ORDIN nr. 338 din 4 martie 2013 privind aprobarea unor regulamente pentru situri de importanţă comunitară şi/sau arii naturale protejate de interes naţional
Având în vedere Referatul de aprobare nr. 161.439/F.U. din 10 octombrie 2012 al Direcţiei biodiversitate,
ţinând cont de avizele nr. : 1.740 din 24 februarie 2012, emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Maramureş, 3.101/BDAP-CAP din 22 februarie 2012, emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, 2/156/MP din 21 februarie 2011, emis de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, 3.148/BDAP-CAP din 23 februarie 2012, emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, 3.145/BDAP-CAP din 23 februarie 2012, emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, 1.627 din 15 februarie 2012, emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, 1.533 din 31 ianuarie 2012, emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj-Napoca,
în temeiul art. 21 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, şi al art. 13 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 48/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi pentru modificarea unor acte normative în domeniul mediului şi schimbărilor climatice,
ministrul mediului şi schimbărilor climatice emite următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Regulamentul sitului de importanţă comunitară ROSCI0003 Arboretele de castan comestibil de la Baia Mare, elaborat de Ocolul Silvic Municipal Baia Mare Regie Autonomă, prevăzut în anexa nr. 1.
Art. 2
Se aprobă Regulamentul sitului de importanţă comunitară ROSCI0061 Defileul Crişului Negru, elaborat de Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, prevăzut în anexa nr. 2.
Art. 3
Se aprobă Regulamentul sitului de importanţă comunitară ROSCI0101 Larion, elaborat de Asociaţia Proprietarilor de Pădure Valea Ilvei - Ocolul Silvic Valea Ilvei, prevăzut în anexa nr. 3.
Art. 4
Se aprobă Regulamentul sitului de importanţă comunitară ROSCI0145 Pădurea de la Alparea, elaborat de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva - Direcţia Silvică Bihor, prevăzut în anexa nr. 4.
Art. 5
Se aprobă Regulamentul sitului de importanţă comunitară ROSCI0155 Pădurea Goronişte, elaborat de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva - Direcţia Silvică Bihor, prevăzut în anexa nr. 5.
Art. 6
Se aprobă Regulamentul sitului de importanţă comunitară ROSCI0193 Peştera Tăuşoare, elaborat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, prevăzut în anexa nr. 6.
Art. 7
Se aprobă Regulamentul ariei naturale protejate de interes naţional B1. Rezervaţia de orbeţi de la Apahida, elaborat de Asociaţia EchoChoice, prevăzut în anexa nr. 7.
Art. 8
Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 9
Începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin, următoarele ordine îşi încetează aplicabilitatea:
a)Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 1.852/2010*) privind aprobarea Regulamentului sitului de importanţă comunitară ROSCI0003 Arboretele de castan de la Baia Mare şi al ariei naturale protejate de interes naţional Arboretul de castan comestibil de la Baia Mare (cod 2.581.);
b)Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 2.048/2010*) privind aprobarea Regulamentului sitului de importanţă comunitară ROSCI0193 Peştera Tăuşoare.
_______
*)Ordinele ministrului mediului şi pădurilor nr. 1.852/2010 şi 2.048/2010 nu au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 10
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

p. Ministrul mediului şi schimbărilor climatice,

Elena Dumitru,

secretar de stat

ANEXA nr. 1: Regulamentul sitului de importanţă comunitară ROSCI0003 - Arboretele de castan comestibil de la Baia Mare
Art. 1
(1)Situl de importanţă comunitară ROSCI0003 Arboretele de castan comestibil de la Baia Mare, denumit în continuare situl Natura 2000, a fost instituit prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1.964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările ulterioare.
(2)Aria naturală protejată Arboretul de castan comestibil de la Baia Mare, denumită în continuare rezervaţia naturală, purtând codul de instituire nr. 2.581, a fost instituită prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate.
Art. 2
Rezervaţia naturală face parte din categoria ariilor naturale protejate naţionale care au drept scop protecţia şi conservarea unor habitate şi specii naturale importante sub aspect avifaunistic, forestier, floristic, oferind posibilitatea vizitării în scopuri ştiinţifice şi educative.
Art. 3
Limitele sitului Natura 2000 care se suprapune parţial peste rezervaţia naturală au fost stabilite prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1.964/2007, cu modificările ulterioare, iar suprafaţa acestuia este de 2.087 ha.
Art. 4
Custodia sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale este deţinută de Ocolul Silvic Municipal Baia Mare Regie Autonomă, denumit în continuare Ocolul Silvic Municipal Baia Mare, conform Convenţiei de custodie nr. 0057 din 24 februarie 2010 încheiate între acesta şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.
Art. 5
Responsabilitatea managementului sitului Natura 2000 şi al rezervaţiei naturale menţionate la art. 1 revine, conform convenţiei de custodie, Ocolului Silvic Municipal Baia Mare, care asigură coordonarea unitară a tuturor activităţilor de pe raza acestora, în vederea conservării biologice în conformitate cu planul de management.
Art. 6
(1)Pe terenurile care fac parte din fondul forestier naţional inclus în rezervaţia naturală se execută numai activităţi silvice prevăzute în amenajamentele silvice, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind zonarea funcţională a pădurilor şi a ariei naturale protejate.
(2)Amenajamentele silvice pentru fondul forestier de pe raza sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale pot fi supuse aprobării numai cu avizul custodelui, în vederea punerii în concordanţă cu planul de management al ariilor naturale protejate menţionate. Beneficiarul amenajamentului trebuie să invite un reprezentant al custodelui la conferinţele de amenajare.
(3)Custodele are dreptul de a verifica aplicarea în practică a tipului, intensităţii şi volumului tratamentelor/tăierilor aplicate în fondul forestier naţional de pe raza sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale, urmând a sesiza administratorul fondului forestier şi reprezentantul teritorial al autorităţii publice care răspunde de silvicultură, în cazul constatării unor nereguli. În acest scop, structurile de administrare silvică sunt obligate să înainteze custodelui borderoul/planul de amplasare a tăierilor de masă lemnoasă pe suprafaţa sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale, înainte de începerea noului an forestier, pentru avizare, sau, dacă nu este posibil, imediat după constituirea actelor de punere în valoare, dar înainte de începerea lucrărilor de exploatare a masei lemnoase.
(4)Structurile de administrare a fondului forestier naţional de pe raza sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale sunt obligate să transmită custodelui, anual, situaţia aplicării amenajamentelor silvice pe aceste terenuri.
Art. 7
(1)Acţiunile de evaluare a vânatului şi de interpretare a rezultatelor se fac de către gestionarul fondului de vânătoare cu participarea custodelui sitului Natura 2000 şi rezervaţiei naturale. Gestionarul fondului de vânătoare are obligaţia de a anunţa custodele despre intenţia de organizare a evaluării vânatului pe teritoriul sitului şi al ariei naturale protejate cu minimum 7 zile calendaristice înainte de organizarea evaluării.
(2)Pe raza sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale activitatea de vânătoare se face în conformitate cu legislaţia în domeniu.
Art. 8
În cazul producerii fenomenelor de forţă majoră instituţiile abilitate intervin pentru eliminarea sau limitarea efectelor acestor fenomene conform prevederilor legale.
Art. 9
Pe raza sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale nu este permis accesul animalelor domestice, fără avizul custodelui.
Art. 10
Utilizarea păşunilor şi a fâneţelor este permisă doar pentru proprietari sau alte persoane în baza contractelor semnate cu proprietarii de drept, cu obligaţia respectării prezentului regulament.
Art. 11
Ocolul Silvic Municipal Baia Mare iniţiază periodic studii pentru stabilirea capacităţii de suport a păşunilor. Rezultatele acestor studii sunt aduse la cunoştinţa proprietarilor în vederea reglementării corespunzătoare a păşunatului.
Art. 12
Colectarea de specii de floră şi faună se poate face numai cu avizul scris al custodelui.
Art. 13
Capturarea fără drept a oricăror specii din cadrul faunei sălbatice, distrugerea cuiburilor păsărilor sau colectarea ouălor acestora în raza sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale este interzisă.
Art. 14
Decopertarea solului este interzisă pe întreaga suprafaţă a ariilor naturale protejate.
Art. 15
Extragerea de resurse minerale şi captările de apă în scopuri comerciale şi industriale fără acordul custodelui sunt interzise pe suprafaţa ariilor naturale protejate.
Art. 16
Custodele sitului Natura 2000 şi rezervaţiei naturale protejate are obligaţia să sesizeze instituţiile abilitate la demararea de construcţii pe suprafaţa acestora, în vederea verificării legalităţii.
Art. 17
(1)Actualizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism pentru comunele şi suprafeţele acestora incluse în perimetrul sitului Natura 2000 se face de către autorităţile administraţiilor publice responsabile, prin integrarea în aceste documentaţii a prevederilor referitoare la situl de importanţă comunitară menţionat.
(2)Modificarea şi actualizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism menţionate la alin. (1) se fac cu avizul custodelui sitului Natura 2000, pentru asigurarea conformităţii cu prevederile planului de management.
(3)Documentaţiile de amenajare a teritoriului şi urbanism menţionate la alin. (1) modificate şi/sau actualizate de către autorităţile administraţiilor publice locale menţionate la alin. (1) vor include în piesele grafice/desenate şi limitele sitului Natura 2000.
Art. 18
(1)Custodele susţine cercetarea ştiinţifică ce se desfăşoară în ariile naturale protejate aflate în custodie şi care are ca scop conservarea patrimoniului avifaunistic, forestier, floristic.
(2)Recoltarea de probe şi eşantioane pentru temele de cercetare ştiinţifică, analize sau ca material educativ se face cu avizul custodelui sitului Natura 2000 şi rezervaţiei naturale.
(3)Activităţile de cercetare ştiinţifică pe teritoriul ariilor naturale protejate se desfăşoară cu avizul custodelui, care le sprijină logistic şi financiar, în limita posibilităţilor.
Art. 19
(1)Custodele acţionează permanent pentru includerea ariilor naturale protejate în programe de cercetare naţională şi internaţională.
(2)Custodele iniţiază, atunci când este cazul, acţiuni de repopulare cu specii de plante şi animale dispărute, pe baza unor studii avizate conform reglementărilor în vigoare.
(3)Introducerea de specii alohtone pe teritoriul ariilor naturale protejate aflate în custodie este interzisă.
Art. 20
Accesul turiştilor în perimetrul ariilor naturale protejate aflate în custodie este permis numai pe traseele turistice omologate.
Art. 21
Custodele poate institui un sistem de tarife, conform prevederilor legale în vigoare. Tarifele practicate sunt afişate la sediul custodelui şi comunicate persoanelor interesate.
Art. 22
Vizitele de grup în perimetrul ariilor naturale protejate aflate în custodie se desfăşoară numai în prezenţa custodelui sau a reprezentantului acestuia.
Art. 23
Camparea pe suprafaţa ariilor naturale protejate aflate în custodie se face numai în locuri special amenajate.
Art. 24
Aprinderea focului pe suprafaţa ariilor naturale protejate aflate în custodie este permisă numai în locurile special amenajate.
Art. 25
Abandonarea deşeurilor de orice fel pe teritoriul ariilor naturale protejate aflate în custodie este interzisă.
Art. 26
Circulaţia autovehiculelor, motoretelor, motocicletelor, bicicletelor şi a altor vehicule este permisă numai pe trasee special amenajate şi delimitate.
Art. 27
Distrugerea sau degradarea panourilor informative şi indicatoare, a plăcilor, stâlpilor sau a semnelor de marcaj ale ariilor naturale protejate este interzisă.
Art. 28
Fotografierea sau filmarea în scop comercial fără aprobarea custodelui este interzisă în perimetrul ariilor naturale protejate.
Art. 29
Folosirea substanţelor chimice periculoase pe teritoriul ariilor naturale protejate fără avizul custodelui este interzisă.
Art. 30
Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravenţională, penală, materială sau civilă, conform legislaţiei în vigoare.
Art. 31
Verificarea respectării prezentului regulament se face de custodele ariilor naturale protejate sau de alte persoane, potrivit legislaţiei în vigoare. Personalul autorizat să verifice respectarea prezentului regulament îşi dovedeşte identitatea cu legitimaţii emise conform legii.
Art. 32
Custodele are obligaţia de a sesiza instituţiile abilitate despre orice încălcare a prezentului regulament, a cărei soluţionare nu ţine de competenţa sa.
Art. 33
Prezentul regulament poate fi modificat la propunerea custodelui, conform legislaţiei în vigoare.
ANEXA nr. 2: Regulamentul sitului de importanţă comunitară ROSCI0061 - Defileul Crişului Negru
Art. 1
Situl de importanţă comunitară ROSCI0061 Defileul Crişului Negru, denumit în continuare situl ROSCI0061 DCN, a fost instituit prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1.964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările ulterioare.
Art. 2
Scopul instituirii regimului de protecţie este protecţia şi conservarea unor ansambluri peisagistice, menţinerea unei interacţiuni armonioase a omului cu natura prin protejarea diversităţii habitatelor şi speciilor, promovarea păstrării folosinţei tradiţionale a terenurilor, încurajarea şi consolidarea activităţilor, practicilor şi culturii tradiţionale ale populaţiei locale, posibilităţi de recreere sau turism durabil, încurajarea activităţilor ştiinţifice şi educaţionale.
