ORDIN nr. 27 din 22 februarie 2013 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 163/2012 privind aprobarea Normelor tehnice pentru producerea vinurilor cu indicaţie geografică
Văzând Referatul de aprobare nr. 2.729 din 3 decembrie 2012 întocmit de Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole,
având în vedere:
- prevederile art. 19 alin. (4) din Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, republicată, cu modificările ulterioare;
- prevederile art. 51 alin. (1) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 769/2010 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, cu modificările ulterioare;
- prevederile art. 8 lit. s) din Hotărârea Guvernului nr. 1.408/2009 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, cu modificările ulterioare;
- dispoziţiile art. 118c alin. (2) şi ale art. 118p din Regulamentul (CE) nr. 491/2009 al Consiliului din 25 mai 2009 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole (Regulamentul unic OCP), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 154 din 17 iunie 2009, ale Regulamentului (CE) nr. 607/2009 al Comisiei din 14 iulie 2009 de stabilire a unor norme de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului în ceea ce priveşte denumirile de origine protejate şi indicaţiile geografice protejate, menţiunile tradiţionale, etichetarea şi prezentarea anumitor produse vitivinicole şi Regulamentului (CE) nr. 606/2009 al Comisiei din 10 iulie 2009 de stabilire a anumitor norme de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului în privinţa categoriilor de produse viticole, a practicilor oenologice şi a restricţiilor care se aplică acestora, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 193 din 24 iulie 2009,
în temeiul prevederilor art. 7 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.
Art. I
- Anexa la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 163/2012 privind aprobarea Normelor tehnice pentru producerea vinurilor cu indicaţie geografică, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 582 din 14 august 2012, se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. II
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,

Achim Irimescu,

secretar de stat

ANEXA nr. 1:  NORME TEHNICE pentru producerea vinurilor cu indicaţie geografică
(- Anexa la Ordinul nr. 163/2012)
CAPITOLUL I: Definiţii
Art. 1
(1)Vinul cu indicaţie geografică se obţine din struguri recoltaţi de pe plantaţii de viţă-de-vie situate în arealele delimitate aferente denumirilor din Lista indicaţiilor geografice admise spre utilizare în România, în vigoare la data producerii vinului.
(2)Vinul trebuie să aibă tăria alcoolică naturală minimă conform încadrării arealului în zonele viticole B, CI şi CII.
(3)Tăria alcoolică totală nu trebuie să depăşească 15% vol.
(4)Prin derogare, tăria alcoolică totală poate ajunge la maximum 20% vol. la vinurile care au fost obţinute fără nicio procedură de îmbogăţire.
Art. 2
(1)Prin indicaţie geografică admisă spre utilizare pentru produsele vitivinicole se înţelege numele unei regiuni sau al unui loc specific utilizat pentru a descrie un produs care respectă următoarele cerinţe:
a)posedă o calitate, o reputaţie sau alte caracteristici specifice care pot fi atribuite arealului delimitat pentru indicaţia geografică respectivă;
b)strugurii din care este obţinut produsul trebuie să provină în proporţie de cel puţin 85% exclusiv din arealul delimitat aferent indicaţiei geografice pe care o poartă produsul;
c)este produs în această arie geografică;
d)este obţinut din soiuri de viţă-de-vie aparţinând speciei Vitis vinifera sau unei încrucişări între specia Vitis vinifera şi alte specii din genul Vitis.
(2)Beneficiază de dreptul de a utiliza numele indicaţiei geografice producătorii care se conformează cerinţelor din caietele de sarcini şi se acordă în conformitate cu legislaţia în vigoare.
CAPITOLUL II: Categoriile vinurilor cu indicaţie geografică şi conţinutul caietului de sarcini
Art. 3
(1)Următoarele categorii de vinuri pot purta indicaţie geografică dacă întrunesc condiţiile stabilite prin caietele de sarcini:
a)vin liniştit;
b)vin spumant;
c)vin perlant;
d)vin obţinut din struguri deshidrataţi;
e)vin obţinut din struguri supramaturaţi.
(2)Producerea şi comercializarea vinurilor cu indicaţie geografică se fac cu respectarea condiţiilor prevăzute în caietele de sarcini elaborate de către asociaţia profesională de producători reprezentativă din arealul corespunzător indicaţiei geografice, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu cerinţele prezentului ordin.
(3)Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, denumit în continuare O.N.V.P.V., verifică şi avizează caietele de sarcini întocmite de către asociaţiile/organizaţiile de producători.
