DECIZIE nr. 512 din 19 iunie 2015 privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio pentru misiunile diplomatice, oficiile consulare şi reprezentanţele organizaţiilor internaţionale acreditate în România
În temeiul art. 34 din Ordonanţa de urgentă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 10 alin. (2) pct. 10, art. 11 alin. (1) şi (7), art. 12 alin. (1) şi (3) din Ordonanţa de urgentă a Guvernului nr. 22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, aprobată prin Legea nr. 113/2010, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii emite prezenta decizie.
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
Prezenta decizie stabileşte procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio pentru misiunile diplomatice, oficiile consulare şi reprezentanţele organizaţiilor internaţionale acreditate în România, precum şi de stabilire a condiţiilor de utilizare temporară a frecvenţelor radio pe durata vizitelor unor demnitari străini în România.
Art. 2
(1)În cuprinsul prezentei decizii sunt aplicabile definiţiile prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Ordonanţa-cadru.
(2)În înţelesul prezentei decizii, prin autorizaţia de asignare a frecvenţelor radio, denumită în continuare AAF, care se constituie anexă la licenţa de utilizare a frecvenţelor radio, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, denumită în continuare ANCOM, stabileşte frecvenţele radio şi parametrii tehnici şi operaţionali asociaţi pentru funcţionarea uneia sau mai multor staţii de radiocomunicaţii.
Art. 3
(1)Licenţa de utilizare a frecvenţelor radio, denumită în continuare LUF, cuprinde, în principal, datele de identificare a titularului, drepturile de utilizare a spectrului acordate prin licenţă, care se concretizează în frecvenţa sau frecvenţele asignate, menţionarea serviciului de radiocomunicaţii şi desemnarea tipului de aplicaţie pentru care a fost acordată licenţa, aria furnizării reţelei, condiţii tehnice şi operaţionale asociate drepturilor de utilizare, obligaţiile titularului, termenul de valabilitate a drepturilor de utilizare, data intrării în vigoare a drepturilor de utilizare, orice alte condiţii stabilite în conformitate cu prevederile art. 24 alin. (2) din Ordonanţa-cadru, precum şi alte obligaţii ce decurg din legislaţia în vigoare în domeniul comunicaţiilor electronice.
(2)AAF cuprinde, în principal, datele de identificare a titularului, frecvenţa sau frecvenţele radio asignate, parametrii tehnici şi operaţionali ai unei staţii de radiocomunicaţii sau, după caz, ai staţiilor de radiocomunicaţii din componenţa unei reţele, precum şi alte date relevante ale asignării/asignărilor de frecvenţe.
Art. 4
Utilizarea efectivă a frecvenţelor radio este permisă numai după obţinerea LUF, respectiv după comunicarea condiţiilor de utilizare temporară a frecvenţelor radio în cazul utilizării cu caracter ocazional pe durata vizitelor unor demnitari străini în România, în condiţiile prezentei decizii.
Art. 5
(1)ANCOM acordă LUF misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale acreditate în România în ordinea solicitărilor, ca urmare a comunicării Ministerului Afacerilor Externe - Direcţia protocol.
(2)Termenul de valabilitate al LUF acordate în condiţiile alin. (1) este de 5 ani, cu excepţia:
a)LUF acordate pentru reţele de comunicaţii electronice destinate unor transmisii ocazionale, pentru care termenul de valabilitate este de cel mult 6 luni de la emitere;
b)LUF acordate pentru perioade mai mici de 5 ani, conform solicitării titularului;
c)LUF acordate pentru perioade mai mici de 5 ani, din motive ce ţin de gestionarea spectrului radio;
d)LUF acordate în baza unor strategii de utilizare a spectrului radio, care prevăd alte perioade de valabilitate.
CAPITOLUL II: Emiterea LUF şi AAF
Art. 6
(1)Misiunile diplomatice, oficiile consulare şi reprezentanţele organizaţiilor internaţionale acreditate în România, în vederea acordării LUF în condiţiile art. 5, vor transmite Ministerului Afacerilor Externe - Direcţia protocol o notă verbală, însoţită de două formulare-tip, completate în original, ce conţin informaţii specifice serviciului de radiocomunicaţii şi tipului de aplicaţie în care se încadrează solicitarea.
(2)Formularul-tip poate fi obţinut de pe pagina de internet a ANCOM.
(3)Un exemplar al formularului-tip se păstrează la Ministerul Afacerilor Externe - Direcţia protocol, care ţine evidenţa solicitărilor, a tipului de aplicaţie şi a avizelor privind îndeplinirea condiţiilor de reciprocitate.
Art. 7
(1)Ministerul Afacerilor Externe - Direcţia protocol va transmite ANCOM, în termen de 10 zile lucrătoare, solicitarea de acordare a LUF.