Art. 3
Limitele sitului de importanţă comunitară ROSCI0061 DCN sunt prezentate pe pagina web a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.
Art. 4
Perimetrele în care se vor aplica măsuri specifice de conservare se stabilesc prin planul de management al sitului de importanţă comunitară ROSCI0061 DCN.
Art. 5
(1)Responsabilitatea managementului sitului ROSCI0061 DCN revine Asociaţiei Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, denumită în continuare custode, în conformitate cu Convenţia de custodie nr. 149 din 7 iulie 2010 încheiată între aceasta şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.
(2)În baza convenţiei de custodie, custodele elaborează regulamentul şi planul de management al sitului ROSCI0061 DCN şi urmăreşte respectarea acestora.
(3)În scopul desfăşurării unei activităţi eficiente, custodele elaborează următoarele documente:
a)registrul de colaborări - care cuprinde acordurile, protocoalele, convenţiile de colaborare dintre administraţia sitului ROSCI0061 DCN şi instituţiile care desfăşoară activităţi ştiinţifice, de documentare sau educaţionale în sit;
b)registrul de cercetări;
c)registrul de evenimente;
d)registrul de acorduri, avize şi puncte de vedere.
Art. 6
Respectarea deciziilor, a condiţiilor de eliberare şi a termenelor de aplicare a acordurilor/avizelor custodelui este obligatorie pentru beneficiarii acestora, custodele având obligaţia să informeze instituţiile abilitate în vederea sistării lucrărilor în cazul în care acestea nu respectă prevederile din acordul/avizul în vigoare şi să ia măsurile necesare de stopare a efectelor negative asupra patrimoniului natural, cheltuielile fiind suportate de beneficiarul acordului/avizului.
Art. 7
Planurile de amenajare a teritoriului, cele de dezvoltare locală şi naţională, precum şi orice alte planuri de exploatare/utilizare a resurselor naturale din situl ROSCI0061 DCN se armonizează de către autorităţile emitente ale acestora cu prevederile planului de management al sitului, în termen de 6 luni de la data aprobării acestuia.
Art. 8
Autorităţile locale şi naţionale cu competenţe şi responsabilităţi în reglementarea activităţilor din situl ROSCI0061 DCN instituie de comun acord cu custodele şi, după caz, cu autoritatea competentă care răspunde de protecţia mediului măsuri speciale pentru conservarea sau utilizarea durabilă a resurselor naturale.
Art. 9
(1)În perimetrul sitului ROSCI0061 DCN sunt încurajate activităţile agricole tradiţionale şi agricultura ecologică.
(2)Este interzisă cultivarea plantelor modificate genetic.
(3)Este interzisă introducerea în cultură a speciilor de plante şi animale domestice fără certificate fitosanitare, respectiv sanitar-veterinare, emise conform legislaţiei în vigoare.
Art. 10
Terenurile agricole din perimetrul sitului ROSCI0061 DCN evidenţiate ca pajişti, păşuni sau păşuni împădurite, indiferent de forma de proprietate, se folosesc în exclusivitate pentru păşunat, fâneaţă, cultivarea plantelor de nutreţ, în vederea obţinerii de masă verde, fân sau seminţe. Pe aceste suprafeţe se pot amplasa perdele de protecţie a pajiştilor.
Art. 11
Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol de terenuri din perimetrul sitului ROSCI0061 DCN se face cu avizul custodelui, în condiţiile legii.
Art. 12
Utilizarea raţională a pajiştilor şi păşunilor pentru cosit şi/sau păşunat este permisă numai cu animalele domestice proprietate a membrilor comunităţilor ce deţin aceste păşuni sau care deţin dreptul de utilizare a acestora în orice formă recunoscută prin legislaţia naţională în vigoare, pe suprafeţele, în perioadele şi cu speciile şi efectivele avizate de custode, astfel încât să nu fie afectate habitatele naturale şi nici speciile de floră şi faună.
Art. 13
Păşunatul se supune următoarelor reglementări:
1.Pe teritoriul sitului ROSCI0061 DCN sunt permise, cu avizul custodelui, următoarele activităţi:
a)păşunatul care se face în baza unor contracte încheiate cu deţinătorii/administratorii păşunilor sau de către titularii acestora;
b)amplasarea de stâne şi adăposturi pastorale, adaptate specificului rural şi încadrate în peisaj.
2.Pe teritoriul sitului ROSCI0061 DCN sunt interzise următoarele activităţi:
a)păşunatul fără contracte încheiate cu deţinătorii/ administratorii păşunilor;
b)păşunatul cu mai multe animale sau din alte specii decât cele specificate în avizul custodelui;
c)amplasarea de locuri de târlire la mai puţin de 50 de metri de albia Crişului Negru;
d)lăsarea animalelor nesupravegheate la păşunat;
e)spălarea animalelor în râul Crişul Negru.
3.În cazul degradării evidente a păşunilor, custodele poate opri de la păşunat anumite suprafeţe, pentru o perioadă determinată, în scopul refacerii covorului vegetal.
4.Numărul de câini admis se stabileşte prin contractul de păşunat, dar nu mai mult de 3 pentru fiecare turmă sau cireadă.
5.Câinii vor avea obligatoriu jujeu, care va fi confecţionat din material lemnos de esenţă tare prin strunjire şi va avea următoarele dimensiuni minime: diametrul d = 4 cm, lungimea l = 30 cm. Jujeul are fixată la jumătatea lungimii sale o brăţară metalică prinsă prin intermediul unui lanţ de zgarda de la gâtul câinelui. Lungimea lanţului se stabileşte în funcţie de talia câinelui, astfel încât jujeul să incomodeze deplasarea în alergare a câinelui. După montarea ansamblului, jujeul trebuie să stea în poziţie orizontală şi să fie poziţionat imediat sub nivelul articulaţiilor genunchilor membrelor anterioare ale câinelui.
6.Trecerea spre locurile de păşunat şi apă prin fondul forestier se face cu respectarea reglementărilor în vigoare, în baza contractului încheiat cu administratorii/proprietarii de pădure.
7.Adăpatul se va realiza numai în punctele autorizate de custode.
Art. 14
Custodele monitorizează activitatea de păşunat pentru stabilirea impactului acestei activităţi asupra florei şi faunei din sit şi pentru stabilirea unor eventuale restricţii în zonele afectate.
Art. 15
(1)În cazul în care proprietarul sau administratorul păşunilor este altul decât utilizatorul acestora, este obligatorie încheierea de contracte de păşunat între aceştia.
(2)Contractele specifică în mod obligatoriu: numărul de animale pe specii, perioadele de păşunat, suprafeţele şi limitele acestora, precum şi obligaţiile utilizatorului privind perioada de târlire, modul de gospodărire a surselor de apă, drumuri de acces şi trebuie să fie prezentate custodelui în vederea avizării.
(3)În perioada de păşunat, la stână se păstrează copiile următoarelor documente: contract de păşunat, certificate sanitar-veterinare, datele de identitate ale însoţitorilor de turmă şi acordul emis de către custode.
Art. 16
Proprietarii/Administratorii păşunilor verifică starea de sănătate a animalelor şi respectarea condiţiilor de păşunat, cu sprijinul specialiştilor autorizaţi sanitar-veterinar şi al reprezentanţilor camerelor agricole locale, o dată pe sezonul de păşunat şi ori de câte ori există pericolul declanşării unor epizootii sau altor acţiuni cu efecte negative asupra patrimoniului natural. Copia procesului-verbal de constatare va fi înaintată spre informare custodelui.
Art. 17
(1)Este interzisă orice intervenţie antropică în habitatul Zăvoaie cu Salix alba şi Populus alba, care este protejat pe întreaga suprafaţă a sitului ROSCI0061 DCN.
(2)Custodele are obligaţia să semnalizeze prezenţa acestui habitat pe suprafaţa sitului ROSCI0061 DCN.
Art. 18
Proprietarii sau administratorii de stână au obligaţia ca, anual, să pună la dispoziţia custodelui datele necesare elaborării anchetei pastorale.
Art. 19
Cositul, strânsul şi transportul fânului se fac manual; cositul mecanizat se face pe baza avizului custodelui.
Art. 20
(1)Fondul forestier naţional de stat şi privat de pe suprafaţa sitului, precum şi vegetaţia forestieră din afara fondului forestier vor fi administrate de către ocoale silvice de stat sau private legal constituite.
(2)Proprietarii de teren din fond forestier vor încheia obligatoriu contracte de administrare cu structuri silvice de administrare legal constituite conform legii.
Art. 21
Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul silvic de terenuri din perimetrul sitului ROSCI0061 DCN se poate face numai cu avizul custodelui, în condiţiile legii.
Art. 22
Pe terenurile care fac parte din fondul forestier inclus în situl ROSCI0061 DCN se execută numai lucrările prevăzute în amenajamentele silvice, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind zonarea funcţională a pădurilor.
Art. 23
Custodele are dreptul de a verifica aplicarea în practică a tipului, intensităţii şi volumului tratamentelor/tăierilor în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional de pe raza sitului. În acest scop structurile de administrare silvică sunt obligate să înainteze custodelui borderoul/planul de amplasare a tăierilor de masă lemnoasă pe suprafaţa sitului, imediat după constituirea actelor de punere în valoare.
Art. 24
În fondul forestier din situl ROSCI0061 DCN suprafeţele de teren care prezintă interes deosebit sub raportul biodiversităţii se vor constitui în subparcele, indiferent de întinderea lor, în toate situaţiile în care acest lucru este posibil.
Art. 25
Pentru valorificarea masei lemnoase rezultate din aplicarea lucrărilor de igienă, a lucrărilor speciale de conservare sau a tratamentelor se vor adopta şi aplica tehnologii şi procedee de exploatare ecologică.
Art. 26
Acţiunile de evaluare a vânatului şi de interpretare a rezultatelor se organizează de către gestionarul fondului cinegetic cu participarea custodelui. Gestionarul fondului cinegetic are obligaţia de a anunţa custodele, cu 5 zile lucrătoare înainte, despre intenţia de organizare a evaluării vânatului, urmând să se ajungă la un acord comun în ceea ce priveşte data evaluării.
Art. 27
Vânătoarea se organizează şi se desfăşoară în conformitate cu prevederile Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, precum şi cu prevederile prezentului regulament, respectiv:
a)în vederea conservării faunei de interes cinegetic, custodele sitului ROSCI0061 DCN, împreună cu autoritatea competentă care răspunde de protecţia mediului şi cu gestionarul fondului cinegetic, delimitează în fiecare fond cinegetic una sau mai multe zone de linişte a faunei cinegetice, în care se iau măsuri suplimentare de protecţie prin planurile de management cinegetic;
b)suprafaţa zonelor de linişte a faunei cinegetice însumează minimum 10% din suprafaţa totală a fiecărui fond de vânătoare;
c)acolo unde există coridoare ecologice de migraţie ori habitate naturale de interes comunitar, zonele de linişte se constituie integral sau parţial, după caz, pe suprafaţa acestora;
d)managementul speciilor de interes vânătoresc din perimetrul sitului ROSCI0061 DCN se face conform prevederilor legislaţiei specifice din domeniu şi ţine cont de zonarea internă şi de includerea acestuia în reţeaua Natura 2000;
e)planurile de management cinegetic se corelează cu planul de management al sitului ROSCI0061 DCN pentru fondurile cinegetice care se suprapun peste suprafeţe din situl ROSCI0061 DCN;
f)accesul vânătorilor pentru vânătoare în situl ROSCI0061 DCN se face în baza şi cu avizul eliberat de custodele sitului ROSCI0061 DCN.
Art. 28
Acţiunile de monitorizare a efectivelor din specii de interes cinegetic, a stării de sănătate a acestora, precum şi paza împotriva acţiunilor ilegale care pot afecta fauna sau arealele unde acestea se găsesc se organizează în comun de către personalul de specialitate al gestionarilor fondurilor cinegetice şi personalul custodelui.
Art. 29
În situl ROSCI0061 DCN se interzic:
a)vânarea păsărilor acvatice în apropierea gurilor de apă pe timp de îngheţ, dacă suprafaţa liberă a apei nesituată la gura de apă este îngheţată pe mai mult de 70%;
b)vânarea puilor nezburători ai păsărilor de interes cinegetic;
c)vânătoarea în zonele de linişte a vânatului stabilite în zonele din sit cuprinse în fonduri cinegetice;
d)vânătoarea în suprafeţele ariilor naturale protejate cuprinse în fondurile de vânătoare, practicată fără respectarea prevederilor planurilor de management cinegetic şi ale ariei naturale protejate respective în ceea ce priveşte vânătoarea.
Art. 30
(1)Râul Crişul Negru cu zonele lui inundabile la viituri din perimetrul sitului ROSCI0061 DCN sunt considerate habitate piscicole naturale, administrarea şi exploatarea resurselor acvatice vii realizându-se conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 317/2009, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv conform prevederilor Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului şi pădurilor nr. 44/1.195/2011 pentru aprobarea Normelor privind accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al statului în vederea practicării pescuitului comercial în habitatele piscicole naturale din ariile naturale protejate.
