ORDIN nr. 158 din 17 noiembrie 2015 privind modificarea şi completarea
Regulamentului pentru acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice
, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr.
12/2015
Având în vedere prevederile art. 9 alin. (4) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr.
123/2012
, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 14 alin. (10) şi (11) din Legea nr.
121/2014
privind eficienţa energetică,
În temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. a) şi ale art. 9 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
33/2007
privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.
160/2012
,
preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei
emite prezentul ordin.
Art. I
Regulamentul pentru acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice
, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr.
12/2015
, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 180 din 17 martie 2015, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.
La articolul 9, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
"(3) În cazul înfiinţării/retehnologizării unei capacităţi de producere a energiei electrice sau a energiei electrice şi termice produse în cogenerare cu puterea electrică instalată mai mare de 1 MW, care are în componenţă o instalaţie de producere, stocare şi utilizare a biogazului/biometanului, ANRE acordă o singură autorizaţie de înfiinţare, atât pentru capacitatea energetică, cât şi pentru instalaţia de producere a biogazului/biometanului, fiind aplicabile prevederile prezentului regulament, precum şi cele ale regulamentului privind autorizarea activităţilor în domeniul gazelor naturale, aprobate de ANRE. Documentele comune se depun într-un singur exemplar.
(4) În cazul înfiinţării/retehnologizării unei capacităţi de producere a energiei electrice sau a energiei electrice şi termice produse în cogenerare cu puterea electrică instalată mai mică de 1 MW, care are în componenţă o instalaţie de producere, stocare şi utilizare a biogazului/biometanului, ANRE acordă o singură autorizaţie de înfiinţare, exclusiv pentru instalaţia de producerea biogazului/biometanului, fiind aplicabile prevederile regulamentului privind autorizarea activităţilor în domeniul gazelor naturale, aprobat de ANRE."
2.
La articolul 10, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(5) Activitatea prevăzută la alin. (1) lit. g) sau h) se poate desfăşura în România de către o persoană juridică având sediul social într-unui din statele membre ale Uniunii Europene, fără ca aceasta să deţină licenţa acordată de ANRE, dacă persoana juridică străină deţine o licenţă valabilă sau un document similar pentru activitatea respectivă, emis de autoritatea competentă a statului membru, şi dacă declară pe propria răspundere că va respecta normele tehnice şi comerciale din România aplicabile pentru acea activitate."
3.
La articolul 10, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
"(6) În situaţia prevăzută la alin. (5), ANRE emite o decizie în condiţiile şi cu respectarea Procedurii de confirmare a dreptului de participare la pieţele de energie electrică din România a unor persoane juridice străine având sediul social într-un stat membru al Uniunii Europene, aprobate prin ordin al preşedintelui ANRE."
4.
La articolul 11, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
"(3) Acordarea unei licenţe pentru exploatarea comercială a unei capacităţi de producere a energiei electrice sau de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare, care are în componenţă instalaţii de producere, stocare şi, respectiv, utilizare a biogazului/biometanului, respectiv modificarea unei licenţe existente în vederea includerii în condiţiile specifice asociate acesteia a unei noi capacităţi energetice de acest fel este condiţionată de:
a) autorizarea înfiinţării/exploatării acestor instalaţii în condiţiile reglementărilor ANRE aplicabile atât în domeniul energiei electrice, cât şi în cel al gazelor naturale; pentru exploatarea instalaţiilor de producere, stocare şi, respectiv, utilizare a biogazului, în vederea funcţionării în condiţii de siguranţă a acestor instalaţii, solicitantul licenţei poate opta pentru încheierea unui contract cu un operator economic deţinător al autorizaţiei specifice pentru acest tip de obiective, acordate de ANRE în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru autorizarea operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul gazelor naturale şi a condiţiilor-cadru de valabilitate aferente autorizaţiilor, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr.
