ORDIN nr. 71 din 21 aprilie 2015 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului tipizat "Proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor", precum şi a caracteristicilor de tipărire a acestuia
Având în vedere:
- prevederile Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării terorismului, republicată, cu modificările ulterioare;
- prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare;
- Decizia Plenului Oficiului nr. 350 din 7 aprilie 2015,
În temeiul prevederilor art. 7 alin. (1) şi art. 8 lit. j) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.599/2008, cu modificările ulterioare,
preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor emite prezentul ordin.
Art. 1
Se aprobă modelul şi conţinutul formularului tipizat "Proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor" utilizat de personalul Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor cu atribuţii de control, prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Se aprobă caracteristicile de tipărire a formularului tipizat menţionat la art. 1, prevăzute în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 3
La data publicării prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor nr. 270/2012 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului tipizat "Proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor", precum şi a caracteristicilor de tipărire a acestuia, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 740 din 2 noiembrie 2012.
Art. 4
Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, prin Direcţia supraveghere şi control, va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 5
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicare.
-****-

Preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor,

Neculae Plăiaşu

ANEXA nr. 1:
OFICIUL NAŢIONAL DE PREVENIRE ŞI COMBATERE A SPĂLĂRII BANILOR
Regim special
Exemplar 1
PROCES-VERBAL de constatare şi sancţionare a contravenţiilor seria O.N.P.C.S.B. nr. ......................
Încheiat astăzi,....................., luna ..............., anul .............., în .........................
Agentul/Agenţii constatator/constatatori ........................., cu funcţia de ......................., în temeiul Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării terorismului, republicată, cu modificările ulterioare, al Hotărârii Guvernului nr. 1.599/2008 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, cu modificările ulterioare, al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Hotărârii Guvernului nr. 603/2011 pentru aprobarea Normelor privind supravegherea de către Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a modului de punere în aplicare a sancţiunilor internaţionale, în baza Ordinului preşedintelui Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor nr. ............... şi în baza legitimaţiilor de serviciu nr. ..............., eliberate de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, în urma controlului efectuat în ziua/perioada ................, luna ............., anul ..............., ora ................, la ............., din .............., str. ........ nr. .........., sectorul/judeţul ...................., am constatat următoarele *): .........................................................................................................
Faptele de mai sus constituie contravenţie/contravenţii, prevăzută/prevăzute la:
1.- art. ......... alin. ........ lit. .......... din ..............;
2.- art. ......... alin. ........ lit. .......... din ..............;
3.- art. ......... alin. ........ lit. .......... din ..............;
4.- art. ......... alin. ........ lit. .......... din ..............;
5.- art. ......... alin. ........ lit. .......... din ..............;
6.- art. ......... alin. ........ lit. .......... din ..............;
7.- art. ......... alin. ........ lit. .......... din .............. .
De desăvârşirea acestor fapte se face vinovat contravenientul **):
A ......................., înregistrată la registrul comerţului cu nr. ................., având codul fiscal nr. ..........., cu sediul social în .............., prin Sucursala ..............., înregistrată la registrul comerţului cu nr. ................, având codul fiscal nr. ...................., cu sediul principal/secundar în ......................., reprezentată de ..................., în calitate de .........................., identificat prin .............. seria .......... nr. ............., eliberat de .................... CNP...................., cu domiciliul în ........................., str. .......... nr. ........, bl. .........., sc. ............., et. ........., ap. ............, sectorul/judeţul ...................., şi de .................., în calitate de ...................., identificat prin ............. seria .............. nr. ..........., eliberat de .......................... CNP .............................., cu domiciliul în .........................., str. ............... nr. ............, bl. ..........., sc. ........, et. ........, ap. ..........., sectorul/judeţul ................. .
B .................... fiul (fiica) lui .................. şi al/a ...................., în vârstă de ............ ani, cu domiciliul în ..................., str. ........... nr. ........, bl. .........., sc. ........., ap. ............, sectorul-judeţul ....................., identificat prin ............... seria .............. nr. ................., eliberat de ....................., CNP .......................... .
Faţă de contravenţiile săvârşite se aplică următoarele sancţiuni:
Contravenientul ..........................., se amendează cu:
1................ lei, conform art. .......... din .............;
2................ lei, conform art. .......... din .............;
3................ lei, conform art. .......... din ............;
4................ lei, conform art. .......... din .............;
5............... lei, conform art. ........... din .............;
6............... lei, conform art. ........... din ............. .
în sumă totală de ................... lei.
Amenda se va achita în contul de amenzi deschis la Direcţia de Trezorerie ............................. .
Dispoziţiile art. 28 şi 29 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, nu se aplică.

