerinţele privind conţinutul de biocarburanţi, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 935/2011, cu modificările şi completările ulterioare, cheltuielile aferente acestora sunt suportate de organismul recunoscut care a efectuat primele încercări.
În cazul în care rezultatele încercărilor suplimentare nu sunt conforme cu specificaţiile tehnice prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 928/2012, şi cu cerinţele privind conţinutul de biocarburanţi, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 935/2011, cu modificările şi completările ulterioare, MECMA sesizează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) despre neconformităţile constatate în vederea aplicării de către aceasta a prevederilor referitoare la constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor conform Hotărârii Guvernului nr. 928/2012 şi Hotărârii Guvernului nr. 935/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
În situaţia în care rezultatele finale ale încercărilor de laborator conduc spre suspiciunea de denaturare a benzinei şi motorinei, MECMA sesizează Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
12.Organismele recunoscute de MECMA sunt obligate să dovedească anual intercompararea rezultatelor încercărilor lor.
13.Aplicarea sistemului de monitorizare a calităţii benzinei şi motorinei se realizează în cadrul MECMA de către Serviciul protecţia mediului din cadrul Direcţiei generale energie şi mediu.
14.Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentul sistem de monitorizare a calităţii benzinei şi motorinei.
-****-
ANEXA nr. 11: CRITERII de evaluare a organismelor în vederea recunoaşterii
(- ANEXA nr. 1 la Sistemul de monitorizare a calităţii benzinei şi motorinei)
Condiţii minime pe care organismele trebuie să le îndeplinească:
1.să fie acreditate pentru încercările, domeniul/schemele de certificare privind calitatea benzinei şi motorinei;
2.să deţină asigurare de răspundere civilă;
3.să demonstreze că au capabilitate proprie de prelevare a probelor, că sunt dotate cu echipamente corespunzătoare pentru efectuarea încercărilor conform metodelor prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 928/2012 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a benzinei şi motorinei şi de introducere a unui mecanism de monitorizare şi reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
ANEXA nr. 12:
(- ANEXA Nr. 2 la Sistemul de monitorizare a calităţii benzinei şi motorinei)
PROCES-VERBAL de eşantionare în vederea determinării specificaţiilor tehnice pentru carburanţii folosiţi la autovehiculele echipata cu motoare cu aprindere prin scânteie sau cu motoare cu aprindere prin comprimare, impuse la introducerea pe piaţă în vederea protejării sănătăţii populaţiei şi mediului
Nr. .....................
Încheiat astăzi ................... ora .................. între:
Distribuitor final ................... (denumirea staţiei, adresa, telefonul, fax, e-mail) ....................., reprezentat prin ................. (numele şi funcţia) .................., şi
Organismul recunoscut pentru efectuarea activităţii de eşantionare ........................... (denumirea organismului recunoscut, adresa, telefonul, fax, e-mail) ......................., reprezentat prin ......................... (numele, funcţia, nr. legitimaţie) .....................
În conformitate cu prevederile din Hotărârea Guvernului nr. 928/2012 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a benzinei şi motorinei şi de introducere a unui mecanism de monitorizare şi reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi Hotărârea Guvernului nr. 935/2011 privind promovarea utilizării biocarburanţilor şi a biolichidelor, cu modificările şi completările ulterioare, am procedat la prelevarea următoarelor probe:

Nr. crt.

Denumirea produsului

Furnizorul/ Furnizorii

Cantitatea din care s-a prelevat proba (U.M.)

Cantitatea prelevată (U.M.)

Parametrii de determinat

Nr. pompă

Număr sigilii

Observaţii

Proba pentru laborator

Contra-probă

Proba - martor

           
           
           
           
           
           