Art. 4
Caietele de sarcini trebuie să cuprindă informaţii referitoare la:
a)denumirea indicaţiei geografice;
b)delimitarea arealului de producere prin indicarea teritoriilor administrative, utilizând pe cât posibil delimitările naturale existente şi coordonatele de identificare geografică;
c)legătura dintre factorul natural şi cel uman (legătura cu arealul delimitat);
d)condiţii-cadru pentru vinurile cu indicaţie geografică:
- arealul de procesare a strugurilor;
- randamentul viticol şi vinicol maxim la hectar (q/ha şi hl/ha);
- denumirea unităţilor administrative de producere/ procesare sau vecinătăţi (după caz);
e)indicarea soiurilor de viţă-de-vie;
f)tăria alcoolică naturală minimă în volume;
g)tăria alcoolică dobândită minimă în volume;
h)calitatea strugurilor la recoltare;
i)principalele caracteristici ale plantaţiei;
j)tehnologia de cultură;
- în anii cu condiţii climaterice favorabile este admisă majorarea cu maximum 10% a randamentelor stabilite în caietul de sarcini;
- atât depăşirea randamentului/ha (q/ha), cât şi diminuarea acestuia nu impun modificarea caietului de sarcini;
k)tehnologia de obţinere a vinurilor;
l)practicile oenologice şi/sau metodele tradiţionale admise de legislaţia în vigoare şi în conformitate cu încadrarea în zonele viticole B, CI şi CII;
m)enumerarea principalelor condiţii de comercializare (ambalare şi etichetare);
n)principalii parametrii fizico-chimici şi caracteristicile organoleptice ale vinurilor;
o)declasarea vinurilor cu indicaţie geografică;
p)denumirea şi adresa autorităţii competente care verifică dacă specificaţiile vinului respectă condiţiile caietului de sarcini.
Art. 5
(1)Procesatorii pot realiza una sau mai multe faze ale procesului de producţie în afara arealului delimitat al indicaţiei geografice, în conformitate cu prevederile stipulate de către aceştia în caietul de sarcini al respectivei indicaţii geografice.
(2)În situaţia în care în caietele de sarcini nu sunt stipulate prevederi referitoare la posibilitatea procesatorilor de a realiza una sau mai multe faze ale procesului de producţie în afara arealului delimitat al indicaţiei geografice, aceştia sunt obligaţi să notifice O.N.V.P.V. cu 15 zile înainte de efectuarea acestora.
CAPITOLUL III: Controlul calitativ al vinurilor cu indicaţie geografică de către autoritatea competentă
Art. 6
(1)Controlul se efectuează în strictă conformitate cu caietul de sarcini, în baza procedurilor de control ale O.N.V.P.V. prin:
a)eşantionarea prin număr de probe reprezentative pentru aria geografică delimitată;
b)sistematic, pe baza unui plan de control.
(2)În scopul verificării conformităţii cu caietul de sarcini, autoritatea de control verifică:
a)tehnologia de cultivare a plantaţiilor viticole înscrise în registrul plantaţiilor viticole cu destinaţia de producţie de struguri pentru obţinerea vinurilor cu indicaţie geografică;
b)instalaţiile operatorilor, şi anume capacitatea operatorilor de a îndeplini condiţiile stabilite în caietul de sarcini;
c)produsele în orice etapă a procesului de producţie, inclusiv etapa ambalării, pe baza unui plan de control elaborat în prealabil de către autoritatea de control şi adus la cunoştinţa operatorilor, care acoperă fiecare etapă de fabricare a produsului.
(3)Examinarea calitativă a vinurilor cu indicaţie geografică este realizată de către comisiile de degustare regionale din subordinea Comisiei Naţionale de Degustare, în baza cererii de examinare calitativă a vinurilor cu indicaţie geografică, al cărei model este prevăzut în anexa care face parte din prezentele norme tehnice.
(4)Comisiile de degustare regionale sunt alcătuite din minimum 5 membri, reprezentanţi ai O.N.V.P.V., ai Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, denumită în continuare A.D.A.R., şi ai asociaţiei profesionale de producători din arealul vizat, care vor face aprecierea parametrilor organoleptici şi fizico-chimici în raport cu prevederile din caietul de sarcini.
(5)În vederea soluţionării contestaţiilor apărute în cadrul procedurii de examinare calitativă, se constituie comisia de soluţionare a contestaţiilor; componenţa comisiei de soluţionare a contestaţiilor se stabileşte prin decizie a directorului general al O.N.V.P.V, iar membrii acesteia nu trebuie sa facă parte din Comisia Naţională de Degustare.
Art. 7
(1)Procedura de examinare calitativă a vinurilor cu indicaţie geografică cuprinde următoarele etape:
a)depunerea cererii de examinare calitativă a lotului de vin;
b)depunerea buletinului de analiză fizico-chimică a lotului de vin;
c)evaluarea organoleptică a lotului de vin prin degustare şi emiterea fişei de degustare;
d)redactarea fişei de evaluare a vinului evaluat şi întocmirea procesului-verbal de către comisia de degustare regională sau comisia de soluţionare a contestaţiilor, după caz.