(2)Autorizaţiile de pescuit şi permisele pentru habitatele naturale se eliberează de către administratorul resursei acvatice vii, conform reglementărilor în vigoare privind pescuitul, cu avizul custodelui.
Art. 31
Resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale din perimetrul sitului ROSCI0061 DCN aparţin domeniului public de interes naţional.
Art. 32
Orice activitate care se desfăşoară în habitatele piscicole naturale trebuie să respecte măsurile şi reglementările prin care se asigură conservarea biodiversităţii şi exploatarea raţională a resurselor acvatice vii, prin practicarea pescuitului recreativ/sportiv în condiţii de păstrare a echilibrului ecologic.
Art. 33
(1)Pentru protecţia reproducerii speciilor protejate din situl ROSCI0061 DCN, dar şi pentru iernarea acestora se instituie zone de protecţie piscicolă în care se interzic următoarele activităţi:
a)pescuitul recreativ/sportiv;
b)efectuarea de lucrări care împiedică migrarea, reproducerea sau pun în pericol existenţa populaţiilor piscicole, cum ar fi îngustarea/bararea cursului apei, tăierea şi recoltarea plantelor, extragerea de nămol, nisip şi pietriş, colectarea gheţii;
c)efectuarea de lucrări în zona malurilor, precum şi tăierea arborilor şi arbuştilor de pe mal;
d)prezenţa în zonă a raţelor şi gâştelor domestice.
(2)Custodele poate institui zone de cruţare pentru protecţia unor habitate/specii, zone de hrănire sau refugii. Zonele de protecţie piscicolă/cruţare vor fi declarate anual, până la data de 31 decembrie, pentru anul următor.
Art. 34
Zonele de protecţie piscicolă/cruţare sunt semnalizate corespunzător cu panouri informative. În aceste zone sunt permise doar acţiunile de prevenire sau combatere a calamităţilor naturale.
Art. 35
Renunţarea sau instituirea de noi zone de protecţie piscicolă se face la propunerea custodelui.
Art. 36
Pescuitul şi/sau achiziţia exemplarelor de peşte din speciile protejate, prohibite sau a exemplarelor sub dimensiunea legală admisă la pescuit, indiferent de starea în care se află, precum şi utilizarea aparatelor hidroacustice de detecţie a peştilor sunt interzise.
Art. 37
Faptele ilegale din domeniul pescuitului pot fi constatate de personalul custodelui şi sancţionate de personalul cu drept de control, conform legii.
Art. 38
Acţiunile de protecţie şi control al resurselor acvatice vii şi de pescuit de pe suprafaţa sitului ROSCI0061 DCN se organizează în comun de către administratorii fondurilor de pescuit şi custode.
Art. 39
În cazul producerii de fenomene de forţă majoră, instituţiile abilitate intervin conform prevederilor legale.
Art. 40
(1)Pescuitul este permis numai în locurile semnalizate ca atare în acest scop.
(2)La ocuparea unui loc de pescuit semnalizat, pescarul este obligat să menţină zona curată şi, la părăsirea locului de pescuit, să elimine deşeurile produse în afara ariei protejate, depozitându-le în locuri special amenajate pentru deşeuri.
Art. 41
Aruncarea şi abandonarea deşeurilor pe teritoriul sitului ROSCI0061 DCN sunt interzise.
Art. 42
Pescuitul cu momeli naturale pe cârlige duble sau triple este interzis.
Art. 43
(1)Este interzisă reţinerea următoarelor specii de peşti:
a)Gobio uranoscopus - porcuşor de vad;
b)Sabanejewia aurata - dunariţă;
c)Barbus meridionalis - moioagă, mreană vânătă;
d)Gobio kessleri - porcuşor de nisip;
e)Carassius carassius - caracudă;
f)Thymallus thymallus - lipan.
(2)În cazul capturării vreunui exemplar dintre cele menţionate la alin. (1), acesta se va elibera imediat, pe cât posibil fără a-i fi afectată integritatea.
Art. 44
(1)Exemplarele de Carassius auratus - caras şi Lepomis gibbosus - sorete, biban-soare vor fi reţinute după capturare şi nu vor fi eliberate în mediul acvatic.
(2)Este interzisă reţinerea în stare vie a exemplarelor menţionate la alin. (1).
Art. 45
Pe teritoriul sitului ROSCI0061 DCN este interzisă utilizarea ca momeală a peştilor vii, indiferent de specie.
Art. 46
Reţinerea peştilor înţepaţi în exteriorul gurii este interzisă. Peştii înţepaţi în exteriorul gurii se eliberează imediat în mediul lor natural.
Art. 47
Este interzisă deschiderea de noi cariere sau balastiere în situl ROSCI0061DCN în lipsa obţinerii tuturor documentelor legale.
Art. 48
Cariera Urviş va fi exploatată conform prevederilor legale în domeniul protecţiei mediului, administratorul acesteia având obligaţia de a pune la dispoziţia custodelui documentele justificative. Este interzisă depăşirea limitelor proprietăţii pentru această carieră, limite prevăzute în planul de management.
Art. 49
Funcţionarea balastierelor/carierelor, lucrările de închidere şi lucrările de reconstrucţie ecologică se fac pe baza actelor de reglementare legale, cu avizul custodelui.
Art. 50
Suprafeţele de carieră pe care s-a încheiat exploatarea se supun imediat acţiunii de reconstrucţie ecologică şi de redare în circuitul silvic sau agricol, pe cheltuiala administratorului carierei, conform prevederilor legale în vigoare. Este interzisă folosirea unor asemenea suprafeţe pentru depozitarea de deşeuri industriale sau menajere.
Art. 51
Custodele are dreptul să verifice modul de respectare a condiţiilor incluse în actele de reglementare pentru toate activităţile extractive, modul de supraveghere a zonelor de extracţie şi conservarea materialului de provenienţă paleobiologică sau minerală.
Art. 52
Fosilele de plante şi animale vertebrate şi nevertebrate, ca bunuri ale patrimoniului natural descoperite în perimetrul ROSCI0061 DCN, intră în proprietatea publică a statului.
Art. 53
Administratorul carierei are obligaţia de a cartografia, borna şi marca perimetrele legale ale carierei existente, cu evidenţierea arealelor de producţie şi zonelor-tampon şi să aducă la cunoştinţa custodelui orice modificare a perimetrelor, destinaţiei terenului şi tehnologiei de exploatare, prin depunerea de materiale cartografice/cadastrale însoţite de documentaţia tehnică spre avizare custodelui şi autorităţii competente de mediu.
Art. 54
Administratorul carierei are obligaţia să încheie un acord cu custodele, cu valoare juridică, în care să se cuprindă termenele şi categoriile de lucrări pentru reconstrucţia ecologică a carierei.
Art. 55
În cazul descoperirii de cavităţi naturale - peşteri, geode - în cariere, acestea se conservă de către custode până la studierea şi cartografierea lor, conform legii.
Art. 56
Administratorul carierei are obligaţia să desemneze persoane de specialitate care să asigure protejarea bunurilor geologice din fronturile de lucru, atribuţiile acestora fiind stabilite în legislaţia în domeniu.
Art. 57
Pe teritoriul ROSCI0061 DCN nu este permisă exploatarea de nisip/pietriş, în lipsa actelor care reglementează aceste activităţi.
Art. 58
Pe teritoriul sitului ROSCI0061 DCN construcţiile, indiferent de beneficiar şi/sau proprietarul terenului, se realizează în conformitate cu prevederile planului de urbanism zonal şi general, legal aprobate.
Art. 59
Autorizarea lucrărilor de construcţii/investiţii pe teritoriul sitului ROSCI0061 DCN şi în imediata vecinătate se face de către autoritatea administraţiei publice locale sau judeţene, după caz, numai după obţinerea avizului custodelui pentru planul urbanistic zonal şi general şi cu respectarea tuturor celorlalte prevederi legale privind disciplina în construcţii şi protecţia mediului.
Art. 60
Realizarea de lucrări speciale care afectează suprafeţe mari, cum ar fi: aducţiuni de apă, baraje pentru centrale hidroelectrice, drumuri auto, linii de înaltă şi medie tensiune, conducte de transport gaz metan şi altele asemenea se face cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi cu avizul custodelui.
Art. 61
Custodele are dreptul să verifice existenţa autorizaţiei de construcţie, precum şi modul de respectare a acesteia şi să sesizeze instituţiile abilitate în cazul în care se constată încălcări ale prevederilor acesteia.
Art. 62
Custodele solicită şi deţine copii la zi ale documentelor urbanistice ale localităţilor din perimetrul sitului ROSCI0061 DCN sau din imediata vecinătate a acestuia, din care să reiasă statutul juridic al terenurilor şi al construcţiilor.
Art. 63
(1)Actualizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism pentru comunele şi suprafeţele acestora incluse în perimetrul sitului ROSCI0061 DCN se face de către autorităţile administraţiilor publice responsabile, prin integrarea în aceste documentaţii a prevederilor referitoare la situl de importanţă comunitară menţionat.
(2)Modificarea şi actualizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism menţionate la alin. (1) se fac cu avizul custodelui sitului ROSCI0061 DCN, pentru asigurarea conformităţii cu prevederile Planului de management.
(3)Documentaţiile de amenajare a teritoriului şi urbanism menţionate la alin. (1) modificate şi/sau actualizate de către autorităţile administraţiilor publice locale menţionate la alin. (1) vor include în piesele grafice/desenate şi limitele sitului ROSCI0061 DCN.
Art. 64
Cercetarea ştiinţifică în situl ROSCI0061 DCN are ca scop conservarea patrimoniului natural. Pentru realizarea acestui scop, după inventarierea speciilor şi evaluarea gradului lor de periclitare, custodele asigură monitorizarea continuă a elementelor endemice, periclitate sau rare, a habitatelor caracteristice şi a speciilor indicatoare.
Art. 65
(1)Activitatea de cercetare ştiinţifică se desfăşoară cu avizul custodelui prin încheierea unui contract de cercetare. Acordul Academiei Române - Comisia pentru ocrotirea monumentelor naturii, Comisia patrimoniului speologic, pentru domeniile de cercetare pentru care este prevăzut acest acord în legislaţia în domeniu, este obligatoriu.
(2)Accesul personalului de cercetare în perimetrul sitului ROSCI0061 DCN pentru desfăşurarea activităţilor prevăzute în proiectele de cercetare se face în baza permisului de cercetare emis de custode.
Art. 66
Activitatea de cercetare ştiinţifică efectuată de colaboratorii externi se realizează pe baza unui protocol de colaborare, în urma căruia custodele va acorda sprijin logistic în măsura dotării sau a calificării personalului de teren. Clauzele protocolului se stabilesc de comun acord de către părţi, inclusiv dreptul de utilizare a rezultatelor cercetărilor.
Art. 67
Custodele stabileşte măsuri speciale de conservare a biodiversităţii, precum şi de monitorizare a acesteia.
Art. 68
Custodele iniţiază, atunci când este cazul, acţiuni de repopulare cu specii de plante şi animale dispărute din arealul respectiv, pe baza unor studii avizate de Academia Română, în condiţiile legii.
Art. 69
Introducerea de specii alohtone sau modificate genetic - specii care nu apar şi care nu au existat nici în trecut în mod natural pe suprafaţa ROSCI0061 DCN - este interzisă.
Art. 70
Sunt interzise deţinerea şi creşterea în captivitate, indiferent de forma de captivitate, a animalelor din fauna sălbatică pe raza sitului ROSCI0061 DCN, cu excepţia cazurilor când se desfăşoară proiecte de repopulare sau protecţia speciilor cu avizul Academiei Române şi cu aprobarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.
Art. 71
Reconstrucţia ecologică a habitatelor deteriorate se face pe baza unui studiu ştiinţific, cu avizul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului. În cazul în care degradarea habitatelor a fost cauzată de activităţi umane desfăşurate în mod ilegal, contravaloarea proiectului de reconstrucţie se suportă de către cei vinovaţi.
Art. 72
În cazul apariţiei unor specii invazive de plante şi animale care periclitează integritatea ecosistemelor, custodele ia măsuri de stopare şi eliminare a acestora pe baza documentaţiei şi cu respectarea legislaţiei în vigoare.
Art. 73
Custodele poate să sprijine din fonduri proprii activitatea de cercetare ştiinţifică şi diseminarea rezultatelor.
Art. 74
În situl ROSCI0061 DCN sunt permise activităţi de turism şi de educaţie, cu respectarea prezentului regulament.
Art. 75
Camparea este permisă, în limita locurilor disponibile, numai în amplasamente delimitate pentru acest scop, semnalizate corespunzător.
Art. 76
În cazul în care există solicitări pentru vizitarea unor habitate caracteristice pentru specii de floră şi faună ocrotite, turiştii sunt însoţiţi obligatoriu de agenţii de teren, dacă în planul de management nu sunt prevăzute alte restricţii. Pentru serviciile de însoţire/îndrumare se poate percepe tariful de vizitare stabilit de custode.
Art. 77
Este interzisă devierea de la traseele turistice marcate.
Art. 78
Deschiderea şi omologarea de noi trasee turistice, amplasarea panourilor indicatoare şi informative se fac în condiţiile legii, cu avizul custodelui.
