METODOLOGIE din 6 mai 2015 de primire la studii şi şcolarizare a cetăţenilor străini din state terţe UE în unităţile de învăţământ preuniversitar/instituţiile de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu, în anul şcolar/universitar 2015-2016
CAPITOLUL I: Condiţii de admitere la studii în unităţile de învăţământ preuniversitar/instituţiile de învăţământ superior din România
SECŢIUNEA 1: Condiţii de eligibilitate
Art. 1
Cetăţenii din statele terţe UE sunt admişi la studii în România pe baza actelor de studii, prin concurs de dosare.
Art. 2
Cuantumul minim al taxelor de şcolarizare pentru cetăţenii străini din statele terţe este prevăzut în Ordonanţa Guvernului nr. 22/2009 privind stabilirea cuantumului minim al taxelor de şcolarizare, în valută, a cetăţenilor care studiază pe cont propriu în România, din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum şi din cele care nu fac parte din Spaţiul Economic European şi din Confederaţia Elveţiană, aprobată cu modificări prin Legea nr. 1/2010.
Art. 3
Pot accede în unităţile de învăţământ preuniversitar/instituţiile de învăţământ superior din România persoanele din state terţe Uniunii Europene (UE), care:
a)au documente care atestă cetăţenia statului respectiv;
b)au pregătirea necesară, dovedită prin acte de studii eliberate de instituţii de învăţământ recunoscute în ţara de provenienţă;
c)şi-au depus dosarul potrivit calendarului fiecărei instituţii de învăţământ şi în termenul stabilit prin prezenta metodologie;
d)au acceptul unităţii de învăţământ preuniversitar/instituţiei de învăţământ superior acreditate sau autorizate provizoriu unde doresc să studieze.
Art. 4
Condiţiile specifice sunt:
a)promovarea testelelor de aptitudini, organizate pentru învăţământul preuniversitar de artă şi sportiv;
b)promovarea testelor de aptitudini organizate pentru învăţământul universitar de artă, sportiv şi de arhitectură;
c)promovarea examenului de admitere la doctorat.
SECŢIUNEA 2: Criterii de selecţie
Art. 5
În procesul de admitere a cetăţenilor străini în unităţile de învăţământ preuniversitar/instituţiile de învăţământ superior din România, se vor aplica următoarele criterii de selecţie:
a)respectarea condiţiilor de eligibilitate;
b)rezultatele obţinute pe parcursul studiilor anterioare;
c)activitatea academică a candidatului în domeniul pentru care a optat;
d)oferta anuală de şcolarizare a instituţiilor de învăţământ superior, în conformitate cu prevederile art. 138 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 6
În cazul în care solicitarea candidatului nu poate fi onorată de unitatea de învăţământ preuniversitar/instituţia de învăţământ superior pentru care acesta a optat, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) îşi rezervă dreptul de a propune candidatului o altă repartizare în acelaşi profil, conform disponibilităţilor existente în acel moment.
CAPITOLUL II: Admiterea la studii
SECŢIUNEA 1: Anul pregătitor
Art. 7
Cetăţenii străini din state terţe UE sunt înscrişi la studii universitare în limba română după absolvirea anului pregătitor, în cadrul căruia îşi însuşesc cunoştinţele necesare de limbă, precum şi cunoştinţele specifice, în corelare cu profilul viitoarei pregătiri (anatomie, fizică, chimie, desen tehnic etc.).
Art. 8
Durata cursului pregătitor pentru studii preuniversitare şi pentru studii universitare de licenţă este de un an şcolar/academic, iar pentru studii universitare de masterat, doctorat şi studii postuniversitare de rezidenţiat este de cel puţin 6 luni.
Art. 9
Unităţile şcolare în care se organizează cursul pregătitor pentru învăţarea limbii române vor fi nominalizate de inspectoratele şcolare judeţene (ISJ)/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).
Art. 10
Instituţiile de învăţământ superior acreditate care organizează cursul pregătitor pentru învăţarea limbii române sunt prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta metodologie.
Art. 11
Sunt exceptate de la obligaţia de a prezenta certificatul de absolvire a anului pregătitor, la înscrierea la programe de studii cu predare în limba română, următoarele categorii de persoane:
a)persoanele care prezintă acte de studii româneşti (diplome şi certificate) sau acte de studii, situaţii şcolare atestând cel puţin patru ani de studii consecutivi urmaţi într-o unitate şcolară din sistemul naţional din România;
b)cei care, în vederea înscrierii în învăţământul preuniversitar (cu excepţia învăţământului primar), promovează testul de limba română, în urma examinării de către o comisie formată din directorul şcolii/liceului şi din doi profesori de limba română;