(2)Buletinul de analiză prevăzut la alin. (1) lit. b) trebuie să conţină cel puţin următoarele analize fizico-chimice:
a)tăria alcoolică totală şi dobândită;
b)zaharuri totale, exprimate ca fructoză şi glucoză;
c)aciditate totală;
d)aciditate volatilă;
e)dioxid de sulf total.
(3)Analize suplimentare se pot cere în următoarele cazuri:
a)pentru dioxid de carbon, în cazul vinurilor spumante şi perlante (suprapresiune în bari la 20°C);
b)pentru oricare alt parametru fizico-chimic caracteristic indicaţiei geografice, prevăzut în caietul de sarcini sau în legislaţia naţională.
Art. 8
Vinurile care întrunesc parametrii fizico-chimici şi caracteristicile organoleptice stabilite în caietul de sarcini primesc certificatul de atestare a dreptului de comercializare sub denumirea indicaţiei geografice solicitate emis de către O.N.V.P.V.
Art. 9
Vinurile care nu întrunesc parametrii fizico-chimici şi organoleptici stabiliţi în caietul de sarcini nu primesc certificatul de atestare a dreptului de comercializare sub denumirea indicaţiei geografice solicitate.
Art. 10
Declasarea vinurilor cu indicaţie geografică se poate realiza:
a)de către producător, în orice fază a producerii vinurilor, cu notificarea O.N.V.P.V. în termen de 48 de ore;
b)de către O.N.V.P.V., în cazul în care:
(i)vinul a suferit modificări din punct de vedere calitativ;
(ii)vinul a fost supus unor tratamente sau practici oenologice neautorizate pentru această categorie de calitate;
(iii)vinurile nu se încadrează în parametrii fizico-chimici şi caracteristicile organoleptice din caietele de sarcini.
Art. 11
(1)Operatorul economic poate contesta decizia comisiei de degustare regională, în termen de 15 zile de la comunicare, la comisia de soluţionare a contestaţiilor.
(2)Pe baza analizării contraprobei corespunzătoare lotului contestat, comisia de soluţionare a contestaţiilor va adopta o hotărâre ce va fi comunicată operatorului economic, în termen de 15 zile de la înregistrarea contestaţiei.
(3)Operatorul economic în cauză va înscrie în evidenţele sale hotărârea comisiei de soluţionare a contestaţiilor pentru lotul de vin supus examinării.
Art. 12
(1)Autoritatea competentă pentru efectuarea controlului încadrării vinurilor în categoria de calitate a vinurilor cu indicaţie geografică este O.N.V.P.V.
(2)O.N.V.P.V. colaborează cu Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol în vederea efectuării controlului privind condiţiile de producere şi comercializare a vinurilor cu indicaţie geografică.
(3)Pentru fiecare lot de vin cu indicaţie geografică, care a primit certificatul de atestare a dreptului de comercializare sub denumirea indicaţiei geografice solicitate, inspectorii O.N.V.P.V. vor păstra o contraprobă sigilată.
Art. 13
(1)Controlul efectuat constă în:
a)verificarea respectării condiţiilor prevăzute în caietul de sarcini;
b)examinarea analitică şi organoleptică, în cadrul comisiilor de degustare regionale.
(2)Controlul se efectuează în conformitate cu art. 6, cu obligativitatea aducerii la cunoştinţa operatorilor economici a datelor de efectuare şi a rezultatelor acestuia în termen de 7 zile de la efectuarea acestuia.
ANEXA nr. 11:
(- Anexa la normele tehnice)
CERERE de examinare calitativă pentru vinul cu indicaţia geografică(1) ............
Solicitantul
Numele persoanei fizice sau juridice ...................
Adresa completă (strada ............... nr. ........, cod poştal ............., oraşul/comuna .............., judeţul ................)
telefon .............., fax .............., e-mail ..............
Categoriile de vinuri
Vin(2) ................... cu indicaţie geografică(1) .....................
Soiul/soiurile(3) ....................
Cantitate (hl) ..............
Nr. lot .............
Buletin analiză nr. .............
Semnătura .....................
Ştampila
_____
(1)Se completează cu denumirea (numele) indicaţiei geografice.
(2)Se completează cu:
- vin liniştit;
- vin spumant;
- vin pedant;
- vin obţinut din struguri deshidrataţi;
- vin obţinut din struguri supramaturaţi.
(3)În cazul sortimentului/cupajului de vin cu indicaţie geografică, soiurile din care este obţinut se trec în ordine descrescătoare într-un tabel.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 111 din data de 26 februarie 2013