HOTĂRÂRE nr. 1240 din 12 decembrie 2012 pentru aprobarea regulilor procedurale privind condiţiile şi termenii referitori la durata, conţinutul şi limitele de exercitare a drepturilor de uz şi servitute asupra proprietăţilor private afectate de obiectivul/sistemul din sectorul gazelor naturale, a convenţiei-cadru, precum şi a regulilor procedurale pentru determinarea cuantumului indemnizaţiilor şi a despăgubirilor şi a modului de plată a acestora
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 113 alin. (2) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1
(1)Se aprobă regulile procedurale privind condiţiile şi termenii referitori la durata, conţinutul şi limitele de exercitare a drepturilor de uz şi servitute asupra proprietăţilor private afectate de obiectivele/sistemele din sectorul gazelor naturale, convenţia-cadru, precum şi regulile procedurale pentru determinarea cuantumului indemnizaţiilor şi a despăgubirilor şi a modului de plată a acestora.
(2)Convenţia-cadru este prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2
Obiectul convenţiei-cadru este exercitarea efectivă a dreptului de uz pentru executarea lucrărilor necesare în vederea realizării, reabilitării, întreţinerii sau modernizării obiectivelor/sistemelor, asigurării funcţionării normale a capacităţilor prin efectuarea reviziilor, reparaţiilor şi a intervenţiilor necesare obiectivelor/sistemelor, a dreptului de servitute legală de trecere subterană, de suprafaţă sau aeriană pentru instalarea de reţele, de conducte, de linii sau de alte echipamente aferente obiectivelor/sistemelor şi pentru accesul la locul de amplasare a acestora, instituite asupra proprietăţilor private afectate de obiectivul/sistemul din domeniul gazelor naturale.
Art. 3
(1)Titularii dreptului de proprietate privată asupra terenurilor necesare realizării de obiective/sisteme din domeniul gazelor naturale, după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, pot solicita titularilor de licenţe şi autorizaţii încheierea convenţiei-cadru prevăzute în anexă.
(2)Convenţia-cadru se va încheia pentru durata existenţei obiectivului/sistemului din domeniul gazelor naturale.
(3)Cuantumul indemnizaţiei se va stabili prin negociere, limita maximă fiind reprezentată de nivelul minim al chiriei pe metrul pătrat, stabilit pentru folosinţa unui teren din aceeaşi categorie de către unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află terenul, şi se calculează numai pentru suprafaţa de teren ce urmează a fi efectiv ocupată pentru realizarea viitorului obiectiv din sectorul gazelor naturale.
Art. 4
(1)Titularii dreptului de proprietate privată asupra terenurilor pe care au fost realizate obiective/sisteme în domeniul gazelor naturale după intrarea în vigoare a Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 pot solicita, de asemenea, titularilor de licenţe şi de autorizaţii încheierea convenţiei-cadru, pentru exercitarea efectivă a drepturilor de uz şi servitute asupra terenurilor afectate.
(2)Convenţia se va încheia cu respectarea prevederilor convenţiei-cadru prevăzute în anexă, pentru durata de timp necesară executării lucrărilor de reabilitare sau modernizare a obiectivelor/sistemelor, asigurarea funcţionării normale a capacităţilor prin efectuarea reviziilor, reparaţiilor şi a intervenţiilor necesare obiectivului/sistemului, lucrărilor pentru instalarea de reţele, de conducte, de linii sau de alte echipamente aferente obiectivului/sistemului şi pentru accesul la locul de amplasare a acestuia, lucrărilor de întreţinere.
(3)Cuantumul indemnizaţiei se va stabili prin negociere, limita maximă fiind reprezentată de nivelul minim al chiriei pe metrul pătrat stabilit pentru folosinţa unui teren din aceeaşi categorie de către unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află terenul şi se calculează numai pentru suprafaţa de teren ce urmează a fi efectiv afectată de exercitarea drepturilor de uz şi servitute pentru executarea lucrărilor prevăzute la alin. (2).
Art. 5
(1)În situaţia în care la nivelul unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază teritorială se află terenul afectat nu s-a stabilit un nivel minim al chiriei pe metrul pătrat pentru folosinţa unui teren din aceeaşi categorie, nefiind astfel posibilă determinarea cuantumului indemnizaţiei potrivit prevederilor art. 3 alin. (3), respectiv ale art. 4 alin. (3), întinderea acesteia va fi determinată de către un evaluator autorizat, ales de comun acord de părţi, în condiţiile legii.
(2)Costurile evaluării cuantumului indemnizaţiei vor fi suportate de titularii de licenţe şi autorizaţii, beneficiari ai drepturilor de uz şi servitute.
Art. 6
Titularii dreptului de proprietate privată asupra terenurilor afectate de exercitarea drepturilor de uz şi servitute de către titularii de licenţe şi autorizaţii vor fi despăgubiţi pentru prejudiciile cauzate acestora potrivit prevederilor art. 113 alin. (5)-(7) din Legea nr. 123/2012.
Art. 7
Titularii dreptului de proprietate privată asupra terenurilor afectate de obiective din sectorul gazelor naturale realizate după intrarea în vigoare a Legii nr. 123/2012 care au încheiat convenţii privind exercitarea drepturilor de uz şi servitute cu titularii de autorizaţii şi licenţe până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, pot formula cereri în vederea încheierii de convenţii, cu respectarea prevederilor convenţiei-cadru aprobată prin prezenta hotărâre.
Art. 8
(1)Drepturile prevăzute de convenţie în strânsă legătură cu terenul afectat de exercitarea drepturilor de uz şi servitute prevăzute de lege se transmit odată cu dreptul de proprietate asupra terenului, succesorilor cu titlu particular ai proprietarului parte la convenţie.
(2)În cazul morţii proprietarului sau al încetării persoanei juridice, drepturile prevăzute de convenţie în strânsă legătură cu terenul afectat de exercitarea drepturilor de uz şi servitute prevăzute de lege se transmit succesorilor universali sau cu titlu universal, în condiţiile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare.
-****-