Art. 79
Custodele poate institui un sistem de tarife, conform prevederilor legale în vigoare. Tarifele se percep la sedii, puncte de informare sau pe teritoriul sitului ROSCI0061 DCN de către persoane sau instituţii autorizate de custode. Tariful de vizitare poate fi inclus şi în contravaloarea serviciilor de cazare sau transport, de comun acord cu autorităţile administraţiilor publice locale şi cu proprietarii/administratorii obiectivelor turistice. Sunt exceptaţi de la plata tarifului de vizitare:
a)copiii sub 10 ani;
b)voluntarii, în baza adresei scrise sau a contractului de voluntariat semnat de custodele ROSCI0061 DCN;
c)personalul de supraveghere a animalelor pentru care s-au contractat păşuni în ROSCI0061 DCN;
d)personalul custodelui;
e)personalul Academiei Române;
f)personalul de serviciu al construcţiilor aflate pe teritoriul ROSCI0061 DCN;
g)împuterniciţii pentru implementarea Regulamentului ROSCI0061 DCN, pe bază de legitimaţie;
h)personalul de la alte unităţi/instituţii, cu delegaţie în interes de serviciu;
i)membrii comunităţilor locale;
j)ghizii de turism angajaţi de custode;
k)persoanele cu handicap, pentru care legislaţia în vigoare prevede scutirea de plata unor taxe;
l)proprietarii şi administratorii de terenuri din ROSCI0061 DCN.
Art. 80
În cazul în care a fost stabilit un cuantum al tarifului de vizitare, accesul în situl ROSCI0061 DCN fără plata tarifului de vizitare, pentru alte persoane decât cele exceptate de la plata acestui tarif, este interzis.
Art. 81
Accesul în situl ROSCI0061 DCN este permis numai în zonele stabilite şi semnalizate ca atare accesului publicului, cu respectarea instrucţiunilor de pe panourile informative cu care sunt semnalizate acestea.
Art. 82
Proprietarii/Administratorii de terenuri au obligaţia de a asigura liberul acces al vizitatorilor/turiştilor pe traseele şi în zonele în care se realizează activităţi permise pe raza sitului ROSCI0061 DCN, cu condiţia ca aceste activităţi să nu aducă prejudicii proprietarilor/administratorilor de terenuri.
Art. 83
Este interzisă degradarea traseelor turistice şi a drumurilor publice prin lucrări de exploatare a masei lemnoase, construcţii, aducţiuni, utilităţi. Contravaloarea lucrărilor de refacere va fi suportată de către executanţii acestor lucrări.
Art. 84
Amplasarea panourilor indicatoare şi informative se face în condiţiile legii, cu avizul custodelui.
Art. 85
În zonele de campare sunt interzise:
a)săparea de şanţuri în jurul locurilor de amplasare a corturilor, precum şi utilizarea oricăror materiale de origine vegetală sub corturi;
b)amplasarea de alte amenajări care degradează peisajul.
Art. 86
(1)În cazul locurilor de campare dotate cu amenajări specifice de tipul WC-uri ecologice, aducţiuni de apă potabilă, vetre de foc, containere pentru colectarea deşeurilor menajere sau altele asemenea, semnalizate ca atare, se poate percepe tarif de campare de către administratorul spaţiului respectiv, contravaloarea acestuia fiind folosită pentru întreţinerea/ecologizarea locului de campare.
(2)Se poate interzice temporar camparea în locurile mai sus menţionate, în cazul în care se constată o degradare accelerată a mediului.
Art. 87
(1)Aprinderea focului pe teritoriul sitului ROSCI0061 DCN este permisă doar în zonele de campare.
(2)Aprinderea focului în afara vetrelor special amenajate şi semnalizate în acest scop este interzisă.
(3)Ruperea, tăierea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, adunarea şi tăierea de material lemnos pentru foc, precum şi folosirea pentru foc a celor doborâţi sau rupţi de fenomene naturale, fără aprobarea autorităţilor responsabile, sunt interzise.
Art. 88
Incendierea, distrugerea ori degradarea prin orice mijloace a arborilor sau arbuştilor este interzisă.
Art. 89
Tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, puieţilor ori lăstarilor, precum şi însuşirea celor rupţi sau doborâţi de fenomene naturale, de către persoane care nu au această atribuţie ori în scopul construirii de adăposturi, amenajări, sunt interzise.
Art. 90
Distrugerea, respectiv colectarea de plante sau de animale protejate din situl ROSCI0061 DCN sunt interzise.
Art. 91
Prin excepţie de la art. 90, colectarea de specii de floră, faună, roci, minerale se face numai cu avizul custodelui, cu respectarea prevederilor legale.
Art. 92
Accesul turiştilor însoţiţi de câini în situl ROSCI0061 DCN este permis doar în condiţiile în care câinii sunt ţinuţi permanent în lesă.
Art. 93
Perturbarea liniştii prin strigăte, pocnitori, folosirea de echipamente audio, în zonele de extravilan din situl ROSCI0061 DCN şi în locurile de campare, este interzisă.
Art. 94
Distrugerea ori degradarea panourilor informative şi indicatoare, precum şi a plăcilor, stâlpilor sau a semnelor de avertizare care aduc informaţii despre situl ROSCI0061 DCN este interzisă.
Art. 95
Degradarea podeţelor, barierelor, observatoarelor sau a oricărei alte construcţii ori amenajări de pe teritoriul sitului ROSCI0061 DCN este interzisă.
Art. 96
Folosirea ambarcaţiunilor fără motor şi a celor cu motoare electrice pe teritoriul sitului ROSCI0061 DCN este permisă.
Art. 97
Scăldatul pe teritoriul sitului ROSCI0061 DCN este permis numai în zonele stabilite şi semnalizate ca atare în acest scop.
Art. 98
Utilizarea de detergenţi pentru spălare în apele de pe teritoriul sitului ROSCI0061 DCN este interzisă. Spălarea, curăţarea covoarelor/carpetelor, mochetelor în apele de pe teritoriul sitului ROSCI0061 DCN sunt interzise.
Art. 99
Spălarea autovehiculelor în apele din perimetrul sitului ROSCI0061 DCN este interzisă.
Art. 100
Deranjarea animalelor, distrugerea cuiburilor sau orice tip de poluare pe teritoriul sitului ROSCI0061 DCN sunt interzise.
Art. 101
Aruncarea gunoaielor, abandonarea deşeurilor pe teritoriul sitului ROSCI0061 DCN sunt interzise.
Art. 102
Accesul public cu mijloace terestre mecanizate prin cursurile de apă este interzis. Este permisă folosirea acestor mijloace doar de către administratorii şi/sau proprietarii de teren în scopul bunei gospodăriri, înspre locurile deţinute de aceştia, precum şi de către echipele de intervenţie.
Art. 103
Orice activitate de automobilism, motociclism sau ciclism, pe teritoriul sitului ROSCI0061 DCN, în afara drumurilor publice, este interzisă.
Art. 104
Custodele monitorizează turismul în vederea stabilirii impactului acestei activităţi asupra florei şi faunei din situl ROSCI0061 DCN şi pentru stabilirea măsurilor de protecţie ce se impun, inclusiv a celor de restricţionare a accesului turiştilor, dacă acest lucru este necesar pentru conservarea biodiversităţii.
Art. 105
Administratorii şi/sau proprietarii unităţilor de prestări servicii turistice sprijină activitatea de monitorizare a fluxului turistic pe baza unui protocol de colaborare încheiat cu custodele.
Art. 106
Custodele nu poate fi făcut responsabil pentru distribuirea cu sau fără plată a materialelor informative din punct de vedere turistic care nu sunt elaborate de el şi pe care nu le-a avizat.
Art. 107
(1)Fotografierea sau filmarea în scop comercial, fără aprobare şi fără plata tarifelor legale, pe teritoriul sitului ROSCI0061 DCN este interzisă.
(2)Persoanele interesate pot obţine un permis temporar de la custode, contra plăţii tarifului aferent.
Art. 108
Fotografierea sau filmarea faunei sălbatice este permisă doar în locuri special amenajate şi semnalizate de către custode.
Art. 109
Organizarea de competiţii şi manifestările de grup de orice fel, cursuri şi tabere care presupun accesul pe teren în situl ROSCI0061 DCN fără avizul custodelui sunt interzise.
Art. 110
Regimul deşeurilor pe teritoriul sitului ROSCI0061 DCN este reglementat astfel:
a)este interzisă abandonarea, incinerarea sau depozitarea în gropi săpate în sol a deşeurilor de orice fel. Turiştii au obligaţia de a-şi evacua deşeurile pe care le generează pe timpul vizitării sitului ROSCI0061 DCN. Deşeurile se evacuează în afara sitului, în locuri special amenajate pentru colectare;
b)administratorii punctelor de alimentaţie publică, caselor de vacanţă, stânelor, fermelor, cantoanelor aflate în perimetrul sitului ROSCI0061 DCN au obligaţia de a efectua permanent igienizarea de deşeuri a suprafeţelor din jurul acestor locaţii;
c)pentru terenurile situate în intravilan, proprietarii terenului şi/sau administratorii acestora au obligaţia să gestioneze deşeurile generate sau abandonate;
d)proprietarii şi/sau administratorii terenurilor aflate în perimetrul sitului ROSCI0061 DCN au obligaţia de a igieniza permanent suprafeţele afectate de abandonul deşeurilor, resturilor menajere şi alte asemenea şi în acelaşi timp de a-şi lua măsuri de prevenire a poluării mediului pe suprafaţa avută în proprietate/administrare;
e)administratorii unităţilor turistice, precum şi alte/alţi administraţii/proprietari ce îşi desfăşoară activitatea în situl ROSCI0061 DCN elimină deşeurile, făcând dovada predării acestora la rampele ecologice, sau încheie contracte de prestări servicii cu societăţi specializate, făcând dovada plăţii pentru serviciile de salubritate.
Art. 111
Preluarea apei din Crişul Negru prin pompare sau prin orice alt fel de instalaţii, fără aviz de gospodărire a apelor, avizul custodelui şi asigurarea măsurilor de protecţie a materialului piscicol împotriva extragerii acestuia din mediul natural este interzisă.
Art. 112
În cazul producerii de fenomene de forţă majoră, instituţiile abilitate intervin conform prevederilor legale.
Art. 113
Parcarea autovehiculelor se poate face numai la minimum 10 metri de talvegul natural al râului.
Art. 114
Recoltarea humusului şi decopertarea solului sunt interzise pe întreaga suprafaţă a sitului ROSCI0061 DCN, cu excepţia lucrărilor autorizate cu acordul custodelui.
Art. 115
Recoltarea stufului, a ramurilor pentru împletituri sau alte activităţi tradiţionale autorizate este permisă, cu avizul custodelui.
Art. 116
Recoltarea de ciuperci comestibile sau plante medicinale în scopul comercializării acestora se va face doar cu avizul custodelui.
Art. 117
Organizarea de acţiuni specifice Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne se face pe teritoriul sitului ROSCI0061 DCN conform prevederilor legale.
Art. 118
Activităţile comerciale neautorizate în perimetrul sitului ROSCI0061 DCN sunt interzise. Activităţile comerciale autorizate în zonele de extravilan din sit, în alte locuri decât zonele de campare sau unităţile de turism, sunt permise numai cu acordul scris al custodelui şi cu respectarea legislaţiei în vigoare privind evacuarea deşeurilor.
Art. 119
Pentru protecţia şi conservarea peisajului şi biodiversităţii şi evitarea accidentelor în locurile vulnerabile se montează bariere şi/sau panouri de avertizare, care vor anunţa pericolul şi vor limita accesul.
Art. 120
Agenţii de teren, custozii sau conducătorii de grup au obligaţia să interzică accesul în situl ROSCI0061 DCN, în următoarele situaţii: a)starea vremii este nefavorabilă; a)există pericol de viitură.
Art. 121
În perimetrul de protecţie semnalizat, accesul autovehiculelor şi parcarea acestora sunt interzise.
Art. 122
Accesul în Rezervaţia naturală Dealul Păcău este interzis. Accesul se poate realiza numai cu permis din partea custodelui şi în prezenţa unui agent de teren delegat al custodelui. Pentru serviciile de însoţire/îndrumare se poate percepe un tarif, stabilit de către custode, în limitele legii.
Art. 123
Finanţarea activităţilor pentru managementul sitului ROSCI0061 DCN se asigură din fonduri provenite din:
a)bugetul Asociaţiei Pescarilor Sportivi "Aqua Crisius" alocat acestui scop;
b)fonduri structurale;
c)prin implementarea de proiecte cu surse de finanţare diversă;
d)tarife instituite pentru vizitarea sau pentru facilităţile, serviciile şi activităţile specifice desfăşurate în aria protejată;
e)sponsorizări, donaţii, venituri realizate din contracte de colaborare.
Art. 124
Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravenţională, penală, materială sau civilă, conform legislaţiei în vigoare.
Art. 125
Verificarea aplicării prezentului regulament se face de către personalul cu atribuţiuni de control al custodelui şi de către personalul altor instituţii abilitate ale statului, în limita competenţelor acestora. Personalul împuternicit să aplice regulamentul îşi va dovedi identitatea cu legitimaţii emise conform legii.