Agenţi constatatori,

...................

....................

Martor,

...................

....................

Contravenient***),

...................

....................

___
*)În cazul în care spaţiul alocat este insuficient, se vor întocmi note de constatare în 3 exemplare, semnate de toate părţile pe fiecare pagină, acestea constituind anexă şi făcând parte integrantă din procesul-verbal.
**)Se va completa "A" pentru persoana juridică sau "B" pentru persoana fizică.
***)Se solicită contravenientului să scrie obiecţiunile în spaţiul alocat sau să scrie că nu are obiecţiuni. În caz de refuz al contravenientului, agenţii constatatori vor menţiona în scris refuzul contravenientului de a se conforma acestei cerinţe.
Alte menţiuni
Îndeplinindu-ne obligaţia legală de a aduce la cunoştinţa contravenientului dreptul de a formula obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare, acesta înţelege să le consemneze distinct, astfel***): ..................................................... .
__
***) Se solicită contravenientului să scrie obiecţiunile în spaţiul alocat sau să scrie că nu are obiecţiuni. În caz de refuz al contravenientului, agenţii constatatori vor menţiona în scris refuzul contravenientului de a se conforma acestei cerinţe.
În conformitate cu prevederile art. 31 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, împotriva prezentului proces-verbal care ţine loc de înştiinţare de plată se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.
Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.
Prezentul proces-verbal, care conţine .................... pagini împreună cu anexele aferente ce conţin .................. pagini, s-a întocmit în 3 exemplare, din care un exemplar s-a înmânat astăzi ............... sau se va transmite prin poştă cu aviz de primire/prin afişare la uşa principală a sediului/domiciliului contravenientului, în cel mult două luni de la data încheierii.
Operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces-verbal semnat de cel puţin un martor.
Am primit un exemplar.

Agenţi constatatori,

...................

....................

Martor,

...................

....................

Contravenient****),

...................

....................

___
****) În cazul în care contravenientul nu este de faţă, refuză sau nu poate să semneze, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puţin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnătura acestuia.
Martor: Numele şi prenumele ...................., domiciliat în .................., str. ............ nr. .........., bl. ........., sc. .........,et. ......, ap. ..........., sectorul/judeţul .............., identificat prin ................. seria ............. nr. ..........., eliberat de ......................, CNP ................................. .
Refuzând primirea, s-a afişat procesul-verbal pe uşa principală a sediului/domiciliului contravenientului. Drept care s-a încheiat prezentul proces-verbal de îndeplinire a procedurii.

Agenţi constatatori,

...................

....................

Martor,

...................

....................

ANEXA nr. 2: CARACTERISTICI DE TIPĂRIRE
Denumire: Proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor
Seria O.N.P.C.S.B. nr. ..................... (începând cu nr. 0001351)
Formularul se tipăreşte în 3 exemplare, pe format A4, de culori diferite (negru, roşu şi verde).
Formularele se tipăresc pe hârtie de calitate, autocopiativă pe ambele feţe, care să asigure lizibilitatea scrisului atât pe original, cât şi pe copii.
Formularele se broşează în carnete/blocuri a câte 50 de procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, conţinând câte 150 de file fiecare.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 277 din data de 24 aprilie 2015