Reprezentantul staţiei a primit spre păstrare probele-martor introduse în recipiente curate şi uscate.
Probele reprezentând proba pentru laborator şi contraproba au fost preluate pentru a fi expediate la Laboratorul ...................... pentru efectuarea încercărilor.
Reprezentantul organismului recunoscut
pentru efectuarea activităţii de eşantionare,
......................
Reprezentantul distribuitorului final (staţiei)
.....................
ANEXA nr. 13: METODOLOGIE DE EŞANTIONARE
(- ANEXA nr. 3 la Sistemul de monitorizare a calităţii benzinei şi motorinei)
În vederea determinării parametrilor prevăzuţi în specificaţiile tehnice pentru benzină şi motorină se prelevează 3 probe, identificabile oricând:
- proba pentru laborator: cantitatea de produs prelevată dintr-un lot pentru a permite determinarea de către organismul recunoscut a parametrilor specificaţiilor tehnice prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 928/2012 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a benzinei şi motorinei şi de introducere a unui mecanism de monitorizare şi reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi în Hotărârea Guvernului nr. 935/2011 privind promovarea utilizării biocarburanţilor şi a biolichidelor cu modificările şi completările ulterioare;
- contraproba: proba care se utilizează pentru efectuarea încercărilor suplimentare atunci când rezultatele încercărilor asupra probei pentru laborator au evidenţiat neconformitatea acesteia cu specificaţiile tehnice prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 928/2012, şi în Hotărârea Guvernului nr. 935/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
- proba-martor: proba care se păstrează de către distribuitorul final.
În toate cazurile probele prelevate vor fi sigilate. Aceste sigilii se vor aplica pe eticheta aferentă probelor.
Înainte de utilizare recipientele pentru prelevarea probelor trebuie să fie verificate din punct de vedere al integrităţii şi etanşeităţii. Recipientul se închide cu un capac prevăzut cu o garnitură nedeteriorată, rezistentă la benzină şi motorină.
Probele vor fi introduse numai în recipiente destinate în mod special pentru acest scop, care trebuie sa fie curate şi uscate.
Proba-martor şi contraproba vor avea sigilii duble. Un sigiliu va fi al distribuitorului final de benzină sau motorină supusă verificării, iar celălalt sigiliu va fi al organismului recunoscut pentru efectuarea activităţii de eşantionare.
Posesorii celor 3 probe nu au dreptul să distrugă sau să modifice starea probei aflate în păstrarea lor.
Cantitatea necesară pentru cele 3 probe de benzină este de 9 litri, iar pentru motorină, de 4,5 litri.
Persoana care prelevează proba are responsabilitatea de a manipula, ambala şi transporta în condiţii de siguranţă proba respectivă de la locul de prelevare până la laboratorul care efectuează încercările.
Proba-martor sigilată se păstrează timp de 30 de zile la loc ferit de razele soarelui, într-o cameră răcoroasă, uscată şi ferită de praf.
Contraproba sigilată şi nefolosită se păstrează timp de 30 de zile la loc ferit de razele soarelui, într-o cameră răcoroasă, uscată şi ferită de praf, după care poate fi valorificată de distribuitorul final.
Evidenţa probelor prelevate se va ţine într-un registru special al laboratorului care efectuează încercările. În registrul special de evidenţă se înscriu informaţiile menţionate pe etichetele fixate la probele sigilate.
Prelevarea probelor se realizează cu respectarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de prevenirea şi stingerea incendiilor.
Metodele de referinţă pentru determinarea parametrilor aferenţi specificaţiilor tehnice prevăzute în anexele la Hotărârea Guvernului nr. 928/2012 sunt cele prevăzute în art. 9 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 928/2012.
ANEXA nr. 14:
(- ANEXA nr. 4 la Sistemul de monitorizam a calităţi benzinei şi motorinei)
Denumirea organismului recunoscut care efectuează activitatea de eşantionare
Proba pentru laborator/Contraproba/Proba-martor
Nr. sigiliu ...................
Loc pentru sigiliu
ETICHETA PENTRU PROBĂ
(însoţeşte fiecare probă de produs)
Nr. şi data procesului-verbal de eşantionare .....................
Denumirea produsului .........................
Numărul de identificare pentru pompă .....................
Distribuitorul final de la care s-a prelevat proba ......................
Data şi ora prelevării ......................
Reprezentantul organismului
recunoscut pentru efectuarea
activităţii de eşantionare,
.....................
(numele, funcţia, semnătura şi ştampila)
Reprezentantul distribuitorului
final/staţiei,
....................
(numele, funcţia, semnătura şi ştampila)
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 788 din data de 23 noiembrie 2012