PRIM-MINISTRU

VICTOR-VIOREL PONTA

Contrasemnează:

Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri,

Daniel Chiţoiu

Ministrul administraţiei şi internelor,

Mircea Duşa

Ministrul delegat pentru administraţie,

Radu Stroe

Viceprim-ministru, ministrul Finanţelor publice,

Florin Georgescu

ANEXA 1: CONVENŢIE-CADRU
încheiată astăzi, ................., la .................
între:
CAPITOLUL I: Părţile convenţiei
a)...................... domiciliat(ă) în ............. născut(ă) la data de ............ în .........., fiul (fiica) lui .......... şi al (a) .........., posesor (posesoare) al (a) BI/CI seria ...... nr. .........., eliberat(ă) de ............., la data de ............. CNP ......... în calitate de proprietar al terenului ................. în baza actului de proprietate autentificat cu numărul ............ denumit în continuare proprietar, pe de o parte, şi
b)Societatea Naţională/Societatea Comercială cu sediul social în ................. înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului ............. cu nr. ....... din ......... având codul de identificare fiscală ............ reprezentată de ................., director general/director, şi ............... director economic, denumită în continuare societate, pe de altă parte.
CAPITOLUL II: Obiectul convenţiei
Exercitarea efectivă de către societate a dreptului de uz pentru executarea lucrărilor în vederea realizării, reabilitării, întreţinerii sau modernizării obiectivelor/sistemelor, asigurării funcţionării normale a capacităţilor prin efectuarea reviziilor, a reparaţiilor şi a intervenţiilor necesare obiectivelor/sistemelor, a dreptului de servitute legală de trecere subterană, de suprafaţă sau aeriană pentru instalarea de reţele, de conducte, de linii sau de alte echipamente aferente obiectivelor/sistemelor şi pentru accesul la locul de amplasare a acestora, instituite asupra proprietăţilor private afectate de obiectivul/sistemul din domeniul gazelor naturale.
CAPITOLUL III: Obligaţiile părţilor
3.1.Obligaţiile proprietarului
a)Proprietarul se obligă să pună la dispoziţia societăţii terenul în suprafaţă de ......... m2, având următoarele limite şi vecinătăţi: ................., necesar efectuării lucrării ................., în perioada ................. reprezentând ........ zile.
b)Proprietarul declară că este de acord cu ocuparea temporară a terenului în suprafaţă de ......... m2, teren/tip cultură ............., necesară efectuării lucrării .............. .
c)Proprietarul garantează societatea împotriva oricărei evicţiuni totale sau parţiale, în conformitate cu prevederile legale.
d)Proprietarul este obligat să plătească taxele şi impozitele legale datorate, aferente terenului proprietatea sa, inclusiv pe cele aferente terenului care face obiectul prezentei convenţii.
3.2.Obligaţiile societăţii
a)Societatea se obligă să plătească proprietarului indemnizaţia în cuantum de ............ lei (........), determinată prin negociere cel mult la nivelul minim al chiriei pe metrul pătrat de teren stabilite pentru folosinţa unui teren din aceeaşi categorie de către unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află terenul/determinată de către un evaluator autorizat în condiţiile legii.