c)cei care, în vederea înscrierii în învăţământul universitar, promovează testul de limba română, în urma examinării de către o comisie de specialitate formată din cadre didactice având cel puţin funcţia didactică de lector. Examinarea poate fi făcută în instituţia de învăţământ superior la care candidatul doreşte să studieze, dacă această instituţie de învăţământ superior desfăşoară o specializare/program de studii de limba şi literatura română autorizat provizoriu sau acreditat ori în cadrul altei instituţii de învăţământ superior acreditate care desfăşoară o astfel de specializare/program de studii. În urma acestei examinări se va elibera un certificat de competenţă lingvistică.
SECŢIUNEA 2: Studii în limbi străine
Art. 12
La programele de studii în care procesul didactic se desfăşoară în limbi străine, admiterea este condiţionată de promovarea unui test de cunoştinţe lingvistice. Sunt exceptate de la acest test persoanele care provin din ţări unde limba oficială a statului este limba în care se efectuează cursurile şi care dovedesc, cu documente şcolare, că au urmat cursurile în acea limbă.
SECŢIUNEA 3: Înscrierea în învăţământul preuniversitar
Art. 13
Pot fi înscrişi în învăţământul preuniversitar din România elevii din state terţe UE dacă unul dintre părinţi, tutori sau susţinători legali se încadrează în una dintre următoarele situaţii:
a)este repatriat;
b)are, prin căsătorie, domiciliul în România;
c)este posesorul unui permis de şedere în România;
d)desfăşoară, în conformitate cu prevederile legale, activităţi pe teritoriul României;
e)se află la studii în învăţământul universitar sau postuniversitar de stat/particular acreditat din România.
Art. 14
Dosarul elevului se transmite la MECS - Direcţia generală relaţii internaţionale şi afaceri europene (DGRIAE) de către ISJ/ISMB pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea unitatea de învăţământ pentru care se optează şi conţine următoarele documente:
a)copii ale documentelor de identitate ale elevului şi ale părinţilor/tutorelui/susţinătorului legal (certificat de naştere elev, paşaport elev, paşaport părinţi, permis de şedere elev, permis de şedere părinţi, dacă posedă);
b)copie şi traducere legalizată a certificatului de naştere al elevului;
c)copie a hotărârii judecătoreşti privind încredinţarea copilului minor, după caz;
d)copii şi traduceri legalizate ale situaţiilor şcolare;
e)cerere de înscriere la studii, avizată de conducerea unităţii de învăţământ la care se va face înscrierea.
Art. 15
Înscrierea se realizează prin aprobarea emisă de către MECS - DGRIAE, în baza actelor de studii din dosarul personal, fără examene de diferenţă.
Art. 16
Înscrierea elevilor din state terţe UE, în baza perioadelor de studii efectuate în străinătate, dovedite prin situaţii şcolare, se poate realiza şi pe parcursul anului şcolar, în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 5.115/2014.
Art. 17
La solicitarea părinţilor/tutorelui, înscrierea elevului se poate realiza şi într-o clasă inferioară nivelului de studii rezultat din acte.
Art. 18
Elevii din state terţe UE sunt înscrişi în formaţiunile şcolare existente în limita a 1-2 elevi/clasă peste efectivele maxime prevăzute de lege, inclusiv în clasa a IX-a.
Art. 19
Elevii din state terţe UE, care nu sunt de origine română şi care au absolvit clasele a VII-a şi a VIII-a în România, se pot înscrie în clasa a IX-a, în limita a 1-2 elevi/clasă peste efectivele maxime prevăzute de lege, cu avizul conducerii unităţii de învăţământ preuniversitar, în condiţiile prevăzute de art. 63 din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 20
În învăţământul obligatoriu, elevii străini beneficiază de şcolarizare în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români.
Art. 21
În învăţământul liceal secundar superior, elevii din state terţe UE plătesc taxe de şcolarizare, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 22/2009, aprobată cu modificări prin Legea nr. 1/2010.
Art. 22
În învăţământul preuniversitar de toate gradele pot fi şcolarizaţi cetăţeni străini care au obţinut o formă de protecţie în România, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români. Clasa în care pot fi înscrişi elevii din această categorie, care nu au acte de studii, va fi stabilită în urma evaluării realizate de către unitatea şcolară nominalizată de ISJ/ISMB.
Art. 23
Cetăţenii din state terţe UE care au finalizat studiile liceale în alt sistem de învăţământ şi nu sunt posesori ai unei diplome de bacalaureat sau echivalentul acesteia pot susţine, la cerere, examenul naţional de bacalaureat, în funcţie de profilul studiilor preuniversitare absolvite, într-un centru de examen stabilit de către comisia de bacalaureat judeţeană/ a municipiului Bucureşti.