Art. 126
În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul cu atribuţiuni de control al custodelui are dreptul de a solicita legitimarea persoanelor care au comis fapte sau au fost surprinse încercând să comită fapte ce constituie contravenţii pe raza sitului ROSCI0061 DCN.
Art. 127
Constituie contravenţie nefurnizarea informaţiilor şi datelor, la solicitarea personalului cu atribuţiuni de control al custodelui, când acestea sunt solicitate la constatarea unor acţiuni/fapte ce constituie contravenţii.
Art. 128
Constituie contravenţie neprezentarea actelor de reglementare pentru activităţile desfăşurate pe teritoriul sitului ROSCI0061 DCN de către proprietarii şi administratorii de facilităţi turistice, unităţi comerciale şi de deservire a populaţiei, activităţi de exploatare şi valorificare a resurselor naturale regenerabile şi neregenerabile, la solicitarea custodelui.
Art. 129
Constatarea faptelor ce constituie contravenţii şi aplicarea sancţiunilor se fac de către personalul cu atribuţiuni de control al custodelui şi de către personalul altor instituţii ale statului, în baza competenţelor legale.
Art. 130
În exercitarea atribuţiilor de serviciu privind monitorizarea, controlul, apărarea şi administrarea sitului ROSCI0061 DCN, precum şi în activitatea de constatare şi sancţionare a contravenţiilor la regimul ariilor protejate, personalul cu atribuţii de control este asimilat personalului care îndeplineşte funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat.
Art. 131
Prezentul regulament se publică pe pagina web a custodelui, la adresa www.aquacrisius.ro
Art. 132
Prezentul regulament poate fi modificat conform legislaţiei în vigoare.
Art. 133
Nerespectarea prevederilor prezentului regulament se sancţionează conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011.
ANEXA nr. 3: Regulamentul sitului de importanţă comunitară ROSCI0101 - Larion
Art. 1
(1)Situl de importanţă comunitară ROSCI0101 Larion, denumit în continuare situl ROSCI0101 Larion, a fost instituit prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1.964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările ulterioare.
(2)Rezervaţia Crovul de la Larion a fost instituită prin pct. I secţiunea 2.0 poziţia 2.222. din anexa nr. I la Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate.
Art. 2
Situl ROSCI0101 Larion contribuie semnificativ la menţinerea sau restaurarea unor stări de conservare favorabile a habitatelor naturale şi a speciilor de interes comunitar pentru care a fost declarat, în acest fel contribuind semnificativ la coerenţa reţelei Natura 2000 şi/sau la menţinerea diversităţii biologice în regiunea biogeografică din care face parte.
Art. 3
Limitele sitului de importanţă comunitară ROSCI0101 Larion sunt prezentate pe pagina web a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.
Art. 4
Custodia sitului ROSCI0101 Larion şi a rezervaţiei Crovul de la Larion este deţinută de Asociaţia Proprietarilor de Pădure Valea Ilvei - Ocolul Silvic Valea Ilvei, denumită în continuare custode, conform Convenţiei de custodie nr. 0.158 din 8 iulie 2010, încheiată între aceasta şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.
Art. 5
Responsabilitatea managementului sitului ROSCI0101 Larion şi a rezervaţiei Crovul de la Larion revine Asociaţiei Proprietarilor de Pădure Valea Ilvei - Ocolul Silvic Valea Ilvei.
Art. 6
Scopul declarării sitului ROSCI0101 Larion este conservarea habitatelor naturale şi a speciilor sălbatice de floră şi faună sălbatică menţionate în formularul-standard publicat pe pagina web a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.
Art. 7
(1)Pe terenurile care fac parte din fondul forestier naţional inclus în rezervaţia Crovul de la Larion se execută numai activităţi silvice prevăzute în amenajamentele silvice, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind zonarea funcţională a pădurilor şi în concordanţă cu scopul pentru care a fost declarată arie naturală protejată.
(2)Amenajamentele silvice pentru fondul forestier de pe raza sitului ROSCI0101 Larion şi a rezervaţiei se aprobă cu avizul custodelui, în vederea punerii în concordanţă cu planul de management integrat. Beneficiarul amenajamentului invită un reprezentant al custodelui la conferinţele de amenajare, în vederea armonizării cu planul de management integrat.
(3)Custodele are dreptul de a verifica aplicarea în practică a tipului, intensităţii şi volumului tratamentelor/tăierilor aplicate în fondul forestier naţional de pe raza sitului ROSCI0101 Larion şi a rezervaţiei, urmând a sesiza administratorul fondului forestier şi reprezentantul teritorial al autorităţii publice care răspunde de silvicultură în cazul constatării unor nereguli. În acest scop, structurile de administrare silvică sunt obligate să înainteze custodelui borderoul/planul de amplasare a tăierilor de masă lemnoasă pe suprafaţa sitului ROSCI0101 Larion şi a rezervaţiei, înainte de începerea noului an forestier, pentru avizare sau, dacă nu este posibil, imediat după constituirea actelor de punere în valoare, dar înainte de începerea lucrărilor de exploatare a masei lemnoase.
(4)Administratorul fondului forestier naţional de pe raza sitului ROSCI0101 Larion şi a rezervaţiei Crovul de la Larion este obligat să transmită custodelui, anual, situaţia aplicării amenajamentelor silvice pe aceste terenuri.
(5)Lucrările care nu sunt prevăzute în amenajamentele silvice se execută doar cu avizul custodelui şi cu aprobarea autorităţii publice centrale care răspunde de mediu şi silvicultură.
Art. 8
(1)Acţiunile de evaluare a vânatului şi de interpretare a rezultatelor se fac de către gestionarul fondului de vânătoare cu participarea custodelui sitului ROSCI0101 Larion.
(2)Gestionarul fondului de vânătoare are obligaţia de a anunţa custodele despre intenţia de organizare a evaluării vânatului pe teritoriul sitului şi a rezervaţiei, cu minimum 7 zile calendaristice înainte de organizarea evaluării.
(3)Vânătoarea pe teritoriul sitului ROSCI0101 Larion este permisă, cu excepţia zonelor de linişte pentru vânat stabilite de custode în colaborare cu autorităţile competente.
(4)Pe raza sitului ROSCI0101 Larion şi a rezervaţiei activitatea de vânătoare se face în conformitate cu legislaţia în domeniu.
(5)Pentru speciile de lup, urs, râs şi pisică sălbatică, prin planul de management, se stabilesc zone şi perioade în care vânătoarea este restricţionată, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
(6)În privinţa pescuitului şi acvaculturii se respectă prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 317/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 9
(1)Utilizarea păşunilor şi fâneţelor este permisă doar pentru proprietarii/administratorii de terenuri sau de animale din zona sitului ROSCI0101 Larion, cu obligaţia respectării prezentului regulament şi a planului de management integrat.
(2)Amplasarea de stâne şi adăposturi pastorale, adaptate specificului montan şi încadrate în peisaj, este permisă numai cu avizul custodelui sitului.
(3)Pe teritoriul sitului ROSCI0101 Larion, activitatea pastorală se desfăşoară respectându-se încărcătura de animale conform bonităţii pajiştilor.
(4)Este interzisă amplasarea locurilor de târlire la mai puţin de 100 m de pâraie, lacuri şi zone de linişte a vânatului.
(5)Numărul admis de câini se stabileşte prin contractul de păşunat în funcţie de efectivul de oi din fiecare turmă, în limitele prevăzute de legislaţia în vigoare.
(6)Câinii poartă obligatoriu jujee, iar stăpânul este obligat să facă dovada vaccinării acestora.
(7)Trecerea prin fondul forestier şi la apă se face cu respectarea reglementărilor în vigoare, în baza contractului încheiat cu administratorii proprietarilor de pădure.
(8)Activitatea pastorală este monitorizată de custodele sitului ROSCI0101 Larion, în vederea evaluării impactului acestei activităţi asupra florei şi faunei şi pentru stabilirea unor eventuale restricţii în zonele afectate.
Art. 10
Custodele iniţiază periodic studii pentru stabilirea capacităţii de suport a păşunilor. Rezultatele acestor studii sunt aduse la cunoştinţa proprietarilor în vederea reglementării corespunzătoare a păşunatului.
Art. 11
Colectarea de specii de floră şi faună se face numai cu avizul scris al custodelui.
Art. 12
Capturarea fără drept a oricăror specii de faună sălbatică, distrugerea cuiburilor păsărilor şi colectarea ouălor acestora în raza sitului ROSCI0101 Larion sunt interzise.
Art. 13
(1)Extragerea de resurse minerale şi captările de apă în scopuri comerciale şi industriale, fără avizul custodelui, sunt interzise pe suprafaţa sitului ROSCI0101 Larion.
(2)Extragerea de resurse minerale şi captările de apă în scopuri comerciale şi industriale în rezervaţie sunt interzise.
Art. 14
(1)Orice plan sau proiect care nu are o legătură directă cu situl ROSCI0101 Larion ori nu este necesar pentru managementul acestuia, dar care ar putea să îl afecteze în mod semnificativ, singur sau în combinaţie cu alte planuri ori proiecte, este supus unei evaluări adecvate a efectelor potenţiale asupra ariei naturale protejate de interes comunitar, având în vedere obiectivele de conservare a acesteia.
(2)Avizul custodelui pentru planurile/proiectele menţionate la alin. (1) este obligatoriu.
Art. 15
Modificarea planurilor de urbanism din vecinătatea sitului ROSCI0101 Larion se face cu respectarea prevederilor legislaţiei de mediu şi cu avizul custodelui sitului.
Art. 16
(1)Custodele susţine cercetarea ştiinţifică ce se desfăşoară în situl ROSCI0101 Larion şi are ca scop conservarea patrimoniului faunistic, forestier, floristic.
(2)Activităţile de cercetare ştiinţifică pe teritoriul rezervaţiei se desfăşoară cu avizul custodelui, care le sprijină logistic şi financiar, în limita posibilităţilor.
(3)Activitatea colaboratorilor externi se va desfăşura pe baza unui contract de cercetare, încheiat cu custodele sitului. Clauzele contractuale se stabilesc de comun acord de către părţi, inclusiv dreptul de utilizare a rezultatelor cercetărilor.
Art. 17
(1)Custodele acţionează permanent pentru includerea sitului ROSCI0101 Larion în programe de cercetare naţională şi internaţională.
(2)Custodele iniţiază, atunci când este cazul, acţiuni de repopulare cu specii de plante şi animale dispărute, pe baza unor studii avizate conform reglementărilor în vigoare.
(3)Introducerea de specii alohtone pe teritoriul sitului ROSCI0101 Larion este interzisă.
Art. 18
Accesul turiştilor în perimetrul sitului ROSCI0101 Larion este permis numai pe traseele turistice omologate.
Art. 19
Custodele poate institui un sistem de tarife, conform prevederilor legale în vigoare. Tarifele se afişează la sediul custodelui.
Art. 20
Vizitele de grup în perimetrul sitului ROSCI0101 Larion se desfăşoară numai în prezenţa custodelui sau a reprezentantului acestuia.
Art. 21
Camparea pe suprafaţa sitului ROSCI0101 Larion se face numai în locuri special amenajate şi delimitate.
Art. 22
Aprinderea focului pe suprafaţa sitului ROSCI0101 Larion este permisă numai în locurile special amenajate.
Art. 23
Abandonarea deşeurilor de orice fel pe teritoriul sitului ROSCI0101 Larion este interzisă.
Art. 24
Circulaţia autovehiculelor, motoretelor, motocicletelor, bicicletelor şi a altor vehicule este permisă numai pe drumuri existente - judeţene, comunale şi pe trasee special amenajate şi semnalizate ca atare.
Art. 25
Distrugerea panourilor informative şi indicatoare, a plăcilor, stâlpilor sau a semnelor de marcaj ale sitului ROSCI0101 Larion este strict interzisă.
Art. 26
Fotografierea sau filmarea în scop comercial fără aprobarea custodelui este interzisă în perimetrul rezervaţiei.
Art. 27
Folosirea substanţelor chimice periculoase pe teritoriul sitului ROSCI0101 Larion este interzisă.
Art. 28
Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravenţională, penală, materială sau civilă, conform legislaţiei în vigoare.
Art. 29
Verificarea respectării prezentului regulament se face de custodele sitului ROSCI0101 Larion sau de alte persoane, potrivit legislaţiei în vigoare. Personalul autorizat să verifice respectarea regulamentului îşi dovedeşte identitatea cu legitimaţii emise conform legii.
Art. 30
Custodele are obligaţia de a sesiza instituţiile abilitate despre orice încălcare a prezentului regulament a cărei soluţionare nu ţine de competenţa sa.
Art. 31
În cazul producerii fenomenelor de forţă majoră instituţiile abilitate intervin pentru eliminarea sau limitarea efectelor acestor fenomene, conform prevederilor legale.
Art. 32
Prezentul regulament poate fi modificat la propunerea custodelui, conform legislaţiei în vigoare.
ANEXA nr. 4: Regulamentul sitului de importanţă comunitară ROSCI0145 - Pădurea de la Alparea
Art. 1
(1)Pădurea cu narcise din Oşorhei, denumită în continuare rezervaţie naturală, a fost declarată arie naturală protejată în baza Hotărârii Consiliului Judeţean Bihor nr. 19/1995, statut reconfirmat prin pct. I, secţiunea 2.0, poziţia 2.175 din anexa nr. I la Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate.