Indemnizaţia se calculează numai pentru suprafaţa de teren afectată în fapt de exercitarea efectivă a dreptului de uz şi servitute şi numai pentru perioada de timp ........ necesară efectuării lucrărilor ce fac obiectul prezentei convenţii.
b)Plata indemnizaţiei se va face în numerar/contul proprietarului ................, în termen de 30 de zile de la data încheierii prezentei convenţii.
c)Societatea se obligă să folosească suprafeţele de teren afectate de obiectivul/sistemul din domeniul gazelor naturale şi pe cele afectate de exercitarea dreptului de uz şi servitute, în scopul pentru care s-a încheiat prezenta convenţie.
d)Societatea se obligă să degajeze terenul şi să-l repună în situaţia iniţială la sfârşitul perioadei prevăzute în prezenta convenţie.
3.3.Îmbunătăţirile care conduc la creşterea calităţii agricole şi/sau la consolidarea terenului, realizate de societate, rămân, la expirarea prezentei convenţii, în deplina proprietate a proprietarului.
3.4.Societatea se obligă să nu cesioneze şi să nu subînchirieze, parţial sau total, terenul ce face obiectul prezentei convenţii.
CAPITOLUL IV: Drepturile părţilor
4.1.Drepturile proprietarului:
a)să încaseze indemnizaţia determinată conform art. 3.2 lit. a), în termenul prevăzut la art. 3.2 lit. b);
b)să beneficieze de degajarea terenului la sfârşitul perioadei prevăzute de art. 3.1 lit. a) şi de repunerea acestuia în situaţia anterioară, dacă este cazul;
c)să obţină dreptul de proprietate asupra eventualelor îmbunătăţiri aduse de societate terenului în perioada de derulare a prezentei convenţii şi care conduc la creşterea calităţii agricole şi/sau la consolidarea terenului, la expirarea prezentei convenţii;
d)să fie despăgubit pentru pagubele materiale cauzate cu ocazia efectuării lucrărilor prevăzute la art. 3.1 lit. a).
4.2.Drepturile societăţii:
a)să beneficieze de punerea la dispoziţie a terenului prevăzut la art. 3.1 lit. a) în perioada precizată în acelaşi articol;
b)să ocupe temporar şi să folosească suprafaţa de teren pusă la dispoziţie de proprietar în scopul pentru care a fost încheiată prezenta convenţie;
c)Să exercite liber şi deplin drepturile de uz şi servitute asupra terenului proprietarului pe toata durata de valabilitate a prezentei convenţii;
d)Să beneficieze de garanţia proprietarului împotriva oricărei evicţiuni totale sau parţiale.
CAPITOLUL V: Durata convenţiei
5.1.Părţile convin să încheie prezenta convenţie pentru terenul şi pentru perioada prevăzute la art. 3.1 lit. a) din prezenta convenţie
5.2.Permiterea accesului în teren va avea loc la data de ..............., dată la care începe executarea prezentei convenţii, iar degajarea acestuia şi repunerea în situaţia iniţială a terenului vor avea loc la data de ..............., dată la care va înceta prezenta convenţie.
5.3.Părţile pot conveni modificarea perioadei de execuţie a prezentei convenţii, prevăzută la art. 3.1 lit. a), prin act adiţional.
5.4.Prezenta convenţie poate să înceteze înainte de termen, în următoarele cazuri:
- prin înţelegerea părţilor, fiind exclusă denunţarea unilaterală;
- rezilierea pentru motiv de neexecutare;
- desfiinţarea titlului proprietarului.
5.5.Drepturile prevăzute de convenţie în strânsă legătură cu terenul afectat de exercitarea drepturilor de uz şi servitute prevăzute de lege se transmit, odată cu dreptul de proprietate asupra terenului, succesorilor cu titlu particular ai proprietarului parte la convenţie.