Art. 24
Susţinerea examenului naţional de bacalaureat de către cetăţenii din state terţe UE care au finalizat studiile liceale în alt sistem de învăţământ şi nu sunt posesori ai unei diplome de bacalaureat sau echivalentul acesteia este condiţionată de achitarea taxei de şcolarizare, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 22/2009, aprobată cu modificări prin Legea nr. 1/2010.
SECŢIUNEA 4: Ciclul I - Înscrierea la studii universitare de licenţă
Art. 25
Pot fi înscrişi în ciclul I de studii universitare de licenţă absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat sau diplomă echivalentă.
Art. 26
Dosarul de candidatură conţine următoarele documente:
a)cererea de eliberare a scrisorii de acceptare de studii, prevăzută în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezenta metodologie, completată la toate rubricile, în două exemplare;
b)actul de studii - copie şi traducere legalizată - care califică persoana în cauză pentru forma respectivă de învăţământ (diploma de bacalaureat sau echivalentul acesteia);
c)foile matricole - copii şi traduceri legalizate - aferente studiilor efectuate şi programa analitică, în cazul candidaţilor care solicită recunoaşterea unor perioade de studii;
d)diploma de absolvire a anului pregătitor sau certificatul de competenţă lingvistică, după caz;
e)certificatul de naştere - copie şi traducere legalizată;
f)copie după paşaport;
g)certificatul medical (într-o limbă de circulaţie internaţională) care să ateste faptul că persoana care urmează să se înscrie la studii nu suferă de boli contagioase ori de alte afecţiuni incompatibile cu viitoarea profesie.
Art. 27
Procedura de aplicaţie se desfăşoară astfel:
a)Candidaţii transmit dosarele direct la instituţiile de învăţământ superior acreditate sau autorizate provizoriu pentru care optează. Instituţiile de învăţământ superior evaluează dosarele conform reglementărilor în vigoare şi comunică MECS - DGRIAE lista persoanelor (în limita a 10% peste numărul de locuri aprobat, conform reglementărilor în vigoare) propuse pentru eliberarea scrisorii de acceptare.
b)Lista candidaţilor va fi transmisă MECS până cel târziu la 1 septembrie 2015 şi va fi însoţită de o copie a documentelor de studii, de o copie a paşaportului şi de cererile pentru eliberarea scrisorii de acceptare la studii, completate de candidaţi.
c)Scrisoarea de acceptare, emisă de MECS, este documentul final, necesar şi obligatoriu accesului la studii în România a cetăţenilor străini din state terţe ale Uniunii Europene.
d)MECS transmite scrisorile de acceptare la studii instituţiei de învăţământ superior şi, după caz, misiunilor diplomatice.
Art. 28
Înmatricularea se va realiza conform calendarului stabilit de instituţia de învăţământ superior, până cel târziu la sfârşitul semestrului întâi al anului universitar pentru care s-a emis aprobarea, potrivit legislaţiei în vigoare.
Art. 29
La înmatriculare, candidaţii vor prezenta documentele din dosarul de candidatură, în original, vizate spre autentificare de ambasada României din ţara emitentă sau apostilate Haga, după caz, împreună cu Scrisoarea de acceptare la studii şi paşaportul cu viză valabilă în scop "studii".
SECŢIUNEA 5: Ciclul II - Înscrierea la studii universitare de master
Art. 30
Pentru ciclul de studii universitare de master, admiterea se realizează la programele de studii acreditate în cadrul instituţiei de învăţământ superior, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Art. 31
La admiterea în ciclul II de studii universitare de master pot candida absolvenţii cu diplomă de licenţă sau echivalentă.
Art. 32
Studiile universitare de master se derulează pe o perioadă de 1-2 ani şi se încheie cu susţinerea unei disertaţii şi obţinerea unei diplome de master.
Art. 33
Dosarul de candidatură conţine următoarele documente:
a)cererea de eliberare a scrisorii de acceptare la studii, prevăzută în anexa nr. 2, completată la toate rubricile, în două exemplare;
b)actele de studii - copie şi traducere legalizată - care califică persoana în cauză pentru forma respectivă de învăţământ (diploma de bacalaureat şi diploma de licenţă sau echivalentul acestora);
c)foile matricole - copii şi traduceri legalizate - aferente studiilor efectuate;
d)diploma de absolvire a anului pregătitor sau certificatul de competenţă lingvistică, după caz;
e)certificatul de naştere - copie şi traducere legalizată;