98/2015
, situaţie în care contractul se transmite, în copie, anexat cererii de acordare/modificare a licenţei;
b) punerea în funcţiune a instalaţiei de producere, stocare şi, respectiv, utilizare a biogazului/biometanului, confirmată de procesul-verbal de recepţie a punerii în funcţiune, care se transmite, în copie, anexat cererii de acordare/modificare a licenţei."
5.
La articolul 17, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(5) Documentele care însoţesc cererea de acordare a autorizaţiei/licenţei sunt semnate, pe fiecare pagină, de reprezentantul legal al solicitantului sau de o persoană împuternicită de acesta."
6.
La articolul 19, după alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alineatele (3)-(7), cu următorul cuprins:
"(3) În cazul solicitării autorizaţiei de înfiinţare pentru realizarea/retehnologizarea unei capacităţi termoelectrice de producere a energiei electrice, care se încadrează în prevederile art. 14 alin. (6) din Legea nr.
121/2014
privind eficienţa energetică, pe lângă documentele prevăzute la alin. (1), solicitantul va prezenta şi documente emise de autorităţile administraţiei publice locale din zona centralei şi, după caz, de autorităţile administraţiei publice centrale, din care să rezulte concluziile evaluărilor şi analizelor realizate în conformitate cu prevederile art. 14 alin. (1) şi (3) din Legea nr.
121/2014
, cu privire la identificarea unui potenţial de punere în aplicare a cogenerării de înaltă eficienţă în zona geografică din vecinătatea celei în care se va înfiinţa/retehnologiza capacitatea energetică ce face obiectul autorizaţiei.
(4) În cazul în care din documentele prevăzute la alin. (3) rezultă că în zona geografică din vecinătatea celei în care se va înfiinţa/retehnologiza capacitatea energetică ce face obiectul autorizaţiei a fost identificat un potenţial de punere în aplicare a cogenerării de înaltă eficienţă în acord cu prevederile art. 14 alin. (4) din Legea nr.
121/2014
, solicitantul realizează şi transmite la ANRE o analiză cost-beneficiu întocmită conform prevederilor art. 14 alin. (6) din Legea nr.
121/2014
; în acest caz decizia de acordare/refuz de acordare a autorizaţiei de înfiinţare se va lua în funcţie de concluziile analizei cost-beneficiu prezentate.
(5) În cazul în care din documentele prevăzute la alin. (3) rezultă că nu a fost identificat un potenţial de punere în aplicare a cogenerării de înaltă eficienţă în zona geografică din vecinătatea celei în care se va înfiinţa/retehnologiza capacitatea energetică ce face obiectul autorizaţiei sau în cazul în care nu există o analiză a potenţialului de punere în aplicare a cogenerării de înaltă eficienţă, realizată conform Legii nr.
121/2014
, prin derogare de la prevederile alin. (3) şi (4), solicitantul va prezenta notificări de la autorităţile administraţiei publice locale/centrale care să confirme acest fapt.
(6) ANRE are dreptul să adopte, în cazul prevăzut la alin. (4), o decizie de autorizare a unei instalaţii energetice individuale diferită de rezultatele evaluărilor locale/naţionale ce identifică existenţa unui potenţial pentru aplicarea cogenerării de înaltă eficienţă, dacă există motive imperative juridice, de proprietate sau financiare în acest sens, dovedite de solicitant, în conformitate cu prevederile art. 14 alin. (11) din Legea nr.
121/2014
.
(7) Decizia prevăzută la alin. (6) şi motivaţia aferentă se notifică Comisiei Europene în termen de 3 luni de la adoptare."
7.
La articolul 20 alineatul (1), litera i) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"i) certificatul de racordare emis de operatorul de reţea corespunzător etapei/etapelor de dezvoltare prevăzute în avizul tehnic de racordare, cu excepţia situaţiei prevăzute la alin. (4);"
8.