În cazul morţii proprietarului sau a încetării persoanei juridice, drepturile prevăzute de convenţie în strânsă legătură cu terenul afectat de exercitarea drepturilor de uz şi servitute prevăzute de lege se transmit succesorilor universali sau cu titlu universal, în condiţiile legii civile.
CAPITOLUL VI: Cuantumul şi plata despăgubirilor
6.1.Dacă, în contextul efectuării lucrărilor prevăzute la art. 3.1 lit. a), i se produc pagube materiale proprietarului, societatea îi va plăti acestuia despăgubirile calculate, având în vedere următoarele criterii:
- suprafaţa de teren cultivată, afectată cu ocazia efectuării lucrărilor;
- valorile pentru producţiile estimate ale culturilor şi plantaţiilor afectate, comunicate de organismele abilitate;
- amenajările afectate de lucrări.
6.2.În vederea stabilirii cuantumului despăgubirilor pentru prejudiciile materiale aduse terenului proprietarului, părţile vor întocmi un breviar de calcul, al cărui model este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta convenţie.
6.3.Societatea va plăti despăgubirile stabilite prin breviarul de calcul, întocmit în conformitate cu prevederile art. 113 alin. (5)-(7) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, în/prin ................, în termen de ......... zile de la data semnării breviarului de calcul.
CAPITOLUL VII: Clauze finale
7.1.Modificarea prezentei convenţii se face numai prin act adiţional încheiat între părţile acesteia.
7.2.Documentele anexate prezentei convenţii sunt:
- titlul de proprietate asupra terenului aparţinând proprietarului, în copie;
- procesul-verbal de negociere a cuantumului indemnizaţiei;
- raportul de evaluare a cuantumului indemnizaţiei, dacă este cazul;
- breviarul de calcul al despăgubirilor, dacă este cazul.
7.3.Prezenta convenţie, împreună cu anexele sale, reprezintă voinţa părţilor şi înlătură orice altă înţelegere verbală dintre acestea, anterioară sau ulterioară încheierii sale.
7.4.Prezenta convenţie a fost încheiată într-un număr de ........... exemplare originale, dintre care .......... pentru fiecare parte, astăzi ............. .

Proprietar,

................

Societate,

................

ANEXA 2: BREVIAR DE CALCUL în vederea stabilirii cuantumului despăgubirilor ce se cuvin proprietarului prevăzut la pct. I lit. a) al terenului afectat de execuţia lucrărilor convenţiei-cadru nr. ........... în conformitate cu prevederile pct. V al acesteia
Suprafaţa de teren afectată de lucrările prevăzute în convenţia-cadru:
................
Tipuri de culturi şi plantaţii existente pe suprafaţa de teren afectată la data încheierii convenţiei-cadru:
................
- producţie medie la hectar/cultură:
................
- valoarea producţiei afectate de lucrări, confirmată de Camera Agricolă:
................
Amenajări ale proprietarului afectate de lucrările prevăzute de convenţia-cadru:
................
Din prezentul breviar de calcul rezultă că proprietarului îi revine suma totală de ........... lei, cu titlu de despăgubiri pentru prejudicii materiale cauzate de societate prin realizarea obiectului convenţiei-cadru nr. ........... .
Semnat astăzi, ................

Proprietar,

................

Societate,

................

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 885 din data de 27 decembrie 2012