METODOLOGIE din 21 noiembrie 2012 pentru monitorizarea şi verificarea stocurilor minime de siguranţă pentru ţiţei şi produse petroliere
Art. 1
Stabilirea nivelului anual al stocurilor minime de Siguranţă pentru ţiţei şi produse petroliere se face avându-se în vedere consumurile realizate la produsele petroliere în anul precedent.
Art. 2
Structura sortimentală a stocurilor minime de siguranţă pentru ţiţei şi produse petroliere se stabileşte în funcţie de stocurile de produse petroliere existente în anul precedent şi de proporţia dintre stocurile de produse albe (benzina şi motorina) şi produse negre (păcura) ce va trebui să fie realizată în final.
Art. 3
Identificarea stocurilor minime de siguranţă se face prin constatarea constituirii la operatorii economici a stocurilor de ţiţei şi produse petroliere care au fost stabilite anual prin hotărâre a Guvernului.
Art. 4
Monitorizarea stocurilor minime de siguranţă pentru ţiţei şi produse petroliere se realizează prin verificarea periodică a inventarierii lunare a acestora, realizată de operatorii economici în condiţiile legii.
Art. 5
Verificarea stocurilor minime de siguranţă pentru ţiţei şi produse petroliere se face prin controlul prin sondaj al existenţei fizice a stocurilor raportate lunar de către operatorii economici.
Art. 6
Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale şi operatorii economici desemnaţi anual prin hotărâre a Guvernului au obligaţia ca până pe data de 10 a fiecărei luni să raporteze situaţia stocurilor minime de siguranţă inventariate, precizând sortimentele, cantităţile şi depozitele unde se află acestea.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 803 din data de 29 noiembrie 2012