HOTĂRÂRE nr. 36 din 17 iunie 2013 cu privire la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - O strategie a Uniunii Europene privind adaptarea la schimbările climatice COM (2013) 216 final
În temeiul dispoziţiilor art. 67, art. 148 alin. (2) şi (3) din
Constituţia României
, republicată, şi Protocolului (nr. 1) anexat
Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene
, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr.
13/2008
,
având în vedere raportul comun al Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/423 din 12 iunie 2013 şi al Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului nr. XXX/159 din 12 iunie 2013,
Senatul României
adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1
Senatul apreciază ca pozitivă intervenţia Comisiei Europene în acest domeniu şi susţine următoarele:
a)
Având în vedere complexitatea procesului de adaptare la efectele schimbărilor climatice, acţiunea la nivel naţional este esenţială, fiind respectat principiul subsidiarităţii. Planurile şi strategiile naţionale pentru adaptare sunt instrumentele-cheie în ceea ce priveşte înregistrarea unor progrese reale, iar, în acest sens, strategia Uniunii Europene constituie un suport pentru completarea şi susţinerea măsurilor la nivel naţional.
b)
Pentru România sunt extrem de importante acţiunile de sprijin care permit finanţarea măsurilor privind adaptarea incluse în componenta LIFE+, care vor permite implementarea Strategiei Naţionale privind Schimbările Climatice (2013-2020), în care componenta de adaptare la efectele schimbărilor climatice deţine un rol important.
c)
Este oportună includerea măsurilor de adaptare în cadrul financiar multianual pentru perioada 2014-2020. Fondurile europene vor acţiona ca un catalizator pentru obţinerea unor investiţii şi vor facilita implementarea măsurilor de la nivel naţional.
d)
Implementarea unei politici eficiente de adaptare, precum şi adoptarea şi aplicarea măsurilor necesare pentru reducerea efectelor generate de schimbările climatice implică utilizarea unor resurse financiare, tehnice şi umane considerabile şi un grad ridicat de risc.
e)
Platforma Europeană de Adaptare la efectele schimbărilor climatice (CLIMATE-ADAPT) constituie un pas important către un sistem de schimb eficient de informaţii la nivelul statelor membre.
Art. 2
Opinia cuprinsă în prezenta hotărâre se transmite către instituţiile europene şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-
Această hotărâre a fost adoptată de Senatul României în şedinţa din 17 iunie 2013, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din
Constituţia României
, republicată.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
CRISTIAN-SORIN DUMITRESCU
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 366 din data de 19 iunie 2013