HOTĂRÂRE nr. 25 din 30 martie 2016 privind aprobarea opiniei referitoare la Propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a Directivei 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz, a Directivei 2006/66/CE privind bateriile şi acumulatorii şi deşeurile de baterii şi acumulatori şi a Directivei 2012/19/UE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice COM (2015) 593
În temeiul prevederilor art. 67 şi ale art. 148 din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene şi ale art. 160-185 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, aprobat prin Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 8/1994, republicat, cu modificările şi completările ulterioare,
Camera Deputaţilor adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic
Luând în considerare Opinia nr. 4 c-19/260, adoptată de Comisia pentru afaceri europene, în şedinţa din 15 martie 2016, Camera Deputaţilor:
1.Salută concluzia evaluării impactului conform căreia o combinare a opţiunilor va conduce la crearea unui număr important de locuri de muncă, şi anume peste 170.000 până în 2035, pentru majoritatea acestora fiind imposibilă o delocalizare în afara UE; recomandă o reanalizare a realismului acestei prevederi, având în vedere semnalele îngrijorătoare transmise de economia mondială.
2.Salută rezultatul concludent al consultărilor publice, văzut prin prisma numărului mare de răspunsuri transmise atât la sesiunea dedicată specific prezentei propuneri de directivă, cât şi la cea privind economia circulară.
3.Îşi exprimă preocuparea privind realismul atingerii la termen a obiectivului de stocare a deşeurilor municipale biodegradabile.
4.Salută intenţia Comisiei de a reduce sarcina de reglementare suportată de unităţile sau întreprinderile mici, prin simplificarea cerinţelor de autorizare şi de înregistrare a acestora.
5.Îşi exprimă preocuparea cu privire la conţinutul rapoartelor ce ar urma să fie solicitate de Comisie prin intermediul actelor de punere în aplicare în ce priveşte sarcina administrativă, respectarea principiului subsidiarităţii şi a principiului transparenţei.
6.Recomandă coordonarea aplicării directivei cu obiectivele de proiectare ecologică a produselor electronice şi electrice, în special cu cele privind proiectarea în scopul facilitării posibilităţilor de reparare.
7.Recomandă analiza răspunsului adecvat al directivei la noile tehnologii pentru echipamente electrice, cum ar fi panourile solare, acumulatorii AGP, Li-lon şi a altor asemenea acumulatori bazaţi pe tehnologii emergente, dar promiţătoare, cu atât mai mult cu cât cererea pentru aceştia va creşte odată cu impunerea surselor de energie regenerabilă.
8.Admite că obiectivele propunerii pot fi atinse numai prin măsuri la nivelul Uniunii şi că propunerea nu depăşeşte ceea ce este necesar, fiind astfel respectat principiul subsidiarităţii.
-****-
Această hotărâre a fost adoptată de către Camera Deputaţilor în şedinţa din 30 martie 2016, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

VALERIU-ŞTEFAN ZGONEA

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 243 din data de 1 aprilie 2016