f)copie după paşaport;
g)certificatul medical (într-o limbă de circulaţie internaţională) care să ateste faptul că persoana care urmează să se înscrie la studii nu suferă de boli contagioase ori de alte afecţiuni incompatibile cu viitoarea profesie.
Art. 34
Procedura de aplicaţie se desfăşoară astfel:
a)Candidaţii transmit dosarele direct la instituţiile de învăţământ superior pentru care optează. Instituţiile de învăţământ superior evaluează dosarele conform reglementărilor în vigoare şi comunică MECS - DGRIAE lista persoanelor (în limita a 10% peste numărul de locuri aprobat, conform reglementărilor în vigoare), propuse pentru eliberarea scrisorii de acceptare.
b)Lista candidaţilor va fi transmisă MECS până cel târziu la 1 septembrie 2015 şi va fi însoţită de o copie a documentelor de studii, de o copie a paşaportului şi de cererile pentru eliberarea scrisorii de acceptare la studii completate de candidaţi.
c)Scrisoarea de acceptare, emisă de MECS, este documentul final, necesar şi obligatoriu accesului la studii în România a cetăţenilor străini din state terţe ale UE.
d)MECS transmite scrisorile de acceptare la studii instituţiei de învăţământ superior şi, după caz, misiunilor diplomatice.
Art. 35
Înmatricularea la studii universitare de master se va realiza conform calendarului stabilit de instituţia de învăţământ superior primitoare, până cel târziu la sfârşitul semestrului întâi al anului universitar pentru care s-a emis aprobarea, potrivit legislaţiei în vigoare.
Art. 36
La înmatriculare, candidaţii vor prezenta dosarul cu documentele din dosarul de candidatură, în original, vizate spre autentificare de ambasada României din ţara emitentă sau apostilate Haga, după caz, împreună cu Scrisoarea de acceptare la studii şi paşaportul cu viză valabilă în scop "studii".
SECŢIUNEA 6: Ciclul III-Înscrierea la studii universitare de doctorat
Art. 37
Pentru ciclul de studii universitare de doctorat, admiterea se realizează în domeniile de studii universitare de doctorat aprobate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Art. 38
La admiterea la studii universitare de doctorat pot candida absolvenţii cu diplomă de master sau echivalentă acesteia (diploma de absolvire sau de licenţă a absolvenţilor învăţământului superior de lungă durată din perioada anterioară aplicării celor trei cicluri tip Bologna).
Art. 39
Programul se derulează pe o perioadă de 3 ani, cu excepţia doctoratului în ştiinţe medicale şi medical-veterinare care are o durată de 4 ani şi se încheie cu susţinerea publică a tezei şi dobândirea titlului de doctor.
Art. 40
Admiterea la studii universitare de doctorat este condiţionată de promovarea examenului organizat de instituţia organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD).
Art. 41
Dosarul de candidatură conţine următoarele documente:
a)cererea de eliberare a scrisorii de acceptare la studii, prevăzută în anexa nr. 2, completată la toate rubricile, în două exemplare;
b)actele de studii - copie şi traducere legalizată - care califică persoana în cauză pentru forma respectivă de învăţământ (diploma de bacalaureat sau echivalentul acesteia, diploma de licenţă şi diploma de master);
c)foile matricole - copii şi traduceri legalizate - aferente studiilor efectuate;
d)diploma de absolvire a anului pregătitor sau certificatul de competenţă lingvistică, după caz;
e)certificatul de naştere - copie şi traducere legalizată;
f)copie după paşaport;
g)certificatul medical (într-o limbă de circulaţie internaţională) care să ateste faptul că persoana care urmează să se înscrie la studii nu suferă de boli contagioase ori alte afecţiuni incompatibile cu viitoarea profesie.
Art. 42
Procedura de aplicaţie se desfăşoară astfel:
a)Candidaţii transmit dosarele direct la instituţiile de învăţământ superior acreditate pentru care optează. Instituţiile de învăţământ superior evaluează dosarele conform reglementărilor în vigoare şi comunică MECS - DGRIAE lista persoanelor (în limita a 10% peste numărul de locuri aprobat conform reglementărilor în vigoare) propuse pentru eliberarea scrisorii de acceptare.
b)Lista candidaţilor va fi transmisă MECS până cel târziu la 1 septembrie 2015 şi va fi însoţită, în mod obligatoriu, de o copie a documentelor de studii, de o copie a paşaportului şi de cererile pentru eliberarea scrisorii de acceptare la studii completate de candidaţi.
c)Scrisoarea de acceptare, emisă de MECS, este documentul final, necesar şi obligatoriu accesului la studii în România a cetăţenilor străini din state terţe ale UE.
