HOTĂRÂRE nr. 1023 din 11 noiembrie 2014 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 478/2014 privind stabilirea nivelului stocurilor minime şi aprobarea modului de transpunere a obligaţiilor de constituire şi menţinere a stocurilor de urgenţă pentru ţiţei şi/sau produse petroliere pe operatori economici în anul 2014
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
Guvernul Românie adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic
Hotărârea Guvernului nr. 478/2014 privind stabilirea nivelului stocurilor minime şi aprobarea modului de transpunere a obligaţiilor de constituire şi menţinere a stocurilor de urgenţă pentru ţiţei şi/sau produse petroliere pe operatori economici în anul 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 431 din 12 iunie 2014, se modifică după cum urmează:
1.Articolul 2 va avea următorul cuprins:
"Art. 2
Nivelul stocurilor de urgenţă, pentru o pondere minimă de o treime produse petroliere, care trebuie constituit şi menţinut în anul 2014 este de 1.310.687,06 tone de ţiţei şi produse petroliere."
2.Anexa nr. 1 "Structura sortimentală a stocului de urgenţă" se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.
3.Anexa nr. 3 privind defalcarea nivelului şi a structurii sortimentale a stocurilor de urgenţă pe fiecare operator economic se înlocuieşte cu anexa nr. 2*) la prezenta hotărâre.
4.Titlul anexei nr. 4 va avea următorul cuprins:
"Metoda de calcul al nivelului stocului de urgenţă, al structurii sale sortimentale şi al obligaţiei de stocare pentru operatorii economici nominalizaţi în anexa nr. 2"
5.În anexa nr. 4, punctul II "Calculul nivelului stocului de urgenţă (pentru 61 de zile de consum), aferent anului 2013, exprimat în tep" va avea următorul cuprins:
"II. Calculul nivelului stocului de urgenţă (pentru 61 de zile de consum), aferent anului 2013, exprimat în tep
Acest indicator se calculează după formula:
Stoc de urgenţă calculat = (Consum intern)/365 x 61"
6.În anexa nr. 4, punctul III "Calculul structurii sortimentale a stocului de urgenţă, exprimată în tep" va avea următorul cuprins:
"III. Calculul structurii sortimentale a stocului de urgenţă, exprimată în tep
Având în vedere că în anul 2014 stocul minim este echivalent cu stocul de urgenţă, stocul de urgenţă trebuie să fie constituit din cel puţin 1/3 produse petroliere şi cel mult 2/3 din ţiţei.
Astfel, stocul de urgenţă are următoarea structură de bază:
Stoc minim de urgenţă produse petroliere = Stoc de urgenţă calculat x 1/3;
Stoc maxim de urgenţă ţiţei = Stoc de urgenţă calculat x 2/3.
Structura sortimentală se calculează pe baza ponderii fiecărui produs petrolier în suma livrărilor interne brute observate:
Pentru benzină: Stoc minim de urgenţă benzină = (Livrare internă brută observată de benzină x 1,2/Consum intern) x Stoc minim de urgenţă de produse petroliere
Pentru motorină: Stoc minim de urgenţă motorină = (Livrare internă brută observată de motorină x 1,2/Consum intern) x Stoc minim de urgenţă de produse petroliere
Pentru kerosen: Stoc minim de urgenţă kerosen = (Livrare internă brută observată de kerosen x 1,2/Consum intern) x Stoc minim de urgenţă produse petroliere
Pentru păcură: Stoc minim de urgenţă păcură = (Livrare internă brută observată de păcură x 1,2/Consum intern) x Stoc minim de urgenţă produse petroliere
Pentru ţiţei: Stoc maxim de urgenţă ţiţei."
7.În anexa nr. 4, punctul V "Calculul ponderii unui operator economic în consumul intern, aferente fiecărui produs petrolier [C(op)]" va avea următorul cuprins:
"V. Calculul ponderii unui operator economic în consumul intern, aferente fiecărui produs petrolier [C(op)]
Pentru benzină: Cop-benzină = (livrare internă brută totală de benzină/livrările interne brute observate de benzină, realizate de operatorii economici cu obligaţie de constituire stocuri de urgenţă) x (livrare internă brută observată de benzină a operatorului economic/livrare internă brută totală de benzină)
Pentru motorină: Cop-motorină = (livrare internă brută totală de motorină/livrările interne brute observate de motorină, realizate de operatorii economici cu obligaţie de constituire stocuri de urgenţă) x (livrare internă brută observată de motorină a operatorului economic/livrare internă brută totală de motorină)
Pentru kerosen: Cop-kerosen = (livrare internă brută totală de kerosen/livrările interne brute observate de kerosen, realizate de operatorii economici cu obligaţie de constituire stocuri de urgenţă) x (livrare internă brută observată de kerosen a operatorului economic/livrare internă brută totală de kerosen)
Pentru păcură: Cop-păcură = (livrare internă brută totală de păcură/livrările interne brute observate de păcură, realizate de operatorii economici cu obligaţie de constituire stocuri de urgenţă) x (livrare internă brută observată de păcură a operatorului economic/livrare internă brută totală de păcură)."
-****-

PRIM-MINISTRU

VICTOR-VIOREL PONTA

Contrasemnează:

Ministrul economiei,

Constantin Niţă

p. Ministrul delegat pentru energie,

Borbaly Karoly,

secretar de stat

_____
*) - Anexa nu se publică, fiind clasificată, potrivit legii. Autoritatea competentă va notifica operatorii economici cărora li s-au modificat nivelul şi structura sortimentală a stocurilor de urgenţă, pe care sunt obligaţi să le constituie şi să le menţină în condiţiile legii, pentru ţiţei şi pentru produsul petrolier păcură.
ANEXĂ: Structura sortimentală a stocului de urgenţă
(- Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 478/2014)
- tone -

Nivelul maxim de ţiţei
(reprezintă 2/3 din nivelul total al stocului de urgenţă)

Nivelul minim de produse petroliere
(reprezintă 1/3 din nivelul total al stocului de urgenţă)

Nivelul total al stocului de urgenţă

Ţiţei

Benzină

Motorină

Kerosen

Păcură

937.445,05

79.600,20

277.796,04

6.313,55

9.532,22

1.310.687,06

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 843 din data de 19 noiembrie 2014