La articolul 20, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
"(4) În cazul centralelor electrice pentru care, potrivit reglementărilor tehnice emise de ANRE, este necesară obţinerea unui certificat de conformitate tehnică, dacă solicitantul transmite la ANRE, în locul documentului prevăzut la alin. (1) lit. i), certificatul de conformitate tehnică cu valabilitate temporară emis conform prevederilor procedurii privind punerea sub tensiune pentru perioada de probe şi certificarea conformităţii tehnice a centralelor electrice eoliene şi fotovoltaice, aprobată prin ordin al preşedintelui ANRE, licenţa se acordă în baza şi pe durata de valabilitate a certificatului de conformitate tehnică cu valabilitate temporară, cu posibilitatea de prelungire, în situaţia în care solicitantul depune la ANRE, în perioada de valabilitate a licenţei, certificatul de racordare emis de operatorul de reţea."
9.
La articolul 24, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(6) În cazul în care solicitantul licenţei pentru furnizarea energiei electrice este şi titular al unei licenţe dintre cele prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. a) sau b), valoarea contabilă a capacităţilor de producere a energiei electrice sau de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare este luată în considerare la stabilirea valorii resurselor financiare precizate la alin. (3), alături de valorile rezultate din resursele prevăzute la alin. (3)."
10.
La articolul 29, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
"(3) În cazuri bine justificate, ANRE analizează caracterul complet al documentaţiei, prevăzut la alin. (1) lit. b), în raport cu documente care sunt similare prin conţinut sau efecte celor prevăzute de prezentul regulament."
11.
La articolul 33, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"c) când se impune actualizarea condiţiilor specifice asociate autorizaţiei/licenţei: în cazul includerii în licenţă a unor capacităţi energetice noi sau excluderii unor capacităţi energetice dintre cele prevăzute în licenţă ori modificării unor caracteristici tehnice ce conduc la modificarea puterii instalate sau a delimitării teritoriale a zonei geografice în care se poate desfăşura activitatea respectivă ori în alte situaţii, cu excepţia celor prevăzute la lit. a) şi b);"
12.
La articolul 34, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
"(3) În situaţiile prevăzute la art. 33 lit. a)-c), titularul licenţei/autorizaţiei înregistrează la ANRE o cerere de modificare a licenţei/autorizaţiei în termenele de notificare prevăzute, după caz, în condiţiile asociate acesteia sau, în cazul în care nu sunt prevăzute asemenea termene, în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la apariţia situaţiei care impune modificarea licenţei/autorizaţiei."
13.
La articolul 41 alineatul (1), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"f) în situaţia neîndeplinirii repetate de către furnizorii de energie electrică a obligaţiilor de plată a penalităţilor pentru nerealizarea obligaţiilor trimestriale şi/sau anuale de achiziţie de certificate verzi, conform prevederilor legii şi ale reglementărilor ANRE, constatată de ANRE la notificarea Administraţiei Fondului pentru Mediu."
14.
La articolul 49, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(4) În cazul producătorilor de energie electrică şi, după caz, termică produsă în cogenerare cu puterea electrică instalată mai mică sau egală cu 1 MW, tariful de acordare a licenţei şi contribuţia anuală prevăzută la alin. (2) sunt egale cu 20% din tariful minim de acordare a licenţei, respectiv contribuţia minimă stabilită prin ordin al preşedintelui ANRE."
15.
Articolul 50 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 50
Persoanele fizice titulare de licenţe pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice sau de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare pe care le deţin, acordate în condiţiile prezentului regulament, datorează ANRE o contribuţie anuală de 10% din contribuţia minimă anuală stabilită prin ordin al preşedintelui ANRE."
Art. II
Operatorii economici care solicită acordarea sau modificarea, după caz, a unei autorizaţii de înfiinţare şi/sau licenţe în sectorul energiei electrice şi gazelor naturale duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.
Art. III
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării, cu excepţia prevederilor art. I pct. 6, care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2016.
-****-
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
Niculae Havrileţ
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 898 din data de 3 decembrie 2015