d)MECS transmite scrisorile de acceptare la studii instituţiei de învăţământ superior şi, după caz, misiunilor diplomatice.
Art. 43
Înmatricularea se va realiza conform calendarului stabilit de fiecare IOSUD.
Art. 44
La înmatriculare, candidaţii vor prezenta documentele din dosarul de candidatură, în original, vizate spre autentificare de ambasada României din ţara emitentă sau apostilate Haga, după caz, împreună cu scrisoarea de acceptare la studii şi paşaportul cu viză valabilă în scop "studii".
SECŢIUNEA 7: Înscrierea la studii postuniversitare de specializare în domeniul medical (rezidenţial)
Art. 45
Rezidenţiatul reprezintă forma specifică de învăţământ postuniversitar pentru absolvenţii licenţiaţi ai programelor de studii medicină, medicină dentară şi farmacie.
Art. 46
Rezidenţiatul se efectuează numai în limba română şi se derulează pe perioade între 3 şi 6 ani, potrivit Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1.509/2008, cu modificările şi completările ulterioare. Se încheie cu susţinerea unui examen, prin promovarea căruia se obţine certificatul de medic specialist.
Art. 47
Dosarul de candidatură conţine următoarele documente:
a)cererea de eliberare a scrisorii de acceptare la studii, prevăzută în anexa nr. 2, completată la toate rubricile, în două exemplare;
b)actele de studii - copie şi traducere legalizată - care califică persoana în cauză pentru forma respectivă de învăţământ (diploma de bacalaureat sau echivalentul acesteia, diploma de licenţă şi diploma de master, după caz);
c)foile matricole - copii şi traduceri legalizate - aferente studiilor efectuate;
d)diploma de absolvire a anului pregătitor sau certificatul de competenţă lingvistică, după caz;
e)certificatul de naştere - copie şi traducere legalizată;
f)copie după paşaport;
g)certificatul medical (într-o limbă de circulaţie internaţională) care să ateste faptul că persoana care urmează să se înscrie la studii nu suferă de boli contagioase ori alte afecţiuni incompatibile cu viitoarea profesie.
Art. 48
Procedura de aplicaţie se desfăşoară astfel:
a)Candidaţii transmit dosarele direct la instituţiile de învăţământ superior acreditate pentru care optează. Instituţiile de învăţământ superior evaluează dosarele conform reglementărilor în vigoare şi comunică MECS - DGRIAE lista persoanelor, propuse pentru eliberarea scrisorii de acceptare.
b)Lista candidaţilor va fi transmisă MECS şi va fi însoţită, în mod obligatoriu, de o copie a documentelor de studii, de o copie a paşaportului şi de cererile pentru eliberarea scrisorii de acceptare la studii completate de candidaţi.
c)Scrisoarea de acceptare, emisă de MECS - este documentul final, necesar şi obligatoriu accesului la studii în România al cetăţenilor străini din state terţe ale UE.
d)MECS transmite scrisorile de acceptare la studii instituţiei de învăţământ superior şi, după caz, misiunilor diplomatice.
Art. 49
Înmatricularea la studiile de specializare postuniversitară în domeniul medical se va realiza până cel târziu la 31 martie 2016.
Art. 50
La înmatriculare candidaţii vor prezenta documentele din dosarul de candidatură, în original, vizate spre autentificare de ambasada României din ţara emitentă sau apostilate Haga, după caz, împreună cu scrisoarea de acceptare la studii şi paşaportul cu viză valabilă în scop "studii".
SECŢIUNEA 8: Organizarea şi desfăşurarea concursului pentru acordarea granturilor de studii în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 288/1993 privind şcolarizarea în România a cetăţenilor din alte ţări, republicată, cu modificările ulterioare, privind şcolarizarea în România a cetăţenilor din alte ţări şi a Legii nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare
Art. 51
Fiecare instituţie de învăţământ superior acreditată care şcolarizează studenţi din state terţe UE (cu excepţia cetăţenilor moldoveni, a cetăţenilor străini de etnie română şi a cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate) înmatriculaţi pe locuri cu taxă (în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 22/2009, aprobată cu modificări prin Legea nr. 1/2010), cu rezultate profesionale şi ştiinţifice deosebite va înainta MECS - DGRIAE:
a)maximum 6 dosare de candidatură;
b)adresa oficială, semnată de rectorul instituţiei de învăţământ;
c)centralizatorul care conţine clasamentul candidaţilor, în ordinea descrescătoare a mediilor.
Art. 52
Dosarul de concurs va conţine:
a)situaţia şcolară pe fiecare an de studiu (exceptând anul pregătitor), pentru candidaţii care solicită continuarea studiilor universitare de licenţă;