(2)În situaţia în care în urma analizei cererii şi documentaţiei tehnice se constată că cererea este incorectă sau incompletă, ANCOM va comunica solicitantului observaţiile necesare prin Ministerul Afacerilor Externe - Direcţia protocol.
(3)În termen de 6 săptămâni de la data primirii informaţiilor complete, ANCOM va analiza documentaţia transmisă şi, dacă sunt îndeplinite condiţiile tehnice şi legale, va emite LUF însoţită de una sau mai multe AAF.
(4)Este considerată dată a primirii data înscrierii în registrul general intrare-ieşire al corespondenţei ANCOM sau data confirmării primirii prin serviciul de corespondenţă cu confirmare de primire.
(5)Termenul prevăzut la alin. (3) poate fi modificat de către ANCOM în condiţiile prevăzute la art. 26 alin. (3) din Ordonanţa-cadru.
Art. 8
(1)ANCOM poate respinge o cerere de acordare a LUF în următoarele cazuri:
a)solicitantul nu a depus toate documentele şi nu a furnizat toate informaţiile prevăzute la art. 5, 6 şi 7;
b)nu există frecvenţe radio disponibile în condiţiile solicitate;
c)nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice sau legale din domeniul comunicaţiilor electronice;
d)nu se justifică, în mod obiectiv, alocarea resursei de spectru solicitate din considerente ce ţin de utilizarea raţională şi eficientă a spectrului radio;
e)solicitantul are debite aferente tarifului de utilizare a spectrului pentru frecvenţele radio alocate/asignate anterior, stabilit de ANCOM în conformitate cu prevederile art. 30 alin. (1) din Ordonanţa-cadru, nefiind îndeplinite condiţiile de reciprocitate privind acordarea scutirii pentru misiunile diplomatice/oficiile consulare în conformitate cu prevederile Convenţiei privind relaţiile diplomatice (Viena,1961) sau în conformitate cu condiţiile stabilite de convenţiile internaţionale de instituire a organizaţiilor sau de acordurile de sediu pentru reprezentanţele organizaţiilor internaţionale acreditate în România, după caz.
(2)Respingerea cererii de acordare a LUF va fi motivată şi se va comunica solicitantului, prin Ministerul Afacerilor Externe - Direcţia protocol.
Art. 9
(1)Pentru misiunile diplomatice şi oficiile consulare, tariful de utilizare a spectrului aferent frecvenţelor radio alocate/asignate în condiţiile prezentului capitol, stabilit în conformitate cu prevederile legale în vigoare, se încasează/scuteşte în baza avizului, în scris, privind îndeplinirea condiţiilor de reciprocitate, acordat de Ministerul Afacerilor Externe - Direcţia protocol, ori de câte ori este cazul.
(2)Pentru reprezentanţele organizaţiilor internaţionale acreditate în România, tariful de utilizare a spectrului aferent frecvenţelor radio alocate/asignate în condiţiile prezentului capitol, stabilit în conformitate cu prevederile legale în vigoare, se încasează/scuteşte în baza confirmării, în scris, privind încadrarea în limitele şi condiţiile stabilite de convenţiile internaţionale de instituire a organizaţiilor sau de acordurile de sediu pentru reprezentanţele organizaţiilor internaţionale acreditate în România din partea Ministerului Afacerilor Externe - Direcţia protocol, după caz.
CAPITOLUL III: Procedura de aprobare a utilizării temporare a frecvenţelor radio cu ocazia vizitelor unor demnitari străini în România
Art. 10
(1)În cazul utilizării frecvenţelor radio cu caracter ocazional, pe durata vizitelor unor demnitari străini în România, misiunea diplomatică a statului interesat va transmite Ministerului Afacerilor Externe - Direcţia protocol o solicitare prin notă verbală, în vederea stabilirii condiţiilor de utilizare temporară a frecvenţelor radio.
(2)Solicitarea prevăzută la alin. (1) va cuprinde, în mod obligatoriu, datele tehnice şi operaţionale privind utilizarea temporară a frecvenţelor radio, în funcţie de serviciul de radiocomunicaţii şi de tipul de aplicaţie în care se încadrează solicitarea.
(3)Pentru utilizarea temporară a frecvenţelor de către staţii radio în serviciul mobil terestru, cererea prevăzută la alin. (1) va cuprinde datele tehnice şi operaţionale precizate în anexă.
(4)Ulterior primirii solicitării, Ministerul Afacerilor Externe - Direcţia protocol va transmite ANCOM, în copie, solicitarea prevăzută la alin. (1), document ce va cuprinde datele menţionate la alin. (2) şi (3), după caz.
(5)Solicitarea prevăzută la alin. (1) va fi transmisă către ANCOM cu cel puţin 12 zile lucrătoare înainte de data începerii utilizării efective.