(2)Scopul instituirii regimului de protecţie pentru rezervaţia naturală Pădurea cu narcise din Oşorhei îl constituie conservarea biodiversităţii în vederea menţinerii sau extinderii arealului speciei protejate, narcisa, precum şi încurajarea turismului bazat pe aceste valori.
(3)În anul 2007, în baza Ordinului ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1.964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările ulterioare, a fost instituit regimul de arie naturală protejată pentru situl de importanţă comunitară ROSCI0145 Pădurea de la Alparea, denumit în continuare situl ROSCI0145 Pădurea de la Alparea, care include integral Pădurea cu narcise din Oşorhei.
(4)Managementul sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea urmăreşte menţinerea interacţiunii armonioase a omului cu natura prin protejarea diversităţii habitatelor şi peisajului, a diversităţii speciilor de plante şi animale, păstrarea folosinţelor tradiţionale ale terenurilor, încurajarea şi consolidarea activităţilor, practicilor şi culturii tradiţionale ale populaţiei locale, precum şi asigurarea de condiţii pentru activităţile educaţionale, recreative şi de cercetare ştiinţifică, eliminarea şi prevenirea activităţilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare.
Art. 2
Limitele sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea sunt prezentate pe pagina web a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.
Art. 3
(1)Responsabilitatea managementului sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea revine Direcţiei Silvice Bihor din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, denumită în continuare custode, conform Convenţiei de custodie nr. 0.085 din 2 martie 2010, încheiată între aceasta şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.
(2)Custodele realizează şi implementează planul de management integrat pentru situl ROSCI0145 Pădurea de la Alparea şi rezervaţia naturală.
Art. 4
Pe terenurile care fac parte din fondul forestier inclus în situl ROSCI0145 Pădurea de la Alparea se execută numai lucrările prevăzute în amenajamentele silvice, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind zonarea funcţională a pădurilor. Lucrări în afara celor prevăzute în amenajamentele silvice se execută doar cu aprobarea autorităţilor publice centrale pentru silvicultură şi protecţia mediului.
Art. 5
Pe teritoriul sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea vânătoarea se organizează şi se desfăşoară în conformitate cu prevederile Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale legislaţiei specifice ariilor naturale protejate.
Art. 6
Recoltarea exemplarelor de narcise de pe teritoriul rezervaţiei naturale este interzisă.
Art. 7
În cazul producerii de fenomene de forţă majoră, instituţiile abilitate intervin conform prevederilor legale, în vederea mobilizării şi luării măsurilor de prevenire, reducere şi eliminare a efectelor negative.
Art. 8
(1)Păşunatul în fondul forestier din cuprinsul sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea este interzis.
(2)Trecerea prin fondul forestier spre alte terenuri sau spre sursele de apă folosind alte căi decât drumurile de exploatare amenajate şi drumurile agricole existente este interzisă.
(3)Trecerea cu animale domestice prin fondul forestier al sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea este interzisă.
Art. 9
Custodele monitorizează activitatea de păşunat din situl ROSCI0145 Pădurea de la Alparea pentru stabilirea impactului acestei activităţi asupra florei şi faunei din interiorul acestuia şi pentru stabilirea unor eventuale restricţii în zonele afectate.
Art. 10
Cercetarea ştiinţifică în situl ROSCI0145 Pădurea de la Alparea are ca scop primordial cunoaşterea şi conservarea patrimoniului floristic şi faunistic al zonei. Pentru realizarea acestui scop, după inventarierea speciilor, stabilirea distribuţiei lor şi evaluarea gradului lor de periclitare, custodele va asigura monitorizarea continuă a speciilor şi habitatelor-cheie, precum şi a speciilor indicatoare.
Art. 11
Custodele stabileşte măsurile minime de conservare în vederea împiedicării distrugerii voite sau accidentale a exemplarelor de narcise existente, precum şi a altor specii de plante sau animale strict ocrotite, a biotopurilor şi ansamblurilor biotice de pe suprafaţa rezervaţiei naturale, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
Art. 12
Activitatea de cercetare ştiinţifică pe teritoriul sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea se desfăşoară cu avizul custodelui, care sprijină logistic, în măsura posibilităţilor, activitatea de cercetare.
Art. 13
Activitatea de cercetare în cuprinsul sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea, efectuată de către colaboratori externi ai custodelui, se desfăşoară pe baza unui contract de cercetare încheiat cu acesta. Clauzele contractului se stabilesc de comun acord de către părţi. Dreptul asupra rezultatelor se stabileşte prin contract.
Art. 14
Pe suprafaţa sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea sunt permise activităţi de cercetare, turism şi educaţie, cu respectarea prezentului regulament.
Art. 15
(1)Accesul până la rezervaţia naturală se face pe drumul judeţean Oşorhei-Copăcel, unde este amplasată o barieră la calea de acces în rezervaţie.
(2)În interiorul rezervaţiei accesul cu mijloace motorizate este interzis.
Art. 16
Vizitarea sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea este permisă numai pe potecile marcate.
Art. 17
Întreţinerea marcajelor turistice, deschiderea de noi trasee şi amplasarea panourilor indicatoare şi informative se fac de către sau numai cu avizul custodelui.
Art. 18
Camparea pe suprafaţa sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea este interzisă.
Art. 19
Aprinderea focului pe suprafaţa sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea este interzisă.
Art. 20
(1)Abandonarea deşeurilor de orice fel pe teritoriul sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea este interzisă.
(2)Turiştii au obligaţia de a elimina deşeurile pe care le generează pe timpul vizitării ariei naturale protejate.
(3)Deşeurile sunt eliminate în afara rezervaţiei naturale şi se lasă doar în locuri special amenajate pe teritoriul sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea pentru colectare.
(4)Responsabilitatea depozitării temporare a deşeurilor în locurile special amenajate, respectând condiţiile legale, astfel încât să nu existe posibilitate de acces pentru câini şi animale sălbatice, revine custodelui.
Art. 21
Tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, puieţilor sau lăstarilor, precum şi însuşirea celor rupţi sau doborâţi de fenomene naturale sau de către alte persoane este interzisă.
Art. 22
Colectarea de specii de floră şi faună în scop ştiinţific sau de cercetare de pe suprafaţa sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea se face cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi cu avizul scris al custodelui.
Art. 23
Accesul câinilor pe suprafaţa sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea este permis doar în condiţiile în care aceştia sunt ţinuţi permanent în lesă.
Art. 24
Perturbarea liniştii pe teritoriul sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea este interzisă.
Art. 25
Distrugerea sau degradarea panourilor informative şi indicatoare, precum şi a plăcilor, stâlpilor sau a semnelor de marcaj de pe traseele turistice pe teritoriul sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea este interzisă.
Art. 26
Deteriorarea intenţionată a oricărei construcţii, împrejmuiri, bariere sau orice alte amenajări de pe teritoriul sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea, inclusiv a celor vânătoreşti, este interzisă.
Art. 27
Custodele monitorizează turismul pe teritoriul sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea, în vederea stabilirii impactului acestei activităţi asupra florei şi faunei din sit şi pentru stabilirea măsurilor de protecţie ce se impun, inclusiv a celor de restricţionare a accesului turiştilor, dacă acest lucru este necesar pentru conservarea habitatului şi speciilor de herpetofaună şi narcise.
Art. 28
Competiţiile şi manifestările cu caracter sportiv sau cultural, inclusiv sărbătorile câmpeneşti, se organizează doar în afara rezervaţiei şi a suprafeţelor pe care sunt specii sau habitate prezente în fişa-standard a sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea, cu avizul scris al custodelui.
Art. 29
Tarifele de vizitare, respectiv de campare se stabilesc anual de către custode şi se percep la sediul custodelui din Oradea, str. Mihai Eminescu nr. 15, la Direcţia Silvică Bihor sau la Ocolul Silvic Oradea, Str. Constructorilor nr. 1, precum şi la punctul de acces de la Cantonul Silvic Alparea.
Art. 30
Finanţarea activităţilor necesare bunei gospodăriri a sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea se asigură din fonduri provenite din:
a)sume alocate special acestui scop de către Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, Direcţia Silvică Bihor;
b)atragerea altor fonduri extrabugetare;
c)activităţi proprii, taxe de vizitare;
d)subvenţii, donaţii, sponsorizări externe şi interne.
Art. 31
Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravenţională, penală, materială sau civilă, conform legislaţiei în vigoare.
Art. 32
(1)Verificarea respectării prezentului regulament se face de către custodele sitului ROSCI0145 Pădurea de la Alparea sau de alte persoane, potrivit legislaţiei în vigoare.
(2)Personalul autorizat să verifice respectarea regulamentului îşi dovedeşte identitatea cu legitimaţii emise conform legii.
Art. 33
Custodele pune la dispoziţia publicului interesat şi a autorităţilor administraţiei publice locale prezentul regulament.
Art. 34
Prezentul regulament poate fi modificat la propunerea custodelui, conform legislaţiei în vigoare.
ANEXA nr. 5: Regulamentul sitului de importanţă comunitară ROSCI0155 - Pădurea Goronişte
Art. 1
(1)Poiana cu narcise de la Goronişte, denumită în continuare rezervaţie naturală, a fost declarată arie naturală protejată în baza Hotărârii Consiliului Judeţean Bihor nr. 19/1995, statut reconfirmat prin pct. I, secţiunea 2.0, poziţia 2.179 din anexa nr. I la Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate.
(2)Scopul instituirii regimului de protecţie pentru rezervaţia naturală Poiana cu narcise de la Goronişte îl constituie conservarea biodiversităţii speciilor de herpetofaună, a peisajului şi tradiţiilor locale, în vederea menţinerii sau extinderii arealului speciei protejate, narcisa, precum şi încurajarea turismului bazat pe aceste valori.
(3)În anul 2007, în baza Ordinului ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1.964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările ulterioare, a fost instituit regimul de arie naturală protejată pentru situl de importanţă comunitară ROSCI0155 Pădurea Goronişte, numit în continuare situl ROSCI0155 Pădurea Goronişte, care include integral rezervaţia naturală Poiana cu narcise de la Goronişte.
(4)Managementul sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte urmăreşte menţinerea interacţiunii armonioase a omului cu natura, prin protejarea diversităţii habitatelor şi peisajului, a diversităţii speciilor de plante şi animale, păstrarea folosinţelor tradiţionale ale terenurilor, încurajarea şi consolidarea activităţilor, practicilor şi culturii tradiţionale ale populaţiei locale, precum şi asigurarea de condiţii pentru activităţile educaţionale, recreative şi de cercetare ştiinţifică, eliminarea şi prevenirea activităţilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare.
Art. 2
Limitele sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte sunt prezentate pe pagina web a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.
Art. 3
(1)Responsabilitatea managementului sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte revine Direcţiei Silvice Bihor din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, denumită în continuare custode, conform Convenţiei de custodie nr. 0.085 din 2 martie 2010, încheiată între aceasta şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.
(2)Custodele realizează şi implementează planul de management integrat pentru situl ROSCI0155 Pădurea Goronişte şi rezervaţia naturală.
Art. 4
Pe terenurile care fac parte din fondul forestier inclus în situl ROSCI0155 Pădurea Goronişte se execută numai lucrările prevăzute în amenajamentele silvice, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind zonarea funcţională a pădurilor. Lucrări în afara celor prevăzute în amenajamentele silvice se execută doar cu aprobarea autorităţilor publice centrale pentru silvicultură şi protecţia mediului.
Art. 5
Pe teritoriul sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte vânătoarea se organizează şi se desfăşoară în conformitate cu prevederile Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi a legislaţiei specifice ariilor naturale protejate.
Art. 6
Recoltarea exemplarelor de narcise de pe teritoriul rezervaţiei naturale este interzisă.
Art. 7
În cazul producerii de fenomene de forţă majoră, instituţiile abilitate intervin conform prevederilor legale, în vederea mobilizării şi luării măsurilor de prevenire, reducere şi eliminare a efectelor negative.
Art. 8
(1)Păşunatul în fondul forestier din cuprinsul sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte este interzis.
(2)Trecerea prin fondul forestier spre alte terenuri sau spre sursele de apă folosind alte căi decât drumurile de exploatare amenajate şi drumurile agricole existente este interzisă.
(3)Trecerea cu animale domestice prin fondul forestier al sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte este interzisă.
Art. 9
Custodele monitorizează activitatea de păşunat din situl ROSCI0155 Pădurea Goronişte pentru stabilirea impactului acestei activităţi asupra florei şi faunei din interiorul acestuia şi pentru stabilirea unor eventuale restricţii în zonele afectate.
Art. 10
Cercetarea ştiinţifică în situl ROSCI0155 Pădurea Goronişte are ca scop primordial cunoaşterea şi conservarea patrimoniului floristic şi faunistic al zonei. Pentru realizarea acestui scop, după inventarierea speciilor, stabilirea distribuţiei lor şi evaluarea gradului lor de periclitare, custodele va asigura monitorizarea continuă a speciilor şi habitatelor-cheie, precum şi a speciilor indicatoare.