b)copie după diploma de licenţă şi suplimentul la diplomă (foaia matricolă) sau adeverinţă din care să reiasă situaţia şcolară pe toţi anii de studiu, precum şi rezultatele obţinute la examenul de licenţă (pentru absolvenţii 2015), pentru candidaţii care solicită continuarea studiilor universitare de master, doctorat sau studii postuniversitare de rezidenţial, de specializare (domeniul medical), după caz;
c)curriculum vitae, lista lucrărilor ştiinţifice, publicaţii de specialitate, referate, recomandări de la cel puţin două cadre didactice universitare sau specialişti ai domeniului - pentru candidaţii la studii universitare de doctorat;
d)copie legalizată după actul de naştere;
e)copie după paşaport;
f)copie după permisul de şedere în România.
Art. 53
Procedura de aplicaţie se desfăşoară astfel:
a)Senatele instituţiilor de învăţământ superior acreditate vor stabili criteriile pe baza cărora se formulează propunerile de candidaturi şi le vor aduce la cunoştinţa potenţialilor candidaţi prin afişarea acestora pe site-ul oficial al fiecărei instituţii de învăţământ superior.
b)Lista nominală a propunerilor de candidaturi va fi aprobată de senatul instituţiei de învăţământ superior acreditate şi va fi afişată pe site-ul oficial.
c)Lista nominală şi dosarele candidaţilor vor fi înaintate MECS - DGRIAE, până la data de 1 noiembrie 2015.
Art. 54
Pentru obţinerea acestor burse, pot candida studenţii, cetăţeni străini (cu excepţia celor care se află într-un an terminal) care au absolvit cel puţin un an de studii (în afara anului pregătitor) într-o instituţie de învăţământ superior acreditată de stat din România şi au obţinut media minimum 8,00 şi absolvenţii cetăţeni străini ai universităţilor de stat acreditate care au obţinut o medie generală de cel puţin 8,00.
Art. 55
Bursele se acordă în ordinea descrescătoare a mediilor, selectându-se primele candidaturi de la fiecare universitate, în limita numărului de granturi disponibile şi avându-se în vedere o repartizare echilibrată pe universităţi şi, în cadrul acestora, pe domenii de studii.
Art. 56
În cazul în care doi candidaţi au aceeaşi medie, departajarea se va face în funcţie de ciclul de studii, întâietate având, în ordine, candidatul de la ciclul de studii universitare de doctorat, masterat şi, în cele din urmă, licenţă.
Art. 57
Candidaţii astfel selecţionaţi devin beneficiari ai granturilor prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice. Rezultatele finale ale selecţiei vor fi comunicate instituţiilor de învăţământ superior şi publicate pe site-ul oficial al ministerului.
Art. 58
Un candidat declarat admis poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur ciclu de studii, un al doilea program de studii putând fi urmat doar în regim cu taxă în valută.
Art. 59
Beneficiarul unui grant de studii care, la finele anului universitar, nu realizează numărul de 60 de credite, pierde calitatea de bursier al statului român. În aceste condiţii, continuarea studiilor se poate realiza în regim cu taxă în valută.
-****-
ANEXA nr. 1: LISTA instituţiilor de învăţământ superior acreditate care organizează cursul pregătitor pentru învăţarea limbii române
(1)INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT SUPERIOR DE STAT
1.Universitatea din Bacău
2.Universitatea "Politehnica" din Bucureşti
3.Universitatea din Bucureşti
4.Universitatea "1 decembrie 1918" din Alba Iulia
5.Universitatea "Transilvania" din Braşov
6.Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca
7.Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
8.Universitatea "Ovidius" din Constanţa
9.Universitatea din Craiova
10.Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi
11.Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi
12.Universitatea din Oradea
13.Universitatea din Piteşti
14.Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti
15.Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu
16.Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava
17.Universitatea de Vest din Timişoara
18.Universitatea "Valahia" din Târgovişte
19.Universitatea "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu
20.Academia de Studii Economice din Bucureşti
21.Universitatea "Petru Maior" din Târgu Mureş
(2)INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT SUPERIOR PARTICULAR
22.Universitatea "Dimitrie Cantemir" din Bucureşti
23.Universitatea "Spiru Haret" din Bucureşti
24.Universitatea Româno-Americană din Bucureşti
(3)NOTĂ:
Pentru învăţământul preuniversitar, şcolile în care se organizează cursul pregătitor pentru învăţarea limbii române vor fi nominalizate de inspectoratele şcolare judeţene/ISMB.
ANEXA nr. 2:
PARTEA A: Anexa nr. 2A
(1)_

MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE

MINISTRY OF EDUCATION AND SCIENTIFIC RESEARCH

DIRECŢIA GENERALĂ RELAŢII INTERNAŢIONALE ŞI AFACERI EUROPENE

GENERAL DIRECTION FOR INTERNATIONAL RELATIONS AND EUROPEAN AFFAIRS
28-30 G-ral Berthelot Street/12 Spiru Haret Street, 010168 Bucharest

Tel. (+4021) 4056200; 4056300

CERERE PENTRU ELIBERAREA SCRISORII DE ACCEPTARE LA STUDII
(APPLICATION FOR THE ISSUANCE OF LETTER OF ACCEPTANCE TO STUDIES)
(Se completează cu majuscule/ to be filled in with capital letters/A completer en majuscules)
1.NUMELE .............................. PRENUMELE .............................,
(SURNAME/NOMS) ............... (CIVEN NAMES/PRENOMS) ...........................
2.NUMELE PURTATE ANTERIOR .......................................
(PREVIOUS SURNAMES/NOMS PORTE ANTERIEUREMENT) .................................
3.LOCUL ŞI DATA NAŞTERII ................................................................ Ţara ................... Localitatea ................... Data ......................|Z|Z|L|L|A|A|A|A|
(DATE AND PLACE OF BIRTH/ DATE ET LIEU DE NAISSANCE (COUNTRY/PAYS) ........... PLACE/LOCALITE ............... (DATE/DATE) |D|D|M|M|Y|Y|Y|Y|
4.PRENUMELE PĂRINŢILOR ....................................
(PARENTS GIVEN NAMES/PRENOMES DES PARENTS) .............................
5.SEXUL (SEX/SEXE): |_| M |_| F
6.STAREA CIVILĂ:
|_| CĂSĂTORIT(Ă) |_| NECĂSĂTORIT(Ă) |_| DIVORŢAT (Ă) |_| VĂDUV(Ă)
|_| (MARRIED/MARIE) |_| (SINGLE/CELIBATAIRE) |_| (DIVORCED/DIVORCE) (WIDOW/ER)/VEUF(VEUVE))
7.CETĂŢENIA (CETĂŢENIILE) ACTUALE ....................... CETĂŢENII ANTERIOARE .............................
(ACTUAL CITIZENSHIP(S)NATIONALITE(S) ACTUELE(S)) ................... (PREVIOUS CITIZENSHIPS/NATIONALITES ANTERIEURES)....................
8.DOCUMENT DE CĂLĂTORIE: TIPUL ................ SERIE ................. NR. ...................
(TRAVEL DOCUMENT/DOCUMENT DE VOYAGE) .................. (TYP/TYPE) ............. (SERIE/SERIE) ............. (NO/NO) ..............
ELIBERAT DE ŢARA: LA DATA |Z|Z|L|L|A|A|A|A| VALABILITATE ..........................
(COUNTRY ISSUED BY/EMIS PAR PAYS) ............. (DATE OF ISSUE/A |Z|Z|L|L|A|A|A|A| ( VALADITY/EXPIRANT LE) .....................
9.DOMICILIUL PERMANENT ACTUAL: ..................... ŢARA .................. LOCALITATEA ........................
(ACTUAL PERMANENT RESICENCE/DOMICILE PERMANENT ACTUEL) ...................... (COUNTRY/PAYS) ............... (PLACE/LOCALITE)
10.PROFESIA ................... LOCUL DE MUNCĂ .......................
(PROFESSION/PROFESSION) ....................... (WORK PLACE/LIEU DE TRAVAIL) .......................
11.The complete address where the Ministry of Education can send you the Letter of Acceptance ......................
12.MOTIVAŢIA DEPLASĂRII ÎN ROMÂNIA (PURPOSE OF VISIT/BUT DE SEJOUR)
(2)_
|_| STUDII (STUDIES)
I.Education Background
NOTE: All the fields are mandatory, must be completed and have to be accompanied by the documents mentioned in Section V, or else your request will not be processed.

Name and Location of the Secondary School/ University

Date of Admission/ Date of Completion

Type of Certificate issued

   
   
II.Studies applied in Romania

Studies applied in Romania

Branch/Speciality

High School/ University

Language of instruction

I apply for the Romanian language course (For YES you have to mention the University)

YES

NO

Secondary, in the grade

     

Undergraduate

     

Master

     

Specialization

     

Doctorate

     
III.Proficiency in other languages (please, fill in as appropriate: excellent, good, poor)

Language

Writing

Speaking

Institution that issued the certificate

Romanian

   
    
    
IV.Statement of the applicant
I oblige myself to observe the laws in force in Romania, the school and university rules, regulations and norms, as well as those for social life.
I have taken note of the fact that school fees may change during the years of study and must be payed, in free currency, in advance for a period of at least 9 months for full time courses and at least 3 months for part time courses.
I am aware that any untrue information will lead to my disqualification.
V.Annex (authenticated translations of the respective documents in a language widely spread internationally)
1.Photocopy or authenticated copy of the certificate of studies;
2.Authenticated copy of the birth certificate;
3.Authenticated copy of the passport;
4.Medical certificate;
5.The list of results of the completed study years (Academic Transcripts) for postgraduate studies applicants and for those wishing to continue studies begun in other countries.
On my arrival in Romania I should submit the original documents.
Date ................. Signature ...................

......................

.....................

AUTHORITY ONLY

REZERVATA AUTORITATILOR OBSERVAŢII

(OBSERVATION)

......................

.....................

RESERVE AUTORITES

NOTE: All the fields are mandatory, must be completed and have to be accompanied by the documents mentioned in Section V, or else your request will not be processed.
PARTEA B: Anexa nr. 2B
(1)_

MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE

MINISTERE DE L'EDUCATION ET DE LA RECHERCHE SCIENTIFIQUE

DIRECŢIA GENERALĂ RELAŢII INTERNAŢIONALE ŞI AFACERI EUROPENE

DIRECTION GENERALE DES RELATIONS INTERNATIONALES

ET DES AFFAIRES EUROPEENES

28-30 G-ral Berthelot Street/12 Spiru Haret Street, 010168 Bucharest

Tel. (+4021) 4056200; 4056300

CERERE PENTRU ELIBERAREA SCRISORII DE ACCEPTARE LA STUDII

(DEMANDE D'APPLICATION FOUR LA LETTRE D'ACCEPTATION AUX ETUDES)

(Se completează cu majuscule/ to be filled in with capital letters/ A completer en majuscules)