(6)În termen de 9 zile lucrătoare de la data primirii solicitării, ANCOM va analiza documentaţia depusă şi, dacă sunt îndeplinite condiţiile tehnice şi legale, va comunica Ministerului Afacerilor Externe - Direcţia protocol condiţiile de utilizare temporară a frecvenţelor radio ori răspunsul negativ, în cazul în care condiţiile tehnice şi legale nu sunt îndeplinite.
(7)Condiţiile de utilizare temporară a frecvenţelor radio stabilite de ANCOM vor fi comunicate Ministerului Afacerilor Externe - Direcţia protocol cel mai târziu cu 3 zile lucrătoare înaintea începerii utilizării efective a frecvenţelor radio, în condiţiile respectării termenului de depunere a cererii prevăzut la alin. (5).
(8)Ministerul Afacerilor Externe - Direcţia protocol va comunica solicitantului, în timp util, răspunsul ANCOM privind posibilitatea utilizării temporare a frecvenţelor radio sau răspunsul negativ, după caz.
CAPITOLUL IV: Modificarea LUF şi/sau AAF
Art. 11
(1)Termenul de valabilitate a LUF, acordată conform principiului prevăzut la art. 5, poate fi prelungit pentru perioade cel mult egale cu perioada pentru care a fost acordată iniţial.
(2)Prelungirea valabilităţii LUF se realizează în baza unei cereri transmise cu cel puţin 30 de zile, dar nu mai devreme de 3 luni înaintea expirării termenului cuprins în aceasta.
(3)În termen de 30 de zile calendaristice de la transmiterea cererii prevăzute la alin. (2), ANCOM va prelungi termenul de valabilitate a LUF în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege.
(4)ANCOM poate refuza prelungirea termenului de valabilitate a LUF în cazul în care:
a)cererea nu a fost depusă cu respectarea termenelor prevăzute la alin. (2);
b)nu se justifică extinderea drepturilor de utilizare din considerente ce ţin de utilizarea raţională şi eficientă a spectrului radio;
c)banda sau benzile de frecvenţe radio care fac obiectul licenţei se află într-un proces de reorganizare a utilizării spectrului radio;
d)există prevederi în acest sens în reglementări tehnice în vigoare cu privire la banda ori benzile de frecvenţe care fac obiectul licenţei.
Art. 12
(1)ANCOM poate modifica LUF şi/sau AAF, din oficiu, în situaţiile prevăzute la art. 24 alin. (3) din Ordonanţa-cadru.
(2)ANCOM poate modifica prevederile LUF şi/sau AAF, la cererea titularului, transmisă prin Ministerul Afacerilor Externe - Direcţia protocol, în următoarele cazuri:
a)se solicită modificarea condiţiilor tehnice şi operaţionale cuprinse în LUF;
b)se solicită modificarea parametrilor tehnici şi operaţionali cuprinşi în AAF.
(3)Ulterior depunerii cererii, Ministerul Afacerilor Externe - Direcţia protocol va transmite ANCOM, în termen de 10 zile lucrătoare, solicitarea de modificare.
Art. 13
(1)În vederea modificării condiţiilor tehnice şi operaţionale cuprinse în LUF, titularul acesteia va transmite Ministerului Afacerilor Externe - Direcţia protocol o solicitare prin notă verbală, însoţită de două formulare-tip, completate în original, ce conţin informaţii specifice serviciului de radiocomunicaţii şi tipului de aplicaţie în care se încadrează solicitarea.
(2)Formularul-tip poate fi obţinut de pe pagina de internet a ANCOM.
(3)Un exemplar al formularului-tip se păstrează de Ministerul Afacerilor Externe - Direcţia protocol, care ţine evidenţa modificărilor condiţiilor tehnice şi operaţionale.
(4)Ulterior depunerii documentaţiei, Ministerul Afacerilor Externe - Direcţia protocol va transmite ANCOM, în termen de 10 zile lucrătoare, solicitarea de modificare a LUF.
(5)Modificarea LUF se realizează cu respectarea prevederilor art. 7 şi ale art. 8 alin. (1) lit. a)- d) şi alin. (2), care se aplică în mod corespunzător.
(6)Utilizarea frecvenţelor radio în condiţiile tehnice şi operaţionale modificate este permisă numai după modificarea LUF.
Art. 14
(1)În vederea modificării parametrilor tehnici şi operaţionali cuprinşi în AAF, titularul va transmite Ministerului Afacerilor Externe - Direcţia protocol o solicitare prin notă verbală, însoţită de două formulare-tip, completate în original, ce conţin informaţii specifice serviciului de radiocomunicaţii şi tipului de aplicaţie în care se încadrează solicitarea.
(2)Formularul-tip poate fi obţinut de pe pagina de internet a ANCOM.