Art. 11
Custodele stabileşte măsurile minime de conservare în vederea împiedicării distrugerii voite sau accidentale a exemplarelor de narcise existente, precum şi a altor specii de plante sau animale strict ocrotite, a biotopurilor şi ansamblurilor biotice de pe suprafaţa rezervaţiei naturale.
Art. 12
Activitatea de cercetare ştiinţifică pe teritoriul sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte se desfăşoară cu avizul custodelui, care sprijină logistic, în măsura posibilităţilor, activitatea de cercetare.
Art. 13
Activitatea de cercetare pe teritoriul sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte efectuată de către colaboratori externi ai custodelui se desfăşoară pe baza unui contract de cercetare încheiat cu acesta. Clauzele contractului se stabilesc de comun acord de către părţi. Dreptul asupra rezultatelor se stabileşte prin contract.
Art. 14
Pe suprafaţa sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte sunt permise activităţi de cercetare, turism şi educaţie, cu respectarea prezentului regulament.
Art. 15
(1)Accesul până la rezervaţia naturală se face pe drumul comunal Gurbediu-Ianoşda, în dreptul cantonului silvic Goronişte, sau din drumul judeţean Oradea-Tinca, în dreptul localităţii Husău de Tinca.
(2)În interiorul rezervaţiei accesul cu mijloace motorizate este interzis.
Art. 16
Vizitarea sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte este permisă numai pe potecile marcate.
Art. 17
Întreţinerea marcajelor turistice, deschiderea de noi trasee şi amplasarea panourilor indicatoare şi informative se fac de către sau numai cu avizul custodelui.
Art. 18
Camparea pe suprafaţa sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte este interzisă.
Art. 19
Aprinderea focului pe suprafaţa sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte este interzisă.
Art. 20
(1)Abandonarea deşeurilor de orice fel pe teritoriul sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte este interzisă.
(2)Turiştii au obligaţia de a elimina deşeurile pe care le generează pe timpul vizitării ariei naturale protejate.
(3)Deşeurile sunt eliminate în afara rezervaţiei naturale şi se lasă doar în locuri special amenajate pentru colectare pe teritoriul sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte.
(4)Responsabilitatea depozitării temporare a deşeurilor în locurile special amenajate, respectând condiţiile legale, astfel încât să nu existe posibilitatea de acces a câinilor şi animalelor sălbatice, revine custodelui.
Art. 21
Tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, puieţilor sau lăstarilor, precum şi însuşirea celor rupţi sau doborâţi de fenomene naturale sau de către alte persoane sunt interzise.
Art. 22
Colectarea de specii de floră şi faună în scop ştiinţific sau de cercetare de pe suprafaţa sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte se face cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi cu avizul scris al custodelui.
Art. 23
Accesul câinilor pe suprafaţa sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte este permis doar în condiţiile în care aceştia sunt ţinuţi permanent în lesă.
Art. 24
Perturbarea liniştii pe teritoriul sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte este interzisă.
Art. 25
Distrugerea sau degradarea panourilor informative şi indicatoare, precum şi a plăcilor, stâlpilor sau a semnelor de marcaj de pe traseele turistice pe teritoriul sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte este interzisă.
Art. 26
Deteriorarea intenţionată a oricărei construcţii, împrejmuiri, bariere sau a oricăror alte amenajări de pe teritoriul sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte, inclusiv a celor vânătoreşti, este interzisă.
Art. 27
Custodele monitorizează turismul pe teritoriul sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte, în vederea stabilirii impactului acestei activităţi asupra florei şi faunei din sit şi pentru stabilirea măsurilor de protecţie ce se impun, inclusiv a celor de restricţionare a accesului turiştilor, dacă acest lucru este necesar pentru conservarea habitatului şi speciilor de herpetofaună şi narcise.
Art. 28
Competiţiile şi manifestările cu caracter sportiv sau cultural, inclusiv sărbătorile câmpeneşti, se organizează doar în afara rezervaţiei naturale şi a suprafeţelor pe care sunt specii sau habitate prezente în fişa-standard a sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte, cu avizul scris al custodelui.
Art. 29
Tarifele de vizitare, respectiv de campare se stabilesc anual de către custode şi se percep la sediul custodelui din Oradea, str. Mihai Eminescu nr. 15, la Direcţia Silvică Bihor sau la Ocolul Silvic Tinca, str. Mihai Viteazu nr. 3, precum şi la punctul de acces de la Cantonul Silvic Goronişte.
Art. 30
Finanţarea activităţilor necesare bunei gospodăriri a sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte se asigură din fonduri provenite din:
a)sume alocate special acestui scop de către Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, Direcţia Silvică Bihor;
b)atragerea altor fonduri extrabugetare;
c)activităţi proprii, taxe de vizitare;
d)subvenţii, donaţii, sponsorizări externe şi interne.
Art. 31
Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravenţională, penală, materială sau civilă conform legislaţiei în vigoare.
Art. 32
(1)Verificarea respectării prezentului regulament se face de către custodele sitului ROSCI0155 Pădurea Goronişte sau de alte persoane, potrivit legislaţiei în vigoare.
(2)Personalul autorizat să verifice respectarea regulamentului îşi dovedeşte identitatea cu legitimaţii emise conform legii.
Art. 33
Custodele pune la dispoziţia publicului interesat şi a autorităţilor administraţiilor publice locale prezentul regulament.
Art. 34
Prezentul regulament poate fi modificat la propunerea custodelui, conform legislaţiei în vigoare.
ANEXA nr. 6: Regulamentul sitului de importanţă comunitară ROSCI0193 - Peştera Tăuşoare
Art. 1
(1)Situl de importanţă comunitară ROSCI0193 Peştera Tăuşoare a fost instituit prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1.964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările ulterioare.
(2)Aria naturală protejată Peştera Tăuşoare, purtând codul nr. 2.206., a fost instituită prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate.
(3)Aria naturală protejată Peştera Tăuşoare este inclusă integral în situl de importanţă comunitară ROSCI0193 - Peştera Tăuşoare.
(4)Situl de importanţă comunitară ROSCI0193 Peştera Tăuşoare şi aria naturală protejată Peştera Tăuşoare, cod nr. 2.206., se supun prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011.
(5)Harta cavernamentului protejat este prevăzută în anexa nr. 1.
Art. 2
Scopul instituirii regimului de protecţie îl constituie protejarea valorilor peisagistice, mineralogice, speleotemelor calcitice şi sulfatice, depozitelor de aluviuni, speciilor de animale, sistemelor biologice din subteran şi morfologiei endocarstului, reducerea spre minim a impactului factorului antropic asupra sistemului endocarstic prin implementarea unor reguli de vizitare, explorare şi documentare.
Art. 3
(1)Limitele sitului de importanţă comunitară ROSCI0193 Peştera Tăuşoare se suprapun peste aria naturală protejată de interes naţional Peştera Tăuşoare şi sunt prevăzute în anexa nr. 2.
(2)Limitele sitului de importanţă comunitară ROSCI0193 - Peştera Tăuşoare au fost stabilite prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1.964/2007, cu modificările ulterioare.
Art. 4
(1)Responsabilitatea administrării sitului de importanţă comunitară ROSCI0193 Peştera Tăuşoare revine Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, denumit în continuare custode, în conformitate cu Convenţia de custodie nr. 0012/2010, încheiată între instituţia sus-numită şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.
(2)În baza convenţiei de custodie, custodele elaborează regulamentul şi planul de management al sitului şi urmăreşte respectarea acestora, în conformitate cu statutul de arie naturală protejată.
(3)În scopul desfăşurării unei activităţi eficiente, custodele elaborează următoarele documente:
a)registrul de vizitare - care cuprinde date referitoare la vizitele executate în subteran, data, ora intrării şi ieşirii, participanţi, obiectivele şi scopul vizitei, traseu, activităţi;
b)registrul de convenţii - care cuprinde convenţiile de colaborare între administraţia ariei protejate şi instituţiile care desfăşoară activităţi ştiinţifice, de documentare şi de explorare în aria protejată;
c)dosarul fişelor de instructaj - care cuprinde fişele de instructaj. Înainte de fiecare pătrundere în peşteră, custodele efectuează în mod obligatoriu instructajul în legătură cu protecţia în timpul vizitei, normele de comportament speologic, echipament personal, măsuri de prim ajutor, prealertă şi alertă în caz de accident speologic, asumarea răspunderii proprii. Fiecare participant semnează fişa de instructaj, care se păstrează la dosarul întocmit de custode.
Art. 5
(1)Pe suprafaţa ROSCI0193 - Peştera Tăuşoare sunt permise doar lucrările silvice menţionate în amenajamentele silvice.
(2)Se interzice exploatarea forestieră a pădurii cuprinse în cele 71 de hectare de protecţie, aceasta aflându-se în proces de regenerare naturală, pentru a nu fi afectate procesele naturale din aria naturală protejată.
Art. 6
(1)Recoltarea probelor de orice fel - mineralogice, biologice, fosilifere - se face doar în scop ştiinţific, cu aprobarea scrisă a custodelui.
(2)În cazul studiilor/cercetărilor care necesită date/informaţii privind situl ROSCI0193 Peştera Tăuşoare, se încheie între părţi un contract care să asigure accesul custodelui la rezultate în vederea utilizării lor în activitatea de management a sitului. Contractul prevede respectarea drepturilor de autor şi de proprietate intelectuală conform legislaţiei în vigoare. Clauzele contractului se stabilesc de comun acord de către părţi. Dreptul asupra utilizării rezultatelor se stabileşte prin contract.
Art. 7
(1)Participanţii la activităţile speologice vor fi echipaţi cu echipamentul minim individual prevăzut în anexa nr. 3.
(2)Activităţile speologice permise în situl ROSCI0193 - Peştera Tăuşoare sunt următoarele:
a)vizitele ştiinţifice, didactice şi de documentare sunt permise, cu aprobarea custodelui, pe baza unei cereri scrise, în limita unui total de 240 de ore pe lună;
b)activităţile speologice explorative se vor face în limita a două activităţi de câte 24 de ore pe lună, cu echipe formate din maximum 10 speologi, cu aprobarea scrisă a traseului prezumat şi cu participarea obligatorie a custodelui, sau a unei singure activităţi de 48 de ore pe lună, cu bivuac subteran;
c)activităţile ecologice presupun activităţi de ecologizare, eliminare a deşeurilor vegetale rezultate din putrezirea scărilor de lemn folosite în trecut, a şlamului mineralizat şi a urmelor de vandalism de mediu. Echipele de ecologizare vor putea desfăşura activităţi complementare de echipare de trasee şi întreţinere de echipări, în conformitate cu standardele speologice de siguranţă şi cu menţionarea acestor activităţi în caietul de vizită. Echipele de ecologizare nu vor fi mai mari de 20 de membri, în limita a trei activităţi de câte 24 de ore la fiecare semestru;
d)activităţile turistice speologice specializate presupun vizite pe traseul de vizită prevăzut în anexa nr. 4. Aceste vizite nu vor depăşi două vizite pe lună, în echipe de maximum 10 speologi.
(3)Pătrunderea oricărei echipe în peşteră, indiferent de natura vizitei, se va face doar sub supravegherea şi cu participarea custodelui sau a ghizilor numiţi de acesta, cu menţionarea în registrul de vizită a datelor de traseu, precum şi descrierea activităţii ştiinţifice, documentare, ecologice ori explorative desfăşurate.
(4)Custodele are obligaţia ca înaintea fiecărei activităţi speologice să anunţe structurile de salvare din mediul subteran, prin reţeaua de prealertă, în vederea asigurării eficienţei maxime a unei eventuale intervenţii de salvare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 402/2006 privind prevenirea accidentelor şi organizarea activităţii de salvare din mediul subteran speologic.
(5)În timpul efectuării activităţilor speologice de orice natură este obligatorie izolarea în interiorul peşterii a echipelor, prin închiderea porţii principale de acces.
(6)Custodele sau ghidul poate întrerupe în orice moment oricare dintre activităţile speologice şi poate solicita echipei părăsirea peşterii, dacă circumstanţele scot în evidenţă că securitatea peşterii sau a echipei e pusă în pericol.
(7)Toate activităţile prevăzute de prezentul regulament trebuie să aibă autorizaţia Comisiei Patrimoniului Speologic obţinută anual de către custode.
(8)Activităţile interzise în situl ROSCI0193 Peştera Tăuşoare sunt următoarele:
a)deranjarea coloniilor de chiroptere aflate în peşteră, fotografierea cu bliţ a coloniilor de hibernare de la o distanţă mai mică de 1,5 m sau atingerea de orice fel a chiropterelor;
b)părăsirea potecii speologice pe traseul de vizită. Traseul de vizită este listat în anexa nr. 4;
c)accesul vizitatorilor, alţii decât cei care desfăşoară activităţi ştiinţifice legate de studiul chiropterelor pe traseul marcat în anexa nr. 5, în perioada septembrie-aprilie inclusiv. Obiectul acestei restricţii îl reprezintă Galeria de înaintare între confluenţa cu Galeria 700 şi cea cu Galeria Alpiniştilor, zona de hibernare a chiropterelor, în vederea protejării coloniilor de hibernare;
d)aplicarea unor metode de echipare permanentă a traseelor speologice, altele decât cele cuprinse în fişele tehnice ale custodelui, precum şi modificarea echipărilor existente, fără acordul custodelui şi al Academiei Române;
e)modificarea peisagistică, geomorfologică sau structurală a cavernamentului.