1.NUMELE .............................. PRENUMELE .............................,
(SURNAME/NOMS) ............... (GIVEN NAMES/PRENOMS) ...........................
2.NUMELE PURTATE ANTERIOR .......................................
(PREVIOUS SURNAMES/NOMS PORTE ANTERIEUREMENT) .................................
3.LOCUL ŞI DATA NAŞTERII ................................................................ Ţara ................... Localitatea ................... Data ......................|Z|Z|L|L|A|A|A|A|
(DATE AND PLACE OF BIRTH/ DATE ET LIEU DE NAISSANCE (COUNTRY/PAYS) ........... PLACE/LOCALITE ............... (DATE/DATE) |D|D|M|M|Y|Y|Y|Y|
4.PRENUMELE PĂRINŢILOR ....................................
(PARENTS GIVEN NAMES/PRENOMES DES PARENTS) .............................
5.SEXUL (SEX/SEXE): |_| M |_| F
6.STAREA CIVILĂ:
|_| CĂSĂTORIT(Ă) |_| NECĂSĂTORIT(Ă) |_| DIVORŢAT (Ă) |_| VĂDUV(Ă)
|_| (MARRIED/MARIE) |_| (SINGLE/CELIBATAIRE) |_| (DIVORCED/DIVORCE) (WIDOW(ER)/VEUF(VEUVE))
7.CETĂŢENIA (CETĂŢENIILE) ACTUALE ....................... CETĂŢENII ANTERIOARE .............................
(ACTUAL CITIZENSHIP(S)NATIONALITE(S) ACTUELE(S)) ................... (PREVIOUS CITIZENSHIPS/NATIONALITES ANTERIEURES)....................
8.DOCUMENT DE CĂLĂTORIE: TIPUL ................ SERIE ................. NR. ...................
(TRAVEL DOCUMENT/DOCUMENT DE VOYAGE) .................. (TYP/TYPE) ............. (SERIE/SERIE) ............. (NO/NO) ..............
ELIBERAT DE ŢARA: LA DATA |Z|Z|L|L|A|A|A|A| VALABILITATE ..........................
(COUNTRY ISSUED BY/EMIS PAR PAYS) ............. (DATE OF ISSUE/A |Z|Z|L|L|A|A|A|A| ( VALADITY/EXPIRANT LE) .....................
9.DOMICILIUL PERMANENT ACTUAL: ..................... ŢARA .................. LOCALITATEA ........................
(ACTUAL PERMANENT RESICENCE/DOMICILE PERMANENT ACTUEL) ...................... (COUNTRY/PAYS) ............... (PLACE/LOCALITE)
10.PROFESIA ................... LOCUL DE MUNCĂ .......................
(PROFESSION/PROFESSION) ....................... (WORK PLACE/LIEU DE TRAVAIL) .......................
11.L'adresse complete a laquelle l'universite peut envoyer la Lettre d'acceptation .............................
12.MOTIVAŢIA DEPLASĂRII ÎN ROMÂNIA (PURPOSE OF VISIT/BUT DE SEJOUR)
(2)_
|_| STUDII (ETUDES)
NOTE: Tous les champs sont obligatoires, doivent etre completes et doivent etre accompagnes par les documents mentionnes a la Section V, sinon votre sollicitation ne sera pas analysee. La demande doit etre soumise dans 2 exemplaires.
I.Etudes

Nom et adresse du Lycee/ Universite

Date d'Admission/ Date de Finalisation

Type de Certificat recu

   
   
II.Option d'etudes en Roumanie

Option d'etudes en Roumanie

Domaine/
Specialite

Lycee/ Universite

Langue d'enseignement

Je desire suivre le cours preparatoire de langue Roumaine (Pour OUI il faut mentionner l'Universite)

OUI

NON

Pre- universitaire, classe

     

Universitaire

     

Master

     

Specialisation

     

Doctorat

     
III.Langues connues (rempli: excellent, bonne, faible)

Langue

Ecrit

Parlee

Institution qui a emis le certificat

Roumain

   
    
    
IV.Declaration du solliciteur
Je me suis oblige de respecter les lois en vigueur en Roumanie, les normes et les reglementations des ecoles et des universites, ainsi que les regles de cohabitation sociale.
J'ai pris note que la valeur des taxes d'etudes peut etre changee pendant l'annee d'etudes et qu'il faut les payer, en devise etrangere, 9 mois en avance pour les cours complets et 3 mois en avance pour les cours partiels.
Je comprends et j'accepte que toute information incorrecte ou fausse, toute omission vont entraîner ma disqualification.
V.Annexes
1.Photocopies et traductions legalisees des certificats d'etudes;
2.La liste complete des resultats des etudes pour chaque annee, pour les solliciteurs des etudes postuniversitaires et pour les etudiants qui desirent se transferer d'un autre pays (photocopies et traductions legalisees).
3.Photocopie et traductions legalisee de l'acte de naissance;
4.Photocopie du passeport;
5.Certificat medical (traductions legalisees dans une langue de circulation internationale).
A mon arrivee en Roumanie je vais presenter tous les documents en original.
Date ...................
Signature ..............

......................

.....................

AUTHORITY ONLY

REZERVATA AUTORITATILOR OBSERVAŢII

(OBSERVATION)

......................

.....................

RESERVE AUTORITES

NOTE: Tous les champs sont obligatoires, doivent etre completes et doivent etre accompagnes par les documents mentionnes a la Section V, sinon votre sollicitation ne sera pas analysee. La demande doit etre soumise dans 2 exemplaires.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 394 din data de 5 iunie 2015