(3)Un exemplar al formularului-tip se păstrează de Ministerul Afacerilor Externe - Direcţia protocol care ţine evidenţa modificărilor parametrilor tehnici şi operaţionali.
(4)Ulterior depunerii documentaţiei, Ministerul Afacerilor Externe - Direcţia protocol va transmite ANCOM, în termen de 10 zile lucrătoare, solicitarea de modificare a parametrilor tehnici şi operaţionali cuprinşi în AAF.
(5)Modificarea AAF se realizează cu respectarea prevederilor art. 7 şi ale art. 8 alin. (1) lit. a)- d) şi alin. (2), care se aplică în mod corespunzător.
(6)Utilizarea frecvenţelor radio cu parametri tehnici şi operaţionali modificaţi este permisă numai după modificarea în mod corespunzător a AAF.
CAPITOLUL V: Încetarea dreptului conferit prin LUF
Art. 15
(1)Dreptul de a utiliza frecvenţele radio încetează în următoarele cazuri:
a)la cererea titularului;
b)la expirarea duratei de valabilitate, dacă titularul nu a transmis anterior o cerere de prelungire a valabilităţii licenţei;
c)ca urmare a închiderii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale acreditate în România.
(2)Titularul de licenţă va informa Ministerul Afacerilor Externe - Direcţia protocol cu privire la renunţarea la dreptul de utilizare a frecvenţelor radio, la iniţiativa sa, prin completarea unei cereri în acest sens, ce va fi transmisă MAE.
(3)Ulterior depunerii cererii prevăzute la alin. (2), Ministerul Afacerilor Externe - Direcţia protocol va transmite ANCOM, în termen de 5 zile lucrătoare, solicitarea de renunţare la drepturile de utilizare a frecvenţelor radio. Cererea produce efecte la data transmiterii către ANCOM, determinată conform art. 7 alin. (4), cu excepţia cazului în care titularul drepturilor precizează o dată ulterioară.
(4)În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi c), ANCOM va emite o decizie prin care va constata apariţia situaţiei ce a condus la încetarea dreptului de utilizare.
CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
Art. 16
(1)ANCOM pune la dispoziţia misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale acreditate în România, prin intermediul paginii proprii de internet, informaţiile necesare obţinerii LUF, conţinutul documentaţiei tehnice în vederea obţinerii sau modificării LUF şi/sau AAF, precum şi formularele-tip menţionate în cuprinsul prezentei decizii.
(2)După intrarea în vigoare a prezentei decizii, Ministerul Afacerilor Externe - Direcţia protocol va informa misiunile diplomatice, oficiile consulare şi reprezentanţele organizaţiilor internaţionale acreditate în România cu privire la procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio.
Art. 17
- Anexa face parte integrantă din prezenta decizie.
Art. 18
Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii,

Marius Cătălin Marinescu

ANEXĂ: Date tehnice şi operaţionale necesare în vederea aprobării utilizării frecvenţelor cu caracter ocazional, pentru staţii radio în serviciul mobil terestru
1.Zona de acoperire radio (aria utilizării)/The radio coverage area (area of use)
2.Perioada de utilizare a frecvenţelor/The period of use for the radio frequencies
3.Tipul şi numărul echipamentelor radio care se intenţionează a fi utilizate/The type and number of radio equipment intended to be used
4.Frecvenţe solicitate/Banda de frecvenţe/Requested frequencies/Frequency band:
a)gama de frecvenţe în care funcţionează echipamentele radio/the frequency range of the equipment (in which the equipment operate);
b)ecartul de frecvenţe programabil între canalele adiacente/channel spacing;
c)frecvenţele de lucru preferate şi o listă alternativă a frecvenţelor de lucru acceptabile/the primary desired frequencies and an alternative list of acceptable frequencies.
5.Configuraţia reţelei radio/the radio network configuration:
a)cu staţie fixă (de bază) şi staţii mobile şi/sau portabile/with base station and mobile and/or portable stations;
b)numai cu staţii mobile/portabile/only with mobile and/or portable stations.
6.Modul de operare/the operation mode:
a)simplex/simplex;
b)semiduplex sau duplex/halfduplex or duplex.
7.Amplasamentele staţiilor fixe/the locations of the fixed stations
8.Înălţimea antenei de la sol (pentru staţiile fixe)/height of the antenna above ground level (for the fixed stations)
9.Caracteristicile emisiei radio/the particularities of the emission:
a)lărgimea de bandă ocupată/the occupied bandwidth;
b)puterea efectiv radiată maximă a staţiilor fixe/mobile/the maximum effective radiated power of the fixed/mobile stations;
c)puterea de emisie a staţiilor portabile/transmission power of the portable stations.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 466 din data de 29 iunie 2015