(9)prin excepţie de la alin. (8) lit. e), sunt permise activităţile de decolmatare în vederea explorării spaţiului cavernicol, precum şi activităţile necesare evacuării victimelor în caz de accident. Aceste activităţi se efectuează doar pe baza aprobării scrise a custodelui şi în limita prevăzută în caietul de vizită.
Art. 8
Custodele poate institui un sistem de tarife, conform prevederilor legale în vigoare. Tarifele se afişează la sediul custodelui.
Art. 9
(1)Deşeurile rezultate în urma activităţii de documentare, ştiinţifice, speologic-explorative sau ecologice, produse în interiorul Peşterii Tăuşoare, se elimină din subteran în timpul aceleiaşi vizite speologice.
(2)În cazul activităţilor de explorare care au o durată mai mare de 24 de ore, se permite acumularea deşeurilor în punctele stabilite de custode, în vederea eliminării acestora. Evacuarea deşeurilor din aceste puncte se face într-un interval de maximum 7 zile de la terminarea vizitei.
Art. 10
Fiecare participant la activităţile speologice organizate în Peştera Tăuşoare, indiferent de natura acestora, este obligat să aibă asupra sa un sac menajer pentru eliminarea deşeurilor din aria protejată.
Art. 11
Custodele supraveghează eliminarea deşeurilor din peşteră şi menţionează acest lucru în registrul de vizită.
Art. 12
(1)Constatarea faptelor ce constituie contravenţii şi aplicarea sancţiunilor se fac de către custode şi de către personalul altor instituţii ale statului, în baza competenţelor legale. Personalul autorizat în acest sens îşi dovedeşte identitatea cu legitimaţii emise conform legii.
(2)Nerespectarea prevederilor prezentului regulament se sancţionează conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011.
Art. 13
Verificarea respectării prezentului regulament se face de custode sau de alte persoane, potrivit legislaţiei în vigoare. Personalul autorizat să verifice respectarea regulamentului îşi dovedeşte identitatea cu legitimaţii emise conform legii.
Art. 14
Custodele pune la dispoziţia publicului interesat şi a autorităţilor publice locale prezentul regulament.
Art. 15
Prezentul regulament poate fi modificat la propunerea custodelui, conform legislaţiei în vigoare.
Art. 16
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezentul regulament.
ANEXA nr. 61: Harta cavernamentului protejat
ANEXA nr. 62: Limitele sitului de importanţă comunitară ROSCI0193 - Peştera Tăuşoare
ANEXA nr. 63: Lista cu echipamentul speologic individual, nivel minim
1.Cască cu jugulară în formă de Y, cu două surse de lumină independente şi funcţionale (electric şi acetilenic sau două frontale electrice separate, din care una va fi folosită ca sistem principal, va avea un nivel de iluminare minim similar cu o frontală de tip Duo Led 14 şi va fi fixată permanent pe cască, prin suporturi neinflamabile). Nu sunt acceptate ca sistem principal de iluminare frontalele fără specificaţii tehnice: rezistenţa la umezeală, şocuri, autonomie.
2.Accesorii (becuri şi acumulatori sau baterii de rezervă)
3.Echipament de protecţie - combinezon speologic şi cizme de cauciuc
4.Lenjerie de corp - subcombinezon cu proprietăţi termice
5.Sac de transport materiale de tip speologic ("banană")
6.Folie de supravieţuire (în cazul folosirii a două sisteme electrice, trebuie prevăzută o sursă de încălzire: lumânări, spirtieră sau primus)
7.Sac menajer pentru igienizare.
ANEXA nr. 64: Traseu de vizită nr. 1
ANEXA nr. 65: Traseu restricţionat în perioada septembrie-aprilie inclusiv
ANEXA nr. 7: Regulamentul ariei naturale protejate de interes naţional B1. Rezervaţia de orbeţi de la Apahida
Art. 1
Rezervaţia de orbeţi de la Apahida, denumită în continuare rezervaţie naturală, declarată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.143/2007 privind instituirea de noi arii naturale protejate, este arie naturală protejată de interes naţional şi este încadrată, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, în categoria rezervaţii naturale, corespunzătoare categoriei a IV-a a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.
Art. 2
Scopul principal al Rezervaţiei naturale de orbeţi de la Apahida este ocrotirea unicei populaţii certe din Transilvania a speciei de importanţă naţională Nannospalax leucodon - orbete mic, protejată conform anexei 4B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011 - specii care necesită o protecţie strictă, precum şi de conservare a habitatului natural al speciei şi a altor speciilor autohtone importante sub aspect floristic şi faunistic.
Art. 3
Rezervaţia naturală este localizată la circa 5 km est de municipiul Cluj-Napoca, pe raza teritorială a comunei Apahida, între râul Someşul Mic şi Valea Caldă, pe dealul numit Ţigla, şi are o suprafaţă de 31,11 ha.
Art. 4
(1)Custodia Rezervaţiei naturale este deţinută de Asociaţia Ecochoice, denumită în continuare custode, conform Convenţiei de custodie nr. 0.170 din 13 iulie 2010, încheiată între aceasta şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.
(2)În baza convenţiei de custodie, custodele elaborează regulamentul rezervaţiei naturale şi planul de management şi urmăreşte respectarea acestora, în conformitate cu statutul de rezervaţie naturală.
Art. 5
Utilizarea terenului agricol din rezervaţia naturală, reprezentat de păşuni şi fâneţe, este permisă doar în condiţiile respectării prezentului regulament şi al planului de management al rezervaţiei naturale.
Art. 6
Se păstrează în continuare destinaţia şi modul actual de utilizare a terenului pe întreaga suprafaţă a rezervaţiei naturale ca teren agricol cu destinaţia păşune şi fâneaţă.
Art. 7
Schimbarea destinaţiei terenurilor din păşuni şi fâneţe în terenuri arabile este interzisă.
Art. 8
Împădurirea pajiştilor de pe teritoriul rezervaţiei naturale este interzisă.
Art. 9
Amplasarea stânelor, a adăposturilor pastorale şi a locurilor de târlire în perimetrul rezervaţiei naturale este interzisă.
Art. 10
Aplicarea de substanţe chimice - fertilizanţi, insecticide, pesticide şi altele asemenea - pe pajiştile din cuprinsul rezervaţiei naturale este interzisă.
Art. 11
Câinii turmelor şi/sau cirezilor care păşunează pe teritoriul rezervaţiei naturale poartă obligatoriu jujee.
Art. 12
Incendierea vegetaţiei este interzisă.
Art. 13
Custodele monitorizează activităţile agricole şi de păşunat pe teritoriul rezervaţiei naturale în vederea stabilirii impactului acestora asupra florei şi faunei, cu deosebire asupra speciei-ţintă Nannospalax leucodon - orbetele mic şi a habitatului acestuia, şi pentru stabilirea unor eventuale restricţii în zonele afectate.
Art. 14
Cercetarea ştiinţifică pe teritoriul rezervaţiei naturale este orientată, pe cât posibil, spre realizarea scopului principal, cel de ocrotire a speciei-ţintă şi de conservare a habitatului acesteia.
Art. 15
Activitatea de cercetare ştiinţifică pe teritoriul rezervaţiei naturale se desfăşoară cu avizul custodelui, care o sprijină, în caz de solicitare şi în măsura posibilităţilor.
Art. 16
În cazul studiilor/cercetărilor care necesită date/informaţii privind rezervaţia, se încheie între părţi un contract care să asigure accesul custodelui la rezultate, în vederea utilizării lor în activitatea de management a rezervaţiei naturale.
Art. 17
Pe teritoriul rezervaţiei naturale sunt permise activităţi de turism şi de educare, cu respectarea regulilor prevăzute de legislaţia în vigoare şi de prezentul regulament.
Art. 18
Camparea şi aprinderea focului pe teritoriul rezervaţiei naturale sunt interzise. Cu acordul şi sub controlul custodelui, camparea poate fi admisă doar dacă are ca scop realizarea de studii ştiinţifice sau activităţi educaţionale, şi numai în zonele desemnate de către acesta.
Art. 19
Organizarea de competiţii şi manifestări de grup de orice fel, cursuri care presupun accesul pe teren în zona rezervaţiei naturale şi tabere fără acordul custodelui acesteia sunt interzise.
Art. 20
(1)Accesul şi circulaţia cu mijloace motorizate pe teritoriul rezervaţiei naturale sunt interzise.
(2)Prin excepţie de la alin. (1), este permis accesul utilajelor agricole folosite pentru cositul mecanic şi al vehiculelor personalului de control al custodelui.
Art. 21
Regimul deşeurilor pe teritoriul rezervaţiei naturale este reglementat astfel:
a)abandonarea deşeurilor de orice fel pe teritoriul rezervaţiei naturale este interzisă;
b)turiştii au obligaţia de a elimina deşeurile pe care le generează în timpul vizitării rezervaţiei naturale. Deşeurile se elimină în afara acesteia şi se lasă doar în locuri special amenajate pentru colectare.
Art. 22
Deversarea substanţelor chimice periculoase, a apelor uzate, a nămolurilor, pe cuprinsul rezervaţiei naturale, este interzisă.
Art. 23
Distrugerea sau degradarea prin orice mijloace a învelişului vegetal natural aflat pe teritoriul rezervaţiei naturale este interzisă.
Art. 24
Distrugerea şi degradarea solului, a animalelor, rocilor şi a altor resurse de origine naturală din rezervaţia naturală este interzisă.
Art. 25
Colectarea de specii de floră, faună şi a oricăror eşantioane de origine naturală se poate face doar în scop ştiinţific şi numai cu acordul scris al custodelui.
Art. 26
Distrugerea sau degradarea panourilor informative şi indicatoare este interzisă.
Art. 27
Finanţarea activităţilor desfăşurate în rezervaţia naturală se poate asigura din fonduri provenite din:
a)bugetul de stat sau al autorităţilor administraţiei publice locale;
b)surse proprii;
c)proiecte întocmite de custode sau în colaborare cu alte organizaţii/instituţii şi finanţate prin programe locale, naţionale sau internaţionale;
d)subvenţii, donaţii, sponsorizări, contribuţii.
Art. 28
Fotografierea sau filmarea în scop comercial fără aprobarea custodelui este interzisă.
Art. 29
Pe teritoriul rezervaţiei naturale nu există construcţii permanente şi este interzisă realizarea de orice fel de construcţii.
Art. 30
Având în vedere suprafaţa mică a rezervaţiei naturale, construirea de cabane/adăposturi, construirea de drumuri sau modernizarea drumurilor de exploatare existente ori realizarea oricăror altor investiţii de infrastructură sunt interzise.
Art. 31
Modificarea planurilor de urbanism la limita cu rezervaţia naturală se face pe baza documentaţiilor de mediu şi se avizează de către custodele rezervaţiei naturale.
Art. 32
(1)Acţiunile de evaluare a vânatului şi de interpretare a rezultatelor se fac de către gestionarul fondului de vânătoare. Gestionarul fondului de vânătoare are obligaţia să anunţe cu o săptămână înainte custodele rezervaţiei despre intenţia de organizare a evaluării vânatului şi trebuie să invite un reprezentant al custodelui la aceste acţiuni.
(2)Pe raza rezervaţiei naturale activitatea de vânătoare se face în conformitate cu legislaţia în domeniu.
Art. 33
Vânarea şi uciderea prin orice mijloace a indivizilor aparţinând speciei protejate Nannospalax leucodon - orbete mic este interzisă.
Art. 34
Capturarea indivizilor aparţinând speciei protejate Nannospalax leucodon -orbete mic este permisă numai pentru realizarea de cercetări ştiinţifice şi se poate face doar cu acordul scris al custodelui, pe baza unei cereri şi a unei documentaţii detaliate, fiind realizată doar sub supravegherea acestuia.
Art. 35
Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea contravenţională, penală, materială sau civilă conform legislaţiei în vigoare.
Art. 36
Verificarea respectării prezentului regulament se face de către custode sau de alte persoane, potrivit legislaţiei în vigoare. Personalul autorizat să verifice respectarea regulamentului îşi dovedeşte identitatea cu legitimaţii emise conform legii.
Art. 37
Planurile şi programele, precum şi orice lucrare sau activitate susceptibile să genereze un impact asupra mediului şi asupra speciilor şi habitatelor din rezervaţie şi din vecinătatea acesteia se supun reglementării de către autorităţile pentru protecţia mediului, în conformitate cu legislaţia în vigoare, cu avizul custodelui.
Art. 38
În cazul producerii fenomenelor de forţă majoră, instituţiile abilitate intervin pentru eliminarea sau limitarea efectelor acestor fenomene conform prevederilor legale.
Art. 39
Rezervaţia naturală şi zonele de protecţie trebuie să fie evidenţiate în mod obligatoriu în planurile naţionale, zonale şi locale de amenajare a teritoriului şi de urbanism.
Art. 40
Custodele pune la dispoziţia publicului interesat şi a autorităţilor administraţiei publice locale prezentul regulament.
Art. 41
Prezentul regulament poate fi modificat la propunerea custodelui, conform legislaţiei în vigoare.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 160 din data de 26 martie 2013